Ik gadu pasaules okeānā nonāk miljoniem tonnu plastmasas. Prognozes liecina, ka 2040. gadā apkārtējā vidē nonākošais plastmasas daudzums būs trīskāršojies. To, cik ļoti 2020. gads pasliktināja situāciju un pietuvināja planētu šim scenārijam, rādīs laiks, taču aplēses liek domāt, ka aizvadītājā gadā plastmasu esam lietojuši gana intensīvi un savu artavu tajā devusi arī Covid-19 pandēmija.
Autora ziņas
Tuvojoties Ziemassvētkiem, visā pasaulē tiek pārdoti vairāki miljardi sveču. Tā kā to sastāvs un izskats ir ļoti dažāds, aktuāls kļūst jautājums, vai bez estētiskā baudījuma tas nerada arī gaisa piesārņojumu? Gan paši sveču ražotāji, gan vides eksperti norāda, ka viss slēpjas sveču sastāvā un to dedzināšanas paradumos.
Tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien vairāk audzētavu piedāvā ne tikai iegādāties dažādu šķirņu egles, bet arī izīrēt tās. Eglīšu noma sevišķi populāra ir kļuvusi Lielbritānijā, taču pamazām interese par šādu pakalpojumu parādās arī Latvijā. Tomēr eglītes podos ne vienmēr ir videi draudzīgāks risinājums par nociršanu mežā – ja koks ir nepareizi ieaudzēts vai turēts nepiemērotos apstākļos, pēc svētkiem tas var nonīkt.
Laikā, kad koku lapas ir nokritušas, arvien aktuālāks kļūst jautājums, kā izmantot koku mūžzaļās daļas. Priežu un egļu skujas šajā ziņā piedāvā vairākus risinājumus. Tautas medicīnā lietoto vielu klāstā tās sen jau zināmas kā līdzeklis klepus ārstēšanai. Taču, pateicoties zinātnieku pētījumiem, to pielietojums kļūst arvien plašāks, piemēram, skujas var izmantot arī kā siltumizolācijas materiālu būvniecībā.
Runājot par gudru un saudzīgu resursu apsaimniekošanu, parasti atsaucamies uz naftas ieguves apjomiem, ūdens patēriņu vai citiem labumiem, bez kuriem mūsu ikdienā izmantoto preču ražošana vai piegāde nav iedomājama. Taču ne mazāk ātri un apjomīgi apsaimniekojam arī tādu resursu kā augsne. Lai veidotos auglīga zemes virskārta, nereti var paiet pat gadu simti, taču apmērs, kādā šobrīd zaudējam šo resursu, ir nepieredzēti liels.
Izvēloties pārtikas produktus, pēdējos gados arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību to sastāvam un izcelsmei, taču to pašu nevar teikt par mūsu uzvedību, pērkot apģērbu, sadzīves tehniku vai jebkuru citu ikdienā lietojamu preci. No kā sastāv aizkari, gultasveļa, zābaki vai panna, kurā gatavojam, ir ne mazāk svarīgi jautājumi, ja vēlamies dzīvot veselīgā un tīrā vidē.
Laikā, kad Covid-19 radītā pandēmija skārusi miljoniem cilvēku visā pasaulē un uz brīdi planētas rosība šķiet pieklususi, vēl nepieredzētā apjomā samazinājušās CO2 emisijas. Potsdamas Klimata ietekmes izpētes institūta (PIK) zinātnieki nākuši klajā ar publikāciju, kurā apgalvots, ka emisiju kritums ir lielāks nekā pēc 2008. gada finanšu krīzes un arī Otrā pasaules kara. Pētnieki noskaidrojuši, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos CO2 izmešu bijis par 8,8% mazāk kā šajā pašā laika periodā pērn, tādējādi samazinot emisijas par teju 1550 miljoniem tonnu.
Lai cik savādi arī neizklausītos, šoruden oktobra beigas ne vienā vien piemājas dārzā var izvērsties par aktīvu pļavas sēšanas laiku. Ne tikai tāpēc, ka rudens šiem darbiem ir piemērots, jo pļavas puķu sēklām ir jāpavada ilgs laiks augsnē un jāpiedzīvo sals, bet arī tādēļ, ka simtiem interesentu no Latvijas Dabas fonda (LDF) ir saņēmuši dāvanā īpaši izmeklētas dabiskās pļavas sēklas.
Mainoties klimatam, arvien vēlāk uz savām nārsta vietām sāk doties nēģi – tā secinājuši pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR pētnieki, kuri apzinājuši upes nēģu populāciju Latvijā un Lietuvā. Migrācijas sākums aizkavējas, jo upēs pēdējos gados arvien ilgāk saglabājas silts ūdens, kas nerada piemērotus apstākļus nēģu migrācijas uzsākšanai.
Tuvojoties apkures sezonai, arvien aktuālāks kļūst jautājums par to, ko darīt ar malkas krāsnīm. Ņemot vērā mērķus, ko gaisa kvalitātes uzlabošanai esam izvirzījuši sasniegt tuvākajā desmitgadē, izskatās, ka malkas krāsnis tuvākajos gados būtu vēlams aizvietot ar videi un cilvēkam draudzīgākām iekārtām. Vienlaikus Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija (VARAM) gan apliecina, ka malkas krāsnis netiks aizliegtas.
Pēdējās nedēļas sevi pieteikušas ar vairākiem gadījumiem Eiropā, kuros dažādu industriju pārstāvji vērsušies pret vides aktīvistiem vai zinātniekiem, kas kritizējuši pastāvošās saimniekošanas prakses. Arī Latvijas vides aktīvisti atzīst, ka ir saskārušies ar vēršanos pret viņiem no dažādu uzņēmumu puses, tostarp ar draudiem izrēķināties.
Izskatīgs un garšīgs, bet arī bioloģisks un lēts – tāds, saskaņā ar tirgotāju teikto, ir ideālā dārzeņa tēls Latvijas pircēju vidū. Nestandarta izskata dārzeņus audzētāji un reizēm arī lielveikali ir spiesti atdot zoodārziem un fermām, lai izvairītos no pārtikas nonākšanas atkritumos. Līko dārzeņu nerealizēšana ne tikai sagādā zaudējumus, bet arī rada nelabvēlīgu ietekmi uz vidi, jo tiek izšķērdēti dabas resursi, kas bija nepieciešami to audzēšanai.
Lauksaimniecība ir nozare, kas nereti tiek piesaukta kā viena no sarežģītākajām, kurā samazināt siltumnīcefekta radošo gāzu emisijas. Taču ir risinājumi, kas tieši šajā jomā ļauj pietuvoties oglekļa mazietilpīgas attīstības ieviešanai reālajā saimniekošanā. Turklāt padarot tos nevis par ierobežojumiem, bet gan iespējām. Arī Latvijā radītas idejas un iekārtas palīdz samazināt izmešus un piedāvāt pasaules tirgum jaunus risinājums.
Saimniekot tā, lai cilvēkam būtu labi un arī videi un ekonomikai būtu ieguvums. Turklāt nedarīt to uz nākamo paaudžu rēķina. Tie ir ilgtspējīgas attīstības principi, kas ieviesti vairākās Latvijas saimniecībās, tostarp saimniecībā “Mežacīruļi”. Lielais izaicinājums, kā trūkumus pārvērst lieliskās iespējās.
Vai šogad būs daudz sniega vai drīzāk mūs sagaida nemitīgi snigšanas un kušanas brīži? Izrādās, šis jautājums nav aktuāls tikai ziemas mīļotājiem vai nīdējiem. Tas ir būtisks arī tiem, kuri palīdz meklēt veidus, kā labāk pielāgoties klimata pārmaiņām. Ko tās nes Latvijas ainavai un pilsētvidei? Un kā klimata pārmaiņas ietekmē to, no kā būvēsim mājas? To centās noskaidrot Latvijas Radio.
Par to, ka atkritumi jāmazina vai jāpārvērš jaunos produktos, tiek runāts daudz. Bet ko tas prasa uzņēmumiem un ko nozīmē patērētājiem? Lai jaunizveidotie produkti būtu ekonomiski izdevīgi, ekoloģiski tīri un patērētājam pieejami, neiztikt bez zinātnieku iesaistes izejvielu meklēšanā. Kādas izejvielas un atkritumus rada finiera rūpniecībā tik plaši pielietotais bērzs, un kā tas kļuvis par lielisku piemēru aprites ekonomikai?
Atkritumu daudzums pasaulē pieaug ļoti dažādās jomās – gan ikdienas patēriņš un sadzīves atkritumu kalni liek domāt, ka ar mūsu paradumiem kaut kas ir jāmaina, gan arī ražošanas nozares itin ātri apaug ar materiāliem un vielām, kurām apkārtējā vidē nebūtu jānonāk. Ko ar to visu darīt? Zinātnē tam ir rasts risinājums.
Baktērijas, citi mikroorganismi vairumā gadījumu mūs vairāk biedē nekā iedrošina. Tomēr baktērijas var piespiest strādāt arī mums visiem labvēlīgi un izdevīgi. Latvijas Universitātes pētniece Ilze Dimanta no Cietvielu fizikas institūta patiešām prot panākt to, ka baktērijas aug mums visiem labvēlīgi un ražo enerģiju.
Mikroorganismi ir varena lieta, tā ļoti spēcīgi ietekmē mūsu dzīves, un tas ir ļoti aizraujoši. Tā uzskata Jānis Liepiņš, kurš jau gadiem pēta raugu. Bet viņa uzmanības lokā nav nedz maize, nedz alus vai jebkurš cits produkts, kura gatavošanas procesā klāt bijis raugs. Viņš, vārda tiešā nozīmē, zem lupas paliek pašas rauga šūnas, tās audzējot īpašās barotnēs.