Kultūras ziņas

Sarunas ar pupu "Lielajā dzintarā"

Kultūras ziņas

Māra Subača "Laime pazīst pasauli"

Liepājas teātris rīkos jauno aktieru papilduzņemšanu

Liepājas teātris rīkos jauno aktieru papilduzņemšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc divu dienu iestājpārbaudījumu maratona, šogad izveidotajā Liepājas teātra aktieru kursā pagaidām uzņemti 10 jaunieši – divas budžeta vietas palikušas neaizpildītas, un teātris jau ir izsludinājis papilduzņemšanu. Uzņemšana notiek tik vēlu, jo Liepājas Universitātes jaunā studiju programma tikai jūlija beigās saņēma licenci. Neskatoties uz nepilno studējošo skaitu, šobrīd uzņemtajiem topošajiem Liepājas teātra aktieriem mācības sāksies jau pirmdien.

Pēc pirmās iestājpārbaudījumu dienas apmēram puse no sākotnējiem interesentiem ir atsijāta, un par vietu topošajā Liepājas teātra aktieru kursā sacenšas 19 jaunieši. Teātra direktoram un Liepājas Universitātē jaunizveidotās studiju programmas direktoram Herbertam Laukšteinam uzdevums nav viegls – jāizvēlas nākamie kolēģi.

"Es gaidīju, ka būs lielāka atsaucība, bet es arī redzu objektīvus iemeslus, kādēļ tas tā ir – tādēļ, ka mēs esam septembrī iedzīti," atzīst Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins. "Tas līmenis nav ne labāks, ne sliktāks, kā kaut kur citur, kā es esmu saskāries kaut vai tajā pašā Maskavā, vienīgi tas kontingents, tas daudzums ir lielāks un tā atlases iespēja varēja būt lielāka. Es pieļauju pat, ka varētu būt sludināta arī papilduzņemšana. Tādēļ, ka mēs nedabūnam to, ko mēs gribam redzēt."

Pēdējā atlases dienā jauniešiem jāparāda savas dotības gan dejā, gan arī etīdēs. Taču to, kā no malas izskatās viņu darbošanās iepriekšējos uzdevumos, jaunieši kādā no pauzēm kopīgi noskatās vietējās televīzijas veidotajā sižetā.

Dažiem kļūšana par aktieri ir bērnības sapnis, citi nepadodas un mēģina atkārtoti iestāties. Piemēram, Madara šovasar bija arī viena no pretendentēm uz Indras Rogas kursu Kultūras akadēmijā.

Uz iestājpārbaudījumiem Liepājā jaunieši mērojuši ceļu no Jūrmalas, Mārupes, Siguldas un pat Alūksnes. Tomass teic, ka pārcelšanās uz 400 kilometrus attālo pilsētu nebūtu nekāda problēma, un topošos spēlmaņus nebaida arī fakts, ka dažās aptaujās šī profesija ierindota starp grūtākajām pasaulē.

"Visiem viņiem ir priekšstats par to, kas ir teātris un kas ir aktiera profesija, bet šis priekšstats ir maldīgs," norāda Laukšteins. "Par kaut kādām priekšzināšanām – mums tādas prasības nav, mēs skatāmies, kas tas ir par cilvēku, ko viņam Dievs un daba ir devusi par temperamentu, par skatuvisko pievilcību."

No 12 budžeta vietām, kurām Liepājas pašvaldība uz četriem gadiem atvēlējusi 67 tūkstošus eiro, šobrīd aizpildītas ir 10, bet uz pārējām divām teātris jau izsludinājis papildu uzņemšanu. Tomēr neatkarīgi no tā, mācības universitātē topošajiem aktieriem sāksies 11. septembrī.

Lielāko spēku papildinājumu Liepājas teātris piedzīvoja pirms septiņiem gadiem, kad trupai pievienojās tā dēvētais Klaipēdas kurss. Taču jaunie, īpaši Liepājā skolotie kolēģi trupai pilntiesīgi varēs pievienoties 2021. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti