Analītiķis: Nodokļu iekasēšanas rādītāji ir vērtējami kā labi, tomēr var būt grūtības tos saglabāt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad deviņos mēnešos valsts budžetā iekasējis 5,949 miljardus eiro, kas ir par 0,8% vairāk, nekā plānots, liecina dienesta apkopotā statistika.

Pēc apjoma lielākais ieņēmumu pieaugums bijis akcīzes nodokļa ieņēmumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi 2016.gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo periodu, palielinājušies par 5,2%, kas ir lielākais pieaugums pēdējo triju gadu laikā.

SEB Bankas analītiķis Edmunds Rudzītis, komentējot šos rādītājus, norāda, ka, ņemot vērā ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanos, tie ir labi, tomēr jau drīzumā valstij izpildīt nodokļu iekasēšanas plānu var kļūt ievērojami grūtāk, kas ir jāsaista ar izaugsmes vājināšanos ekonomikā un it īpaši atsevišķās nozarēs, piemēram, būvniecībā.

„Kopējie nodokļu ieņēmumi pirmajos deviņos mēnešos ir iekasēti pietiekami labi salīdzinājumā ar plānoto. Vienlaikus ir redzamas vairākas lietas, kas liek domāt, ka būs kaut kādi sarežģījumi saistībā ar nodokļu iekasēšanu. Ir vairāki nodokļi, kuru izpilde nav kā plānots. Tas lielā mērā ir saistīts ar to, ka ekonomika aug lēnām un nodokļu iekasēšana varētu kļūt arvien grūtāka,” skaidroja Rudzītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti