Kultūra / Dizains un athitektūra
Baltijas dizaineri apvienojas dalībai Londonas Dizaina festivālā
Baltijas dizaineri apvienojas dalībai Londonas Dizaina festivālā
Lai pasaule mūs pamanītu, ir jāapvienojas, tādēļ pirmo reizi arī Baltijas valstu dizaineri sevi piesaka kopīgi, piedaloties vienā no svarīgākajiem gada notikumiem dizainā – Londonas Dizaina festivālā. Otrdien tika oficiāli atklāta kopīgi veidotā izstāde „Tactile Baltics”, ko latviski varētu tulkot kā „Taktilā Baltija”, piedāvājot tradicionālām lietām netradicionālus risinājumus un jaunus materiālus.
Viens no «Dizaina pastaigas» pieturpunktiem – izglītība. Notiks seminārs par mācību procesa izaicinā...
Viens no «Dizaina pastaigas» pieturpunktiem – izglītība. Notiks seminārs par mācību procesa izaicinājumiem pandēmijā
1. oktobrī Rīgā norisināsies "Dizaina pastaiga". Tā ir pērn aizsākta tradīcija, kuras ietvaros vienas dienas garumā pastaigas pieturpunktos tās dalībniekus sagaidīs dizaineri un nozares pārstāvji, lai stāstītu par savu radošo darbu un vidi. Šogad viens no pieturpunktiem veltīts izglītības jomai un tās izaicinājumiem pandēmijas laikā, piedāvājot semināru “Mācību procesa dizains Covid pasaulē”, informēja rīkotāji.
Viss sākās ar rūpniecisko mākslu. Akadēmiskajai dizaina izglītībai Latvijā – 60
Viss sākās ar rūpniecisko mākslu. Akadēmiskajai dizaina izglītībai Latvijā – 60
Augstākā dizaina izglītība Latvijā šogad atzīmē 60 gadus, kas pagājuši kopš Dizaina nodaļas izveidošanas Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA). Savos pirmsākumos kā "rūpnieciskās mākslas" nodaļa tā gatavoja jaunos speciālistus padomju industrijai, bet pastāvēšanas laikā piedzīvojusi dažādas transformācijas.
«Dizaina pastaigas: Laikmeta izaicinājumi» laikā meklēs risinājumus dzīvei pandēmijā
«Dizaina pastaigas: Laikmeta izaicinājumi» laikā meklēs risinājumus dzīvei pandēmijā
1. oktobrī Rīgā norisināsies Dizaina pastaiga. Tā ir tradīcija, kas aizsākās pagājušajā gadā. Vienas dienas garumā pastaigas pieturpunktos tās dalībniekus sagaidīja dizaineri un nozares pārstāvji, lai stāstītu par savu radošo darbu un vidi. Šogad Dizaina pastaigas virsuzstādījumu noteikusi pasauli skārusī pandēmija – pasākumā piecos pieturpunktos, tostarp divās darbnīcās, kopā ar dažādu jomu ekspertiem tiks meklētas atbildes, kā ar dizaina palīdzību organizēt vidi un procesus, lai mazinātu pandēmijas ierosinātus ekonomiskus un emocionālus zaudējumus, informēja organizatori.
Dizaina mutācija – kritiskais dizains. Saruna ar pētnieci Lieni Jākobsoni
Dizaina mutācija – kritiskais dizains. Saruna ar pētnieci Lieni Jākobsoni
Kritiskā dizaina pionieri "Dunne & Raby" par kritisko dizainu runā kā par mūsdienu dizaina mutāciju, kas ir veidojusies, lai analizētu pašu dizainu strauji mainīgajā pasaulē, – līdzekli, ar kura starpniecību rosināt diskusijas starp dizaina nozari un sabiedrību par nākotni, kuras tapšanā mēs visi līdzdarbojamies.
Pastkarte no pagātnes: Stāmerienas Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīca – gadsimta lieciniece ar uz...
Pastkarte no pagātnes: Stāmerienas Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīca – gadsimta lieciniece ar uzvaras zīmi
Tik tuvu ūdenim un ar kalnu kristāliem krustos – tāda baznīca Latvijā ir tikai viena. Gulbenes novadā šī ir vienīgā pareizticīgo baznīca, tāpēc uz Stāmerienas Aleksandra Ņevska dievnamu ved gan lūdzēju, gan tūristu ceļi. Lai padomju laikā baznīcu līdz galam neizdemolētu skolas novadpētniecības pulciņš un tajā neierīkotu rauga rūpnīcu, mantojuma aizstāvji vērsās gan pie Ministru kabineta, gan lūdza palīdzību Komunistiskās partijas laikrakstam “Cīņa”, jau tolaik nosodot atrakstīšanos darbības vietā. Dievnama simtgadē tas atguva kādreizējo spožumu, par ko pateicība pienākas gan žurnālistu rakstiem, gan to ietekmē atrastajam labvēlim – visu restaurāciju sedza viena mecenātu ģimene. Oļegs Andrejevičs Kolosovs nu jau ir mūžībā, bet rakstu par bēdīgā stāvoklī esošo baznīcu viņam nodevusi kundze – Emīlija Mihailovna Kolosova.
Arhitekts Juris Poga: Arhitektūra sakārto ne tikai vidi, bet arī attiecības
Arhitekts Juris Poga: Arhitektūra sakārto ne tikai vidi, bet arī attiecības
Man patika šīgada žūrijas atrastais kopsaucējs – kopā būt. Tas ir ne tikai tāds, kas radies pandēmijas dēļ. Patiesībā tam jābūt iekšā katrā projektā – tā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” spriež viens no šīgada Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas saņēmējiem Juris Poga. Viņa un Austra Mailīša arhitektu biroju kopradītā Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā raksturota kā izcils notikums ne vien arhitektūrā, bet arī kultūrvēsturē. Poga domā, ka estrāde varētu kļūt par jauna veida kultūras centru, kur cilvēki nāk arī ikdienā.  
Gada balvu Rīgas arhitektūrā saņem «Origo» tirdzniecības un biroju komplekss
Gada balvu Rīgas arhitektūrā saņem «Origo» tirdzniecības un biroju komplekss
30. augustā jau sešpadsmito reizi tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā. Šogad tā “Par organisku, harmonisku un daudzfunkcionālu urbānās vides piesātinājumu Rīgas centrā, kā arī kompleksu arhitektoniskās vides risinājumu, respektējot universālā dizaina un vides pieejamības prasības” piešķirta jaunajam "Origo" tirdzniecības un biroju kompleksam un tā autoriem – arhitektiem Uldim Zanderam, Ingai Piņķei, Artūram Martinsonam, Zanei Straumei, ainavu arhitektēm Ilzei Rukšānei, Helēnai Gūtmanei, Ievai Dimantei, arhitektam-pilsētplānotājam Markam Geldofam un ainavu tehniķei Rutai Tobiesai, informēja Rīgas pilsētas arhitekta biroja pārstāvji.
Arhitekts Andris Kronbergs: Sabiedrībai ir vajadzīgi orientieri
Arhitekts Andris Kronbergs: Sabiedrībai ir vajadzīgi orientieri
Latvijas Radio 3 "Klasika" uz sarunu aicina arhitektu Andri Kronbergu, lai runātu gan par Arhitektūras Gada balvu, kas pasniegta 27. augustā, gan par apbalvojumiem, gan arī par ilgi gaidīto koncertzāli. Sarunā arhitekts norāda, ka šobrīd sabiedrībai nepieciešami orientieri - kas ir labi, kas ir tas, pēc kā līdzināties.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd