Pusdiena

Pusdiena 03.10.2017

Pusdiena

Katalonijā ar ģenerālstreiku protestē pret Spānijas reakciju uz neatkarības referendumu

Apmēram simt taksometru vadītāju šodien pulcējās pie VID piketā pret jauniem skaitītājiem

FOTO: Taksometru biedrība pie VID protestē pret steigā ieviestām prasībām skaitītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Taksometru pārvadātāju darba devēju biedrība piketā protestē pret prasībām pārāk īsā laikā ieviest jaunus taksometru skaitītājus. Tirgū ir tikai viens jauno skaitītāju piegādātājs, bet taksometriem jaunas prasības jāievieš mēneša laikā, stāstīja biedrības pārstāvis Ilmārs Lancers.

 VID šo prasību pamato ar lielo ēnu ekonomikas īpatsvaru taksometru pārvadājumu nozarē, kas, pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm, ir 80%.  

Taksisti sašutuši par īsajiem termiņiem

Biedrība aicina pagarināt termiņu jaunu, tehniskām prasībām atbilstošu, taksometru skaitītāju nomaiņai vismaz uz 6 mēnešiem.

 Lancers LTV "Rīta panorāma" pastāstīja, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) attieksme pašlaik ir “likums ir likums”, tāpēc biedrība rīko piketu um cer, ka to sadzirdēs.

Otrdienas rītā stāvvietā pie VID ēkas bija aptuveni 100 taksometri no dažādām firmām – "Panda Taxi", "Ormanis", taksisti no Talsiem, Jelgavas, Dobeles.

Vadītājiem rokās plakāti ar uzrakstiem „Ieskaties acīs profesionāliem šoferiem, kuri zaudēs iespēju dzīvot” un „Nereāli termiņi skaitītāju nomaiņai”.

Taksisti stāstīja, ka skaitītāju nomaiņai dots tikai mēnesis, un izdarīt to visiem tik īsā laikā nav iespējams, turklāt tas ir dārgi - no 500 līdz 1000 eiro. Taksometra vadītājiem arī nav skaidrs, kādēļ tik steidzīgi jāievieš jaunās prasības.

„Tās ir šausmīgākās izmaksas – tūkstotis eiro [par jaunu skaitītāju] vienai mašīnai,” saka „Panda Taxi” šoferis Gunārs, ar kuru septiņos no rīta Latvijas Radio brauca uz piketa vietu. Iepriekš dispečere jau brīdinājusi, ka mašīna šorīt būs jāgaida ilgi.

Gunārs pēc nakts maiņas piketā nepiedalīsies, bet kolēģus atbalsta: „Es ļoti labi saprotu savu vadību. Tas ir ļoti liels trieciens pa maku.”

„Vēstuli no VID visas firmas saņēma 15.septembrī, un mēneša laikā visiem jānomaina skaitītāji. Ja rēķina, ka vienā dienā var uzlikt tikai 7 skaitītājus, tad mēneša laikā tos varēs nomainīt tikai 140 mašīnām,” piketētāju galveno iebildumu skaidro Taksometru pārvadātāju darba devēju biedrības valdes loceklis Māris Grīnbergs.

„Tāpēc mēs prasām – vai nu dodiet saprātīgus termiņus skaitītāju nomaiņai, vai… vispār labāk noņemt! Jo skaitītājs ir tas pats, kas pulkstenis. Ja Ulmaņlaikā bija ar atsperi uzvelkami skaitītāji, viņi tāpat parādīja, cik jāmaksā. Tagad jau nekas nav mainījies!” saka Grīnbergs.

Tam gan nepiekrīt VID, kas līdz ar kases aparātu reformu ieviesis stingrākas tehniskās prasības arī taksometru skaitītājiem.

Pēc VID teiktā, no tirgū esošajiem modeļiem tikai viens izturējis atbilstības pārbaudi un tātad nav manipulējams. Tieši uz šo modeli VID arī prasa pāriet. Taču izmaksas vienai mašīnai ir ap astoņsimt eiro.

„Talsi nav Rīga,” saka šoferis Egils Jurčs no Talsiem, kurš piketē kopā ar citiem reģionu kolēģiem par VID nevienlīdzīgo attieksmi pret dažādu pilsētu taksistiem. „Man ir dienas, kad es trīs eiro pa visu dienu „iebraucu”. Un ja man vēl tagad jāpērk skaitītājs par 800 eiro, tad es nezinu… Nevar visus likt vienā maisā!” saka Jurčs.

„52 gadus strādāju par taksistu un nekad nebiju domājis, ka pašu valsts mums parakstīs nāves spriedumu. Viņi negrib, lai mēs nopelnām maizi bērniem! Kā tā var?! Tu godīgi maksā nodokļus, bet vēl tev pieprasa jaunu skaitītāju. Kur lai es uzreiz tādu naudu ņemu?” izmisis saka pensionētais taksists Anvars Džafarovs no Rīgas.

Daži jaunās prasības atbalsta

Piketētāju vidū pie VID gan nemanīja tādu lielo nozares spēlētāju kā „Baltic Taxi” un „Rīgas taksometru parka” pārstāvjus. Pie VID redzamas daudzu taksometru firmu automašīnas, tomēr ne visi uzņēmumi atbalsta protestus, piemēram, “Baltic taxi” to neatbalsta.  

 „Baltic Taxi” pārstāvis Jānis Naglis Latvijas Radio norādīja, ka uzņēmējiem, kuri maksā nodokļus, ir grūti konkurēt ar lielo skaitu nemaksātāju, tādēļ viņš jauno skaitītāju ieviešanu atbalsta.

Jānis Naglis: Par jaunajiem taksometru skaitītajiem
00:00 / 00:39
Lejuplādēt
“Taksometru nozare diemžēl ir nopelnījusi šādu represīvu gājienu no VID puses ar savu absolūto uzspļaušanu nodokļu maksāšanai. (..) Par jauno sistēmu – redzēsim, kad tā sāks darboties, kā strādās kontrolējošie institūti. Diemžēl pretzāles jau vienmēr atrod, tikai tās izmaksā mazliet dārgāk. Bet jācer, ka būs kaut kāds pozitīvs efekts. Bet katrā ziņā kopsaucējs ir jāmeklē nevis streikā, bet pie sarunu galda,” sacīja Naglis.

VID sola uzreiz nesodīt

Vēlāk sarunas par skaitītāju nomaiņu augstos toņos turpinājās VID iekšienē, kur šoferus uzņem VID vadība. Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine bija spiesta atzīt, ka termiņš tiešām izrādījies par īsu, un solīja, ka VID nesodīs, ja līdz oktobra vidum skaitītāji vēl nebūs nomainīti.

Kārkliņa-Ādmine: VID sola uzreiz nesodīt
00:00 / 00:55
Lejuplādēt
„Protams, esam paziņojuši, ka mēnesis ir termiņš, kurā šie skaitītāji būtu nomaināmi. Bet, ņemot vērā arī šo skaitītāju pieejamību, mēs tomēr aicinātu vismaz šī mēneša laikā iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā jūsu apņemšanos un paziņot, kādos termiņos un kādā grafikā jūs šos skaitītājus nomainīsiet. Bet uz likumdošanas izmaiņām mēs tagad neiesim,” sacīja Kārkliņa-Ādmine.

Konkrēta beigu termiņa skaitītāju nomaiņai nav, taču VID sola sekot līdzi, lai apņemšanās pāriet uz nemanipulējamiem taksometru skaitītājiem nepaliktu tikai uz papīra.

VID 15.septembrī taksometru skaitītāju lietotājiem bija izsūtījis informāciju, ka dienestā ir reģistrēts jaunajām prasībām atbilstošs skaitītājs, un aicināja visus taksometru skaitītāju lietotājus sazināties ar taksometra skaitītāja apkalpojošo dienestu SIA “Optumplus” un instalēt jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošu versiju.

Vai pagarinās termiņu?

Taču vēl līdz 1.jūlijam ne VID, ne atestācijas institūcijām nebija skaidrības, vai valdības noteikumi, kas regulē kases aparātu lietošanu, ir attiecināmas arī uz taksometru skaitītājiem. Tāpēc taksometros uzstādīja līdzšinējo skaitītāja versiju, iepriekš skaidroja biedrība.  

Biedrības pārstāvis Lancers uzsvēra, ka taksometru skaitītāju nomaiņas nelietderību un bezjēdzību rada situācija, kad pagājušajā nedēļā Saeima grozīja Autopārvadājumu likumu, paredzot izmaiņas taksometru pārvadājumu jomā un ieviešot jaunu pārvadājumu veidu - pasažieru pārvadājumi ar vieglo auto bez taksometra skaitītāja izmantošanas. Tas savukārt ļauj prognozēt ievērojamu taksometru pārvadājumu tirgus kritumu.

Biedrība uzskata, ka plānotā taksometru skaitītāju nomaiņa budžeta ieņēmumus noteikti neveicinās.

Kā informēja biedrības valdes loceklis Genādijs Aksjonovs, ja piketa rezultātā atbildīgās institūcijas nepagarinās jaunu, tehniskām prasībām atbilstošu taksometru skaitītāju nomaiņu vismaz uz 6 mēnešiem un nepievērsīsies taksometru nozares problēmām, biedrība būs spiesta aizstāvēt savu biedru intereses tiesā.

Lancers Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka otrdien ar VID panākta vienošanās turpināt sarunas. VID pārstāve Kārkliņa-Ādmine gan atzīmēja, ka šīs sarunas nebūs par skaitītāju iegādes termiņiem, bet gan par situāciju nozarē. Skaitītāji būs jānomaina, un tas būs jāizdara "saprātīgā termiņā", par ko uzņēmumam būs jāinformē VID.

Pēc VID pārstāves teiktā, dienests jau kopš pagājušā gada septembra regulāri informējis taksometru skaitītāju apkalpojošos dienestus par nepieciešamību nomainīt skaitītājus.

Mēs plaši strādājām un šodien dzirdējām no nozares, ka viņu apkalpojošie dienesti nav viņus informējuši. Komunikācija pašā nozarē nedaudz noklibojusi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti