Arturs Vaiders (1965-2016)

LTV sports un lsm.lv autors

Apskatīt autora rakstus: Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Arturs Vaiders: Uz kura kausa zvaigznes vairāk spīdēs?
Arturs Vaiders: Uz kura kausa zvaigznes vairāk spīdēs?

Aizvadītās piecas dienas Eiropas futbolā bija karstas gan laukumos, gan pie galdiem. Aizrit pēdējās šī gada spēles nacionālajos čempionātos, un notika arī trīs svarīgas izlozes - ''Euro 2016'', Čempionu līgas astotdaļfinālam un Eiropas līgas sešpadsmitdaļfinālam. Būs trīs nozīmīgi turnīri, kuros zvaigznēm spīdēt un iegūt titulus - gan kopā ar komandām, gan arī individuālos.

Arturs Vaiders: Arī aptauja ir spēle
Arturs Vaiders: Arī aptauja ir spēle

Katra gada beigās pār sporta fanu galvām gāžas dažādu aptauju un nomināciju lavīna. Ir taču patīkamāk, ja zem eglītes līdzās dāvanu maisam "guļ" arī populārais sportists, labākais vieglatlēts, jaunā zvaigzne... Atšķirībā no skrejceliņa vai laukuma, te visu izšķir nevis sekundes vai punkti, bet žūrijas, ekspertu vai fanu subjektīvais balsojums, kas beigu beigās rezultējas arī kaut cik objektīvā iznākumā.

Arturs Vaiders: Vēl viens «Varšavas līguma» fiasko
Arturs Vaiders: Vēl viens «Varšavas līguma» fiasko

Ceturtdienas vakarā bija izvēle - skatīties Rīgas "Dinamo" pret "Neftehimik", vai pavērot, kā savā laukumā Andris Vaņins un "Sion" turēsies pretī "Liverpool". Hokejs ir hokejs, taču "Liverpool" ir kaut kas labāks par "Neftehimik". Vaņins izrādījās tikpat labs. Jā, angļi jau bija nodrošinājuši vietu sešpadsmitdaļfinālā, taču tradīcijas neļauj spēlēt slikti arī tad. Ik pa brīdim aktīvāki bija mājinieki un azartiskāki visu laiku. Taču arī pie Vaņina vārtiem bija bīstamas situācijas, un šoreiz viņš palika sausā. Pret "Liverpool" tas nu nepavisam nav viegli.

Arturs Vaiders: Pārsteidza «Gent» un «Malmo»
Arturs Vaiders: Pārsteidza «Gent» un «Malmo»

Eiropas futbola dzīves organizatori vēl nav musulmaņi, bet par laimi - nav arī ateisti. Tāpēc šajā nedēļā tika pielikts punkts Eiropas Čempionu līgas grupas turnīram. Ziemassvētkos (Boxing day) futbolu spēlēs tikai angļi. Čempionu līga atsāksies februārī. Protams, ka ne jau tikai Ziemassvētki ir pie vainas. Ziema ir ne vien Sibīrijā, bet arī Vācijā, Francijā un pat šur tur Itālijā. Bet mākslīgā seguma laukumi cieņā ir gandrīz tikai Krievijā.  

Arturs Vaiders: Dīrātājs no Sūnu ciema pamodies par vēlu
Arturs Vaiders: Dīrātājs no Sūnu ciema pamodies par vēlu

Leģendārais kolēģis Zigurds Mežavilks no mākoņu maliņas teiktu to pašu: "Hokeja tārps turpina grauzt basketbola ābolu, par ko liecina kaut vai publikas skaits "Dinamo" un VEF spēlēs, jo abi klubi cīnās Krievijas naudas sponsorētos ierakumos."

Arturs Vaiders: Ne viss garšo kā šokolāde
Arturs Vaiders: Ne viss garšo kā šokolāde

Latvijas futbola sezonai galīgs punkts tiks pielikts 21.decembrī. Gan ne vairs laukumā, bet uz parketa grīdas, jo kļūs zināms arī 2015.gada Labākais futbolists. Līdz tam spēlētāji būs atpūtušies un jau sāks domāt par pavasari un zaļu zāli. Savukārt klubu vadībai  mapītēs būs jāsaliek visi nepieciešamie dokumenti, lai saņemtu licenci. Var izrādīties, ka ne visi atbildīs Virslīgas prasībām. Lielākās iebildes varētu būt pret daudzkārtējiem Latvijas čempioniem "Skonto", kam iekrājies paliels parāds pret spēlētājiem un kluba personālu. Bet naudas zem ābeles nav.

Arturs Vaiders:  Phjončhana ir tuvāk nekā kartē izskatās
Arturs Vaiders: Phjončhana ir tuvāk nekā kartē izskatās

Tas, ka žurnālists un eksbiatlonists Dainis Caune vai eksžurnālists un eksbiatlonists Juris Vingris Siguldā jau ir slēpojuši, nenozīmē, ka ziema ir klāt. Tagad ir ne vien mākslīgais krējums un ledus, bet arī mākslīgais sniegs.

Arturs Vaiders: «Dinamo» jau Sočos
Arturs Vaiders: «Dinamo» jau Sočos

Skatoties Rīgas "Dinamo" pagalam nevarīgo sniegumu pret "HK Soči", tā pilnīgi neviļus ienāca prātā paveca anekdote, par kuru Dzintars solīja Sudrabu nospodrināt.

Arturs Vaiders: Kad Vērmanītī atkal piedzims Tāls?
Arturs Vaiders: Kad Vērmanītī atkal piedzims Tāls?

Tie laiki, kad Vērmanītis (tad - Kirova parks) bija pilns ar šaha spēlētājiem un dažs meistarīgs students tur gāja piepelnīties, kad Dailes teātra Lielā zāle bija skatītāju pilna starpzonu turnīrā un ne jau tāpēc vien, lai redzētu, kā spēlē Amerikas latvietis Edmārs Mednis, kad ikvienam pionierim mājās bija šaha galdiņš, un viņš to lika lietā ne tikai tad, kad bija jāpiekauj brālis, ir zuduši nebūtībā. Arī šaha spēles popularitāte, jo piecdesmito gadu beigās un sešdesmito sākumā Mihails Tāls bija tikpat populārs kā tagad Kristaps Porziņģis vai Ernests Gulbis. To šobrīd patiešām grūti aptvert. 

Arturs Vaiders: Vis Vis Vis... labākais, seksīgākais, skatāmākais
Arturs Vaiders: Vis Vis Vis... labākais, seksīgākais, skatāmākais

Lai nu piedod Porziņģa fani un basketbols, Girgensona fani un hokejs, arī bobslejistu un skeletonistu fani. Laikam tomēr nav jālauž šķēpi vai jāplēš trauki, lai apgalvotu, ka šobrīd visaugstvērtīgākais sporta veids ir pludmales volejbols. Tam apliecinājums ir Aleksandra Samoilova/Jāņa Šmēdiņa zelts Eiropas čempionātā, Mārtiņa Pļaviņa/Haralda Regžas uzvara Eiropas spēlēs, Tīnas Graudiņas/Paulas Ņečiporukas pirmā vieta Eiropas U-18 čempionātā

Arturs Vaiders: Bumbu kontrolē «Daesh»
Arturs Vaiders: Bumbu kontrolē «Daesh»

Kaut arī aizvadītajā nedēļā Eiropā noskaidrojās pēdējās četras komandas, kas nākamajā vasarā cīnīsies Francijas futbola laukumos, priekšplānā izvirzījās citas problēmas. Viens no Parīzes teroraktu epicentriem bija arī "Stade de France", kur tikās Francijas un Vācijas izlases. Teroristi stadionā neiekļuva, taču vairākus sprādzienus dzirdēja visi, kas bija tribīnēs un laukumā. Spriedze aizstiepās līdz pat otrdienas vakaram, kad notika gan play off spēles, gan daudzi top kategorijas pārbaudes mači. Divi no tiem drošības apsvērumu dēļ tika atcelti. Bet viens kļuva teju vai par divu tautu un futbola manifestāciju.

Arturs Vaiders: Kasiljass panāk Astafjevu
Arturs Vaiders: Kasiljass panāk Astafjevu

Apmēram sešus gadus Vitālijam Astafjeva pieder Eiropas rekords valsts izlasēs aizvadīto spēļu ziņā (viņš laboja igauņa Martina Reima rekordu - 156 spēles). Tiesa, cipars dažādos resursos ir nedaudz atšķirīgs - FIFA mājas lapā figurē skaitlis 165, bet LFF min 167 spēles. Arī Reimam igauņu statistikā  ir 157 spēles. Protams, ka pasaule atsaucas uz FIFA statistiku, tāpēc tiek uzskatīts, ka aizvadītajā piektdienā bijušo Latvijas izlases pussargu ir panācis Spānijas izlases vārtsargs Ikers Kasiljass, kura kontā tagad arī ir 165 spēles, un viņam otrdien, kad Spānija tiksies ar Beļģiju, ir iespēja labot Eiropas rekordu.  

Arturs Vaiders: Pagalam neizteiksmīgi
Arturs Vaiders: Pagalam neizteiksmīgi

Latvijas futbola izlase 2015.gadu noslēdza ar 0:1 zaudējumu pret Ziemeļīriju, kas 2016.gadā spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā. Jā, jā, pretinieki bija gana respektabli - 29.vieta FIFA reitingā, kvalifikācijas turnīrā bija apspēlējuši grieķus un ungārus, tāpēc zaudējums it kā likumsakarīgs.

Arturs Vaiders: Senāki par Sokratu
Arturs Vaiders: Senāki par Sokratu

To zināja jau pirms Sokrata, to tagad zina arī Latvijas izlases futbolisti - kur plāns, tur plīst. Latvijas Futbola federācijā (LFF) to zināja ātrāk, taču reizēm izliekas esam daudz senāki par Sokratu. Tāpēc pārāk bieži kāpj uz grābekļa. Nē, nē - runa nemaz nav par nepieciešamību pēdējā brīdī mainīt lidojuma plānus uz Belfāstu, kur izlase ieradīsies 12 stundas vēlāk kā bija iecerēts. “Lufthansa” streiku pat Jānis Skredelis nevarēja noprognozēt.

Arturs Vaiders: Kad līderi velk un izvelk
Arturs Vaiders: Kad līderi velk un izvelk

Pagājušajā nedēļā sevi apliecināt centās vairākas Latvijas izlases. Latvijas regbisiem līdz Jaunzēlandei tikpat tālu kā no Rīgas līdz Velingtonai, tāpēc jāpriecājas arī par uzvaru pār Kipru. Latvijas hokejisti bez galvenā trenera nespēja pasniegt dāvanu LHF prezidentam Kirovam Lipmanam 75 gadu jubilejā un Liepājā palika otrie. Bet Kirovs jau arī laikam ne uz ko necerēja un aizlidoja uz Londonu.

Arturs Vaiders: Ko iesākt ar parādnieku?
Arturs Vaiders: Ko iesākt ar parādnieku?

Lai arī daži jautājumi vēl nav atbildēti, un visi punkti uz i nav salikti, tomēr futbola sezona Latvijā gandrīz ir galā.  Čempioni ir "FK Liepāja", sudrabs tika "Skonto", bronza - "FK Ventspils", kas jaunā galvenā trenera Pola Ešvorta vadībā ne reizi nezaudēja un tikai vienreiz spēlēja neizšķirti - pēdējā kārtā pret "FK Jelgava". Bet tieši šis neizšķirtais garantēja trešo vietu un ceļazīmi uz Eirokausiem.

Arturs Vaiders no Minhenes: Pieczvaigžņotais deserts zem sarkana jumta
Arturs Vaiders no Minhenes: Pieczvaigžņotais deserts zem sarkana jumta

Trešdien vakarā Minhenes "Allianz Arena" krāsojās sarkana - bija kārtējā "Bayern" spēle - Čempionu līgā pret "Arsenal". Reizēm arēna krāsojas arī zila - kad tur spēlē vecākais pilsētas klubs "Munchen 1860", kas gan 2.bundeslīgā ieņem vietu tabulas pašā astē.

Arturs Vaiders: Ko Kirovs gaida?
Arturs Vaiders: Ko Kirovs gaida?

Spurtu pirms pirmā pārtraukuma Rīgas "Dinamo" neizdevās pabeigt ar gaisā paceltām rokām. Minskā pret "Dinamo" vairāk nekā 12 000 skatītāju klātbūtnē - 0:2. Kārtējā spēle, kad pretiniekiem uzvarai pietika ar mazumiņu - diviem vārtiem, jo Rīgas uzbrukums palika sausā. Līdz ar to arī divas iepriekšējās uzvaras - 5:4 pagarinājumā (no 1:4) pret "Avtomobilist" un 6:5 bullīšos (no 0:5) pret "Jokerit" jāvērtē ar dalītām jūtām. 

Arturs Vaiders: Varbūt mainām nolikumu?
Arturs Vaiders: Varbūt mainām nolikumu?

Latvijas futbola "iekšlietās" galvenais jautājums jau ir atrisināts, jo zināms, kas ir čempioni. Jau nedēļas sākumā kausu virs galvām cēla FK "Liepāja", kuras priekšgalā ir duets Māris Verpakovskis un Viktors Dobrecovs. Draugi dzīvē un futbolā.

Arturs Vaiders: Ne tikai statistika
Arturs Vaiders: Ne tikai statistika

Svētdien pa pāriem tika saliktas komandas, kas cīnīsies par pēdējām četrām ceļazīmēm uz "Euro 2016" futbola finālturnīru Francijā. Neapšaubāmi interesantākais pāris būs kaimiņvalstu duelis Zviedrija - Dānija. Ne viens vien vēl atceras "Euro 2004", kad abas šīs izlases tikās grupu turnīra pēdējā mačā. Neizšķirts derēja abām un tā arī beidzās spēle, no tālākas cīņas atāķējot spēcīgo Itālijas izlasi, kas diezgan atklāti izsmēja "skandināvu vienošanos". 

Arturs Vaiders: Mums tālā galaktika
Arturs Vaiders: Mums tālā galaktika

Pavisam klusi aizvadīts Eiropas čempionāta finālturnīrs volejbolā. Vismaz Latvijā. Un nav ko brīnīties, ka Latvijā šis pasākums bija kā cita galaktika, jo mūsējie Eiropas čempionāta finālturnīrā pēdējo (un vienīgo!) reizi spēlējuši pirms 20 gadiem. 2015.gada čempionāts notika Itālijā un Bulgārijā, tomēr šo valstu izlases sadalīja tikai bronzu (pārāki bija itālieši).  

Arturs Vaiders: Pašu pelnīts pēdējais plaukts
Arturs Vaiders: Pašu pelnīts pēdējais plaukts

Mēs varam piedot, bet varam arī ne. Mēs varam aizmirst, bet varam arī ne. Mēs varam vēl skarbāk par Žirinovski nolamāt ikvienu, kas bija laukumā, bet varam arī paklusēt. Tas neko nemainīs. Ir rezultāts. Ir turnīra tabula, kas izsaka visu par Latvijas izlases sniegumu "Euro 2016" kvalifikācijas turnīrā.

Arturs Vaiders: Kā spēlēt pirmo vijoli?
Arturs Vaiders: Kā spēlēt pirmo vijoli?

"Mūsu mērķis ir viens - uzvara," tā kopējo noskaņojumu izlasē pauda tās galvenais treneris Marians Pahars. To gaida arī visi līdzjutēji. Tā nu sanāk, ka jau gandrīz 15 gadus Āzijas valsts Kazahstāna futbolā ir UEFA sastāvā un jau pašu pirmo spēli zem UEFA zīmes Kazahstānas izlase aizvadīja Ventspilī pret Latviju (2002.gads - 2:1; vārti: Zemļinskis, 11 m un Štolcers). 

Arturs Vaiders: 0:2 vēl nav zaudējums
Arturs Vaiders: 0:2 vēl nav zaudējums

Mēs Latvijas futbola izlasei piedevām, kad tā zaudēja Čehijai un Nīderlandei. Taču būtu grūti piedot otro zaudējumu Islandei. Lai arī tā jau ir kvalificējusies braucienam uz Franciju un astoņās spēlēs bija guvusi sešas uzvaras. Lai arī apmēram 60 islandieši spēlē ārzemju klubos un gandrīz visās spēcīgākajās līgās. Toties Islandē ir tikai trīs reizes vairāk iedzīvotāju nekā Daugavpilī un nav pat puse no Rīgas. Pusi gada salā pūš vēji, kas futbola bumbu dzen ātrāk kā Sigurdsonu sitieni.

Arturs Vaiders: Uz Reikjavīku pēc pirmās uzvaras?
Arturs Vaiders: Uz Reikjavīku pēc pirmās uzvaras?

"Euro 2016" kvalifikācijas turnīrā Latvijas futbola izlasei vēl atlikušas divas spēles - 10.oktobrī izbraukumā ar Islandi un 13.oktobrī "Skonto" stadionā ar Kazahstānu. Trešās un ceturtās nebūs, jo play-off kārtai mūsējie vairs nevar kvalificēties. Taču tāpēc jau spēles nekļūst mazāk svarīgas. Kaut vai ar nākotnes skatu, domājot par pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru, kurā Latvijas ir gana labvēlīga izloze (Šveice, Portugāle, Ungārija, Fēru salas, Andora).

Arturs Vaiders: Vai Heikile Rīgā sagaidīs pirmo cīruli?
Arturs Vaiders: Vai Heikile Rīgā sagaidīs pirmo cīruli?

Lai arī iepriekšējās hokeja sezonas beigās skaidrības par Rīgas "Dinamo" nākotni nebija, taču šogad komandas komplektēšana risinājās mierīgāk un arī veiksmīgāk. Normundam Sējējam vēl pirms Kari Heikiles ierašanās jau bija izdevies savākt teju vai visus pieejamos Latvijas labākos spēlētājus un arī viesstrādnieku pulciņš izskatījās cerīgs. Lai arī ne pārliecinošs. Tāpat pirmssezonas sagatavošanās posms sanāca daudz mierīgāks nekā pērn. Aizķeršanās ar naudu nebija, un tas ir stabils pamats labam darbam.

Arturs Vaiders: PĀRLIECĪBA
Arturs Vaiders: PĀRLIECĪBA

Sportā uzvarām ir vairākas sastāvdaļas - individuālā vai kolektīvā meistarība, psiholoģiskā sagatavotība, veiksme, "savu sienu" faktors... Katrā epizodē tās var izkombinēties dažādi, tāpēc arī dažādi mēdz gadīties rezultāti. Reizēm neapgāžami loģiski - favorīti pārbrauca pāri sāncenšiem kā ar asfalta rulli, jo bija PĀRLIECINĀTI par savu spēku, un nedeva nekādas atlaides ne sev, ne pretiniekam. 

Arturs Vaiders: Atkal Lāčplēsis jāsauc palīgā
Arturs Vaiders: Atkal Lāčplēsis jāsauc palīgā

Aizvadītās svētdienas vakarā visa Daugavpils līksmoja - pēc desmit gadu malšanās pa Polijas otro un pirmo līgu "Lokomotīves" spīdvejisti dramatiskā cīņā iekļuva Ekstralīgā. Uzvaras pamatus daugavpilieši ielika savā trekā, "MDM Komputery ŻKS Ostrovia”  pārspējot ar 50:40. Viesos gāja smagāk - zaudējums 41:49, taču divu maču summā panākums ar +2. Lielisks pēdējā cīņā bija zviedrs ar brazīlieša asinīm Antonio Lindbeks  - uzvarēja pēdējā izšķirošajā braucienā un kopā šajā vakarā atveda 16 punktus!

Arturs Vaiders: Kā šogad atrast baravikas?
Arturs Vaiders: Kā šogad atrast baravikas?

Kad Latvijas hokeja izlase ne visai sekmīgi nopēlēja pēdējā pasaules čempionātā, Kirovs Lipmans pēc nelielām pārdomām izlēma nepagarināt līgumu ar Aleksandru Beļavski.

Arturs Vaiders: Viļņa (bet ne Baltiņa) mugurā
Arturs Vaiders: Viļņa (bet ne Baltiņa) mugurā

Latvijas pludmales volejbola vēsturē tas patiešām bija līdz šim vēl nepieredzēts gadījums - Soču "Open" pamatturnīrā spēlēja pieci Latvijas pāri - dāmām Inese Jursone/Lana Sorokina un Alise Lece/Marta Ozoliņa, bet kungiem Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš, Mārtiņš Pļaviņš/Haralds Regža un pavisam nesen izveidotais duets Ruslans Sorokins/Toms Šmēdiņš. Tikai Samoilovam/Šmēdiņam un Pļaviņam/Regžam vieta pamatturnīrā bija garantēta, bet pārējie sekmīgi tika galā ar kvalifikācijas sietu un sekmīgi pārvarēja arī grupas turnīra barjeru. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd