Gunārs Valdmanis

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Saskata virkni šķēršļu mājokļa nodokļa atvieglojumu ieviešanai
(papildināts)
Saskata virkni šķēršļu mājokļa nodokļa atvieglojumu ieviešanai (papildināts)

Iecere noteikt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus vienīgajam mājoklim ir saistīta ar daudziem būtiskiem sarežģījumiem – to Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā notikušajā diskusijā par šo priekšlikumu atzina vairāki eksperti. Ir jārēķinās, ka pašvaldības no NĪN gūst miljonos mērāmus ienākumus, un būtiskas problēmas saistītas arī ar spēkā esošo kadastra sistēmu.

Saeimā sāk skatīt Vējoņa atgrieztos grozījumus Imigrācijas likumā
Saeimā sāk skatīt Vējoņa atgrieztos grozījumus Imigrācijas likumā

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 25.maijā, atbalstīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa atkārtotajai caurskatīšanai atgrieztos grozījumus Imigrācijas likumā, kas ārzemniekiem ievieš maksājumu 5000 eiro maksājumu par atkārtotas termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanu, un sāka darbu pie prezidenta konstatēto nepilnību novēršanas.

Lielvārdes domei pēc šaubīgā vekseļa darījuma liegts aizņemties naudu
Lielvārdes domei pēc šaubīgā vekseļa darījuma liegts aizņemties naudu

Lielvārdes novada pašvaldībai var nākties atteikties no iecerētajiem attīstības projektiem, jo gan pašai domei, gan arī uzraugošajām institūcijām ir bažas par to, ka bijušā pašvaldības vadītāja pērn pretlikumīgi sagatavotais 200 miljonu eiro vekselis ārzonas firmai var radīt saistības pašvaldībai.

Muzeju nakts iepriecina pārsimt tūkstošu apmeklētāju
Muzeju nakts iepriecina pārsimt tūkstošu apmeklētāju

Ikgadējais muzeju nakts pasākums, kura laikā aptuveni 200 tūkstošiem apmeklētāju durvis vēra 150 Latvijas muzeji, šogad gan Rīgā, gan arī ārpus galvaspilsētas piesaistīja plašu apmeklētāju loku un arī pamudināja muzeju darbiniekus piedāvāt visai plašu atpūtas iespēju loku, liecina Latvijas Radio un arī aptaujāto muzeju darbinieku novērojumi. 

Saeima pieprasīs paskaidrojumu par Stradiņa slimnīcas rekonstrukcijas gaitu
Saeima pieprasīs paskaidrojumu par Stradiņa slimnīcas rekonstrukcijas gaitu

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija un Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 18.maijā, plāno uzklausīt atbildīgo amatpersonu paskaidrojumus par to, kā virzās skandālu apvītais Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas rekonstrukcijas projekts. Saeimas deputāti ir izrādījuši interesi par to, kā virzīsies slimnīcas rekonstrukcijas otrā kārta, par kuras realizāciju šaubu ēnu met ziņas par to, ka projektam var nepietikt finansējuma.

Kučinskis: Valsts interesēs ir vairāk neieguldīt līdzekļus «Metalurgā»
Kučinskis: Valsts interesēs ir vairāk neieguldīt līdzekļus «Metalurgā»

Valdība tā arī nav no smagās finanšu grūtībās nonākušā uzņēmuma “KVV Liepājas Metalurgs” īpašniekiem saņēmusi nevienu pieņemamu priekšlikumu par tālāko rīcību, atzina premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība), piebilstot, ka  valsts interesēs ir uzņēmumā neieguldīt papildus līdzekļus.

Izglītības sistēmas algu reformai meklēs vēl papildu resursus
Izglītības sistēmas algu reformai meklēs vēl papildu resursus

Lai nodrošinātu izglītības sistēmā paredzētās pedagogu algu reformas sekmīgu norisi, Izglītības ministrijai un valdībai nāksies meklēt vēl papildus finanšu resursus, jo ar šobrīd pieejamajiem līdzekļiem pietiek tikai vispārējai izglītībai un bērnudārzu piecgadīgo un sešgadīgo bērnu pedagogiem.

Jaunais likums publiskos iepirkumus padarīs efektīvākus
Jaunais likums publiskos iepirkumus padarīs efektīvākus

Ministru kabineta komiteja pirmdien plāno izskatīt jaunizstrādāto Publisko iepirkumu likumu, ar kuru ir iecerēts vienkāršot, un arī padarīt efektīvākas valsts un pašvaldību publiskā iepirkuma procedūras.

EP deputāti aicina apturēt cauruļvada «Nord Stream 2» projektu
EP deputāti aicina apturēt cauruļvada «Nord Stream 2» projektu

Krievijas iecerētā dabasgāzes cauruļvada projekta ''Nord Stream 2'' attīstība ir jāaptur, cik vien ātri iespējams – šādu viedokli debatēs pauduši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti. Eiropas Parlaments brīdina, ka projekts ir būtiski pretrunā ar Eiropas Savienības enerģētikas politiku un neatbilst tās ekonomiskajām interesēm.

Koalīcijā nerimst domstarpības par VID amatpersonu rotāciju  
(papildināts)
Koalīcijā nerimst domstarpības par VID amatpersonu rotāciju (papildināts)

Jautājums par plānotajām reformām un amatpersonu rotāciju Valsts ieņēmumu dienestā (VID) raisījis domstarpības starp valdošās koalīcijas politiķiem – arī pēc tam, kad valdošo partiju pārstāvji šo jautājumu savā starpā izdiskutēja, partijas "Vienotība" viedoklis pret rotācijas joprojām bija skeptisks. 

Atzinums par Stambulas konvenciju izpelnās pamatīgu juristu kritiku
(papildināts)
Atzinums par Stambulas konvenciju izpelnās pamatīgu juristu kritiku (papildināts)

Šokējoši nekvalitatīvs dokuments, kurā nav nopietnas juridiskās analīzes un kurš ir pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām – šādu viedokli sabiedrībā un arī ekspertu vidū jau ir izpelnījies Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotais atzinums par to, kāpēc Latvija nevarot pievienoties Stambulas konvencijai. Eksperti uzsver – argumentācija par to, kāpēc konvencija esot pretrunā ar Latvijas Satversmi, drīzāk līdzinās politiskam uzsaukumam, nevis juridiskai analīzei.

Regulators atbalsta abonentmaksu par elektrības piegādi
(papildināts)
Regulators atbalsta abonentmaksu par elektrības piegādi (papildināts)

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ceturtdien, 5.maijā, apstiprināja AS "Sadales tīkls" (ST) sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz noteikt fiksētu maksu jeb tā saukto abonentmaksu par elektrības piegādēm, liecina SPRK informācija.

Pieņem tehniskos noteikumus Eiropas dzelzceļa telpas izveidei
Pieņem tehniskos noteikumus Eiropas dzelzceļa telpas izveidei

Eiropas Parlaments ir pieņēmis noteikumus, kas kuru mērķis ir novērst šķēršļus ES vienotās dzelzceļa telpas izveidei - dalībvalstu atšķirīgās tehniskās prasības un sadrumstalotās administratīvās procedūras, piemēram, jautājumos, kas skar dzelzceļa ritošā sastāva sertificēšanu. 

Konferencē diskutēs par «Rail Baltica» ekonomiskajiem aspektiem
Konferencē diskutēs par «Rail Baltica» ekonomiskajiem aspektiem

Kā veiksmīgāk pārvaldīt topošo “Rail Baltica” Eiropas platuma starptautisko dzelzceļa līniju, lai no tās gūtu ne tikai ģeopolitiskus ieguvumus, bet arī ekonomiskus labumus – uz šiem jautājumiem eksperti un atbildīgās amatpersonas centīsies rast atbildes piektdien, 29.aprīlī, notiekošajā konferencē. Jāmin, ka no vairākām amatpersonām jau kopš projekta uzsākšanas ir izskanējis skeptisks viedoklis, jo tika apšaubītas iespējas dzelzceļa līnijai piesaistīt kravas, tomēr pēdējos gados viedoklis pakāpeniski mainās.

Eksperts apšauba ieguvumus no banku klientu aptaujām
(papildināts)
Eksperts apšauba ieguvumus no banku klientu aptaujām (papildināts)

Lai identificētu politiski nozīmīgas personas, to ģimenes locekļus un ar tām cieši saistītās personas, Latvijas bankas sāks klientu anketēšanu. Tomēr eksperts norāda, ka nepieciešama iegūto datu dziļāka analīze, citādāk – tā būs vien formalitāte.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd