Pasaules panorāma

ES un NATO seko līdzi ASV tālākajai rīcībai

Pasaules panorāma

Soleimani kontrolētie Irānas ietekmes tīkli

Irānas raķešu šāvienu dēļ kāpj naftas cenas

Irānas raķešu uzbrukuma dēļ palielinājušās naftas cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Irānas izšauto raķešu dēļ uz ASV Irākā izmantotajām aviobāzēm Irākā paredzami ''uzšāvušās gaisā'' naftas cenas. "Brent" markas jēlnafta nekavējoties kļuva par 4% dārgāka, un tas ir augstākais punkts kopš septembra.

"Es gaidu, ka mēs nepieredzēsim karu, un es arī ceru, ka to nepieredzēsim. Taču tā noteikti ir situācijas eskalācija starp Savienotajām Valstīm, kas ir mūsu sabiedrotās, un Irānu, kas ir mūsu kaimiņš. Patīk mums Irāna vai ne, bet viņi ir kaimiņi. Esam viņiem tuvu, un pēdējā lieta, ko mēs gribētu, ir vēl lielāka spriedze Tuvajos Austrumos," sacīja Apvienoto Arābu Emirātu enerģētikas ministrs Suhails Almazruei.

"Ja Tramps uz notikušo atbildēs, kā viņš iepriekš teica, ar 52 mērķu satriekšanu Irānā, tad, protams, apmaiņa ar raķešu šaušanu starp Irānu un ASV veicinās turpmāku kritumu tirgū. Taču vismaz pagaidām izskatās, ka tirgus liek likmes uz to, ka uzvarēs ne tik karstgalvīgi prāti un konflikts lēnām un pakāpeniski noklusīs," komentēja Honkongas biržas analītiķis Frensiss Luns.

Iepriekšējais naftas cenu lēciens pagājušā gada septembrī bija saistīts ar Jemenas nemiernieku uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas laukiem. Arī tad izskanēja Irānas vārds, jo tiek uzskatīts, ka Irāna atbalsta šos nemierniekus finansiāli un militāri.

Tikmēr, ņemot vērā iepriekšējos gadus, naftas cena nav sasniegusi augstumus, kas bija redzami 2014. un 2015. gadā. Un lielais cenu kritums 2015. gadā bija saistīts ar Irānas kodolvienošanos, kuras dēļ tika atcelta daļa pret Irānu vērsto sankciju.

KONTEKSTS:

Irāna trešdienas rītā izšāva raķetes uz vismaz divām Irākas aviobāzēm, kurās stacionēti ASV karavīri, paziņojušas amatpersonas šajās valstīs. Uzbrukums noticis, atriebjoties par Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu pagājušajā nedēļā ASV dronu triecienā Bagdādē. Teherāna paziņojusi, ka raķešu triecieni ir "pļauka sejā" ASV.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti