«RB Rail» padomē bijušā SM valsts sekretāra vietnieka Briškena vietā ieceļ LDz juristi Rudzīti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ātrgaitas dzelzceļa līnijas projekta "Rail Baltica" īstenotājas AS "RB Rail" padomē iecelta VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) Juridiskā departamenta direktores vietniece administratīvajos jautājumos Vineta Rudzīte, kura AS "RB Rail" padomē aizstās bijušo Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieku Kasparu Briškenu.

"RB Rail" informē, ka uzņēmuma akcionāri – "Rail Baltic Estonia", "Eiropas dzelzceļa līnijas" un "Rail Baltica statyba"– piektdien, 21.oktobrī, ir apstiprinājuši jauno "RB Rail" padomi.

Izmaiņas "RB Rail" padomē bija nepieciešamas, jo Lietuvas akcionārs nolēmis atsaukt vienu no tā pārstāvjiem šajā uzņēmumā. Saskaņā ar akcionāru līgumu, šādā gadījumā bija jāatsauc viss padomes sastāvs un jāieceļ jauns, skaidro "RB Rail".

Par "RB Rail"

  • "RB Rail" ir 2014.gada oktobrī dibināts trīs Baltijas valstu kopuzņēmums. "RB Rail" vienlīdzīgi akcionāri ir SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" no Latvijas, "Rail Baltica Statyba" no Lietuvas un "Rail Baltic Estonia" no Igaunijas.
  • "RB Rail" ir "Rail Baltica" projekta centrālais koordinators. Projekts paredz ātrgaitas dzelzceļa līnijas izbūvi no Tallinas līdz Lietuvas-Polijas robežai. "Rail Baltica" būs elektrificēta pasažieru dzelzceļa līnija.

Avots: "RB Rail"

Grib stiprināt padomi

"RB Rail" padomē turpinās darboties abi Igaunijas pārstāvji – "Rail Baltic Estonia" padomes loceklis Anti Mopels un izpilddirektors Indreks Oravs, Lietuvas pārstāvis uzņēmumā – "Rail Baltica statyba" direktors Daiņus Budris, kā arī Latvijas pārstāvis – LDz valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš.

Otrs Latvijas pārstāvis "RB Rail" padomē bija bijušais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieks Kaspars Briškens, kurš 2013. gada pirmajā pusē pēc abpusējas vienošanās pameta darbu SM. Viņš joprojām strāda satiksmes nozarē – ir "airBaltic" padomes loceklis, skaidro SM.

Briškena vietā "RB Rail" padomē ievēlēta SM virzītā LDz Juridiskā departamenta direktores vietniece administratīvajos jautājumos Rudzīte.

Viņa "RB Rail" padomē virzīta, "lai stiprinātu padomes kapacitāti profesionālai valsts interešu pārstāvībai, kā arī juridiskajos un starptautiskās sadarbības jautājumos", skaidro SM.

Savukārt otrs Lietuvas "RB Rail" pārstāvis padomē turpmāk būs "Rail Baltica statyba" valdes loceklis Danieļus Dolgihs.

Nemierā ar izmaiņām

Tikmēr korporatīvās pārvaldes eksperts, Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta pārstāvis Andris Grafs neslēpj vilšanos par šādām izmaiņām, norādot – Latvijas rīcība šajā gadījumā neatbilst ieteikumiem, kurus uzņēmumu pārvaldības jomā Latvijai paudusi Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD.

"To, ko mēs redzam, ka vienīgais neatkarīgais padomes loceklis ir aizstāts ar darbinieci no "Latvijas dzelzceļa". Un kopumā tas ir negatīvs signāls gan starptautiskajiem investoriem, gan arī parteriem, ka īsu brīdi pēc Latvijas uzņemšanas OECD turpinās šāda prakse, kas ir kritizēta – par veidu, kā amatpersonas tiek ieceltas amatā," teica Grafs.

Eksperts kritizē Rail Baltica padomē veiktās pārmaiņas, norāda uz pretrunām ar OECD ieteikumiem
00:00 / 01:20
Lejuplādēt

Pēc viņa teiktā, "RB Rail" padomes pienākums ir uzraudzīt piecus miljardus eiro vērto projektu.

"Tāpēc gan Baltijas valstu valdībām, gan arī akcionāriem padomes sastāvā būtu jāiesaista neatkarīgi padomes locekļi,

kam ir starptautiska pieredze privātajā sektorā, kuri ir strādājuši ar liela mēroga projektiem. Tikai tas būs veids, lai "Rail Baltica" projektu īstenotu atbilstoši budžetam un paredzētajā laika termiņā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti