Pusdiena

Pusdiena 30.09.2016

Pusdiena

Ar nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu cer saglabāt tautas tradīcijas

PV valdes locekļa atkāpšanās – signāls par uzņēmuma pārvaldību un projektu virzību

«Pasažieru vilciena» valdes locekļa atkāpšanās – signāls par uzņēmuma pārvaldību un projektu virzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Pasažieru vilciena” valdes locekļa atkāpšanās no amata ir brīdinājuma signāls gan par jaunu vilcienu iepirkuma projekta tālākajām perspektīvām, gan arī par kopējo valsts uzņēmuma pārvaldības modeļa kvalitāti. Tā eksperti vērtē ziņu, ka atlūgumu iesniedzis "Pasažieru vilciena" valdes loceklis Māris Bremze, kurš nu kļuvis par uzņēmuma "Baltijas Ekspresis" vadītāju.

Plašākus paskaidrojumu par saviem aiziešanas iemesliem atlūgumu iesniegušais “Pasažieru vilciena” valdes loceklis Māris Bremze medijiem nav sniedzis. Arī nozares eksperti uzsver, ka par to, kas tieši mudinājis pieņemt šādus lēmumus, var tikai izteikt minējumus.

Tomēr transporta nozares eksperts Tālis Linkaits pieļauj, ka Māra Bremzes lēmumu varētu būt ietekmējusi šobrīd vērojamā neskaidrā situācija par jaunu vilcienu iegādes projektu. “Nezinu iemeslus, kāpēc Bremzes kungs ir aizgājis. Es viņu personīgi pazīstu kā ļoti kvalificētu un labu speciālistu, zinošu un principiālu. Savulaik viņu deleģēja no “Latvijas dzelzceļa”, lai viņš palīdz “Pasažieru vilcienam” finanšu jautājumus sakārtot. Nezinot, kāpēc viņš ir aizgājis, grūti pateikt.

Skatoties kopumā to procesu, ir skaidrs, ka droši vien iepirkums beigsies bez rezultāta, jo politiskā situācija ir pamainījusies un arī prasības, kas tagad tiek izvirzītas, ir ļoti loģiskas, bet skaidrs – tādā veidā nekas tur tālāk nevirzīsies.”

Savukārt korporatīvās pārvaldības eksperts, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs Andris Grafs uzsver, ka valsts uzņēmuma valdes locekļa atkāpšanās no amata ir jāvērtē kā brīdinošs signāls par to, cik veiksmīgi valsts kā akcionārs pārvalda sev piederošo uzņēmumu.

“Tajā brīdī, kad valdes loceklis atkāpjas pirms izšķirošiem lēmumiem, tas ir spēcīgs signāls, kas pievērš sabiedrības uzmanību tam, kas patiesībā notiek. Un, protams, ja šīs lomas būtu skaidras, par ko atbild akcionārs, par ko uzņēmuma vadība, tad droši vien tādas situācijas būtu retākas,” saka eksperts.

Andris Grafs norāda, ka šādu situāciju veidošanos veicina neskaidri uzņēmuma pārvaldības principi un nepietiekami skaidrs pilnvaru un atbildības sadalījums starp uzņēmuma valdi un uzņēmuma akcionāriem, kā arī uzņēmuma padomi, ja tāda uzņēmumam vispār ir.

Neoficiāli vairākos medijos ir izskanējušas versijas par to, ka Māra Bremzes atlūgums varētu būt saistīts gan ar vilcienu iepirkuma projekta neskaidro virzību, gan ar saņemtu darba piedāvājumu citā uzņēmumā privātajā sektorā.

Ziņu aģentūra LETA, atsaucoties uz "Firmas.lv" datiem, vēsta, ka Bremze kļuvis par AS "Baltijas ekspresis" valdes priekšsēdētāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti