Jānis Kincis

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Tiesa: Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reforma atbilst Satversmei
(papildināts)
Tiesa: Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reforma atbilst Satversmei (papildināts)
Satversmes tiesa atzinusi Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reformu par atbilstošu Satversmes 1. pantam un 101. panta otrās daļas pirmajam teikumam, uzsverot, ka lielo Latvijas ostu attīstības mērķi ir pakārtoti valsts kopējam labumam un likumdevējam ir rīcības brīvība izvēlēties ostu pārvaldības modeli.
Bankas neiebilst pret lielāku peļņas nodokli, bet peļ nodevu kredītņēmēju atbalstam
(papildināts)
Bankas neiebilst pret lielāku peļņas nodokli, bet peļ nodevu kredītņēmēju atbalstam (papildināts)
Komercbankas neiebilst pret Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto un valdībā akceptēto lielāku uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) jeb peļņas nodokli banku sektorā vai līdzīgu virspeļņas nodokli, kāds ir ieviests Lietuvā, bet ir pret Saeimas Budžeta un finanšu komisijā vērtēto risinājumu par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas ieviešanu.
Darba devēji: Iespējami ātri jāsāk izaugsmes budžeta izstrāde 2025. gadam
Darba devēji: Iespējami ātri jāsāk izaugsmes budžeta izstrāde 2025. gadam
2024. gada budžeta prioritātes ir skaidras, taču tas nav uzskatāms par izaugsmes budžetu, tāpēc iespējami ātri jāsāk veidot ekonomikas izrāviena budžets 2025.gadam un šajā procesā iespējami ātri jāiesaista sociālie partneri, tā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē norādīja Latvijas Darba devēju konfederācija. Vienlaikus par nākamo gadu lielākās bažas izteica iekšlietu jomas pārstāvji.  
Saeimas komisija aicina gatavot ceļa karti «Altum» pārveidei par banku
(papildināts)
Saeimas komisija aicina gatavot ceļa karti «Altum» pārveidei par banku (papildināts)
Lai veicinātu konkurenci kreditēšanas jomā, finanšu institūciju "Altum" varētu pārveidot par Latvijas Attīstības banku.  Latvijas Banka un Finanšu ministrija šo ideju nenoraida, taču aicina vienoties par konkrētiem šādas organizācijas izveides nosacījumiem un stratēģiju, un Saeimas atbildīgā komisija sagaida ceļa karti "Altum" pārtapšanai par banku.
Saeimas komisija virza partnerattiecību regulējumu pieņemšanai jau jaunnedēļ
(papildināts)
Saeimas komisija virza partnerattiecību regulējumu pieņemšanai jau jaunnedēļ (papildināts)
Partnerattiecību regulējums Saeimā sāk savu ceļu. Saeimas Juridiskā komisija Tieslietu ministrijas (TM) virzīto likumprojektu kopumu par jauna tiesību institūta – partnerības – ieviešanu virza skatīšanai jau uz šīs nedēļas sēdi. Atšķirībā no līdzšinējām reizēm vairāk nekā 20 gadu laikā partnerības regulējuma pieņemšanai Saeimā varētu būt vairākuma atbalsts.
Valdība nolemj iesniegt Stambulas konvenciju ratifikācijai Saeimā
Valdība nolemj iesniegt Stambulas konvenciju ratifikācijai Saeimā
Ministru kabinets otrdien, 31. oktobrī, atbalstīja Labklājības ministrijas iesniegto likumprojektu "Par Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu", sauktu arī par Stambulas konvenciju. Valsts kancelejai uzdots sagatavot likumprojektu iesniegšanai Saeimā.
Kopš «Dod pieci!» ceturtā maratona bērnu nami Latvijā būtiski pārveidoti; mērķis tos slēgt – neīsten...
Kopš «Dod pieci!» ceturtā maratona bērnu nami Latvijā būtiski pārveidoti; mērķis tos slēgt – neīstenots
Ceturtajā labdarības maratonā "Dod pieci!" 2017. gadā ziedojumus vāca "sistēmas bērnu" nonākšanai ģimenēs no bērnu namiem. Akcijas laikā izskanēja apņemšanās dažu gadu laikā slēgt visus bērnunamus, tomēr tas nav noticis. Līdz 10. jubilejas maratonam, kas sāksies pēc 48 dienām, Latvijas Radio atskatās uz aizvadītajām deviņām kampaņām – kādām problēmām tās bija veltītas, kā saziedotā nauda palīdzēja un kādas izmaiņas ir notikušas.
Ar vienu likumu regulēs nacionālo industriju valsts aizsardzības stiprināšanā
Ar vienu likumu regulēs nacionālo industriju valsts aizsardzības stiprināšanā
Krievijas izvērstais karš Ukrainā militāro ražošanu ir nolicis starp augstākajām prioritātēm. Arī Latvijā plāno veidot valsts kapitālsabiedrību šo procesu pārraudzībai un virzīšanai. Visu aizsardzības industrijas nosacījumus apkopos vienuviet – Aizsardzības industrijas likuma projektā. Būtiski ar to saistīti uzdevumi būs vietējās industrijas plašāka iesaiste valsts aizsardzībai nepieciešamā ekipējuma ražošanā, vienlaikus uzdevums neatkārtot sliktas prakses pieredzi aizsardzības jomas iepirkumos.
Saeima konceptuāli atbalsta ieceri konfiscēt laikus nepārreģistrētus auto ar Krievijas numuriem
Saeima konceptuāli atbalsta ieceri konfiscēt laikus nepārreģistrētus auto ar Krievijas numuriem
Krievijā reģistrētus transportlīdzekļus paredzēts konfiscēt, ja tos nereģistrēs Latvijā trīs mēnešu laiku laikā. To paredz grozījumu Ceļu satiksmes likumā, ko pirmajā lasījumā atbalstīja Saeima un plānots pieņemt novembra vidū. Tādējādi jaunā norma stātos spēkā februāra vidū. Vienlaikus Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) piedāvā risinājumu ārvalstnieku auto fiksētu pārkāpumu sodīšanai.
Tehnisko infrastruktūru uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju plāno uzstādīt līdz 2026. gada vidum...
Tehnisko infrastruktūru uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju plāno uzstādīt līdz 2026. gada vidum (papildināts)
Uz Latvijas ārējās sauszemes austrumu robežas ne tikai žogs, bet arī viedās uzraudzības tehnoloģijas – to ieviešanu paredz veicināt ar likuma izmaiņām. Plāns ir tās uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju uzstādīt līdz 2026. gada vidum. Vienlaikus konkretizēts arī plāns par žoga izbūvi ar Baltkrieviju un Krieviju līdz nākamā gada beigām. 
Vēl lērums neskaidrību ap ieceri par Krievijā reģistrētu auto konfiskāciju
Vēl lērums neskaidrību ap ieceri par Krievijā reģistrētu auto konfiskāciju
Idejai cīnīties ar ārpus Eiropas Savienības (ES) reģistrētu spēkratu vadītāju nesodītajiem pārkāpumiem Latvijā ir politisks atbalsts, taču regulējuma sagatavošanā konstatēti dažādi sarežģījumi, kas prasa sīkāku izvērtējumu, atzina idejas iniciatori no Tieslietu ministrijas un Saeimas.
Izcīna papildu miljonus 19 pašvaldību funkciju pildīšanai; vietvaras aizvien prasa stabilu finansēju...
Izcīna papildu miljonus 19 pašvaldību funkciju pildīšanai; vietvaras aizvien prasa stabilu finansējuma sistēmu
Lai palīdzētu tām 19 pašvaldībām, kurām nākamgad varētu pietrūkt līdzekļu savām pamatfunkcijām, valsts tām plāno atvēlēt papildu 7 miljonus eiro, tāpat valsts līdzfinansēs projektus, lai nodrošinātu smagi slimu bērnu aprūpi mājās. Tomēr vietvaras joprojām pieprasa sev lielāku daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, par ko vienošanās nav panākta.
Skatīšanai Saeimā atkal virza ieceri apvienot sabiedriskos medijus no 2025. gada
(papildināts)
Skatīšanai Saeimā atkal virza ieceri apvienot sabiedriskos medijus no 2025. gada (papildināts)
Tik tuvu lēmumam par sabiedrisko mediju apvienošanu neesam bijuši – tā trešdien, 18. oktobrī, izskanēja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē. Vairums komisijas deputātu piekrita virzīt skatīšanai Saeimā grozījumus Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumā, ko galīgajā lasījumā sola pieņemt līdz nākamā gada februārim.
IZM plāno jauno augstskolu finansēšanas modeli testēt tikai RTU; citas augstskolas iebilst
IZM plāno jauno augstskolu finansēšanas modeli testēt tikai RTU; citas augstskolas iebilst
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākamgad iecerējusi testēt jaunu augstskolu finansēšanas modeli, kura mērķis ir samazināt atbirumu un no budžeta maksāt par sagatavoto speciālistu skaitu. Pilotprojektā ar 3,3 miljonu eiro finansējumu iesaistīs tikai Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), citas augstskolas ar to nav apmierinātas un aicina plānus mainīt.
Salacgrīvā par 15 miljoniem eiro plāno jaunu tiltu; cer sākt būvēt nākamgad
(papildināts)
Salacgrīvā par 15 miljoniem eiro plāno jaunu tiltu; cer sākt būvēt nākamgad (papildināts)
Nolietotā un satiksmei šobrīd daļēji slēgtā Salacgrīvas tilta vietā iecerēts būvēt jaunu tiltu. Tā izmaksas lēstas ap 15 miljoniem eiro, un līdz gada beigām būs skaidrība par iespējām pusi šīs summas segt no Eiropas Militārās mobilitātes finansiālā atbalsta. Par to Saeimas Pieprasījumu komisijā izteicās satiksmes ministrs Kaspars Briškens ("Progresīvie").
Ārpus ES reģistrētu auto pārkāpumi paliek nesodīti; iespējamais risinājums – spēkrata deklarēšana
Ārpus ES reģistrētu auto pārkāpumi paliek nesodīti; iespējamais risinājums – spēkrata deklarēšana
Kā cīnīties ar ārpus Eiropas Savienības (ES) reģisrētu spēkratu vadītāju pārkāpumiem Latvijā, un kā praktiski varētu izpausties no Krievijas un Baltkrievijas iebraukušu auto pārreģistrēšana Latvijā? Uz šiem jautājumiem atbildes vēl ir neskaidras, bija spiesti secināt Saeimas Iekšējās drošības apakškomisijas deputāti, kas otrdien apsprieda iespējamos juridiskos risinājumus.
Par ieceri likt pārreģistrēt vai konfiscēt Krievijas un Baltkrievijas auto Saeimā lems paātrināti
Par ieceri likt pārreģistrēt vai konfiscēt Krievijas un Baltkrievijas auto Saeimā lems paātrināti
Lai Latvijā nevarētu pārvietoties ar Krievijā un Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, Saeima gatavos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, paredzot divas iespējas: pārreģistrēt Latvijā automašīnas ar Krievijas un Baltkrievijas numuriem, kas te atrodas ilgāk par trīs mēnešiem, vai likt tiem atstāt Latviju. Tos auto, par kuriem nebūs izpildīts neviens no šiem punktiem, policija varēs konfiscēt un virzīt ziedojumam Ukrainai vai izsolē. Valsts iestādes nezina, cik šādu auto Latvijā vēl ir, taču fiksēto pārkāpumu netrūkst.
Ķirsis: Rīga nesegs izdevumus par pagaidu asfaltu skriešanas čempionāta laikā
Ķirsis: Rīga nesegs izdevumus par pagaidu asfaltu skriešanas čempionāta laikā
Rīgas dome nesegs papildu izmaksas par pagaidu asfalta ieklāšanu Slokas ielas posmā, kur aizvadītajā nedēļas nogalē cauri vijās skriešanas pasaules čempionāta maršruts. Tā žurnālistiem pēc izpilddirektora pienākumu izpildītāja skaidrojuma izlasīšanas norādīja Rīgas mērs Vilnis Ķirsis no "Jaunās Vienotības". Viņš pauda, ka problēmas pamatā ir iekavētie darbi attiecīgajā Slokas ielas posmā.
Ar mežinieku palīdzību Olaines pagastā aiztur nelegāli iebraukušu migrantu grupu
(papildināts)
Ar mežinieku palīdzību Olaines pagastā aiztur nelegāli iebraukušu migrantu grupu (papildināts)
Tīreļu mežniecībā Olaines pagastā trešdien, 4. oktobrī, aizturēts autobuss ar migrantiem, kas Latvijas robežu šķērsojuši nelegāli. Kravas mikroautobusu un vairākas vieglās automašīnas mežā pamanīja "Rīgas mežu" darbinieki. Kustību fiksēja videonovērošanas sistēma. Saskaņā ar robežsardzes sniegto informāciju kādā meža masīvā Plakanciemā aizturēta 23 vīriešu grupa.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd