Jānis Kincis

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
VARAM aicinās Varakļānus pievienot Madonas novadam
VARAM aicinās Varakļānus pievienot Madonas novadam
Par pašvaldību darbu atbildīgā ministrija nākamā gada sākumā Saeimā iesniegs ieceri Varakļānu novadu līdz ar pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā pievienot Madonas novadam. Citu novadu robežas tuvākajā laikā ministrija neplāno pārzīmēt.  
Deputāts rosinās par novadu robežu maiņu ļaut lemt vietējos referendumos
Deputāts rosinās par novadu robežu maiņu ļaut lemt vietējos referendumos
Administratīvi teritoriālās reformas kļūdu labojums attieksies uz vairākām pašvaldībām – tā saistībā ar Ropažu novada domes piekrišanu atdot Baltezera ciemu un blakus esošo ciemu "Mārsili" Ādažu novadam vērtē Saeimā, kur jāpieņem gala lēmums par izmaiņām šajā un, iespējams, citos novados. Vienlaikus ieskanas ideja, ka novadu reformu pārskatīšana būtu jānodod nobalsošanai attiecīgās pašvaldības iedzīvotājiem.  
Arī pārējie ģimenes ārsti tomēr parakstīs līgumus ar NVD; viņu aktualizētās problēmas sola risināt j...
Arī pārējie ģimenes ārsti tomēr parakstīs līgumus ar NVD; viņu aktualizētās problēmas sola risināt janvārī (papildināts)
Jaunos līgumus par sadarbību ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) noslēguši 91% ģimenes ārstu. Veselības ministrija no ģimenes ārstiem līgumu parakstīšanu gaidīs līdz 29. decembrim. Nozares ministrs apliecināja, ka būs papildu finansējums prakšu darba uzlabošanai. Ģimenes ārstu asociācijas biedri sēdē trešdien nolēma tomēr pagarināt līgumu ar NVD.
Valsts kontrole pārmet Rēzeknei bardaku budžetā; Bartaševics - gandrīz visas saistības ir nokārtotas...
Valsts kontrole pārmet Rēzeknei bardaku budžetā; Bartaševics - gandrīz visas saistības ir nokārtotas (papildināts)
Finanšu grūtībās nonākušajai Rēzeknes pilsētai, kuras mērs Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai") budžeta problēmu dēļ atstādināts no amata, ir 13,7 miljonu eiro lielas pārskatos neuzrādītas finanšu saistības. Turklāt pilsētas budžetā izpalikuši resursi 3 mēnešiem 8,68 miljonu apmērā, revīzijā atklāja Valsts kontrole.
Rimšēvičam kukuļņemšanas lietā piespriež 6 gadu cietumsodu, Martinsonam – 5 gadus
(papildināts)
Rimšēvičam kukuļņemšanas lietā piespriež 6 gadu cietumsodu, Martinsonam – 5 gadus (papildināts)
Rīgas rajona tiesa Jūrmalā pirmās instances spriedumā bijušajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam kukuļņemšanas lietā piesprieda brīvības atņemšanu uz 6 gadiem ar liegumu ieņemt valsts un pašvaldību amatus 5 gadus un probācijas laiku uz vienu gadu un vienu mēnesi, kā arī mantas konfiskāciju. Lietā apsūdzētajam uzņēmējam Mārim Martinsonam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 5 gadiem ar mantas konfiskāciju.
FM: Uzņēmēju kreditēšanas problēmas «Altum» pārveide par banku risinātu tikai daļēji
FM: Uzņēmēju kreditēšanas problēmas «Altum» pārveide par banku risinātu tikai daļēji
Kreditēšanas apjomi uzņēmējdarbībā Latvijā ir tik nepietiekami, ka mērķtiecīga valsts attīstības bankas izveide uz finanšu institūcijas "Altum" bāzes būs tikai daļa risinājuma ekonomiskās aktivitātes atdzīvināšanai. Tas izriet Finanšu ministrijas (FM) pārstāvju debatēm ar Saeimas Budžeta komisijas un Tautsaimniecības komisijas deputātiem.
Pasažieru pārvadātāji: Jaunā biļešu un tarifu sistēma bija ilgi gaidīta
Pasažieru pārvadātāji: Jaunā biļešu un tarifu sistēma bija ilgi gaidīta
Nākamgad reģionālajos pārvadājumos Latvijā pakāpeniski sāks ieviest jaunu biļešu sistēmu, izlīdzinot līdzvērtīgu pārvadājumu izmaksas valsts reģionos. Cenas par vienu braucienu pieaugs teju visos maršrutos, bet vairākos – būtiski. Tāpēc pasažierus motivēs gan biļetes iegādāties internetā vai mobilajā lietotnē, gan regulāriem braucieniem izvēlēties mēnešbiļetes. Kā Latvijas Radio norādīja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijā, šīs izmaiņas gaidītas jau vairākus gadus.
Plāno likumā noteikt aizliegumu prasīt krievu valodas zināšanas darba tirgū
Plāno likumā noteikt aizliegumu prasīt krievu valodas zināšanas darba tirgū
Plānots, ka Latvijā nevarēs darbiniekiem pieprasīt krievu valodas zināšanas, izņemot atsevišķas profesijas, to paredz ceturtdien, 14. decembrī, Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi Darba likumā, ar kuriem iecerēts stiprināt valsts valodas lietojumu darba tirgū. Lai izmaiņas stātos spēkā, grozījumi jāatbalsta vēl divos lasījumos.
Pašvaldību referendumus tomēr ieviesīs no 2024. gada septembra
Pašvaldību referendumus tomēr ieviesīs no 2024. gada septembra
Lai iedzīvotāji varētu piedalīties jautājumu lemšanā pašvaldībās un ietekmēt domes darbu vietējo iedzīvotāju interesēs, no 2024. gada 1. septembra iedzīvotājiem būs iespēja ierosināt pašvaldību referendumus. Balsot pašvaldību referendumos līdz elektroniskā vēlētāju reģistra ieviešanai varēs, izmantojot reģistrācijas aploksnes. To noteic Saeimā ceturtdien, 14. decembrī, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Vietējo pašvaldību referendumu likumā.
Saeima pieņem prezidenta Rinkēviča virzītos bargākus sodus par noziegumiem pret valsti
Saeima pieņem prezidenta Rinkēviča virzītos bargākus sodus par noziegumiem pret valsti
Sodi par noziegumiem pret valsti būs bargāki. Tostarp bargāks sods noteikts par apvienošanos grupā vai par palīdzību ārvalstij, lai vērstu darbību pret Latviju. Piemēram, par spiegošanas organizēšanu vai vadīšanu varēs piespriest pat mūža ieslodzījumu. To paredz Saeimā ceturtdien, 14. decembrī, trešajā – galīgajā – lasījumā pieņemtie grozījumi Krimināllikumā, kurus sākotnēji iesniedza Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.
Maskavas namu pēc pārņemšanas valsts īpašumā varētu nodot Ukrainai
Maskavas namu pēc pārņemšanas valsts īpašumā varētu nodot Ukrainai
Saeimā apstiprināšanai jau janvārī virzīs likumu par tā saucamā Maskavas nama ēku Rīgā, Marijas ielā 7, pārņemšanu valsts īpašumā. Ja tas notiks, ēku iecerēts izmantot palīdzības sniegšanai Ukrainai vai nodot Ukrainas rīcībā. Likumprojektu plānots virzīt steidzamības kārtībā, taču nama pārņemšana nav arī gluži bez šķēršļiem, jo ēkai iekrāti nodokļu parādi. 
Kariņš negrasās atkāpties privāto avioreisu dēļ
(papildināts)
Kariņš negrasās atkāpties privāto avioreisu dēļ (papildināts)
"Progresīvo" un Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvji pašlaik norobežojas no iepriekšējās pieredzes privātu avioreisu izmantošanā un sola to paši neizmantot. To, kā rīkoties tagadējam ārlietu ministram Krišjānim Kariņam ("Jaunā Vienotība"), ņemot vērā publisko ažiotāžu, koalīcijas pārstāvji atstāj viņa paša un "Jaunās Vienotības" rokās. Kariņš atkāpties negrasās.
Budžets 2024: valdība vienojas par 12% PVN augļiem un dārzeņiem, straujāk cels akcīzi alkoholam un t...
Budžets 2024: valdība vienojas par 12% PVN augļiem un dārzeņiem, straujāk cels akcīzi alkoholam un tabakai (papildināts)
Valdība, izskatot Saeimas un ministriju priekšlikumus nākamā gada budžetam, noraidīja lielāko daļu opozīcijas ieceru, bet vienojās nākamgad tomēr samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām, tajā pašā laikā straujāk palielinot akcīzi stiprajam alkoholam, cigaretēm un tabakai un tās aizstājējproduktiem un ceļot akcīzi bezalkoholiskajiem saldinātiem dzērieniem.
Par iebraukšanu Jūrmalā šogad vēl nebūs jāmaksā
Par iebraukšanu Jūrmalā šogad vēl nebūs jāmaksā
Pēc Satversmes tiesas (ST) sprieduma, kurā secināts, ka noteikumi par iebraukšanas maksas Jūrmalā paaugstināšanu ir apturēti nepamatoti, Jūrmalas domei faktiski ir ļauts iekasēt 3 eiro par iebraukšanu pilsētā, kas būs jāmaksā visu gadu. Pašvaldībā norādīja, ka iebraukšanas maksas izmaiņas nebūs šogad, bet par konkrētu termiņu otrdien lems Jūrmalas domes deputāti. 
Satversmes tiesas spriedums Jūrmalai tomēr ļauj par iebraukšanu iekasēt 3 eiro visu gadu
(papildināt...
Satversmes tiesas spriedums Jūrmalai tomēr ļauj par iebraukšanu iekasēt 3 eiro visu gadu (papildināts)
Lēmums apturēt Jūrmalas domes ieceri iebraukšanas maksu pilsētā celt līdz 3 eiro un to piemērot visa gada garumā bijis nepamatots, nosprieda Satversmes tiesa (ST). Līdz ar to Jūrmalas dome uzvarējusi lietā, kurā apstrīdēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) lēmumu apturēt izmaiņas. Tas nozīmē, ka par iebraukšanu Jūrmalā visa gada garumā būs jāmaksā 3 eiro.
«Jaunā Vienotība» neilgi pirms budžeta pieņemšanas no frakcijas izslēdz deputātu Ceļapīteru
(papildi...
«Jaunā Vienotība» neilgi pirms budžeta pieņemšanas no frakcijas izslēdz deputātu Ceļapīteru (papildināts)
Saeimas frakcija "Jaunā Vienotība" no savām rindām izslēgusi Andreju Ceļapīteru. Neoficiāla informācija liecina, ka domstarpību cēlonis saistīts ar deputāta iebildumiem palielināt pievienotās vērtības nodokli augļiem un dārzeņiem no 5 līdz 12%, kā to paredzējusi valdība nākamā gada budžetā. Rezultātā Ceļapīters pirms pāris nedēļām nav piedalījies Saeimas balsojumā par Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojekta nodošanu komisijām.
Kvoruma trūkumu pašvaldībās plāno risināt ar domes sēžu sasaukšanu mazā sastāvā
Kvoruma trūkumu pašvaldībās plāno risināt ar domes sēžu sasaukšanu mazā sastāvā
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina kvoruma trūkumu pašvaldībās risināt ar sēžu sasaukšanu mazā sastāvā. Savukārt VARAM iniciatīvu, kas paredz ieviest Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) tiesības anulēt pašvaldību deputātu pilnvaras, ja ilgstoši nebūs apmeklētas sēdes, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā.
Latvijā ar «Michelin» zvaigzni pirmo reizi apbalvo restorānu – «Max Cekot Kitchen»
(papildināts)
Latvijā ar «Michelin» zvaigzni pirmo reizi apbalvo restorānu – «Max Cekot Kitchen» (papildināts)
Otrdien, 21. novembrī, īpašā ceremonijā paziņoti Latvijas restorāni, kas nonākuši prestižā un pasaulē populārā restorānu ceļveža "Michelin Guide" redzeslokā. Latvijā viens restorāns apbalvots ar vienu zvaigzni – "Max Cekot Kitchen", kurā darbojas šefpavārs Maksims Cekots, trīs restorāni iekļauti "Bib Gourmand" kategorijā, bet vēl 22 ēdināšanas iestādes iekļautas ieteicamo restorānu sarakstā. Tikmēr ilgtspējas zvaigzni saņēmis Ēriks Dreibants no "Pavāru mājas" Līgatnē – šāds apbalvojums ir tikai ap 400 restorāniem pasaulē.
Opozīcija cītīgi gatavo priekšlikumus budžeta projektam, necerot uz to pieņemšanu
(papildināts)
Opozīcija cītīgi gatavo priekšlikumus budžeta projektam, necerot uz to pieņemšanu (papildināts)
Pēc valsts budžeta apspriešanas pirmajā lasījumā piektdien, 17. novembrī, līdz pēcpusdienai iesniedzami priekšlikumi galīgajam lasījumam. Saeimas opozīcijas frakcijas tos gatavo plašā tematu lokā. Priekšlikumu daudzumu var prognozēt vairākos simtos. Tomēr budžeta veidotāji norādīja, ka nākamā gada budžeta plāns vērtējams kā sabalansēta un pamatota atbilde ģeopolitiskajiem notikumiem, attiecīgi nebūtu būtiski maināms.
Ministre virzīs grozījumus par pašvaldības deputāta mandāta anulēšanu pēc trīs neapmeklētām domes sē...
Ministre virzīs grozījumus par pašvaldības deputāta mandāta anulēšanu pēc trīs neapmeklētām domes sēdēm (papildināts)
Gadījumā, ja pašvaldības deputāts trīs reizes neapmeklē domes sēdi, deputāta mandāts būtu jāzaudē nekavējoties, to anulējot, un to varētu darīt Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), intervijā Latvijas Radio pauda vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministre Inga Bērziņa ("Jaunā Vienotība"). Viņa norādīja, ka virzīs grozījumus likumā par pašvaldības domes deputāta statusu.
Ostu reformas vietā sola pārkārtojumus visā satiksmes nozarē
(papildināts)
Ostu reformas vietā sola pārkārtojumus visā satiksmes nozarē (papildināts)
Iepriekšējais Saeimas sasaukums pēc ilgām diskusijām apstiprināja plaši apspriesto ostu pārvaldības reformu. Tā gan aizvien nav stājusies spēkā, un par reformu bija iesniegta prasība Satversmes tiesā. Politiķi ilgu laiku taisnojās – reformu virzīs tālāk, kad būs tiesas spriedums. Kļuvis zināms, ka tas ir par labu izmaiņām. Neskatoties uz to, iepriekš plānotajā skatā ostu reformu, visticamāk, nerealizēs.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd