Skaidrību par nodokļu sloga atvieglošanu pensijām sola rudenī

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai būs jāmeklē veidi, kā nākt pretī pensionāriem saistībā ar vairāk nekā 10 000 pilsoņu parakstītu prasību atcelt pensiju aplikšanu ar nodokli, trešdien nolēma Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Diskusijā izskanēja – ticams risinājums būtu pensijas neapliekamā minimuma paaugstināšana.

Ar nodokli neapliekamais minimums pensionāriem ir 6000 eiro gadā jeb 500 eiro mēnesī. Pensijas no 350 līdz 500 eiro, ko ar nodokli neapliek, atbilstoši Labklājības ministrijas datiem saņem ap 34% pensionāru, bet liela daļa jeb 43% pensiju ir no 500 līdz 1000 eiro. Tās skar iedzīvotāju ienākuma nodoklis, iekasējot apmēram piektdaļu pensijas.

Politiskajā vidē ir sadzirdēta nepieciešamība pārskatīt šo kārtību, bet pretī ir bijis arguments par ietekmi uz budžetu. 2023. gadā no pensijām ieturētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis bija virs 120 miljoniem eiro, nākamgad tas lēsts tuvu 140 miljoniem eiro. Lielu daļu – 75% – no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem novirza pašvaldībām, šo iekasējumu nozīmi atgādināja Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne.

Finanšu ministrijas pārstāve Astra Kaļāne
00:00 / 00:22
Lejuplādēt

"Vai vajadzētu visas pensijas atbrīvot no nodokļa? Tas būtu tāds ļoti filozofisks jautājums, ko mēs šobrīd neatbalstītu. Bet diskutēt mēs varam,

un mēs viennozīmīgi piekrītam, ka nodokļu politikas pamatnostādņu kontekstā neapliekamā minimuma potenciālais pieaugums arī pensionāriem ir uz galda un par to tiek diskutēts," apliecināja Kaļāne.

Tas ir ticamākais virziens, ko apsvērt – celt neapliekamo minimumu pensijām no pašreizējā 500 eiro sliekšņa uz augstāku. Cik augstāku? Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aina Verze Latvijas Radio minēja, ka tam jābūt vismaz 700 eiro vai minimālās algas līmenī. Finanšu ministrijas un Saeimas deputātu ieskatā, skaidrībai par šo risinājumu jābūt rudenī līdz ar citām nodokļu sistēmas izmaiņām, ko plāno ieviest no 2025. gada.

Līdztekus gaidāmajām diskusijām par pensiju neapliekamā minimuma celšanu šoruden, iespējams, sagaidāma pensiju indeksēšana.

Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks
00:00 / 00:16
Lejuplādēt

"Nācām ar piedāvājumu pensiju indeksāciju sākt jau šogad rudenī. Mēs joprojām esam diskusiju sadaļā, bet tas jāskatās kopbudžeta kontekstā. Pensiju indeksācijai gada pēdējiem trīs mēnešiem vajadzīgi ap 7,5 miljoniem no speciālā budžeta un 400 000 eiro no pamatbudžeta," stāstīja Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks.

Jāpiebilst, ka Saeimas Budžeta komisijai diskusijās par nodokļu sloga mazināšanu pensionāriem būs jāiesaistās jau drīzumā – Saeima tai dos šo uzdevumu nākamās nedēļas sēdē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti