Dzīve & Stils / Sarunas
Krievija šobrīd uzvedas kā īsts terorists. Saruna ar kara reportieri Ati Klimoviču
Krievija šobrīd uzvedas kā īsts terorists. Saruna ar kara reportieri Ati Klimoviču
Kara reportieris Atis Klimovičs savas karjeras laikā pabijis daudzos karstajos punktos, bet, runājot par Krievijas iebrukumu Ukrainā, viņš sarunā ar Latvijas Radio raidījumu "Drošinātājs" atzina – tur notiekošais tikai apstiprina politologu vai analītiķu vērtējumu, ka Krievija šobrīd uzvedas kā īstens terorists. Tāpat Klimovičs skaidroja – Ukrainā darbojas ne tikai kā žurnālists, bet arī brīvprātīgais, gādājot palīdzību Krievijas iebrukumā cietušajiem.
«Es nevaru nekad atslābt, jo nāve ir reāla.» Intervija ar Sarmīti Cīruli par kaujas mediķa darbu Ukr...
«Es nevaru nekad atslābt, jo nāve ir reāla.» Intervija ar Sarmīti Cīruli par kaujas mediķa darbu Ukrainas frontē
Vispārējās aprūpes māsa Sarmīte Cīrule jau pusgadu Ukrainā pilda kaujas mediķa pienākumus. Latvijas Ārstu biedrība viņu atzinusi par gada cilvēku medicīnā, ko Sarmīte sauc par pagodinājumu un arī lielu atbildību. Savukārt Ordeņu kapituls nupat lēmis par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvot mediķi ar Viestura ordeni.
Vai Putinam ir atomkara plāns? Vērtē NATO «Stratcom» eksperts Jānis Karlsbergs
Vai Putinam ir atomkara plāns? Vērtē NATO «Stratcom» eksperts Jānis Karlsbergs
Ja salīdzina Aukstā kara draudus ar Krievijas līdera Vladimira Putina pašreizējo kodolkara retoriku, jāsecina, ka tolaik tā bija sistēma ar atskaites punktiem un pasaule bija daudz prognozējamāka, bet Putins stratēģiski domāt nespēj. Viņa draudi drīzāk līdzinās tam, kā izrēķinās bandīti – man vienkārši ir liels ierocis, jums no manis būs baidīties, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja NATO Stratēģiskās komunikācijas un izcilības centra ("Stratcom") vadošais eksperts Jānis Karlsbergs.
Neefektīvi vadīts atbalsts vairāk palīdz mums, nevis ukraiņiem. Saruna ar pilsonisko aktīvisti Inesi...
Neefektīvi vadīts atbalsts vairāk palīdz mums, nevis ukraiņiem. Saruna ar pilsonisko aktīvisti Inesi Vaivari
"Neefektīvi vadīta palīdzēšana vairāk palīdz mums pašiem, nekā tiem cilvēkiem," – tā par palīdzību Ukrainai Krievijas iebrukuma laikā Latvijas Radio raidījumā "Drošinātājs" norādīja biedrības "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai" ("LAPAS") vadītāja un pilsoniskā aktīviste Inese Vaivare. Viņa jau Krievijas uzsāktā kara pirmajās dienās prata apvienot īstos cilvēkus un radīt rīcībspējīgu palīdzības sūtīšanas komandu. Tā uz Ukrainu nosūtīja 27 humanitārās palīdzības kravas apmēram 800 tūkstošu eiro vērtībā. Šobrīd Vaivare pievērusies problēmām tepat Latvijā. Viņa strādā pie civilās aizsardzības jautājumiem un mūsu pašu gatavības krīzes situācijām"
VIDEO. «Nauda vairs nav tikai pašmērķis.» Saruna ar Eiropas Investīciju fonda Latvijas pārstāvi Kriš...
VIDEO. «Nauda vairs nav tikai pašmērķis.» Saruna ar Eiropas Investīciju fonda Latvijas pārstāvi Krišu Spūli
Lielai daļai cilvēku vārdu salikums "investīciju fonds" asociējas varbūt vien ar ārvalstu rakstnieku darbiem, kur ir dažādi sindikāti un nauda plūst šurp un turp.  Tā patiesi ir – nauda kustas un plūst, un tās ceļš ir gana sarežģīts. Eiropas Investīciju fonda (EIF) vecākais investīciju menedžeris Krišs Spūlis vienkāršos vārdos to skaidroja videosarunu ciklā "Tālsaruna", ko piedāvā sabiedrisko mediju portāls LSM.lv sadarbībā ar kustību #esiLV.
Kristīgā ticība nav vecmodīga. Saruna ar priesteri Ilmāru Tolstovu par ekstremālo Krustaceļu Siguldā
Kristīgā ticība nav vecmodīga. Saruna ar priesteri Ilmāru Tolstovu par ekstremālo Krustaceļu Siguldā
Ar mērķi padarīt Krustaceļa lūgšanu saistošu jauniešiem un sportiski aktīviem cilvēkiem pirms nedēļas Siguldā notika pirmais "Nakts Krustaceļš" jeb ekstremālais Krustaceļš. Tam bija liela atsaucība, un dalībnieki pēc tam dalījās savās atziņās, ka tas bijis gan fiziski izaicinošs, gan garīgi bagātinošs notikums. Arī nākamajos gados iecerēts šo pasākumu turpināt un attīstīt plašāk. Kā radās šāda ideja, kāda ir tās dziļākā jēga un kā tā sasaucas tieši ar šī gada Lieldienām, intervijā Latvijas Radio stāstīja šī pasākuma rīkotājs un priesteris Ilmārs Tolstovs.
Par taisnīguma uzvaru un visa piedzīvotā jēgu. Saruna ar mācītāju Linardu Rozentālu
Par taisnīguma uzvaru un visa piedzīvotā jēgu. Saruna ar mācītāju Linardu Rozentālu
Jēzus augšāmcelšanās ir kā musturs, ka taisnīgums uzvarēs. Uzvarēs nevis pārdabiskā veidā tikai pēc nāves, bet ka taisnīgums uzvarēs arī šeit, jo Jēzus gan augšāmceļas, gan arī atgriežas. Tāpēc Lieldienu notikums ir gan vēsturisks notikums, gan arī aktuāls notikums ikvienā laikā, sarunā ar LSM.lv sacīja mācītājs Linards Rozentāls.
Kā cilvēki kara laikā ceļo uz Ukrainu? Saruna ar vietējo gidi
Kā cilvēki kara laikā ceļo uz Ukrainu? Saruna ar vietējo gidi
Lai arī tūrisma nozare Ukrainā Krievijas iebrukuma dēļ ir ļoti cietusi, aizvien iespējams atrast uzņēmumus, kuri piedāvā apmeklēt Ukrainu, kā arī savām acīm apskatīt kara postu. Kā intervijā Latvijas Radio raidierakstā "Drošinātājs" sacīja tūrisma operatora "Chernobyl X" gide Lara Graldina, viņas pārstāvētais uzņēmums rīko braucienus uz Ukrainu un piedāvā "labas gribas ekspedīcijas" drosmīgiem cilvēkiem, kuri grib klātienē atbalstīt Ukrainu grūtajā stundā.
«Krievija kopā ar Putinu ir pārņemta ar nāves kultu.» Intervija ar radio «Svoboda» raidījumu vadītāj...
«Krievija kopā ar Putinu ir pārņemta ar nāves kultu.» Intervija ar radio «Svoboda» raidījumu vadītāju
Krievijā uzvaras kults pārvērties par nāves kultu, un tā kopā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ar šo nāves kultu ir pārņemta, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" sacīja politologs, radio "Svoboda" žurnālists, grāmatas "Krievu leviatāna atgriešanās" autors un Prāgas Universitātes pasniedzējs Sergejs Medvedevs, kurš arī vērtēja, ka Krievija atdalās no mūsdienu pasaules un modernizācijas, pārvēršoties par sava veida viduslaiku ordas hanisti. "Putins pat vairs nav cars, drīzāk jau hans," viņš vērtēja.
Uzvedības pētnieks, profesors Roberts Vests: veselības kampaņas «jāatsvaidzina», lai sabiedrībai nea...
Uzvedības pētnieks, profesors Roberts Vests: veselības kampaņas «jāatsvaidzina», lai sabiedrībai neapnīk
Rīgas Stradiņa universitātē šī bija Zinātnes nedēļa, kurā piedalījās arī uzvedības pētnieks Roberts Vests (Robert West) no Lielbritānijas. Paneļdiskusijā viņš runāja par tematu, par kuru daudzkārt pārliecinājies praksē: valdības politika un lēmumi sabiedrības veselības jomā drīzāk sasniedz mērķus, ja balstās uzvedības pētnieku atklājumos.
Kā vara un politika izpaužas pilsētas ielās? Saruna ar pilsētplānotāju Viesturu Celmiņu
Kā vara un politika izpaužas pilsētas ielās? Saruna ar pilsētplānotāju Viesturu Celmiņu
Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā jautājums par to, kā krievu kopiena piesaka sevi publiskajā ārtelpā – Latvijas pilsētās, pilsētu centros un laukumos – ir kļuvis būtisks. Brīdī, kad daudziem zūd orientieri, kas ir kas, arhitektūra un monumenti nosaka svarīgākās vērtības. Vienlaikus mēs pēdējos 30 gados neesam izmantojuši publisko ārtelpu, lai pieteiktu sabiedriskā līmenī, acu līmenī, ko nozīmē šī jaunā republika, jaunā valsts un kas ir tās vērtības, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" vērtēja sociālantropologs un pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš. 
Strādājoša pensionāra dzīve ir ļoti piepildīta. Saruna ar ekspolitiķi Dagniju Staķi
Strādājoša pensionāra dzīve ir ļoti piepildīta. Saruna ar ekspolitiķi Dagniju Staķi
"Es domāju, ka tieši strādājoša pensionāra dzīve ir ļoti piepildīta un aktīva. Nevajag aizmirst, ka strādājošie pensionāri dod arī savu ekonomisko ieguldījumu – maksā nodokļus. Tā ka ikvienam ir jāatrod sava nodarbošanās, kā piepildīt brīvo laiku," Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" uzsvēra bijusī labklājības ministre Dagnija Staķe. 
Disidente Lasmane-Doroņina: Esmu piedevusi pāridarītājiem kā cilvēkiem, gribu viņus aizmirst
Disidente Lasmane-Doroņina: Esmu piedevusi pāridarītājiem kā cilvēkiem, gribu viņus aizmirst
Lidiju Lasmani-Doroņinu par mīlestību pret Latviju un tās cilvēkiem padomju vara sodīja ar 14 gariem gadiem ieslodzījumā, tostarp tiesājot pat trīs reizes. Latvijā viņa piedzīvoja čekas vardarbību, bet izsūtījumā Vorkutā to, ko nozīmē cīņa ar dzīvību un nāvi. Lai gan savus pāridarītājus viņa grib aizmirst, kā cilvēkiem viņa visiem ir piedevusi, jo "mēs visi esam Dieva radības", Lidija Lasmane-Doroņina atzina sarunā Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā".
«Pirmajā vietā vienmēr ir zirga vēlmes un vajadzības.» Saruna ar Zani Gaiķēnu par to, kā ir būt dzīv...
«Pirmajā vietā vienmēr ir zirga vēlmes un vajadzības.» Saruna ar Zani Gaiķēnu par to, kā ir būt dzīvnieka draugam
29 gadus vecā Zane Gaiķēna pie sava pirmā zirga tika 14 gadu vecumā. Jauniete pirms un pēc skolas devās uz stalli un jau tad dzīvnieku vajadzības lika virs savām. Tagad viņa studē veterinārmedicīnu, turpina rūpēties par saviem un arī glābj citu pamestos zirgus. Dzīvniekiem, un it sevišķi zirgiem, viņasprāt, piemīt ļoti daudz tādu īpašību, kuras cilvēki ir piemirsuši, piemēram, dzīvošana šeit un tagad un patiesums, viņa stāstīja Latvijas Radio 5 podkāstā "Kā ir būt". 
Mīlnieki dzīvē un arī uz skatuves. Saruna ar operas solistiem Danu un Raimondu Bramaņiem
Mīlnieki dzīvē un arī uz skatuves. Saruna ar operas solistiem Danu un Raimondu Bramaņiem
Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) solisti Dana un Raimonds Bramaņi, šķiet, ir apskaužami laimīgs pāris. Mēs iepazināmies kādā intervijā pirms apmēram gadiem 15, kad viņi bija spārnotu izaicinājumu priekšā – abiem jaunajiem opermāksliniekiem bija uzticētas galvenās lomas vienā no pasaules skaistākajiem opusiem – Džuzepes Verdi "Traviatā". Toreiz viņi bija apreibuši ne tikai no režisora Andreja Žagara uzticētās atbildības, bet arī no iespējas savu jauno, starojošo mīlestību izdzīvot uz skatuves. Ilgus gadus mūsu ceļi nekrustojās, taču šogad martā, Raimonda 40. dzimšanas dienas sakarā, nolemjam tikties, – vēl jo vairāk tāpēc, ka opernams abiem māksliniekiem atkārtoti piedāvājis atgriezties pie viņiem tik nozīmīgās "Traviatas".
ASV dzimusī ukraiņu rakstniece: Ir sajūta, ka mūs internetā mēģina apklusināt
ASV dzimusī ukraiņu rakstniece: Ir sajūta, ka mūs internetā mēģina apklusināt
Ukraiņu rakstniece Tetjana Denforda dzimusi un augusi ASV. Viņa izpelnījusies uzmanību ar savu aktivitāti sociālajos tīklos un atzīst, ka ukraiņiem nākas piedomāt pie tā, ko runā, jo arī pati ir piedzīvojusi gan sava "Instagram" konta bloķēšanu uz laiku, gan "Twitter" konta slēgšanu. Viņa sarunā Latvijas Radio raidierakstā "Drošinātājs" atzina: "Gan diasporā, gan pašā Ukrainā jūtamies tā, it kā mūs mēģinātu nedaudz apklusināt.""
Diasporas atbalsts Ukrainai – no praktiskas palīdzības līdz vēstulei Baidenam
Diasporas atbalsts Ukrainai – no praktiskas palīdzības līdz vēstulei Baidenam
Diaspora visā pasaulē, bet jo aktīvi Kanādā, Amerikā, Austrālijā un Jaunzēlandē, tāpat arī lielā daļā Eiropas, tostarp Zviedrijā, atbalsta Ukrainu un ukraiņus jau kopš Krievijas iebrukuma sākuma. Latvieši ir tie, kuri nereti arī vietējiem mītnes zemēs skaidro notiekošo no sava skatu punkta, jo nereti vietējiem šis karš var šķist tāls un viņus neskarošs. Diasporas pārstāvji Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts" norādīja – latviešiem pasaulē notiekošais Ukrainā nav vienaldzīgs.
Žurnālisti no Ukrainas pārbrauc pārguruši, bet iedvesmoti. LTV Ziņu dienests stāsta par darbu kara a...
Žurnālisti no Ukrainas pārbrauc pārguruši, bet iedvesmoti. LTV Ziņu dienests stāsta par darbu kara apstākļos
Žurnālistu darbs kara apstākļos nav viegls un prasa lielu izturību. Vienlaikus tas ir ārkārtīgi svarīgs, jo bez žurnālistiem, kas dodas uz Ukrainu un runā par to arī tepat studijā Latvijā, liela sabiedrības daļa, iespējams, neuzzinātu par Krievijas pastrādātajiem noziegumiem. Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta žurnālistus turpināt darbu motivē arī lielais ukraiņu atbalsts, Latvijas Radio raidījumā "Mediju anatomija" stāstīja cilvēki no LTV Ziņu dienesta Ina Strazdiņa, Iveta Elksne un Jānis Geste.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd