Dienas notikumu apskats

«Lielā Kristapa» nominācijās dominē «Es esmu šeit», «Ausma» un «Pelnu sanatorija»

Dienas notikumu apskats

Jaunajā iepirkuma likumā mēģinās līdzsvarot uzņēmēju un valsts tēriņu intereses

Valdība atbalsta OIK finansēšanas sistēmas reformu

OIK maksājumu slogs saruks lielajiem elektrības patērētājiem, bet atsevišķiem mazajiem – pieaugs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valdība otrdien, 13.septembrī, ir atbalstījusi Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto pasākumu plānu elektroenerģijas tirgus pilnveidei, paredzot diferencēt obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājumus dažādām lietotāju grupām.

Patlaban visiem elektroenerģijas lietotājiem OIK jeb atbalsta maksājums elektroenerģijas ražotājiem izmaksā 26,79 eiro par megavatstundu. Plānots, ka OIK tiks diferencēts atkarībā no lietotāja pieslēguma jaudas un faktiskā patēriņa.

Jaunā sistēma sola priekšrocības tiem patērētājiem, kuri sev pieejamo elektrības pieslēguma jaudu izmanto efektīvāk un elektroenerģiju patērē vairāk.

Par šādu soli politikas veidotāji ir izšķīrušies ar mērķi atbalstīt lielākos, energoietilpīgākos apstrādes rūpniecības uzņēmumus.

Turpretim atsevišķiem mazajiem elektrība patērētājiem – tiem, kas elektrību patērē maz, bet kam ir samērā liela pieslēguma jauda, varētu nākties par OIK maksāt vairāk. Piemēram, tas varētu attiekties uz vasaras dārza mājiņām.

Visvairāk jāmaksā veikaliem un birojiem

Saskaņā ar piedāvāto plānu lielākā daļa mājsaimniecību par megavatstundu elektrības OIK un jaudas maksājumā ik mēnesi maksās 25,3 eiro. 

Apstrādes uzņēmumi ar pieslēguma jaudu no sešiem līdz 20 kilovoltiem – 22,9 eiro par megavatstundu, bet lielie ražošanas uzņēmumi, kuru pieslēguma jauda ir 110 kilovoltu, vismazāk – 19,9 eiro par megavatstundu.

Visvairāk – 30,9 eiro par megavatstundu būs jāmaksā veikaliem un birojiem, kuru pieslēguma jauda ir 0,4 kilovolti.

Valdības sēdē vairāki ministri un arodbiedrības pauda bažas, ka, ieviešot šo sistēmu, maksājumi par elektrību varētu kāpt mājsaimniecībām un mazajiem uzņēmumiem. 

EM aprēķini liecina, ka pārmaiņu rezultātā vidusmēra patērētāja maksājumi gan būtiski nemainīsies, un neliels sadārdzinājums būs tikai patērētājiem, kuri elektroenerģiju patērē ļoti maz.

"Vienas fāzes pieslēgumiem, 75% lietotāju, elektrības rēķins samazinātos. Tas nulles punkts ir 75 kilovatstundas mēnesī, un ja patērētājs patērē vairāk, tad viņa rēķins samazinātos. Tiem patērētājiem, kas varbūt ir mazāki patērētāji, mēs piedāvājam šo eventuālo pieaugumu risināt ar aizsargātā lietotāja mehānismu," teica EM valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Jānis Patmalnieks. 

Bažas par lielo uzņēmumu aiziešanu

EM ierosinājumi jau ir guvuši uzņēmēju organizāciju atbalstu. Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsver, ka iedzīvotāji ilgtermiņā krietni vairāk iegūs no konkurētspējīgākas rūpniecības, nevis no nedaudz lētāk elektroenerģijas.

"Šis jautājums ir konkurētspējas jautājums, un ja mēs ar vienu roku sakām lozungus, ka mums ir vajadzīga ražošana un vajadzīgas labas darba vietas – tad

OIK jautājums ir visus ražotājus spiedis uz leju jau vairākus gadus, un tāpēc šie noteikumi – viņi nav ideāli, bet tie noteikti palīdzēs virzīties uz priekšu," teica Meņģelsone.

LDDK pārstāvis Pēteris Leiškalns Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka atsevišķi uzņēmumi jau likuši noprast - ja OIK netiks samazināts, tad tiks vērtēta iespēja pārcelt ražošanu uz citu valsti, kur ražošanas izmaksas ir zemākas. Tādējādi Latvija pazaudētu ne tikai darba vietas, bet arī nodokļu ieņēmumus.

Leiškalns piebilda - ja daļa uzņēmumu pamestu Latviju, tad kopējais OIK maksājums nesaruktu. Proti, tas būtu jāsamaksā pārējai sabiedrības daļai.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mājsaimniecībām neesot pamata satraukumam

Enerģētikas jomas eksperts Reinis Āboltiņš Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka mājsaimniecībām nav pamata satraukumam par elektroenerģijas sadārdzinājumu.

Pēc eksperta teiktā, elektroenerģijas cena šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir sarukusi par aptuveni 20%.

"Tā ietekme ir lielāka nekā niecīgs OIK pieaugums," norādīja Āboltiņš, piebilstot – sadārdzinājums būs tik niecīgs, ka par šo summu nevarēs nopirkt "pat maizes klaipu".

Viņš mudināja mājsaimniecības sekot līdzi norisēm elektroenerģijas tirgū un vērtēt elektrības tirgotāju piedāvājumus. "Tirgus cenas ir ļoti labvēlīgas mājsaimniecībām. Skaitļi runā paši par sevi – tas ir mīts, ka elektrības cena ir pieaugusi," atzīmēja Āboltiņš.

Likuma grozījumi Saeimā varētu nonākt rudenī

EM valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Patmalnieks prognozē, ka nepieciešamos likuma grozījumus apstiprinās jau rudenī, bet pasākumi varētu stāties spēkā no nākamā gada aprīļa.

EM sagaida, ka likuma grozījumi Saeimā tiks atbalstīti rudenī
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

"Tālākā diskusija sāksies tuvākajā laikā, kad mēs izstrādāsim Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus un attiecīgi virzīsim tos saskaņošanai ar ieinteresētajām pusēm un ministrijām, kā arī pēc tam jau budžeta pakotnē, kad šis likumprojekts tiks virzīts tālāk skatīšanai Saeimā.

Tur droši vien būs izšķirošā diskusija šim priekšlikumam," teica EM pārstāvis.

Ministrija arī cer, ka OIK maksājuma samazināšanās kalpos kā motivējošs faktors visiem elektroenerģijas patērētājiem izvērtēt šobrīd pieslēgto jaudu nepieciešamību un atteikties no liekajām jaudām, tādejādi sakārtojot kopējo elektroenerģijas apgādes sistēmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti