EURANET PLUS

EURANET PLUS


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Eiropas TOP 3: EK prasības pret «AstraZeneca», ekonomikas atkopšanās un nulles piesārņojuma rīcības...
Eiropas TOP 3: EK prasības pret «AstraZeneca», ekonomikas atkopšanās un nulles piesārņojuma rīcības plāns
Eiropas Savienībā turpinoties vakcinācijai, Briseles tiesās turpinās arī Eiropas cīņa ar farmācijas kompāniju “AstraZeneca”. Pret šo kompāniju iesniegta vēl viena prasība, un Eiropas Komisija vēlas, lai pēc iespējas ātrāk tiek piegādātas miljoniem līgumā paredzēto devu. Raitāks vakcinācijas tempa solis un tam sekojošā ierobežojumu mīkstināšana ļāvusi Eiropas Komisijai izteikt optimistisku pavasara prognozi par Eiropas Savienības un eirozonas ekonomikas izaugsmi. Tāpat Eiropas Komisija šonedēļ pieņēmusi vienu no galvenajiem Eiropas zaļā kursa elementiem – Eiropas Savienības gaisa, ūdens un augsnes nulles piesārņojuma rīcības plānu.
Brisele gatavojas samazināt ES atkarību no kritiski svarīgu preču importa
Brisele gatavojas samazināt ES atkarību no kritiski svarīgu preču importa
Koronavīrusa Covid-19 pandēmija izgaismoja Eiropas Savienības (ES) milzīgo atkarību no stratēģiski svarīgu preču un izejvielu importa. Eiropas Komisija (EK) pagājušajā nedēļā publicēja ES Industriālās stratēģijas atjaunināto variantu, kurā uzsvērta nepieciešamība samazināt bloka atkarību no trešajās valstīs ražotām stratēģiskām precēm un izejmateriāliem.
Lētāk nopirkt jaunu, nevis labot. Aktīvisti cīnās par tiesībām uz ierīču remontu
Lētāk nopirkt jaunu, nevis labot. Aktīvisti cīnās par tiesībām uz ierīču remontu
“Uz papīra” bojātu ierīču remonts atbilst gan aprites ekonomikas principiem, gan centieniem samazināt atkritumu daudzumu, vienlaikus it kā ietaupot arī patērētāju naudu. Tomēr realitātē elektronisko ierīču remonts mēdz būt dārgs, cilvēkiem labāk izvēloties iegādāties jaunu preci. Mazumtirgotāji tikmēr sūdzas, ka piekļuve ierīču oriģinālajām rezerves daļām ir ierobežota, tāpat kā informācija, kas nepieciešama, lai kvalitatīvi veiktu remontu. Vairākas pilsoniskās sabiedrības organizācijas vēlas to mainīt, aktīvi mudinot Eiropas Savienību darīt vairāk, lai problēmas risinātu. Pagaidām pārmaiņu nav daudz, taču pozitīvas iezīmes ir vērojamas.
Mēs dzīvojam sociālā tirgus ekonomikā. Intervija ar Līnu Karru no Eiropas Arodbiedrību konfederācija...
Mēs dzīvojam sociālā tirgus ekonomikā. Intervija ar Līnu Karru no Eiropas Arodbiedrību konfederācijas
Sociāli taisnīgākas Eiropas izveide būs galvenais temats diskusijās Portugāles pilsētā Porto, kur notiks Eiropas Savienības līderu sociālais samits. Gaidot samitu, Eiropas Arodbiedrību konfederācijas vadības pārstāve Līna Karra, kura daudzus gadus ir darbojusies arī Igaunijas arodbiedrību kustībā, intervijā Latvijas Radio skaidroja arodbiedrību nozīmi Eiropā un to, kā sociālā nodrošinājuma līmenis valstīs ietekmē tirgus ekonomiku.
Eiropas TOP 3: Stopkrāns Ķīnas–ES investīciju līgumam, negodīgas konkurences apkarošana un ceļošanas...
Eiropas TOP 3: Stopkrāns Ķīnas–ES investīciju līgumam, negodīgas konkurences apkarošana un ceļošanas ierobežojumi
Šonedēļ Eiropas notikumu visās trīs topa vietās esošie notikumi saistīti ar partneriem ārpus Eiropas Savienības (ES) robežām. Pirmkārt, ES un Ķīnas abpusēji noteikto sankciju dēļ nācies paziņot par investīciju līguma ratifikācijas procesa apturēšanu. Savukārt Eiropas Komisija šonedēļ pieņēma priekšlikumu regulai par ārvalstu subsīdijām, kuras mērķis ir neļaut citu valstu subsidētiem uzņēmumiem gūt Eiropā negodīgu priekšroku. Un Komisija šonedēļ arī rosinājusi mīkstināt ceļošanas ierobežojumus trešo valstu pilsoņiem.
ES spriež par vienotiem minimālās algas aprēķina principiem
ES spriež par vienotiem minimālās algas aprēķina principiem
Eiropas Savienības (ES) valstu līderi šonedēļ pulcēsies Portugāles pilsētā Porto uz Sociālo samitu. Tā mērķis ir apspriest progresu, kas pēdējos gados ir panākts sociālā nodrošinājuma radīšanā eiropiešiem. Viens no svarīgākajiem priekšlikumiem šajā jomā ir vienoto minimālās algas noteikšanas principu izveidošana. Par šo jautājumu tagad šķēpi tiek lauzti Eiropas Parlamentā (EP).
Sadalītās Kipras politiķiem sarunās Ženēvā jāpārvar domstarpību siena
Sadalītās Kipras politiķiem sarunās Ženēvā jāpārvar domstarpību siena
Šveices pilsētā Ženēvā sākušās Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rīkotās neformālās sarunas starp sadalītās Kipras grieķu un turku pārstāvjiem. Tas ir mēģinājums atjaunot dialogu starp naidīgajām pusēm četrus gadus pēc tam, kad izgāzās iepriekšējās miera sarunas. Taču Kipras Republikas un Ziemeļkipras Turku Republikas līderiem ir ļoti atšķirīgs redzējums par salas nākotni.  
Briselē asas cīņas ap zaļās ekonomikas noteikumiem
(papildināts)
Briselē asas cīņas ap zaļās ekonomikas noteikumiem (papildināts)
Efektīvai cīņai ar klimata pārmaiņām ir nepieciešami ne tikai valsts ieguldījumi, bet arī būtiskas privātās investīcijas. Tajā pašā laikā ir svarīgi, ka par zaļām investīcijām netiek dēvēts viss, kas pagadās. Tādēļ Eiropas Komisija ir nākusi klajā ar pirmo pasaulē ilgtspējīgu ekonomisko aktivitāšu klasifikatoru. Politiskās cīņas ap šo šķietami sauso un sarežģīto dokumentu bija asas un ilga līdz pat pēdējam brīdim.
Eksperts: Starptautiskās politikas centrs virzās uz Indijas–Klusā okeāna reģionu; ES svarīgi būt klā...
Eksperts: Starptautiskās politikas centrs virzās uz Indijas–Klusā okeāna reģionu; ES svarīgi būt klātesošai
Eiropas Savienības Padome šonedēļ apstiprināja secinājumus par bloka stratēģiju sadarbībai Indijas un Klusā okeāna reģionā, kuros izklāstīja Eiropas Savienības (ES) nodomu pastiprināt savu stratēģisko orientāciju, klātbūtni un darbības šajā reģionā. Starptautiskās politikas gravitācijas centrs virzās tieši uz Indijas–Klusā okeāna reģionu, un tādēļ Eiropas Savienībai ir svarīgi būt tur klātesošai. Tā uzskata “Karnegi” domnīcas Dienvidāzijas programmas vecākais līdzstrādnieks un direktors Frederiks Grārs. Lai gan ES Indijas–Klusā okeāna reģiona stratēģijā Ķīna tieši nav minēta, ir skaidrs, ka bloka klātbūtnes palielināšanās reģionā var radīt vairāk spriedzes. 
ES notikumu TOP3: vienotā veselības politika, Klimata likums un investīcijas zaļajā ekonomikā
ES notikumu TOP3: vienotā veselības politika, Klimata likums un investīcijas zaļajā ekonomikā
Laikā, kad tuvojas vasara un daudzas valstis joprojām cīnās par to, kā veiksmīgāk īstenot savas vakcinācijas kampaņas, Eiropas Savienība (ES) lūkojas vienotas veselības politikas virzienā. Vienlaicīgi panākta vienošanās par Eiropas Klimata aktu, kas paredz līdz 2050. gadam ES panākt klimata neitralitāti. Cīņā ar klimata pārmaiņām uzmanība tiek pievērsta arī ilgtspējīgām investīcijām zaļajā ekonomikā.
Kritiķi uzskata – ES ceļošanas sertifikāti būs diskriminējoši un pārkāps iedzīvotāju privātumu
Kritiķi uzskata – ES ceļošanas sertifikāti būs diskriminējoši un pārkāps iedzīvotāju privātumu
Strauji tuvojas vasara, tāpēc daudzi eiropieši cer, ka viņi drīzumā saņems vakcīnu pret Covid-19, kas pavērtu iespēju aizceļot uz citām valstīm. Eiropas Savienības (ES) vadība ir paziņojusi par plāniem izdot īpašus sertifikātus, lai nodrošinātu bloka pilsoņiem iespēju brīvi ceļot visā ES. Ieceres pretinieki bažījas, ka sertifikātu sistēma būs diskriminējoša un pārkāps iedzīvotāju privātumu. 
Ikviens eiropietis digitālā platformā var izteikt savu viedokli par ES nākotni
Ikviens eiropietis digitālā platformā var izteikt savu viedokli par ES nākotni
Šonedēļ tika atklāta jauna daudzvalodu digitāla platforma, kuras mērķis ir apkopot eiropiešu viedokli par Eiropas Savienības (ES) nākotnei būtiskām tēmām. Šī platforma kalpos kā “Konferences par Eiropas nākotni” centrālais mezgls, kurā nonāks viss tās ietvaros radītais saturs. Visas šīs konferences mērķis ir uzklausīt iedzīvotāju viedokļus, kurus bloka iestādes ņemtu vērā un īstenotu brīdī, kad tiktu veiktas būtiskas ES reformas, vai pat bloka līgumu pārskatīšana. 
Polija un vairākas citas valstis plāno vairāk izmantot atomenerģiju izmešu samazināšanai
Polija un vairākas citas valstis plāno vairāk izmantot atomenerģiju izmešu samazināšanai
Tuvāko 20 gadu laikā Polija vēlas uzbūvēt sešus atomreaktorus. Polijas vadība uzskata, ka tas ir vienīgais veids, kā valsts var pakāpeniski atteikties no ogļu izmantošanas elektroenerģijas un siltuma iegūšanai. Arī Čehija aktīvi iestājas par lielāku atomenerģijas izmantošanu cīņai ar klimata pārmaiņām. Bet vienprātības Eiropā par šo jautājumu nav.
Eiropas TOP3: Kriminālā stratēģija, ES un britu tirdzniecība un papildu vakcīnas
Eiropas TOP3: Kriminālā stratēģija, ES un britu tirdzniecība un papildu vakcīnas
Šonedēļ divas Eiropas Parlamenta (EP) komitejas apstiprināja Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas pušu tirdzniecības līgumu. Tikmēr Eiropas Komisija (EK) nāca klajā ar jaunu stratēģiju organizētās noziedzības apkarošanai. Savukārt nedienu dēļ ar „AstraZeneca” un „Johnson & Johnson” izstrādātajām vakcīnām, EK lēmusi koncentrēties uz „Pfizer un BioNTech” izstrādātajām vakcīnām, plānojot iegādāties vēl 1,8 miljardus devu.
Skaitļi un fakti: Par investīciju plūsmu atjaunošanos eksperti bažīgi
Skaitļi un fakti: Par investīciju plūsmu atjaunošanos eksperti bažīgi
Gada laikā, kas ir aizvadīts Covid-19 zīmē, investīciju apjoms ir krities mazāk nekā prognozēts pašā pandēmijas sākumā. Tomēr par nākotnes attīstību eksperti izsakās ar zināmām bažām. Galvenais jautājums ir par to, cik daudz naudas pēc pandēmijas būs atlicis uzņēmumu rīcībā un cik gribošas finansēt jaunus projektus būs, piemēram, bankas. Tāpat ir jautājumi, kur investīcijas tiks ieguldītas un vai tās ļaus virzīties uz Eiropas Savienības (ES) ilgi loloto mērķi 2050.gadā kļūt klimatneitrālai.
Eiropā sūdzības, ka «TikTok» neievēro ES patērētāju un privātuma prasības
Eiropā sūdzības, ka «TikTok» neievēro ES patērētāju un privātuma prasības
„TikTok” pašlaik ir viena no straujāk augošajām sociālo mediju platformām pasaulē. Tomēr ķīniešu radītā platforma diezgan brīvi interpretē Eiropas datu aizsardzības noteikumus. Tas pamatīgi satrauc gan patērētāju sargus Eiropā, gan arī vairākus Eiropas Parlamenta (EP) deputātus. Viņi uzstāj, ka ir pienācis laiks stingrāk kontrolēt platformu darbību.
Eiropols: Pandēmija Eiropā var radīt ideālus apstākļus noziedzības uzplaukumam
Eiropols: Pandēmija Eiropā var radīt ideālus apstākļus noziedzības uzplaukumam
Eiropā, kas jau šobrīd piedzīvo “lūzuma punktu” no nebijuša apmēra kokaīna izplatības, Covid-19 pandēmija vēl vairākus gadus varētu veicināt organizētās noziedzības uzplakumu. Tas minēts šonedēļ publicētajā noziedzīgās pasaules draudu novērtējumā, ko Eiropas Savienības (ES) tiesībaizsardzības aģentūra jeb Eiropols sagatavo reizi četros gados.
Skaitļi un fakti: Eiropieši pandēmijas laikā audzē uzkrājumus un ir piesardzīgi ar ieguldījumiem
Skaitļi un fakti: Eiropieši pandēmijas laikā audzē uzkrājumus un ir piesardzīgi ar ieguldījumiem
Covid-19 pandēmija radījusi lielas bažas par to, kas notiks ar investīcijām, kuras ir ļoti svarīgas ikvienai ekonomikai. Par komercinvestīciju plūsmām var teikt, ka ļaunākās prognozes nav piepildījušās, un pēc pirmā piedzīvotā šoka investori ir atguvuši interesi par ieguldījumiem. Turklāt nepieciešamība audzēt savu uzņēmumu kapacitāti tehnoloģiju jomā pat ir kļuvusi daudz aktuālāka nekā pirms pandēmijas. Savukārt iedzīvotāji ar saviem līdzekļiem rīkojas piesardzīgāk.
Eiropas Savienība vēlas veidot vienlīdzīgu partneru attiecības ar Āfriku
Eiropas Savienība vēlas veidot vienlīdzīgu partneru attiecības ar Āfriku
Eiropas Savienība (ES) ir apņēmusies veidot jauna veida attiecības ar Āfriku. Eiropieši vēlas, lai turpmākā sadarbība ar kaimiņu kontinentu attīstītos uz vienlīdzības principa, bet galvenā uzmanība būtu pievērsta cilvēku vajadzībām. ES par Āfrikas valstu simpātijām sacenšas ar citiem ietekmīgiem ģeopolitiskajiem spēlētājiem.
Skaitļi un fakti: Uzņēmumu pirkšana un pārdošana uzņem apgriezienus
Skaitļi un fakti: Uzņēmumu pirkšana un pārdošana uzņem apgriezienus
Covid-19 pandēmija ir radījusi izmaiņas daudzās nozarēs un darbības jomās, arī tajā, kur un cik daudz tiek investēts. Uzņēmumu apvienošanās un iegādes darījumi veido redzamāko un bieži arī finansiāli apjomīgāko investīciju daļu. Pērn pavasarī šajā jomā iestājās pauze, bet visai drīz darījumi atsākās, un daudzi eksperti norāda, ka pēc pandēmijas ir gaidāms pat sava veida aktīvu iegādes bums.
ES notikumu TOP3: «AstraZeneca» vakcīna, sūdzības par atbalsta kavēšanos un attiecības ar Turciju
ES notikumu TOP3: «AstraZeneca» vakcīna, sūdzības par atbalsta kavēšanos un attiecības ar Turciju
Iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19 joprojām ir Eiropas Savienības (ES) prioritāte numur viens, tāpēc šonedēļ ar lielu nepacietību gaidīts Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) vērtējums par uzņēmuma "AstraZeneca" ražoto vakcīnu. ES gatavojas ieguldīt prāvus līdzekļus bloka ekonomikas atkopšanā pēc pandēmijas, bet atsevišķas dalībvalstis sūdzas par kavēšanos ieviest ambiciozo plānu. Tikmēr ES līderi šajās dienās mēģināja uzlabot attiecības ar vienu no bloka stratēģiski nozīmīgākajiem partneriem – Turciju.
Pētniece: Ķīna ES noteiktās sankcijas uztvērusi personīgi
Pētniece: Ķīna ES noteiktās sankcijas uztvērusi personīgi
Ķīna uzskatīja, ka ar Eiropas Savienību (ES) iespējams dialogs vismaz ekonomikas jomā, tāpēc Briseles lēmumu noteikt sankcijas Ķīnas personām par uiguru cilvēktiesību neievērošanu Pekina uztvēra personīgi un reaģēja ar neatbilstošām pretsankcijām, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Ārpolitikas institūta Āzijas programmas vadītāja un Ķīnas pētniece  Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova.
ES notikumu TOP3: Ģeopolitiskās krustugunīs ar ASV, Ķīnu un Covid-19 vakcīnām
ES notikumu TOP3: Ģeopolitiskās krustugunīs ar ASV, Ķīnu un Covid-19 vakcīnām
Varētu teikt, ka šonedēļ Eiropas Savienība (ES) bija nonākusi tādās patiesās ģeopolitiskās krustugunīs. Eiropu apmeklēt bija ieradies ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens, lai censtos uzlabot transatlantiskās attiecības. Eiropa un Ķīna apmainījās ar abpusējām sankcijām, iezīmējot saspīlējumu arī Klusā okeāna virzienā. Un pāri visam vēl arī Eiropas lēmums pastiprināt vakcīnu eksporta kontroli, kas arī jau sāk izskatīties pēc ģeopolitiska, ne vairs īsti veselības jautājuma. 
ES tēmē kļūt par otru lielāko litija jonu akumulatoru ražotāju pasaulē aiz Ķīnas
ES tēmē kļūt par otru lielāko litija jonu akumulatoru ražotāju pasaulē aiz Ķīnas
Eiropas Savienība (ES) ir nospraudusi mērķi kļūt par vienu no vadošajiem litija jonu akumulatoru ražotājiem pasaulē. Akumulatori ir būtisks komponents elektroautomobiļiem, kuru skaitam uz ES ceļiem tuvākajos gados vajadzētu strauji pieaugt. Iedzīvotāju pārsēšanās elektroautomobiļos ir svarīgs priekšnoteikums, lai ES līdz 2050. gadam varētu kļūt klimatneitrāla.  
Eiropas Savienība mežu kvalitātes uzlabošanā vēlas sabalansēt vairākus faktorus
Eiropas Savienība mežu kvalitātes uzlabošanā vēlas sabalansēt vairākus faktorus
Svarīga ir ne tikai kvantitāte, bet arī kvalitāte, un to var attiecināt uz daudzām lietām, tajā skaitā mežu. Mežu kvalitāti savā teritorijā cenšas uzlabot arī Eiropas Savienība, un darāmā nebūt nav maz. Būtiski ir rast līdzsvaru starp nepieciešamību mežos aizsargāt bioloģisko daudzveidību, risināt klimata pārmaiņas, kā arī aizsargāt darbavietas un cilvēku ienākumus. Svētdien visā pasaulē tika atzīmēta Starptautiskā Meža diena, tādēļ ir īstais brīdis tēmas aplūkošanai. 
EK politiķe demogrāfijas jautājumos: Ja laukos būs labāks internets, aizbraucēji tur atgriezīsies la...
EK politiķe demogrāfijas jautājumos: Ja laukos būs labāks internets, aizbraucēji tur atgriezīsies labprātāk
Ja tiks radīti pienācīgi priekšnosacījumi, balstoties uz zaļiem un digitāliem principiem, Eiropas valstu, tostarp Latvijas, laukos, tad cilvēki, kas savulaik aizbraukuši uz Rietumeiropu, varētu atgriezties Austrumeiropas valstīs. Šādu viedokli paudusi Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas vietniece demokrātijas un demogrāfijas jautājumos Dubravka Šuica.
ES notikumu TOP3: Zaļais sertifikāts, sankcijas pret Ķīnu un bēgļu plūsmas vienošanās ar Turciju
ES notikumu TOP3: Zaļais sertifikāts, sankcijas pret Ķīnu un bēgļu plūsmas vienošanās ar Turciju
Šonedēļ daudzu Eiropas valstu skatieni bija pavērsti Briseles un Amsterdamas virzienā, gaidot gan Eiropas Zāļu aģentūras viedokli par kompānijas “AstraZeneca” radītās vakcīnas pret Covid-19 drošību, gan jaunumus par Eiropas turpmākajiem vakcinēšanas plāniem. Tomēr aizvadītās nedēļas notikumu TOP3 daži citi akcenti – par Eiropas Komisijas ierosināto zaļo ceļošanas sertifikātu, paredzētajām sankcijām pret Ķīnas amatpersonām, kā arī Turcijas vēlmi noslēgt izdevīgāku līgumu par bēgļu plūsmas ierobežošanu uz Eiropu.
ES nav izdevies pilnībā samazināt «ģeogrāfisko bloķēšanu»; neaizsargātākās ir mazākās dalībvalstis
ES nav izdevies pilnībā samazināt «ģeogrāfisko bloķēšanu»; neaizsargātākās ir mazākās dalībvalstis
Vairāk nekā divus gadus Eiropas Savienībā (ES) tiešsaistes tirdzniecībā ir aizliegts nepamatoti diskriminēt klientus viņu valstspiederības vai dzīvesvietas dēļ. Tā dēvētā ģeogrāfiskā bloķēšana iepriekš liedza miljoniem ES iedzīvotāju iegādāties kārotās preces un pakalpojumus internetā, jo viņi atradās “nepareizajā” vietā. Neraugoties uz uzlabojumiem, joprojām daudziem patērētājiem ģeogrāfisku iemeslu dēļ ir neizdevīgi iepirkties citu dalībvalstu interneta veikalos. Ģeogrāfiskā bloķēšana turpina attiekties uz piekļuvi audiovizuālajam saturam. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd