Zane Brikmane

LTV kultūras žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
«Mumiy Troll» Rīgā svin nozīmīgu jubileju
«Mumiy Troll» Rīgā svin nozīmīgu jubileju
1997. gadā, spītējot Krievijas mūzikas ierakstu industrijas skeptiķiem, grupa “Mumiy Troll” savu pirmo albumu ierakstīja Londonā, Lielbritānijā. 20 gadus vēlāk albums “Morskaja” aizvien ir viens no visu laiku pārdotākajiem albumiem Krievijā un „Mumiy Troll” vārds zelta burtiem ierakstīts Krievijas populārās mūzikas vēsturē. Svinot pirmā albuma 20. jubileju, grupa devusies tūrē un 13.decembrī ar koncertu viesojās arī Rīgā.
Labdarības koncerts «Rotaļlietu simfonija» bērnu priekam
Labdarības koncerts «Rotaļlietu simfonija» bērnu priekam
Šodien iepriecināti vairāki desmiti rehabilitācijas centrā “Vaivari” mītošo bērnu – pie viņiem nonākušas 12.decembrī ikgadējā labdarības koncertā “Rotaļlietu simfonija” savāktās dāvanas, ko tradicionāli ziedo klausītāji.
Islandes skaņas piepilda «Lielo dzintaru»
Islandes skaņas piepilda «Lielo dzintaru»
Aizvadītās nedēļas nogale Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” ritēja svešāda skaistuma pasaulē – krāšņu ieskatu tālās ziemeļu salas Islandes mūzikā mums bija atveduši vairāki pasaules līmeņa islandiešu mūziķi. Četru koncertu programmu veidoja virtuozais un filosofiski dziļdomīgais islandiešu pianists Vikingurs Oulafsons. 10.decembrī viņa sniegumā islandiskums sabalsojās ar amerikāņu minimālismu – Vikingurs spēlēja šā gada jubilāru Filipu Glāsu. 
Skatuves gaitas sāk «Mazais ganiņš»
Skatuves gaitas sāk «Mazais ganiņš»
Latviešu mākslinieka un dzejnieka Alberta Kronenberga 130. jubilejas gadā Latvijas Nacionālajā teātrī skatuves gaitas sācis viņa populārākais grāmatu varonis “Mazais ganiņš”. Ar šo iestudējumu Nacionālajā teātrī debitē režisors Jānis Znotiņš, kurš “Mazā ganiņa” piedzīvojumu uzburšanai izticis tikpat kā bez dekorācijām un aktīvi izrādē iesaista arī skatītājus.
Noskaidroti Augusta Dombrovska konkursa laureāti
Noskaidroti Augusta Dombrovska konkursa laureāti

Ik pēc trīs gadiem Rīgā leģendārā mecenāta un vijoļmeistara Augusta Dombrovska vārdā nosauktā starptautiskā konkursā tiek noskaidroti labākie jaunie altisti, čellisti un vijolnieki. Šogad konkursam aprit 20 gadi, un tas turpina piesaistīt dalībniekus no jaunām valstīm. Šogad kopskaitā tas pulcējis teju 40 dalībniekus no 12 valstīm, un laureātiem 3.decembrī bija iespēja piepildīt vienu no lielākajiem šī brīža sapņiem – uzstāties kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

Atskats: Valkā piemin, kā Latvija sāka ceļu uz pašnoteikšanos
Atskats: Valkā piemin, kā Latvija sāka ceļu uz pašnoteikšanos

Notikumiem bagātā dienā Valkā norisinājās Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes izveides simtgadei veltīts pasākumu cikls, kas kulminējās svētku gājienā un pieminekļa atklāšanā. Visu dienu notikumus Valkā varēja vērot sabiedrisko mediju portālā lsm.lv. Tiešraidi vadīja sabiedrisko mediju žurnāliste Zane Brikmane.

Diriģents Teodors Kurentzis: Mūzika ir eņģeļu valoda
Diriģents Teodors Kurentzis: Mūzika ir eņģeļu valoda

Kulta personība, kuras koncerti vienmēr ir neordināri, bet biļetes uz tiem allaž tiekot izpirktas vienā rāvienā. Viņš vairāk līdzinās rokzvaigznei nevis klasiskam mūziķim. Tas ir grieķu izcelsmes diriģents Teodors Kurentzis, kurš 23.oktobrī Latvijas Nacionālajā operā un baletā kopā ar savu orķestri un kori “MusicAeterna” sniedza neaizmirstamu koncertu, atklājot Eiropas turneju.

Grāmatai «15.maija Latvija» taps turpinājums
Grāmatai «15.maija Latvija» taps turpinājums

Tikko iznākusi Ulmaņa laikiem veltīta grāmata „15.maija Latvija”. Jau tagad zināms, ka grāmatai taps arī turpinājums, un tas būs par to, kas īsti notika 1940./41. gadā, kad 15. maija Latviju nomainīja padomju vara.

Zigmars Liepiņš nosvinējis jubileju ar koncertu operā
Zigmars Liepiņš nosvinējis jubileju ar koncertu operā

Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, viens no Atmodas laika iedvesmotājiem un šobrīd mūsu Baltā nama vadītājs – komponists Zigmars Liepiņš šo sestdien, 14.oktobrī, svinēs 65 gadu jubileju, taču operas namā ar stāvovācijām tā jau nosvinēta 11.oktobrī, kad uz Latvijas Nacionālās operas skatuves mākslinieka autorkoncertā klausītāji atkal varēja līdzpārdzīvot smeldzīgajam Esmeraldas un Kvazimodo mīlasstāstam un līdz šim tikai vienu reizi atskaņotajai Transcendentālajai oratorijai.

Nākampavasar plāno sākt «Zuzeum» būvniecību
Nākampavasar plāno sākt «Zuzeum» būvniecību

Mūkusalas Mākslas salonā ir iespēja aplūkot, kā tuvāko gadu laikā pārdzims Lāčplēša un Satekles ielu apkaime. 2021. gadā šajā vietā durvis vērs privātais muzejs “Zuzeum”, kas latviski mīļi dēvējams par Zuzeju. Tajā ikviens varēs aplūkot mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu plašo mākslas kolekciju, kā arī apmeklēt kino, restorānu un pat balles. Būvdarbus iecerēts sākt nākamā gada pavasarī, un vispirms tapšot milzu dārgumu lāde, kurā glabāsies latviešu māksla.

Operā atgriezies stāsts par Turaidas Rozi
Operā atgriezies stāsts par Turaidas Rozi

Kad komponista Zigmara Liepiņa un libretista Kaspara Dimitera kopdarbs par mīlestību, kas spēcīgāka par nāvi, proti, par uzticīgo Turaidas Rozi pirmo reizi, tolaik ar nosaukumu “No rozes un asinīm”, nonāca līdz Latvijas Nacionālajai operai, komponistam esot bijusi nepabeigtības sajūta, ka nav īsti pareizi atrisināts operas fināls. Tagad, pēc teju 20 gadiem, šis stāsts uz operas skatuves pārdzimis jaunā versijā Ināras Sluckas režijā.

Sākas «Manhattan Short»; atbalstām filmu «Sarauj, Just!»
Sākas «Manhattan Short»; atbalstām filmu «Sarauj, Just!»

No 28.septembra varam sākt turēt īkšķus un aktīvi atbalstīt mūsu kinoļaudis. Šodien startē pasaulē lielākais īsfilmu festivāls “Manhattan Short”, un pirmo reizi tā 20 gadu pastāvēšanas vēsturē uz galveno balvu pretendē arī Latvijas filma. Tas ir Pāvela Gumennikova spraigais un uz patiesiem notikumiem balstītais stāsts “Sarauj, Just!”, kuru, noskatoties vairāk nekā pusotru tūkstoti filmu, žūrija ierindoja starp desmit finālistēm. Tagad vārds skatītājiem, jo tieši viņi nosaka Manhetenas īsfilmu festivāla uzvarētāju, balsojot gan par labāko filmu, gan aktieri.

Edgars Šubrovskis nododas lokācijas vietu eksperimentiem
Edgars Šubrovskis nododas lokācijas vietu eksperimentiem

Bez apskaņošanas un mikrofoniem, ar dziesmu sarakstu, kas precīzu veidolu iegūst norises brīdī, 25.septembrī Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājā izskanēja dziesminieka Edgara Šubrovska akustiskais koncerts. Edgars ir  alternatīvās mūzikas ainavā visnotaļ spilgts un pamanāms – iepriekš darbojies grupās “Hospitāļu iela” un “Kartāga”, šobrīd - ansamblī “Manta” un grupu “Gaujarts”. Par dažiem neierasto koncerta vietu mūziķis teic: “Man patīk eksperimentēt, turklāt var atbraukt ar velosipēdu un bez nekā lieka – tikai ar ģitāru uz muguras”.

Iznākusi Cimdu Jettiņas dienu grāmata
Iznākusi Cimdu Jettiņas dienu grāmata

Latvijas Radio klausītāji, iespējams, atceras 2015. gada nogalē Elīnas Apsītes lasītos, cilvēcības un sirsnības piepildītos fragmentus no čaklās rokdarbnieces Jettes Užānes jeb Cimdu Jettiņas dienasgrāmatas. Elīna, saņēmusi neskaitāmas klausītāju vēstules ar jautājumu, kad iznākšot grāmata, patiešām nolēma sirsnīgās domātājas pierakstīto apkopot vienā izdevumā. Nu tas ieraudzījis dienasgaismu.

Puškins mūsdienu skatījumā Valmieras Drāmas teātrī
Puškins mūsdienu skatījumā Valmieras Drāmas teātrī

Darbs “Mazās traģēdijas”, kuru dižais dzejnieks sarakstīja dažus gadus pirms savas nāves, tolaik izolējoties no ārpasaules holeras epidēmijas dēļ, 22.septembrī mūsdienīgā interpretācijā piedzīvo pirmizrādi Valmieras Drāmas teātrī. Ar šo iestudējumu Valmierā debitē viesrežisors Sergejs Ščipicins, kurš mācījies pie Krievijas teātra režijas leģendas Ļeva Dodina. Režisors jau iepriekšējā sezonā bieži braucis uz Valmieras teātri nolūkot aktierus.

Sākta kapliču glābšana Lielajos kapos
Sākta kapliču glābšana Lielajos kapos

Visticamāk, ja nebūtu milzīgās ažiotāžas ap tā dēvēto “kapu tramvaju”, jautājums par Rīgas Lielo kapu likteni tā arī nebūtu aktualizēts, un Rīgas un Latvijas veidotāju atdusas vietas saglabātos tik ilgi, cik tās koptu attāli radinieku vai entuziasti. Lai arī gadu desmitiem kapi grima aizmirstības un birokrātijas purvā, beidzot tur sākušies kapliču iekonservēšanas darbi, un drīzumā plānots arī restaurēt vienu no senajām kapenēm.

Iznākusi Krodera Hamleta iestudējumiem veltīta monogrāfija
Iznākusi Krodera Hamleta iestudējumiem veltīta monogrāfija

Šekspīra lugā “Hamlets” ir viss – tā reiz teicis režisors Oļģerts Kroders. Viņam Hamlets bija neizsmeļamais iedvesmas avots, to Kroders dažādos Latvijas teātros iestudēja ik pēc 12 gadiem, kļūstot par visā Baltijā vienīgo režisoru, kurš šo pasaules lugu numur viens uz skatuves uzvedis četras reizes. Kā “Hamlets” ietekmējis režisora radošo darbību, atklāj teātra zinātnieces Vēsmas Lēvaldes jaunā monogrāfija “Hamleta vārdi”.

Atklāj trimdas mākslinieka Frīdriha Milta gleznu izstādi
Atklāj trimdas mākslinieka Frīdriha Milta gleznu izstādi

No 16.septembra Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā varēs iepazīt Ņujorkas bohēmista, trimdas latvieša Frīdriha Milta daiļradi, kuras liela daļa apmēram pusgadsimtu šajā pusē bija nepieejama. Lielāko daļu izstādē aplūkojamo darbu uz Rīgu atvedis Ņujorkā dzīvojošais kolekcionārs Filips Kļaviņš.

Māksliniece Aija Zariņa jaunākajā izstādē aicina nedarīt pāri dabai
Māksliniece Aija Zariņa jaunākajā izstādē aicina nedarīt pāri dabai

Bažās par to, cik cilvēki bezatbildīgi izturas pret dabu, Zemi un citām dzīvajām būtnēm, māksliniecei Aijai Zariņai radās ierosme izstādes “Tavs bērns” turpinājumam, kas no trešdienas, 13. septembra, aplūkojams galerijā “Daugava”. Dodoties uz izstādi, māksliniece iesaka atsaukt atmiņā bērnībā dzirdētās pasakas un vecmāmiņu stāstīto.

Liepājas teātris sāk sezonu ar franču kaislībām
Liepājas teātris sāk sezonu ar franču kaislībām

Ar frančiem raksturīgām kaislībām un sarežģītām attiecību piruetēm 111. sezonu sācis Liepājas teātris. Tur pirmo iestudējumu latviešu valodā Dž. Dž. Džilindžera režijā piedzīvojusi franču dramaturģes Jasmīnas Rezā jaunākā luga “Bella Figura”. Līdz ar šo iestudējumu pēc divu gadu pauzes, noilgojusies pēc skatītājiem, uz skatuves galvenajā lomā atgriezusies Agnese Jēkabsone. Viņa atklāj, ka šī luga atgādināja par franču vieglumu, kas piedzīvots “Piafā”, un tieši tādā gaisotnē ritējis darbs arī pie šī iestudējuma.

Liepājas teātris rīkos jauno aktieru papilduzņemšanu
Liepājas teātris rīkos jauno aktieru papilduzņemšanu

Pēc divu dienu iestājpārbaudījumu maratona, šogad izveidotajā Liepājas teātra aktieru kursā pagaidām uzņemti 10 jaunieši – divas budžeta vietas palikušas neaizpildītas, un teātris jau ir izsludinājis papilduzņemšanu. Uzņemšana notiek tik vēlu, jo Liepājas Universitātes jaunā studiju programma tikai jūlija beigās saņēma licenci. Neskatoties uz nepilno studējošo skaitu, šobrīd uzņemtajiem topošajiem Liepājas teātra aktieriem mācības sāksies jau pirmdien.

Rīgā turpinās festivāls «Homo Novus»
Rīgā turpinās festivāls «Homo Novus»
Vēl līdz sestdienai, 9.septembrim, visdažādākajās vietās Rīgā norisinās starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus”. Par izrāžu vietu pārtapusi gan sen pamesta un divu pasaules karu neskarta fabrikas ēka, gan radio un TV tornis Zaķusalā. Teātris iemājojis arī Daugavgrīvas cietoksnī un citviet. Šogad uzmanības fokusā valoda, balss un uztvere, un speciāli izrādes vajadzībām latviešu valodu ir apguvis tamilu režisors, kurš ir uzaudzis Austrālijā.
Rīgā aizvadīta sirsnīga tikšanās ar amerikāņu mūziķi Cygne
Rīgā aizvadīta sirsnīga tikšanās ar amerikāņu mūziķi Cygne

30.augstā kinoteātrī “Kino Bize” intīmā atmosfērā varēja klausīties amerikāņu mūziķi Cygne – dziesminieci ar misijas apziņu, ka viņa ir kā bite, kas pulcē ap sevi cilvēkus, lai mēs visi nevis šķeltos, bet gan dzīvotu lielākā harmonijā. Viņa nemitīgi atrodas ceļā un mēnesī nospēlē ap 20 koncertu. Eiropas tūrē uz Latviju viņa bija ieradusies no Igaunijas un jau šodien uzstājas Lietuvā, taču atzīst, ka mūsu pusē jūtas kā mājās.

Festivālā «Homo Novus» izrāde notiks arī TV tornī
Festivālā «Homo Novus» izrāde notiks arī TV tornī
Radio un televīzijas tornis 31 gada vēsturē pieredzējis visdažādākās izdarības – augstākajā Rīgas punktā aizvadīti šaha turnīri, modes šovi un pat salaulāts pāris, bet šī gada Starptautiskais Jaunā teātra festivāls “Homo Novus” 2.septembrī torņa raibo dosjē papildinās ar pirmo te notikušo teātra izrādi. Britu mākslinieks Endijs Fīlds kopā ar 16 Rīgas bērniem izrādē “Skata punkts” iztēlosies pilsētas nākotni. Darbs, kas veidots kā saruna starp pieaugušo un bērnu, izrādīts jau daudzviet pasaulē.
Ojārs Rubenis: Serebreņņikovs neaizbrauca no Krievijas, jo mīl savu zemi
Ojārs Rubenis: Serebreņņikovs neaizbrauca no Krievijas, jo mīl savu zemi

Krievu režisors Kirils Serebreņņikovs, kuru tikko  aizturējusi Krievijas Izmeklēšanas komiteja, izvirzot apsūdzības par naudas izkrāpšanu lielos apjomos, neaizbrauca no Krievijas projām tikai tāpēc, ka viņš ļoti gribēja attīstīt savu teātri, viņam tur dzīvo vecāki, viņš mīl savu zemi, telefonintervijā Latvijas Televīzijai norāda Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Pirmatskaņota dziesmu kopa «ImKa. Shipsea. Nepāriet»
Pirmatskaņota dziesmu kopa «ImKa. Shipsea. Nepāriet»

Pirms 20 gadiem 1. decembrī dienasgaismu ieraudzīja Imanta Kalniņa un Ainara Mielava albums “Par lietām, kuras tā ar’ nekad nepāriet”. Lai atskatītos uz šī albuma virsotnēm, mūziķis Jānis Šipkēvics jeb Shipsea izveidojis 12 mākslinieku apvienību “Nepāriet”, ar kuru kopā 20.augustā ikgadējos Piena svētkos jaunatskaņoja mūziku, kas viņu pašu ir dziļi personīgi un radoši ietekmējusi. Mākslinieku apvienībā iesaistījušies arī režisors Vladislavs Nastavševs un grupas “Mumiy Troll” līderis Iļja Lagutenko.

Liepājas Simfoniskais orķestris jaunajā sezonā – pirmo reizi diriģenta Rinkeviča vadībā
Liepājas Simfoniskais orķestris jaunajā sezonā – pirmo reizi diriģenta Rinkeviča vadībā

Tieši pēc mēneša 137. koncertsezonu jauna galvenā diriģenta – lietuviešu maestro Gintara Rinkeviča - vadībā sāks Liepājas Simfoniskais orķestris. Rinkeviču ar Latviju vieno senas saites – mūzikas draugi atcerēsies, ka savulaik viņš bijis Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents. Maestro ir divkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts, un mūziķi viņu raksturo kā prasīgu profesionāli ar milzīgām darba spējām, tāpēc liepājnieki ir pārliecināti, ka jaunā sezona būs izaicinājumiem bagāta.

Baiba Skride «Lielajā dzintarā» debitē ar reti spēlētu Vaska skaņdarbu
Baiba Skride «Lielajā dzintarā» debitē ar reti spēlētu Vaska skaņdarbu

Ar pasaulslavenās latviešu vijolnieces Baibas Skrides debiju uz koncertzāles “Lielais dzintars” skatuves otrdien vakarā noslēdzās festivāls “Liepājas vasara”.  Skride nekad nav slēpusi savu sajūsmu par Pētera Vaska un Arvo Perta mūziku, un otrdien viņas piesātinātais solo vijoles tembrs šo komponistu mūzikā saskanīgi sabalsojās ar Eiropas Savienības (ES) jauniešu orķestri Vasilija Petrenko vadībā.

Rīgas Biržā skatāma krievu mākslas zelta klasika
Rīgas Biržā skatāma krievu mākslas zelta klasika

Zelta laiki pienākuši Rīgas Biržā – tur jaunā salikumā skatāma viena no visvairāk izrādītajām, par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja lepnumu uzskatāmajām kolekcijām – “Krievu mākslas zelta klasika”. Tas ir turpinājums 2012. gadā aizsāktam izstāžu ciklam, un šoreiz ekspozīcijas veidotāji fokusējušies uz 19.gadsimtu un vēlas iepazīstināt skatītājus ar zelta laikmeta pārstāvju, piemēram, ģēniju Fjodora Dostojevska un Pētera Čaikovska laikabiedru labākajiem darbiem. Turklāt pirms izstādes atklāšanas ceturtā daļa darbu piedzīvojuši restaurāciju un tik plašā ekspozīcijā vēl iepriekš nav bijuši izstādīti.

Valmierā sāksies vasaras teātra festivāls
Valmierā sāksies vasaras teātra festivāls

Valmierā piektdien, 4. augustā, sāksies Valmieras vasaras teātra festivāls, kā uzmanības centrā būs bērni, jaunieši un ģimenes. Radošie prāti lielajiem un mazajiem piedāvās iespēju īpaši festivālam radītos jauniestudējumos kopā ar teju visu Latvijas teātru aktieriem ielūkoties apslēptā pazemes bunkurā, izzināt ūdens noslēpumus, iekāpt bērniem aizliegtajā zonā – pavisam īstā naktsklubā, piedzīvot izrādi mēbeļu veikalā. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd