Gunārs Valdmanis

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Jauns auto nodokļa piedāvājums: «netīrākiem džipiem» – 756 eiro gadā; «hibrīdiem» – 0
Jauns auto nodokļa piedāvājums: «netīrākiem džipiem» – 756 eiro gadā; «hibrīdiem» – 0

Pēc premjera aicinājuma pārdomāt piedāvājumu palielināt ikgadējo nodokļa slogu auto īpašniekiem, lai veicinātu “zaļāko” spēkratu izmantošanu, Satiksmes ministrija piedāvās vēl mazāku maksājumu auto, kas mazāk piesārņo gaisu, un vēl lielāku nodokli jaudīgākiem un “netīrākajiem” auto, intervijā Latvijas Radio sacīja Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns.  

Saeimas opozīcijas partiju līderi kritizē 2017. gada valsts budžeta projektu
Saeimas opozīcijas partiju līderi kritizē 2017. gada valsts budžeta projektu

Saeima pirmdien, 17.oktobrī, uzsāka darbu pie nākamā gada budžeta projekta izskatīšanas, uzklausot premjera un finanšu ministres komentārus par budžetu. Valdības pārstāvji deputātiem uzsvēra, ka šoreiz budžets veidots ar būtiski atšķirīgu pieeju, tomēr no deputātiem par topošo budžetu jau ir izskanējuši kritiski viedokļi.

Arī premjers pieļauj ceļu remontēšanu «uz kredīta»
Arī premjers pieļauj ceļu remontēšanu «uz kredīta»

Ceļu būvētāji turpina celt trauksmi par strauju Latvijas autoceļu sabrukšanu, bet premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) pieļauj, ka nākotnē būs jāspriež par ceļu atjaunošanu "uz kredīta”. 

FOTO: Uz militārajām mācībām Latvijā ierodas simtiem britu karavīru (precizēts)
(papildināts)
FOTO: Uz militārajām mācībām Latvijā ierodas simtiem britu karavīru (precizēts) (papildināts)

Svētdien, 17.oktobrī, Latvijā ieradās aptuveni 200 britu karavīri, kuri kopā ar citu valstu militārajām vienībām līdz oktobra beigām piedalīsies militārajās apmācībās "Sudraba bulta" (“Silver Arrow”), un vajadzības gadījumā jau pēc dažiem mēnešiem būs gatavi nodrošināt ātrās reaģēšanas NATO spēku darbību. 

(Precizēts Lielbritānijas karavīru skaits, kuri ierodas Latvijā.)

Saeima steidzami labo absurdo kārtību – pensijas invalīdiem vairs nekavēs
(papildināts)
Saeima steidzami labo absurdo kārtību – pensijas invalīdiem vairs nekavēs (papildināts)

Saeima novērsa sabiedrībā asu sašutumu izraisījušu absurdu situāciju, kad invalīdiem, kuri gaida rindā uz medicīnisko ekspertīzi, aptur pensiju izmaksu, daudzus atstājot vispār  bez iztikas līdzekļiem.  Grozījumus Invaliditātes likumā deputāti steidzami atbalstīja pēc tam, kad LTV raidījums “Panorāma” izgaismoja problēmu ar pensiju kavēšanos.

Avoti Briselē: Latvijas izredzes uz ES fondiem  pēc 2020.gada – visai cerīgas
Avoti Briselē: Latvijas izredzes uz ES fondiem pēc 2020.gada – visai cerīgas

Latvijai, visticamāk, pašlaik nav pamata lielām bažām, ka pēc 2020.gada tai varētu būtiski samazināties pieejamo Eiropas Savienības (ES) fondu apjoms. To atklāj vairāki informēti avoti Briselē, kuri uzsver – iespējams, lielākā daļa ES kohēzijas un sociālās politikas programmu tiks saglabātas neatkarīgi no tā, kā virzīsies Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Plāno pārdalīt atbildību par informācijas tehnoloģiju drošību
Plāno pārdalīt atbildību par informācijas tehnoloģiju drošību

Valdības komiteja pirmdien plāno izskatīt grozījumus Informācijas tehnoloģiju drošības likumā, ar kuriem ir iecerēts pārskatīt atbildīgo iestāžu atbildību un uzticētos uzdevumus informācijas tehnoloģiju drošības jomā – informācijas tehnoloģiju drošību, kas skar aizsardzības jomu, pārraudzību turpmāk uzņemsies pati Aizsardzības ministrija.

Lietuvā beigušās Seima vēlēšanas
(papildināts)
Lietuvā beigušās Seima vēlēšanas (papildināts)

Lietuvā beigušās parlamenta vēlēšanas. Cīņā par 141 Lietuvas Seima vietu iesaistījušās 14 partijas un politiskās apvienības. Socioloģiskās aptaujas liecina, ka līdz ar valdošajiem sociāldemokrātiem, kā arī opozīcijā esošajām divām lielākajām labēji centriskajām partijām uz iekļūšanu Seimā, pārvarot piecu procentu barjeru, pretendē vēl četras partijas. Vadošie spēki sadalījušies divās nometnēs – premjerministra Aļģirda Butkēviča un prezidentes Daļas Grībauskaites politiskās līnijas atbalstītājos.

Laikapstākļi Lietuvā ietekmē cilvēku noskaņojumu un vēlmi doties balsot
Laikapstākļi Lietuvā ietekmē cilvēku noskaņojumu un vēlmi doties balsot

Lietuvā notiek Seima vēlēšanas. Pavisam Seimā ir 141 deputāts. No tiem 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos. Šajās vēlēšanās ir 14 saraksti. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pēc partiju sarakstiem visvairāk balsu varētu iegūt premjerministra Aļģirda Butkeviča Sociāldemokrātu partija.

Parlamenta vēlēšanas Lietuvā: revolūciju nav pamata gaidīt, bet mazāku intrigu netrūkst
Parlamenta vēlēšanas Lietuvā: revolūciju nav pamata gaidīt, bet mazāku intrigu netrūkst

Iebraucot Viļņā, ļoti maz kas liecina, ka jau tuvākajās dienās jābūt vēlēšanām – jo tikai pie Liberāļu partijas biroja atrodas divi priekšvēlēšanu plakāti. Savukārt pie lielāko māju sienām un autobusu pieturām, kuras vēl pagājušajās pašvaldību vēlēšanās rotāja dažādu politiķu fotogrāfijas, šoreiz nav nekā. Tiesa gan, asas politiskās diskusijas bija dzirdamas gandrīz jebkurā radiostacijā.

Analītiķi: «Deutsche Bank» grūtības ir pārvaramas
Analītiķi: «Deutsche Bank» grūtības ir pārvaramas

Apdraudējums tūkstošiem darbavietu vai arī pārvaramas problēmas – tik atšķirīgi viedokļi no dažādiem analītiķiem un arī augsta ranga politiķiem ir izskanējuši par iespējamo notikumu attīstību ar nedienu mākto Vācijas ''Deutsche Bank''. Vācijas valdība jau ir uzsvērusi, ka neveiksmi cietušo banku atbalstīt neplāno, tomēr investori ar lielām cerībām vērtē iespēju, ka bankai varētu tikt samazinātas tai piespriestās soda sankcijas

Ministri atbalsta elektrības «zaļās komponentes» reformu
(papildināts)
Ministri atbalsta elektrības «zaļās komponentes» reformu (papildināts)

Valdība devusi zaļo gaismu grozījumiem elektroenerģijas tirgus likumā, ar kuriem ir iecerēts reformēt kārtību, kādā no elektroenerģijas lietotājiem tiek iekasēti maksājumi par atbalstu elektroenerģijas ražotājiem jeb tā saukto obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Reforma paredz pārnest izmaksu slogu no lielo uzņēmumu pleciem, bet maksājums pieaugs atsevišķiem mazajiem maksātājiem

«Pasažieru vilciena» valdes locekļa atkāpšanās – signāls par uzņēmuma pārvaldību un projektu virzību...
«Pasažieru vilciena» valdes locekļa atkāpšanās – signāls par uzņēmuma pārvaldību un projektu virzību (papildināts)

“Pasažieru vilciena” valdes locekļa atkāpšanās no amata ir brīdinājuma signāls gan par jaunu vilcienu iepirkuma projekta tālākajām perspektīvām, gan arī par kopējo valsts uzņēmuma pārvaldības modeļa kvalitāti. Tā eksperti vērtē ziņu, ka atlūgumu iesniedzis "Pasažieru vilciena" valdes loceklis Māris Bremze, kurš nu kļuvis par uzņēmuma "Baltijas Ekspresis" vadītāju.

Latvijas Banka mudina domāt par atteikšanos no skolēnu mājasdarbiem
Latvijas Banka mudina domāt par atteikšanos no skolēnu mājasdarbiem

Latvijai ir jāapsver iespēja pagarināt mācību gadu, vienlaikus vērtējot iespēju atteikties no pierastajiem skolēnu mājasdarbiem, tā trešdien, 28.septembrī, Latvijas Bankas organizētajā konferencē par reformām izglītības un veselības nozarēs norādīja bankas Monetārās politikas pārvaldes padomnieks Mareks Gruškevics.

Veselības nozares eksperti skeptiski raugās uz Latvijas Bankas piedāvāto finansēšanas modeli
Veselības nozares eksperti skeptiski raugās uz Latvijas Bankas piedāvāto finansēšanas modeli

Veselības nozares ekspertiem ir liela skepse par Latvijas Bankas (LB) ierosināto veselības aprūpes finansēšanas modeļa reformu, kura paredz ieviest iedzīvotājiem obligātu maksājumu par veselības apdrošināšanu. Lielākā daļa bažu ir saistītas ar papildu maksājumu slogu strādājošiem. Tiesa, LB eksperti uzskata, ka tās sagatavotais ierosinājums slogu radikāli nemainīs, jo šobrīd lielākā daļa cilvēku jau tāpat ir spiesta par veselības aprūpi maksāt no savas kabatas.

EESK: Eiropas Komisijai beidzot jāpieņem skaidra nostāja attiecībā uz atomenerģētikas nākotni
EESK: Eiropas Komisijai beidzot jāpieņem skaidra nostāja attiecībā uz atomenerģētikas nākotni

Eiropas Komisijai  (EK) ir jāpieņem skaidra un izsvērta nostāja par to, kāda būs atomenerģētikas nozare Eiropas Savienībā un arī jāpārskata sava pieeja, komunicējot par šiem jautājumiem - šādu aicinājumi paudusi Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteja (EESK) , kura arī uzskata, ka nākotnē jautājumos, kas skar atomenerģētikas politiku Eiropā, ir aktīvāk jāiesaista pilsoniskā sabiedrība.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd