Arturs Vaiders (1965-2016)

LTV sports un lsm.lv autors

Apskatīt autora rakstus: Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Arturs Vaiders: Puļķis visiem caurumiem
Arturs Vaiders: Puļķis visiem caurumiem

Ušakovs uzrunā skolotājus, Ušakovs griež Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra atklāšanas lentīti (kā negriezīs, ja būvēja viņa uzticamākie sponsori, kuru mājaslapā pamaz informācijas valsts valodā), Ušakovs brauc uz Maskavu inspicēt Rīgas tirdziņu, Ušakovs lido uz Vašingtonu (tikai nevar īsti zināt, kāpēc), Ušakovs lido uz Briseli (lai tiktos ar Eiropas Parlamenta sociāldemokrātiem, kaut pašam līdz īstam sociāldemokrātam kā ezītim līdz taboram), Ušakovs sniedz interviju TASS (un sūkstās par dramatisku krievu tūristu sarukumu Rīgā), Ušakovs pozicionējas "Delfu" "Rīgas ziņās" (un blefo par viesu skaitu Rīgas svētkos), Ušakovs spiež roku sportistiem. Vēl tikai jāuzlido kopā ar vārnām un jānolaižas Rīgas kanāla dzelmē.  

Arturs Vaiders: Kļūdas maksā dārgi
Arturs Vaiders: Kļūdas maksā dārgi

Pēc Latvijas - Čehijas mača (1:2) valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars uzslavēja spēlētājus par pašatdevi, jo līdz pat pēdējai minūtei turpinājās cīņa par neizšķirtu, taču bija arī paškritiski vaļsirdīgs - šovakar kļūdījās visi. Freimanis, Gorkšs, Zjuzins, Dubra, Karašausks, arī Vaņins. Arī es kļūdījos.

Arturs Vaiders: Lai čehi Rīgā nedzertu šampanieti
Arturs Vaiders: Lai čehi Rīgā nedzertu šampanieti

Tā reizēm gadās. Te jādzīvo pusbadā, te galds tik pilns, ka pat ar acīm visu apēst grūti. Tā būs arī šīs svētdienas vakarā, kad Rīgā 1 km attālumā gandrīz vienlaicīgi notiks divi nozīmīgi sporta notikumi. 

Arturs Vaiders: Lai turkiem turpinās Latvijas sindroms!
Arturs Vaiders: Lai turkiem turpinās Latvijas sindroms!

Klāt atkal lielais futbols. Šovakar ''Euro 2016'' kvalifikācijas spēlē izbraukumā Latvijas tiekas ar Turciju. Turcijas futbola vadība ''Euro 2016'' kvalifikācijas maču ar Latviju rīko Konjā, nevis Stambulā, kā ierasts. Lūk, Stambulas fani vairāk karojot savā starpā - "Galatasaray", "Fenerbahce", "Besiktas" attiecības ir tik sliktas, ka reizēm viņu strīdus policija nevar apturēt bez asaru gāzes. Labi, ka mums nav šādu problēmu!

Arturs Vaiders: Bez eiforijas. Bet arī bez panikas
Arturs Vaiders: Bez eiforijas. Bet arī bez panikas

Latvijas vieglatlēti no pasaules čempionāta vieglatlētikā Pekinā mājās atgriezās ar vienu bronzas medaļu, ko septiņcīņā izcīnīja Laura Ikauniece-Admidiņa. Līdz šim pasaules čempionātos Latvijas vieglatlēti bija izcīnījuši divas bronzas - vēl ar PSRS kreklu mugurā Dainis Kūla (1983) un 2011. gadā Ineta Radeviča.

Arturs Vaiders: Lionels Mesi – vienos vārtos
Arturs Vaiders: Lionels Mesi – vienos vārtos

Par 2014./2015.gada sezonas Eiropas labāko futbolistu 54 žurnālistu balsojumā atzīts "Barcelona" līderis Lionels Mesi. No vienas puses - pārsteigumu nebija, jo Mesi šoreiz bija izteikts favorīts. Trīs tituli sezonā - Spānijas  čempions, Spānijas kausa ieguvējs un Čempionu līgas uzvarētājs. 58 gūtie vārti dažādos turnīros, arī sezonas skaistākie vārti - tas viss ir Mesi kabatā. Turklāt daudzi vārti bija viņa paša meistardarbs no sākuma līdz galam. Un arī lieliskās piespēles partneriem. 

Arturs Vaiders: Divi burvīgi sporta mirkļi
Arturs Vaiders: Divi burvīgi sporta mirkļi

Aizvadītā nedēļas nogale Latvijas sporta faniem dāvāja divus izcilus laimes mirkļus - apburoši smaidīgā Laura Ikauniece-Admidiņa pasaules čempionātā vieglatlētikā Pekinā septiņcīņā izcīnīja bronzu, bet allaž nosvērtais (visos veidos!) Mairis Briedis boksa mačā Groznijā nokautēja Vācijā mītošo un Čečenijas klubu "Akhmad" pārstāvošo sīrieti Manuelu Čarru.

Arturs Vaiders: Enrike līdz Gvardiolam neaizsniedzās
Arturs Vaiders: Enrike līdz Gvardiolam neaizsniedzās

Ar "Malaga" un "Sevilla" komandu spēli tika atklāta La Liga jeb Primera jaunā sezona. Spānijas futbola līga šobrīd ir spēcīgākā Eiropā. Tam kā apstiprinājums ir vairāki fakti. Jau otro gadu pēc kārtas Spānijas klubi ieguvuši visus trīs Eiropas kausus - šogad Čempionu līgas trofeju un Superkausu - "Barcelona" un Eiropas līgas kausu - "Sevilla". Spānija ieņem pārliecinošu pirmo vietu Eiropas klubu ranga tabulā. Galu galā tieši Spānijas klubos (tiesa, pārsvarā tikai divos - "Barcelona" un Madrides "Real") spēlē pasaules labāk apmaksātie futbolisti - Lionels Mesi, Krištianu Ronaldu, Gerets Beils, Neimars, Hamess Rodrigess, Luiss Suaress...

Arturs Vaiders: «Barca» turpina kolekcionēt trofejas
Arturs Vaiders: «Barca» turpina kolekcionēt trofejas

Daudzās Eiropas valstīs futbola sezona sākas ar Čempionu un kausa ieguvēju cīņu par superkausu, bet Eiropā kopumā starta šāviens ir Superkausa izcīņā, kura tiekas Čempionu līgas un Eiropas līgas uzvarētāji. Agrāk spēles notika Monako, taču jau pāris gadus UEFA ieviesa jaunu tradīciju - Superkauss notiek katru reizi citā vietā. Šogad - Tbilisi Borisa Paičadzes stadionā, kur tikās divi spāņu klubi "Barcelona" un "Sevilla" (pērn "Real" un "Sevilla").

Arturs Vaiders: Bīča amerikāņu kalniņi
Arturs Vaiders: Bīča amerikāņu kalniņi

Latvijas pludmales volejbols ar visiem notikumiem, intrigas ieskaitot, brīžiem pavisam noteikti atgādina amerikāņu kalniņus. Te bijām brīvajā kritienā, bet šobrīd atkal esam uznesti kalna virsotnē. Pirms nedēļas Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš pirmo reizi triumfēja Eiropas čempionātā, nupat Tīna Laura Graudiņa un Paula Elizabete Ņečiporuka pārliecinoši uzvarēja Eiropas U-18 čempionātā, kas notika "Elkor" laukumos Rīgā, bet Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, kas pēc uzvaras Eiropas spēlēs Baku atkal metuši "kauliņus vienās smiltīs", CEV "Masters" Bīlē palika tūdaļ aiz pjedestāla.

Arturs Vaiders: Lielā strīda risinājums - trīs bēgļi uz katru pašvaldību...
Arturs Vaiders: Lielā strīda risinājums - trīs bēgļi uz katru pašvaldību...

Latvijas sabiedriski politiskā dzīve pēdējo mēnešu laikā brīžiem izskatās niknāks cīņu lauks kā Donbass. Homofobi cīnās ar homofīliem, rasisti un aparteīdisti ar internacionālistiem, komunisti ar fašistiem, lembergisti ar sorosītiem. Un neiecietība sit augstu vilni gan homofobu nometnē, gan arī to uzskatos, kas laka kurpēs staigā pa varavīksnes tiltu.

Arturs Vaiders: Kurš no 10?
Arturs Vaiders: Kurš no 10?

Šogad jau piekto reizi Eiropas labākais futbolists tiks noteikts pēc jaunā formāta - ne astronomiskā gada, bet futbola sezonas griezumā - no augusta līdz nākamā gada jūlijam. Labāko futbolistu nosaka ESM (European Sports Media) veidota žūrija, kurā katrai UEFA valstij/teritorijai ir viens pārstāvis. Tas nozīmē, ka viena balss ir gan Vācijai, gan Lihtenšteinai. Kā jau ierasts futbolā, Lielbritānijai četras - Anglijai, Velsai, Skotijai un Ziemeļīrijai. Šogad kopā žūrijā būs 54 balsotāji - arī no Gibraltāra. Latviju pārstāvēt jau piekto gadu gods ir man.

Arturs Vaiders: Krievu rulete ir palaista
Arturs Vaiders: Krievu rulete ir palaista

Starptautiskā Futbola federācija (FIFA) šobrīd nav tajā labākajā attīstības stadijā. Var tikai minēt, ko nesīs katra nākamā diena Zepam Blateram un organizācijai kopumā. Šaubu ēna tiek mesta arī uz blakusefektiem, piemēram, kā Krievija ieguva tiesības rīkot 2018.gada Pasaules čempionātu futbolā. Taču karavāna iet tālāk, un jau ir notikusi kvalifikācijas turnīra izloze un savus pretiniekus uzzinājusi arī Latvijas izlase.

Arturs Vaiders: Sapnis beidzies. Pamodināja. Piezemēja. Pazemoja
Arturs Vaiders: Sapnis beidzies. Pamodināja. Piezemēja. Pazemoja

Starptautiskā sezona Latvijas futbolam klubiem beigusies gandrīz tikpat skumīgi, cik priecīgi iesākās. Otrā kārta izrādījās pēdējā. Ja pirmajā kārtā trīs mūsu klubi kopā ieguva 12 punktus, tad otrajā četratā spēja vien savākt vien piecus - FK "Jelgava" 3, "Skonto" un "Spartaks" pa 1 un FK "Ventspils" 0. 

Arturs Vaiders: Kārtējā «tautu staigāšana»
Arturs Vaiders: Kārtējā «tautu staigāšana»

Pēdējās nedēļas Latvijas pludmales volejbolā atgrieza optimisma dzirksti. Gštādes Major (var likt vienlīdzības zīmi ar Grand Slam) Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš aizkļuva līdz finālam, kur ar 1:2 zaudēja jaunajiem pasaules čempioniem no Brazīlijas Alisonam/Bruno, kam olimpiskā ceļazīme jau kabatā. Pārējie par to cīnās un ar katru turnīru šīs cīņas kļūs arvien "asiņainākas". 

Arturs Vaiders: Baku un Gvanžu startējot. Par Rio domājot
Arturs Vaiders: Baku un Gvanžu startējot. Par Rio domājot

Šis gads sporta pasaulē tāds salīdzinoši mierīgs - ne olimpisko spēļu, ne pasaules čempionātu futbolā vai basketbolā, vai volejbolā. Jā, būs pasaules čempionāts vieglatlētikā, taču šoreiz par diviem tā saucamajiem kompleksajiem pasākumiem, kas jau aiz muguras - Eiropas pirmajām spēlēm un Universiādi.

Arturs Vaiders: Atvest uz Latviju baskus no Bilbao «Athletic»...
Arturs Vaiders: Atvest uz Latviju baskus no Bilbao «Athletic»...

Latvijas futbola klubi aizvadījuši Eiropas kausu otrās kvalifikācijas kārtas pirmās spēles. Ne tik cerīgi, kā pirmās, tomēr galīga bezcerība vēl arī nav. Jāņem vērā, ka ar katru kārtu pretinieku kvalifikācija tikai aug. Brīnumus gaidīt līdz pat Čempionu līgas finālam, pat grupu turnīra slieksnim, no Latvijas klubiem nevajag. Ir jau labi tas, kas sasniegts - ar mūsu materiālajiem un spēlētāju resursiem, jo leģionāru pienesums pagaidām ir cienīgs, bet nav pārcilvēcisks.

Arturs Vaiders: Par ģībšanu, stadionu un ne tikai par to
Arturs Vaiders: Par ģībšanu, stadionu un ne tikai par to

Raksts jau bija ne tikai satecējis pildspalvā, bet arī daļēji iztecējis uz papīra, kad notikumi Skolēnu dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājumā tam piedeva jaunas nianses. Bet nenovirzīja no galvenās domas, jo par šo tēmu esmu rakstījis jau vairākus gadus. 

Arturs Vaiders: Latvijas klubi pārsteidz Eiropas futbolu
Arturs Vaiders: Latvijas klubi pārsteidz Eiropas futbolu

Latvijas futbola klubi pēdējās nedēļas laikā parūpējušies par vienu no lielākajiem pārsteigumiem Eiropas kausu izcīņā - visi trīs - "Skonto", FK "Jelgava" un Jūrmalas  "Spartaks" - iekļuva otrajā kvalifikācijas kārtā. Turklāt netika piedzīvots neviens zaudējums - trīs uzvaras, trīs neizšķirti. Kopā iegūti 12 punkti, kas ļaus uzlabot gan Latvijas, gan katra kluba reitingu. Latvija patiešām pārsteidza, jo Virslīgā nu vairs spēlē tikai septiņi klubi.

Arturs Vaiders: No rozā brillēm līdz slieksnim pie bezcerības
Arturs Vaiders: No rozā brillēm līdz slieksnim pie bezcerības

Pasaules pludmales volejbola sezona pusē un galvenie mači jau aizvadīti. Ne bez pārsteigumiem - pasaules čempionātā 16 labāko pāru konkurencē desmit bija no Amerikas. Ne tikai ASV un Brazīlijas, bet arī Kanādas, Kubas, Venecuēlas, Meksikas. Un tikai četri no Eiropas, no kuriem viens (holandieši Numerdors/ Vārenhorsts) iekļuva finālā, kur zaudēja dramatiskā mačā Alisonam/Bruno (Brazīlijai no sešām medaļām - piecas, arī abi zelti!). Tas nozīmē, ka būs ļoti sīva cīņa par ceļazīmēm uz Rio ne tikai FIVB reitinga punktu vērtējumā, bet arī Kontinentālā kausa izcīņā. 

Arturs Vaiders: Sākam rāpties no bedres ārā?
Arturs Vaiders: Sākam rāpties no bedres ārā?

Latvijas futbola klubi sekmīgi sākuši Eirokausu jauno sezonu - Eiropas līgas pirmās kvalifikācijas kārtas pirmajās spēlēs uzvaras guva "Skonto" un Jūrmalas "Spartaks", bet "FK Jelgava" cīnījās neizšķirti. Atbildes spēles pēc nedēļas - jelgavniekiem un „Skonto” izbraukumā, bet jūrmalniekiem - savās mājās. Tad arī kļūs zināms, kam būs tā laime un gods spēlēt otrajā kvalifikācijas kārtā.

Arturs Vaiders: Par Pahara izlases progresu un piekakātu kurpi
Arturs Vaiders: Par Pahara izlases progresu un piekakātu kurpi

Nevar teikt, ka piektdien Rīga bija kļuvusi pavisam oranža, taču oranžās saliņas bija ik pa brīdim un, jo tuvāk "Skonto" stadionam, jo vairāk un lielākas. Viņi ēda, dzēra, pirka suvenīrus, nakšņoja, brauca ar taksometriem un rikšām, papildinot Rīgas biznesmeņu un arī pilsētas budžetu. Žēl, ka Rīgas saimnieki to neredz un nesaprot un negrib saprast. 

Arturs Vaiders: Arī holandiešu spēlē ir vājie punkti
Arturs Vaiders: Arī holandiešu spēlē ir vājie punkti

Latvijas futbola vadība jau divdesmit gadus sapņo par spēlēm ar Vāciju, Angliju, Franciju, Itāliju. Cerībā dabūt lielo kumosu par TV translācijām. Tagad gan situācija mainījusies. Šī naudas daļa tiek dalīta centralizēti un nav vairs tik svarīgi - Vācija vai Luksemburga. Turklāt galīgi apdalīti neesam bijuši, jo mūsu grupā reiz bijuši gan Eiropas čempioni dāņi, gan Eiropas un pasaules čempioni spāņi. Tiesa, vislielāko vieskomandas fanu pieplūdumu tribīnēs deva spēle ar Bosniju, kad teju vai viss stadions fanoja par viesiem.

Arturs Vaiders: Rēķināšana var pagaidīt
Arturs Vaiders: Rēķināšana var pagaidīt

Latvijas izlases handbolistiem Eiropas 2016. gada čempionāta kvalifikācijas turnīrā atlikušas divas spēles - šodien Dobelē ar Zviedriju un sestdien izbraukumā pret Slovēniju. 

Arturs Vaiders: Cik pareizas būs Matuļa priekšnojautas?
Arturs Vaiders: Cik pareizas būs Matuļa priekšnojautas?

Pirms 2015.gada pasaules hokeja čempionāta ieklausījos cīņu biedrā Jānī Matulī un pirms Latvijas izlases pirmajām spēlēm neiespringu. Pret Kanādu, Zviedriju, Čehiju nav variantu. Tā gandrīz arī bija. Tiesa, pret Čehiju maza strūkla pilzenieša ietecēja arī mūsu kausā. Varbūt arī tiesnesis kaut ko pamaisīja, tomēr objektīvi Jāgrs un Ko ir no citas svara kategorijas. 

Arturs Vaiders: Kura līga labākā un spēcīgākā?
Arturs Vaiders: Kura līga labākā un spēcīgākā?

Pavasari Eiropā vairāk par sparģeļu daudzveidību Elzasas laukos un stārķu pāriem Latvijas stabos iezīmē izšķirošās cīņas Eiropas futbola laukumos. Sparģeļi var nogatavoties arī nedēļu vēlāk, bet stārķi atlidot - divas nedēļas ātrāk. Toties futbola kalendārs ir visnotaļ konstants. To gan cenšas izjaukt Katāras naftas šeihi, kas pasaules čempionātu no jūnija/jūlija grib pārcelt uz novembri/decembri.

Arturs Vaiders: 90. minūšu izlase?
Arturs Vaiders: 90. minūšu izlase?

1:1 pret Čehiju un 1:1 pret Ukrainu. Ļoti cienījami rezultāti, kas Latvijas futbola izlasei noteikti ļaus pakāpties pa FIFA reitinga kāpnītēm.

Arturs Vaiders: Atrast var meklējot
Arturs Vaiders: Atrast var meklējot

Latvijas futbola izlase ar pārbaudes spēlēm mūs pārāk daudz nav lutinājusi. Īpaši jau savā laukumā, kur pēdējās desmitgades mačus teju vai uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt. Marta pēdējā dienā pārbaudes spēle būs - Ļvivā (mūsu ausīm daudzas desmitgades ierastāks pilsētas nosaukums bija Ļvova) ar Ukrainu.  

Arturs Vaiders: Gaidīsim Prāgas turpinājumu
Arturs Vaiders: Gaidīsim Prāgas turpinājumu

Dzīve un sports kā viena no tās spēles jomām mēdz būt arī nežēlīga. Te tu esi varonis, te - nejēga vai otrādi. Kādus tikai apzīmējumus neizpelnījās Latvijas futbolisti pēc 0:6 zaudējuma Amsterdamā. Daļa bija pelnīti. Cik tur daudz trūka, ka pēc mača Prāgā jau būtu varoņi. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd