Dienas ziņas

Uz festivālu labāk doties kājām; policija būs aktīva

Dienas ziņas

Notekās izmestie izsmēķi apdraud dzīvotnes ūdenī

Festivāla "Positivus" skatuves jau gandrīz gatavas

Festivālā «Positivus» prognozē ap 20 000 apmeklētāju dienā; kopējais budžets – 2 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

15. un 16. jūlijā Rīgā, Lucavsalas teritorijā, norisināsies populārās mūzikas festivāls "Positivus". Festivāla kopējais budžets ir divi miljoni eiro, trešdien preses konferencē atklāja tā rīkotājs Ģirts Majors. Rīkotāji arī prognozē, ka festivālu dienā apmeklēs ap 20 000 cilvēku.

Festivāla "Positivus" pārmaiņas – jauna vieta, tēls un formāts
00:00 / 02:42
Lejuplādēt

Jauns festivāla tēls

Festivāls šogad pirmo reizi notiks Rīgā, un daudzi ilggadējie “Positivus” apmeklētāji uzdod jautājumu, kāpēc nolemts festivālu vairs nerīkot Salacgrīvā. Kā preses konferencē skaidroja organizatori, festivālam mēģina mainīt reputāciju. Divu pandēmijas gadu laikā, kad festivāls nenotika, ir mainījusies populārās mūzikas kultūra un potenciālā festivāla auditorija, tāpēc organizatori, sekojot tendencēm, ir nolēmuši mainīt festivāla tēlu un atrast arī jaunu norises vietu. Rīga izvēlēta, jo, pēc organizatoru stāstītā, tai ir vieglāk piekļūt no dažādiem Latvijas reģioniem, kā arī tā ir pieejamāka tūristiem. Kā norādīja festivāla rīkotājs Ģirts Majors, šogad mainījušās arī ārzemju apmeklētāju tendences un "izskatās, ka lietuviešu publika pārņems vadību pār igauņu ierastajiem kā galvenajiem ārzemju apmeklētājiem".

Savukārt Rīgai tā ir laba reklāma arī ārpus Latvijas, tāpēc pašvaldība ir lēmusi šo festivālu atbalstīt finansiāli.

Šogad festivālam būs arī jauns formāts – pirmo reizi tas vairs nebūs diennakts festivāls.

Tas sāksies katru dienu pulksten 12.00 un beigsies pulksten 02.00 naktī. Pēc pulksten 02.00 festivāla teritorijā vairs nebūs apmeklētāju, savukārt organizatori sola, ka troksnis no teritorijas nenāks jau kopš pulksten 01.00.

Festivāla budžets – lielākais pasākuma vēsturē

Festivāla "Positivus" kopējais budžets ir divi miljoni eiro, preses konferencē informēja tā rīkotājs Ģirts Majors. Viņš atzina, ka vairāk nekā miljons eiro ir paredzēts mākslinieku honorāriem. Savukārt Rīgas domes piešķirtais finansējums – 200 000 eiro – nesedzot pat otra dārgākā festivāla mūziķa honorāru. Majors piebilda, ka šī gada festivāla budžets ir lielākais pasākuma vēsturē.

Kā preses konferencē atzina Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, ir divu dažādu veidu pasākumi. Vieniem pasākumu rīkotāji stāv rindā pašvaldībā, prasot pašvaldības atbalstu, bet uz otra veida pasākumiem stāv rindā pašvaldības, kuras vēlas tos uzņemt.

Līdz ar to arī nākotnē "Positivus" var rēķināties ar Rīgas atbalstu.

Viņš norādīja, ka šis festivāls varētu kļūt par neatņemamu Rīgas sastāvdaļu arī turpmāk, un pauda cerību, ka tas vairos Rīgas popularitāti un ļaus atgūt Covid-19 pandēmijas laikā zaudētos tūristus.

Staķis uzsvēra, ka pašvaldības nākamā gada budžetā tiks paredzēti līdzekļi šāda veida pasākumiem, piemēram, pasaules čempionātam hokejā, Dziesmu un deju svētkiem, pasaules čempionātam skriešanā un festivālam "Positivus 2023".

Kā ziņots, Rīgas dome iepriekš nolēma piešķirt 200 000 eiro festivālam "Positivus". Minētie līdzekļi paredzēti pašvaldības budžeta programmā "Rīgas pilsētas konkurētspējas un ekonomisko izaugsmi sekmējoši pasākumi".

Par šo jautājumu Rīgas domes sēdē izvērtās asas debates. Koalīcijas partneri aicināja atbalstīt pasākuma finansēšanu, norādot uz ekonomiskiem labumiem, ekonomiskās aktivitātes veicināšanu, kā arī Rīgas popularizēšanu.

Pašvaldība lēš, ka "Positivus" festivāls sniegs papildu iespēju popularizēt Rīgu pasaulē, tādējādi stiprinot galvaspilsētas tēlu un atpazīstamību aiz Latvijas robežām.

Festivāla laikā pastiprināti strādās policija

Valsts policija festivāla laikā Lucavsalas teritorijā strādās pastiprinātā režīmā, īpaši uzraugot gan sabiedrisko kārtību un drošību, gan satiksmi. Tāpat tiks pievērsta uzmanība visiem transportlīdzekļu vadītājiem, vai tiek ievēroti ceļu satiksmes noteikumi, taču papildu vērība būs elektroskūteru vadītājiem, lai tie nevada spēkratu, esot alkohola reibumā.

"Pilsētas iedzīvotājiem un viesiem atgādinām, ka, pārvietojoties Lucavsalas virzienā, ir jārēķinās ar iespējamām neērtībām, tāpēc savs maršruts jāplāno laikus. Valsts policija darīs visu iespējamo, lai nodrošinātu nepārtrauktu satiksmes plūsmu, taču, ja veidosies ļoti liela transportlīdzekļu plūsma netālu no festivāla teritorijas, policija nepieciešamības gadījumā var pieņemt lēmumu uz laiku slēgt satiksmi festivāla norises vietas tuvumā," atzina Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kontroles un pasākumu koordinācijas nodaļas priekšnieks Jānis Griķis.

Rīgas pašvaldības policijas darbinieki kārtību uzraudzīs gan uz sauszemes festivāla apkārtnē, gan ūdenī. Tiks kontrolēta drošība festivāla piekrastē, lai novērstu iespējamas nelaimes, kas var gadīties kādam pārlieku iekarsušam atpūtniekam, kuram rastos vēlme nopeldēties. "Aicinu festivāla apmeklētājus nebūt pārgalvīgiem, kā arī bez uzraudzības neatstāt vērtīgas mantas!" pauda Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti