Jānis Kincis

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Saeimas juristi izbrāķē Rēzeknes domes atlaišanas projektu; Mieriņa pašlaik neredz tam pamatojumu
(p...
Saeimas juristi izbrāķē Rēzeknes domes atlaišanas projektu; Mieriņa pašlaik neredz tam pamatojumu (papildināts)
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā, valdības atbalstītajā projektā par finanšu grūtībās nonākušās Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu paustie argumenti vērtējami kā nepietiekami un tiesvedības gadījumā valsts zaudētu, brīdina Saeimas Juridiskais birojs. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) politiķe Daiga Mieriņa  secināja - pašlaik nav juridiska pamatojuma Rēzeknes domes atlaišanai.
Alimentu nemaksātāju problēmas risināšanā iesaistīs arī darba devēju pārstāvjus
(papildināts)
Alimentu nemaksātāju problēmas risināšanā iesaistīs arī darba devēju pārstāvjus (papildināts)
Atzīstot, ka līdzšinējie centieni atgūt valsts naudu no uzturlīdzekļu parādniekiem nav bijuši veiksmīgi, Saeimas darba kārtībā nonākuši likuma grozījumi, paredzot samazināt obligāti atvelkamās summas alimentu nemaksātājiem. Tādējādi cerēts lielu daļu parādnieku izdabūt no ēnu ekonomikas vai pelēkās zonas. Attiecīgi likuma grozījumi jau ir Saeimas Juridiskās komisijas darba kārtībā ar nolūku tos pieņemt jau līdz Jāņiem.
Par spīti tiesvedībai Rīgas dome dod iespēju «Ghetto Games» sākt pasākumu sezonu Grīziņkalnā
(papild...
Par spīti tiesvedībai Rīgas dome dod iespēju «Ghetto Games» sākt pasākumu sezonu Grīziņkalnā (papildināts)
Par spīti tiesvedībai Rīgas domes Īpašuma departaments devis iespēju biedrībai "Streetbasket" organizēt ielu sporta un kultūras kustības "Ghetto Games" pasākumus Grīziņkalnā. Pēc apkaimes biedrības pārstāvju pieteikuma sākta administratīvā lietvedība saistībā ar trokšņu līmeni, kas traucē apkārtējo namu iedzīvotājiem. "Ghetto Games" rīkotājs ir pārliecināts, ka jauniešu sporta intereses uzvarēs. 
Pamatskolēni drīkstēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas
(papildināts)
Pamatskolēni drīkstēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas (papildināts)
Pamatskolas skolēni drīkstēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves. To paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītās izmaiņas Izglītības likumā. Atsakoties no krievu valodas apmācības līdz šī gada 21. jūnijam, citu svešvalodu kā otro svešvalodu varēs apgūt jau no nākamā mācību gada. Vienlaikus likums paredz iespēju pabeigt iesāktu krievu valodas apmācību.
Valdība dod zaļo gaismu Rēzeknes domes atlaišanai bez ārkārtas vēlēšanu rīkošanas
Valdība dod zaļo gaismu Rēzeknes domes atlaišanai bez ārkārtas vēlēšanu rīkošanas
Valdība otrdien, 7. maijā, akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto likumprojektu par smagā finansiālā situācijā nonākušās Rēzeknes domes atlaišanu, kā arī grozījumus Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, kas paredz Rēzeknē nevis rīkot ārkārtas vēlēšanas, bet gan līdz kārtējām pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā pilsētā iecelt pagaidu administrāciju. Par Rēzeknes domes atlaišanu un minētajiem grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.
Novadu reformas likuma pārskatīšanai plāno vairākas sēdes, bet ne plašas pārmaiņas kartē
Novadu reformas likuma pārskatīšanai plāno vairākas sēdes, bet ne plašas pārmaiņas kartē
Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nākamnedēļ ķersies klāt Administratīvi teritoriālās reformas likuma grozījumiem. Lai arī uzdevums Saeimai ir pieņemt lēmumu par Varakļānu pievienošanu Madonas novadam, sagaidāmi priekšlikumi arī par pārmaiņām vairākos citos novados. Dažas pašvaldības jau lēmušas par atsevišķu novadu šķelšanos, citviet politiķi un iedzīvotāji vāc parakstus. Kādas vēl izmaiņas novadu sadalījumā apspriežamas? 
Banku ekonomisti: Nav pamata celt paniku nodokļu prognožu neizpildes dēļ
Banku ekonomisti: Nav pamata celt paniku nodokļu prognožu neizpildes dēļ
Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,3 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk par plānoto, pavēstījusi Finanšu ministrija (FM). Vienlaikus nodokļu ieņēmumi bijuši par 109 miljoniem eiro vai 3,4% lielāki nekā pērn pirmajos trijos mēnešos. Nodokļu ieņēmumi pildās gana labi, un panikai nav pamata, uzskata Latvijas Radio aptaujātie ekonomisti, paredzot ekonomikas attīstību gada otrajā pusē.
Sodi par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem būs lielāki
(papildināts)
Sodi par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem būs lielāki (papildināts)
Pieaugs sods par rupjiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Tāpat no nākamā gada arī mainīsies kārtība, kā autovadītajam paziņos par fotoradara fiksētu braukšanu ar auto bez tehniskās apskates vai obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas polises (OCTA). To paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā.
Saeima tomēr atgriežas pie jautājuma par kriminālatbildības pastiprināšanu par nelikumīgu partijas f...
Saeima tomēr atgriežas pie jautājuma par kriminālatbildības pastiprināšanu par nelikumīgu partijas finansēšanu (papildināts)
Saeimas Juridiskā komisija ir atgriezusies pie jautājuma par kriminālatbildības pastiprināšanu politiskās partijas nelikumīgas finansēšanas gadījumā. Ar otro piegājienu komisijas vairākums idejiski atbalstījis Tieslietu ministrijas rosinātos grozījumus Krimināllikumā, kas paredzētu uz desmit minimālajām mēnešalgām samazināt slieksni partiju nelikumīgā finansējuma apjomam, no kura iestājas kriminālatbildība.
Rīgas izpilddirektora vietnieka amatam jaunu konkursu, visticamāk, nerīkos
(papildināts)
Rīgas izpilddirektora vietnieka amatam jaunu konkursu, visticamāk, nerīkos (papildināts)
Rīgas dome, visticamāk, nerīkos jaunu konkursu Rīgas izpilddirektora vietnieka amatam, kurā pašvaldības dome tomēr neapstiprināja konkursā uzvarējušo Elitu Baklāni-Ansbergu. Šobrīd iecels amata pienākumu izpildītāju. Savukārt Baklāne-Ansberga pēc šī pavērsiena uz amatiem publiskajā pārvaldē, visticamāk, vairs nekandidēšot. 
Skaidrību par nodokļu sloga atvieglošanu pensijām sola rudenī
Skaidrību par nodokļu sloga atvieglošanu pensijām sola rudenī
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai būs jāmeklē veidi, kā nākt pretī pensionāriem saistībā ar vairāk nekā 10 000 pilsoņu parakstītu prasību atcelt pensiju aplikšanu ar nodokli, trešdien nolēma Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Diskusijā izskanēja – ticams risinājums būtu pensijas neapliekamā minimuma paaugstināšana.
Bijušā kultūras ministra partija prasīs esošās ministres demisiju
(papildināts)
Bijušā kultūras ministra partija prasīs esošās ministres demisiju (papildināts)
Saeimas šīsnedēļas plenārsēdes darba kārtībā ir opozīcijā esošās Nacionālās apvienības rosinājums izteikt neuzticību kultūras ministrei Agnesei Loginai ("Progresīvajiem") saistībā ar publiski pausto, ka sabiedrisko mediju saturs jānodrošina arī krievu valodā. Tas ir pretēji Nacionālās drošības koncepcijā norādītajam, demisijas pieprasījumu pamato Nacionālā apvienība. Logina šos pārmetumus kategoriski noraida.
Neatbalsta ieceri ierobežot alkohola tirgošanu pie benzīntankiem
(papildināts)
Neatbalsta ieceri ierobežot alkohola tirgošanu pie benzīntankiem (papildināts)
Alkohola tirdzniecību veikalos pie degvielas uzpildes stacijām neierobežos – par to, otrajā lasījumā skatot Alkohola aprites likuma grozījumus, nobalsoja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātu vairākums. Šajā ierosinājumā saskatīti tirdzniecības konkurences ierobežojumi, taču vienlaikus – reibinošu dzērienu impulsīvu pirkumu risks, esot ceļā. Tāpat nolemts neliegt pārdot grādīgos dzērienus jau iereibušiem cilvēkiem.
Saeimā aktivizējas novadu reformas dumpinieku balsis; ikšķilieši negrib būt novada nomale
Saeimā aktivizējas novadu reformas dumpinieku balsis; ikšķilieši negrib būt novada nomale
Biedrības "Par Ikšķiles novadu" pieprasījums par Ikšķiles saišu saraušanu ar lielo Ogres novadu nonācis līdz apspriešanai Saeimas atbildīgajā apakškomisijā. Zināmi vēl vairāki gadījumi, kad šādu rīcību pieprasa iedzīvotāji un vāc parakstus. Pašlaik gan lēmumu virzība nav sagaidāma, un arī Administratīvi teritoriālās reformas likuma atvēršana Saeimā kavējas jau pusotru mēnesi.
Alkohola aprites ierobežošanai vēl lems par tā tirdzniecību DUS; visu grozījumu ieviešanai paredzēs...
Alkohola aprites ierobežošanai vēl lems par tā tirdzniecību DUS; visu grozījumu ieviešanai paredzēs pārejas laiku
Nākamnedēļ Saeimas Sociālo un darba lietu komisija turpinās darbu ar grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Komisija nākamās nedēļas sēdēs pievērsīsies ierosinājumam aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās (DUS) un plašākiem alkohola reklāmas ierobežojumiem. Līdz šim likumprojekta priekšlikumu izskatīšanā tapuši vairāki kompromisa lēmumi, to ieviešanai dzīvē būs paredzēts pietiekami ilgi pārejas periods.
Satversmes tiesa: Aizliegums audzēt dzīvniekus tikai kažokādu ieguvei atbilst Satversmei
(papildināt...
Satversmes tiesa: Aizliegums audzēt dzīvniekus tikai kažokādu ieguvei atbilst Satversmei (papildināts)
Normas, kas paredz Latvijā aizliegumu audzēt un turēt dzīvniekus tikai kažokādu ieguvei, atbilst Satversmei, atzinusi Satversmes tiesa (ST). Dzīvnieku kā jutīgu būtņu pasargāšana no nevajadzīgām ciešanām ir demokrātiskas sabiedrības vērtība, norādījusi ST, uzsverot, ka mūsdienu sabiedrībai ir ētisks un morāls pienākums nodrošināt dzīvnieku labturību un aizsardzību.
Valsts kanceleja: Izvēli par Kariņa specreisiem izdarījis un pasūtījumu veicis premjera birojs
(papi...
Valsts kanceleja: Izvēli par Kariņa specreisiem izdarījis un pasūtījumu veicis premjera birojs (papildināts)
Valsts kontrolei publiskojot bijušā premjerministra Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") speciālo lidojumu revīziju, kurā konstatēta vismaz 220 000 eiro nelikumīga izmantošana, Valsts kanceleja paziņojumā medijiem norādīja, ka izvēli par komandējuma vajadzībām nepieciešamo transportu ir izdarījis un pasūtījumu veicis tieši Ministru prezidenta birojs.
Saeimas komisija vienojas liegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, svētdienās – pēc 18
(papildināts)
Saeimas komisija vienojas liegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, svētdienās – pēc 18 (papildināts)
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstījusi alkoholisko dzērienu tirgošanas aizliegumu darbadienās un sestdienās no plkst. 20 līdz 10. Savukārt atbalstu neguva rosinājums svētdienās liegt tirgošanu jau no plkst. 15, tā vietā paredzot liegumu pēc plkst. 18. Lai izmaiņas stātos spēkā, tās Saeimas vairākumam jāpieņem otrajā un trešajā lasījumā.
Šonedēļ nākamo ārlietu ministru, visticamāk, vēl nenosauks
(papildināts)
Šonedēļ nākamo ārlietu ministru, visticamāk, vēl nenosauks (papildināts)
Šonedēļ, visticamāk, vēl neuzzināsim nākamā ārlietu ministra vārdu. Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") pēcteča amatā meklējumi ir sarežģītāki nekā sākotnēji cerēts, tāpēc šajā ceturtdienā Saeima par nākamo ārlietu ministru vēl nebalsos, secināms pēc "Jaunās Vienotības" vadības sanāksmes.
Ministrija: Termiņuzturēšanās atļaujas vairs nav motivējošs instruments ārvalstu kapitāla piesaistei...
Ministrija: Termiņuzturēšanās atļaujas vairs nav motivējošs instruments ārvalstu kapitāla piesaistei Latvijā (papildināts)
Termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) pēdējos gados vairs nav motivējošs instruments ārvalstu kapitāla piesaistei Latvijā, valdībai sagatavotajā ziņojumā secina Iekšlietu ministrija (IeM). Nepilnu 14 gadu laikā Latvijā TUA jeb tā saucamo "zelta vīzu" saņēmušu nerezidentu ieguldījumi Latvijā sasnieguši 1,62 miljardus eiro. Visbiežāk – nekustamo īpašumu tirgū. Salīdzinājumam – pērn saistībā ar investīciju programmu TUA saņemšanai pieteikti pasākumi vien par 10,5 miljoniem eiro. Politiķu viedokļi par investīciju piesaistes programmas izbeigšanu atšķiras, un par to vēl gaidāmas plašas debates Saeimā. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd