Gunārs Valdmanis

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
MK komiteja skatīs likumu par valsts pensijām
MK komiteja skatīs likumu par valsts pensijām

Ministru kabineta (MK) komiteja 27.jūnijā plāno izskatīt likuma grozījumus likumam par valsts pensijām. Saskaņā ar priekšlikumu, tām iedzīvotāju grupām, kuras var pretendēt uz valsts pensijas saņemšanu, tiks ieviesti jauni pienākumi attiecībā uz dokumentu iesniegšanu, kuri nepieciešami lēmuma pieņemšanai par pensijas piešķiršanu.

Pētnieki: Līdzšinējā integrācijas politika nav veiksmīga, jāmeklē jauna pieeja
Pētnieki: Līdzšinējā integrācijas politika nav veiksmīga, jāmeklē jauna pieeja

Vērā ņemama daļa krievvalodīgo kopienas apzināti norobežojas no pārējās sabiedrības, padarot neefektīvu līdz šim Latvijā īstenoto integrācijas politiku – tā secināts nesen klajā nākušā pētījumā, kurš īstenots ar mērķi labāk izprast Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju noskaņojumu un tā iemeslus. Pētījums jau ir piesaistījis arī ārvalstu ekspertu uzmanību.

Pretēji «Moody's» bažām Latvijas elektrības ražošanas konkurētspēja pirmajā pusgadā nav kritusies
Pretēji «Moody's» bažām Latvijas elektrības ražošanas konkurētspēja pirmajā pusgadā nav kritusies

Viens no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem, “Latvenergo”, Baltijas valstu tirgos ienākot lētākai elektroenerģijai no Skandināvijas valstīm, zaudē savu konkurētspēju – ar šādiem brīdinošiem vārdiem nesen klajā nākusi reitingu aģentūra “Moody’s”. Tomēr eksperti un arī uzņēmuma pārstāvji norāda, ka prognoze ir nepamatoti pesimistiska, un līdz šim Latvijas ražotājs pārmaiņām ir spējis pielāgoties veiksmīgi.  

Internetbanku lietošanā ierobežos kodu karšu izmantošanu
Internetbanku lietošanā ierobežos kodu karšu izmantošanu

Ziņa par to, ka no nākamā gada banku klientiem, ieviešot jaunas identifikācijas prasības darījumu veikšanai elektroniskā vidē, tiks krietni ierobežotas iespējas izmantot šobrīd internetbanku lietošanai pierastās kodu kartes, jau ir uztraukusi iedzīvotājus. Bankas tomēr uzsver, k,a ieviešot jaunas prasības, klientiem būtiskas neērtības netiks radītas.

«Brexit» ietekme uz Latvijas ekonomiku: ilgtermiņā - zaudējumi
«Brexit» ietekme uz Latvijas ekonomiku: ilgtermiņā - zaudējumi

Latvijas ekonomisti atzīst, ka kopējo Lielbritānijas izstāšanās ietekmi uz Latvijas ekonomiku šobrīd vēl ir grūti aprēķināt precīzi, tomēr ir skaidrs, ka tā pilnīgi noteikti būs negatīva. Vienlaikus ārkārtīgi lielam satraukumam par to, ka negatīvas sekas izjutīsim jau tūlīt, pamata nav, uzsver analītiķi.

Suņu obligāto čipošanu atliek uz sešiem mēnešiem
(papildināts)
Suņu obligāto čipošanu atliek uz sešiem mēnešiem (papildināts)

Suņu obligātā iezīmēšana ar mikroshēmu jeb čipošanu tiks atlikta par pusgadu, līdz nākamā gada 1.janvārim – tā pirmdien, 20.jūnijā, nolēma Ministru kabineta komiteja, akceptējot grozījumus Mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtības likumā. Papildus tam nolemts, ka šo procedūru drīkstēs veikt ne tikai sertificēti veterinārārsti, bet arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori. 

No lidostas «Rīga» valdes atbrīvo Liepiņu un Upenieku; par pagaidu priekšsēdētāju kļūst Ilona Līce
(...
No lidostas «Rīga» valdes atbrīvo Liepiņu un Upenieku; par pagaidu priekšsēdētāju kļūst Ilona Līce (papildināts)

Lidostas "Rīga" akcionāru sapulce pirmdien, 20.jūnijā, atbalstīja uzņēmuma padomes priekšlikumu no lidostas valdes atbrīvot tās priekšsēdētāju Andri Liepiņu un valdes locekli Ilmāru Upenieku, kā arī iecēlusi lidostas vadītāja vietas pagaidu izpildītāju – Ilonu Līci. Lai gan pamatojums šim lēmumam ir vērā ņemami pārkāpumi iepirkumu organizēšanā, valdes nomaiņa jau ir izraisījusi pretrunīgu reakciju amatpersonu un ekspertu vidū.

Būvuzņēmumu «Latvijas tilti» saista ar vērienīgu korupcijas skandālu 
(papildināts)
Būvuzņēmumu «Latvijas tilti» saista ar vērienīgu korupcijas skandālu (papildināts)

Latvijas un Lietuvas korupcijas apkarošanas dienesti īstenojuši vērienīgu operāciju, kurā aizdomās par kukuļošanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu aizturētas astoņas personas. Pēc tiesībsargu informācijas, lai tiktu pie pasūtījumiem, kukuļus devis  viens no Latvijas lielākajiem būvuzņēmumiem – “LNK” grupā ietilpstošās kompānijas “Latvijas tilti” vadītājs Genadijs Kamkalovs, kurš vēl līdz ar septiņām personām ir aizturēts. Tikmēr “LNK Industries” iesaisti šajos noziegumus noliedz. 

Notāru reformā pieļauj atkāpes no sākotnējā plāna
Notāru reformā pieļauj atkāpes no sākotnējā plāna

Nekustamo īpašumu darījumu jomas reformas jeb tā dēvētās notāru reformas, pret kurām viedokli paudušas vairākas sabiedriskās organizācijas, visticamāk, tiks turpinātas. Tomēr, iespējams, iecere par to, ka ikviens nekustamā īpašuma pārdošanas darījums būtu jāveic notariālā akta formā, paredzot notāru atlīdzību 0,5% apmērā no līguma summas, varētu tikt atmesta – šāds viedoklis izskanējis no Tieslietu ministrijas pēc trešdien, 15.maijā, notikušās tikšanās ar nozares ekspertiem.

Skatīs grozījumus Okupācijas muzeja likumā
Skatīs grozījumus Okupācijas muzeja likumā

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē 14.jūnijā trešajā lasījumā plāno vērtēt pretrunīgi vērtētos grozījumus likumā par Latvijas Okupācijas muzeju, ar kuriem likumdevēji ir iecerējuši piešķirt muzejam nacionālo interešu objekta statusu.

Kučinskis lūdz Belēviča ārstēšanās lietu izmeklēt pēc iespējas ātrāk
(papildināts)
Kučinskis lūdz Belēviča ārstēšanās lietu izmeklēt pēc iespējas ātrāk (papildināts)

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) lūdzis Korupcijas novēršanas un atklāšanas biroju (KNAB) pēc iespējas ātrāk izmeklēt veselības ministra Gunta Belēviča (Zaļo un zemnieku savienība) ārstēšanās lietu, kurā pastāv aizdomas, ka ministrs ārstējies Latvijas Onkoloģijas centrā,  apejot pacientu rindu. Tikmēr Belēvičs neizslēdz iespēju saistībā ar izskanējušo informāciju tiesāties.

Eiropas Komisija: Alternatīvo «takšu» bizness nav jāapkaro, bet no tiem jāiekasē nodokļi
Eiropas Komisija: Alternatīvo «takšu» bizness nav jāapkaro, bet no tiem jāiekasē nodokļi

Pasažieru vidū atsaucību guvušais taksometru pakalpojums “Taxify” līdz šim Latvijas atbildīgo institūciju vidū ir guvis galvenokārt negatīvu vērtējumu. Tomēr Eiropas institūcijas uzskata, ka šāda veida pakalpojumi, kas ir balstīti uz jauniem uzņēmējdarbības modeļiem, tomēr nebūtu izskaužami, bet gluži otrādi – būtu jāmeklē veidi, kā nodrošināt no tiem nodokļu ieņēmumus.

Eksperti: Maksātnespējas jomā par prioritāti jākļūst cīņai pret noziedzīgiem nodarījumiem
Eksperti: Maksātnespējas jomā par prioritāti jākļūst cīņai pret noziedzīgiem nodarījumiem

Lai sakārtotu samilzušās problēmas maksātnespējas nozarē Latvijā, būtu nepieciešams nevis kārtējo reizi pārstrādāt nozares regulējumu, bet gan aktīvāk jāiesaistās noziedzīgu nodarījumu apkarošanā nozares ietvaros – šāds viedoklis no vairākiem ekspertiem izskanējis piektdien, 3.jūnijā, notiekošajā konferencē, kas veltīta maksātnespējas nozares problēmām.

Eiropas Komisija nāk klajā ar apjomīgu plānu e-komercijas attīstībai
Eiropas Komisija nāk klajā ar apjomīgu plānu e-komercijas attīstībai

Eiropas Komisija (EK) ir nākusi klajā ar apjomīgu plānu, kā mērķis ir paātrināt e-komercijas attīstību Eiropas Savienības (ES) vienotajā tirgū. Komisijas priekšlikumi paredz, pirmkārt, ierobežot diskriminējošu politiku e-komercijā, reformēt pasta pakalpojumu nozari, kā arī nākotnē pārskatīt nodokļu regulējumu. 

Uzņēmēju organizācijas un valdība sāk apspriest ar nodokļiem saistītus jautājumus
Uzņēmēju organizācijas un valdība sāk apspriest ar nodokļiem saistītus jautājumus

Uzņēmēju organizācijām šogad ir pamats cerēt, ka valdībai izdosies lauzt iepriekšējo gadu nelāgo tradīciju ar valsts budžetu saistīto, potenciāli strīdīgāko priekšlikumu apspriešanas atlikšanu uz pēdējo brīdi. Kā liecina Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdes rezultāti, vairāku uzņēmējiem nozīmīgu, ar nodokļu sistēmu saistītu jautājumu apspriešana sākta jau šobrīd.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd