Alkohola aprites ierobežošanai vēl lems par tā tirdzniecību DUS; visu grozījumu ieviešanai paredzēs pārejas laiku

Nākamnedēļ Saeimas Sociālo un darba lietu komisija turpinās darbu ar grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Komisija nākamās nedēļas sēdēs pievērsīsies ierosinājumam aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās (DUS) un plašākiem alkohola reklāmas ierobežojumiem. Līdz šim likumprojekta priekšlikumu izskatīšanā tapuši vairāki kompromisa lēmumi, to ieviešanai dzīvē būs paredzēts pietiekami ilgi pārejas periods.

Alkohola aprites ierobežošanai vēl lems par tā tirdzniecību DUS; visu grozījumu ieviešanai paredzēs pārejas laiku
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

Līdz šim otrajā no trīs lasījumiem Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vairākums atbalstījis ieceres līdz 20 gadiem celt vecumu, no kura varēs iegādāties alkoholu. Tāpat arī atbalstīts alkoholisko dzērienu tirgošanas aizliegums darbadienās un sestdienās no plkst. 20 līdz desmitiem rītā un svētdienās – no plkst. 18.

Saeimas komisijas atbalstu neguva Veselības ministrijas un ārstu mudinājums pilnībā aizliegt alkohola tirdzniecību internetā. Vienojās par kompromisu impulsīvu pirkumu nepieļaušanai – tīmeklī iegādāto reibinošo dzērienu drīkstēs piegādāt ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža.

Paredz debates un kompromisu meklējumus

Jaunnedēļ komisijas sēdēs paredzēts lemt, vai apturēt alkohola tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās, kā arī lemt par alkohola reklāmas ierobežojumiem mazumtirdzniecības vietās. Par šiem jautājumiem arīdzan paredzamas kaismīgas debates un kompromisu meklējumi, sagaida Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš (Zaļo un Zemnieku savienība):

"It īpaši pierobežā degvielas uzpildes stacijas ir arī veikali. Par šo diskusijas var būt plašākas, bet mans viedoklis ir, ka degvielas uzpildes stacijām jābūt tādiem pašiem noteikumiem kā tirdzniecības iestādēm."

Lemjot ierobežot alkohola tirdzniecību veikalos pie degvielas uzpildes stacijām, iespējami tiesvedības riski par nepamatotu uzņēmējdarbības ierobežošanu, norādīja Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis:

"Šajā brīdī mēs atveram konkurences likumus. Lielveikali, pie kuriem ir elektroauto uzlādes stacijas stāvlaukumos, un degvielas uzpildes stacijas, – pēc idejas tie ir vienādi gadījumi. Vēl viena lieta – kā ir ar degvielas uzpildes stacijām, kas atrodas vienā kadastrā, kas nepieder degvielas uzpildes stacijas operatoram, bet citam īpašniekam, kurš savukārt ir izīrējis telpu veikalam.

Tas veikala īpašnieks pēkšņi būtu ierobežots tiesībās uz nodarbošanos ar biznesu tikai tādēļ, ka viņam blakus ir degvielas uzpildes stacija."

Saeima var priekšlikumus neatbalstīt

Nevar 100% droši apgalvot, ka Saeimas lēmumi plenārsēdēs saskanēs ar balsojumiem Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, piebilda deputāts Bērziņš. Viens piemērs ir Ekonomikas ministrijas rosinājums, neskatoties uz alkohola iegādes vecuma sliekšņa celšanu līdz 20 gadiem, bāros un kafejnīcās izlejamo alkoholu arī turpmāk ļaut iegādāties no 18 gadu vecuma.

"Iedomāsimies, ka viņš aiziet un "piesvilpjas". Kad viņš ir izgājis ārā no kafejnīcas, nav svarīgi, ka viņš bijis kafejnīcā, jo viņam ir 18, nevis 20 gadi, bet viņš ir lietojis alkoholu. Tas ir viens no tādiem ļoti strīdīgiem jautājumiem," sacīja Bērziņš.

Ekonomikas ministrija skaidrojusi, ka tas būtu samērīgs modelis līdzīgi Skandināvijas valstu paraugam restorānu un viesmīlības sektorā alkoholu ļaut iegādāties no 18 gadu vecuma, bet veikalos no 20 gadu vecuma.

"Tam visam ir jābūt leģitīmi pamatotam un, pats galvenais, samērīgam. Lai tiesību aizskārums būtu salīdzinoši neliels, bet ieguvums sabiedrības veselībai ar alkoholisko dzērienu patēriņa samazinājumu – vislielākais," pauda Miezainis.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija jau nākamnedēļ cer pabeigt 2. lasījumā izskatīt visus priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, tad drīzumā tos izskatīs plenārsēdē. Priekšlikumu iesniegšanai pirms galīgā lasījuma paredzēts dot pāris nedēļas.

Līdzīgi kā Tabakas produktu aprites likuma grozījumiem, kas cels gan to iegādes vecumu līdz 20 gadiem, gan ierobežos tabakas aizstājējproduktu pieejamību, arī Alkoholisko dzērienu aprites likuma izmaiņu ieviešanai būs pārejas laiks. Iespējams, līdz nākamajam gadam, tomēr likumdevēji pirms gala lēmumu pieņemšanas to vēl neprecizē.

Zeme, kur dzer

Vairāk

KONTEKSTS:

Priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz Latvijā vairāk ierobežot alkohola tirgošanu, vairāki Saeimas deputāti iesnieguši pērn oktobrī. Kopš tā laika vairākās Saeimas komisijas sēdēs bijušas spraigas diskusijas par iecerētajiem ierobežojumiem.

Komisijā atbalstu guva iecere liegt pirkt alkoholu līdz 20 gadu vecumam, kā arī tirgošanas laika saīsināšana un impulsīvas alkohola pirkšanas internetā ierobežošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti