Liene Jakovļeva

Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Pandēmijas «Mēra dziesmas». Komponists Andris Dzenītis stāsta par jauno opusu
Pandēmijas «Mēra dziesmas». Komponists Andris Dzenītis stāsta par jauno opusu
"Runa ir par pandēmiju, šajā gadījumā – lielākiem masveidīgiem satricinājumiem, kas cilvēci piemeklējuši visos laikos," skaidro komponists Andris Dzenītis, stāstot par savu jaunāko opusu "Canti della peste" jeb ar itāliešu renesanses vārsmām rakstītajām "Mēra dziesmām", kas 8. novembra vakarā Rīgas Reformātu baznīcā noslēgs Jaunās mūzikas festivālu "Arēna".
Korim «Tiara» 1. vieta Tolosas koru konkursā. Stāsta diriģente Aira Birziņa
Korim «Tiara» 1. vieta Tolosas koru konkursā. Stāsta diriģente Aira Birziņa
Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" ieguvis pirmo vietu 53. starptautiskajā Tolosas koru konkursā bērnu koru kategorijā. Tomēr koris mājup vēl nesteidzas: brauciens ir tikai drusku pāri pusei, jo līdz pat nedēļas nogalei "Tiara" koncertēs vēl trijās pilsētās. Bet Latvijā ar "Tiaru" tiksimies 21. novembrī, kad koris sniegs tiešraides koncertu Latvijas Radio 1. studijā.
Visa mūzika vienā vakarā. Kultūras izvēles šonedēļ
Visa mūzika vienā vakarā. Kultūras izvēles šonedēļ
No kultūrtelpas ierastās daudzveidības šoreiz ievirzoties tikai mūzikas ceļā, novembra pirmās nedēļas ieteikumiem līdzās "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva met arī akmentiņu koncertu rīkotāju dārziņā. Jo 4. novembrī pārsimt metru rādiusā vienlaikus notiek trīs skaisti un iedvesmojoši muzikāli notikumi. Skaņumākslas cienītājiem izvēle, visticamāk, nebūs viegla…
Viss uzbūvēts no jauna! Par «Fausta pazudināšanu» Liepājā stāsta diriģents Imants Resnis
Viss uzbūvēts no jauna! Par «Fausta pazudināšanu» Liepājā stāsta diriģents Imants Resnis
"Tas viss bija pirms diviem gadiem domāts, iecerēts un iesākts… Un tad tas ir kā saimniecei, kura izvārījusi labu zupu vai izcepusi teicamu cepeti, pateikt, ka šodien ciemiņu nebūs. Un tad tas viss atdziest. Un nākošajā reizē jāsilda. Bet uzsildīts ir uzsildīts, un, ja tas vēl ir divreiz jāsilda, nu, tad pavisam – tad tas nozīmē, ka jācep un jāvāra no jauna," – tā par Hektora Berlioza dramatiskās leģendas "Fausta pazudināšana" koncertuzvedumu, kas 28. un 29. oktobrī vainagos un noslēgs Liepājas operas simtgades svinības, saka diriģents Imants Resnis.
Rotaļas ar Jūdu. Režisora Mārtiņa Eihes šovs uz Dailes teātra skatuves
Rotaļas ar Jūdu. Režisora Mārtiņa Eihes šovs uz Dailes teātra skatuves
"Viens no galvenajiem aspektiem ir tas, kas mēs šeit ne par vienu neņirgājamies. Nevienu nepadarām labāku vai ļaunāku. Mēs vienkārši rotaļājamies ar faktiem, kas ir mūsu rīcībā. Un atļaujamies rotaļāties ar to interpretācijām," par Stīvena Adlija Girga provokatīvās lugas "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" iestudējumu, kas nule piedzīvojis pirmizrādi Dailes teātrī, saka režisors Mārtiņš Eihe.
Komponiste Lolita Ritmane: Vēlos rakstīt to, ko jūtu savā sirdī un dvēselē 
Komponiste Lolita Ritmane: Vēlos rakstīt to, ko jūtu savā sirdī un dvēselē 
Rīgā no Holivudas ieradusies komponiste, filmas "Dvēseļu putenis" mūzikas autore Lolita Ritmane, lai kopā ar diriģenti Eimiju Andersoni un dzīvesbiedru, skaņu inženieri Marku Matsonu Latvijas Radio studijā ierakstītu skaņu celiņu režisora Daniela Kreicberga animācijas īsfilmai "Tahlequah the Whale: A Dance of Grief". Viņu kopdarbs, albums "Women Warriors: The Voices of Change" saņēma "Grammy" balvu kategorijā "Labākā klasiskās mūzikas izlase". Prestižo godalgu saņēma arī Latvijas Radio skaņu režisors Varis Kurmiņš, kurš pirms diviem gadiem Latvijas Radio 1. studijā veica šo ieskaņojumu, kurā piedalījās Latvijas mūziķu orķestris un Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris "Tiara". 
Zemes dziesmas un cits Ziemas ceļš. Par «Kremerata Baltica» festivālu stāsta Ingrīda Zemzare un Kris...
Zemes dziesmas un cits Ziemas ceļš. Par «Kremerata Baltica» festivālu stāsta Ingrīda Zemzare un Krists Auznieks
"Šī ir pirmā reize, kad sadarbojos ar orķestri "Kremerata Baltica". Tas ir gandrīz vai bērnības sapnis! Mana mamma vēl tagad atgādina, ka es kaut kad viņai esot teicis – nu jau esmu strādājis ar visiem Latvijas mūziķiem, izņemot "Kremeratu"," smaidot stāsta komponists Krists Auznieks, kura jaundarbs "Burning" pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos "Kremerata Baltica" festivāla noslēguma koncertā "Krēmers, Mālers un baltieši" 11. septembrī. Kopā ar orķestri "Kremerata Baltica" to atskaņos pianists Georgijs Osokins.
Vai Kuldīga kļūs par klavieru galvaspilsētu? Pianists Dainis Tenis stāsta par festivālu «Kuldīga Pia...
Vai Kuldīga kļūs par klavieru galvaspilsētu? Pianists Dainis Tenis stāsta par festivālu «Kuldīga Piano»
No 9. līdz 11. septembrim Kuldīga kļūs par klavieru galvaspilsētu, jo pirmo reizi šeit norisināsies svaigs un jauns festivāls "Kuldīga Piano". Festivāla idejas autors un mākslinieciskais vadītājs ir pianists Dainis Tenis, vislabāk zināms kā grupas "Dagamba" dalībnieks. "Teikšu uzreiz – šis festivāls nav akadēmiskās jeb klasiskās mūzikas festivāls. Latvijā un vispār pasaulē ir ļoti, ļoti daudz klasiskās un akadēmiskās mūzikas festivālu, kas ir brīnišķīgi organizēti un lieliski apmeklēti. Kāpēc lai pie mums būtu vēl viens tāds pats?" prāto Dainis Tenis.
Festivāli un divvientulība ar grāmatu. Kultūras ieteikumi šai nedēļai
Festivāli un divvientulība ar grāmatu. Kultūras ieteikumi šai nedēļai
Gan akadēmiski tradicionāli, gan izaicinoši pārsteidzoši augusts turpina ieraut kultūrnotikumu virpulī tos, kas vasaras pēdējā mēneša tveicē tam gatavi ļauties. Dažus akcentus šai nedēļai iezīmē "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV Kultūras ziņu vadītāja Liene Jakovļeva.
Ziemeļnieks Vilsonu verandā. Intervija ar aktieri Mārtiņu Vilsonu un mūziķi Svenu Vilsonu
Ziemeļnieks Vilsonu verandā. Intervija ar aktieri Mārtiņu Vilsonu un mūziķi Svenu Vilsonu
"Pašlaik nevienu labāku par Ziemeļnieku un Čaku neesmu atradis. Ziemeļnieks ir ļoti patiess – tas pirmkārt. Ir dzejnieki, kuri zina, ka viņi raksta dzeju. Lai arī viņi tajā ir patiesi, var just, ka viņi saprot, ka tā ir dzeja citiem – tur ir kāda nianse, ko varbūt visi nejūt, bet es jūtu. Ziemeļnieks ir patiess. Un viņam bija svarīgas tikai divas lietas: mīla, kura nekad nebeidzas, un nāve. Viņš mēģināja atrast atbildi uz jautājumu, kas ir pēc nāves, kas Tur notiek ar mums," prāto aktieris Mārtiņš Vilsons. Kopā ar brālēna mazdēlu Svenu Vilsonu un dēlu Gustavu Vilsonu no 11. līdz 17. augustam Talsu novada Upesgrīvā, Vilsonu ģimenes mājas verandā, viņš aicina uz muzikālu dzejas izrādi "Ziemeļnieks". Skanēs Jāņa Ziemeļnieka dzeja, Jura Kulakova dziesmas ar Jāņa Ziemeļnieka dzeju no 2008. gadā radītā cikla "Ētera odējs" un Svena Vilsona orģinālmūzika.
Krāšņākie ziedi kultūras dobēs. Kultūras ieteikumi šai nedēļai
Krāšņākie ziedi kultūras dobēs. Kultūras ieteikumi šai nedēļai
Laiks, kas daudziem rit atvaļinājuma zīmē, ir īstais brīdis, kad baudīt citu sarūpēto. Arī kultūras dārzā, kur dobēs dažus krāšņus ziedus izraugās "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV Kultūras ziņu vadītāja Liene Jakovļeva.
Bagāts ar skaistām tradīcijām. Senās mūzikas festivāla norises ieskicē komponists Arturs Maskats
Bagāts ar skaistām tradīcijām. Senās mūzikas festivāla norises ieskicē komponists Arturs Maskats
"Kad Vivaldi aizgāja no šīs saules, kādus divsimt gadus "Gadalaikus" neklausījās neviens. Un tad, kad visa pasaule atklāja šo brīnišķīgo koncertu ciklu, tas kļuva par vienu no klasiskās mūzikas megahitiem. Bet kas gan vienmēr bijis grūti – aizvien ar kaut ko pārsteigt klausītājus, tāpēc festivāla noslēguma koncertā Rundāles pilī "Gadalaiku" atskaņojumā arvien cenšamies mainīt solistus," ieskicējot Senās mūzikas festivāla tradīcijas un atklājot šīsvasaras programmas akcentus, atzīmē komponists, "Latvijas Koncertu" mākslinieciskais padomnieks programmu izveidē Arturs Maskats. 
No tumsas uz gaismu. Saruna ar Okupācijas muzeja ekspozīcijas dizaina autori Ingūnu Eleri
No tumsas uz gaismu. Saruna ar Okupācijas muzeja ekspozīcijas dizaina autori Ingūnu Eleri
Latvijas Okupācijas muzeja atjaunotajā ēkā tikko atklāta jaunā ekspozīcija, kuras veidols tapis pēc dizaina studijas "H2E" izstrādātās koncepcijas. "Mums tas bija gods – strādāt ar muzeju, ar šo tēmu, ar cilvēkiem, ar likteņiem, kas mums bija jāatklāj. Domāju, nav šodien svarīgākas tēmas, par ko runāt, īpaši šajos laikos, jo tā ir pamatu pamata tēma ikkatram. Mēs noteikti negribējām, lai dizains dominētu pār saturu un forma kļūtu pašmērķīga. Gribējām, lai dizains palīdz veidot apmeklētājos pieredzi un emocijas," uzsver studijas "H2E" mākslinieciskā direktore Ingūna Elere.
Diriģents Aivis Greters: Ja durvīm paredzēts atvērties, tad tās arī atvērsies
Diriģents Aivis Greters: Ja durvīm paredzēts atvērties, tad tās arī atvērsies
"Es domāju – ja durvīm ir paredzēts atvērties, tad tās arī atvērsies. Bet tās durvis gan nav gluži mans pašmērķis – drīzāk tas ir pašmērķis man pašam sev, jo, cik vien pēdējos gados sevi atceros, visu laiku mēģinu kaut kur aizbraukt, kaut kur piedalīties, jo īstenībā – vienalga, cik tas [konkurss] ir prestižs vai neprestižs, svarīgi ir gūt pieredzi pie orķestra. Tā ir jāgūst! Un, ja es to nevaru gūt šeit, Latvijā, tad es to cenšos gūt citur. Katrs solis mani bagātina," prāto diriģents Aivis Greters, kurš nesen ar iegūtu žūrijas balvu atgriezies no Pāvo Jervi un Cīrihes Tonhalles orķestra meistarklasēm.
Laiks apstājies mūžībā pēc augšāmcelšanās. Saruna ar pianistu Reini Zariņu
Laiks apstājies mūžībā pēc augšāmcelšanās. Saruna ar pianistu Reini Zariņu
"Domāju, tas ir nenovēršami, ka lietas tagad uztveram saasinātāk un spilgtāk. Nav viegli par to runāt, bet tas šķiet tā ļoti zīmīgi – gan spēlēt šo mūziku, gan arī to dzirdēt šādā laikā, kādā tagad dzīvojam, atceroties, ka darbs tapa, Mesiānam esot aizvestam projām no savām mājām, uz savas valsts pašas, pašas robežas – karagūstekņu nometnē Hitlera valdīšanas laikā," pianists Reinis Zariņš stāsta par Olivjē Mesiāna pasaulslaveno opusu "Kvartets laika galam", ko Zariņš kopā ar "Trio Palladio" kolēģēm Evu Binderi un Kristīni Blaumani, kā arī klarnetistu Antonu Dresleru atskaņos 18. aprīlī Dzintaru koncertzālē.
Koncerti un jauni albumi. Kultūras notikumu izlase šai nedēļai
Koncerti un jauni albumi. Kultūras notikumu izlase šai nedēļai
Pusceļā starp ziemu un pavasari, starp ierobežojumiem un gaidītajiem atvieglojumiem kultūra elpo, kultūra notiek un "kultūra kustina", kā tikko aizvadītajā balvas "Kilograms kultūras" pasniegšanas ceremonijā tika ne reizi vien daudzināts. Dažus kultūrnotikumus šajā nedēļā akcentē "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva.
Čaks, Balanas, Jansons un Eiroradio. Kultūras izlase šai nedēļai
Čaks, Balanas, Jansons un Eiroradio. Kultūras izlase šai nedēļai
Gada pēdējais mēnesis, ja vien kultūras pasaulei priekšā nav pielikta lielā atslēga, allaž ir notikumiem pārbagāts laiks. No plašā klāsta izgaismot vien dažus ir izaicinošs un aicinošs uzdevums, ko šonedēļ uzņemas Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu un LTV “Kultūras ziņu” vadītāja Liene Jakovļeva.
Ko lasīt un klausīties šonedēļ – visiem droša kultūras izlase
Ko lasīt un klausīties šonedēļ – visiem droša kultūras izlase
Jau atkal piesardzīgi un prātīgi, bet pagaidām tomēr ar daudzviet vēl iespējamo priecīgo klātbūtnes sajūtu rit kultūras oktobris, kurā dažas pieturvietas mūzikā un lasīšanā iesaka “Kilograms kultūras” žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 “Klasika” programmu vadītāja Liene Jakovļeva.
Krists Auznieks uzvarējis starptautiskā konkursa «Rostrum» jauno komponistu grupā
Krists Auznieks uzvarējis starptautiskā konkursa «Rostrum» jauno komponistu grupā
Piektdien, 15. oktobrī, noslēdzies 67. starptautiskais komponistu konkurss "Rostrum", kurā jauno komponistu grupā vecumā līdz 30 gadiem galveno balvu ieguvis komponists Krists Auznieks par kompozīciju "Are One". Par to telefonintervijā no Belgradas plašāk ziņo Latvijas Radio pārstāve šajā konkursā – LR3 "Klasika" programmu vadītāja Signe Lagzdiņa.
Brāļu Kokaru dubultjubilejā – ne tikai koncerti, bet arī kora telpas atklāšana Mežaparka estrādē
Brāļu Kokaru dubultjubilejā – ne tikai koncerti, bet arī kora telpas atklāšana Mežaparka estrādē
Ar svētku dziesmu vakaru "BrāliBrāli" 14. augustā Mežaparka Lielajā estrādē tiks godināti kormūzikas dižgari Imants un Gido Kokari abu simtajā jubilejā. LR3 "Klasika" uz sarunu aicinājusi koncerta māksliniecisko vadītāju diriģentu Romānu Vanagu un režisoru Juri Joneli, bet Imanta Kokara dēls diriģents Uldis Kokars stāsta par atceres pasākumiem 15. augustā brāļu dzimtajā Gulbenē.
Es tomēr esmu optimists. Operas direktors Egils Siliņš stāsta par sezonas plāniem
Es tomēr esmu optimists. Operas direktors Egils Siliņš stāsta par sezonas plāniem
"Māksliniekiem, lai būtu formā, visgrūtākais ir gatavoties, nezinot, kam tieši jāgatavojas," saka Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) vadītājs un vienlaikus arī pasaulslavenais basbaritons Egils Siliņš. Pēc ilgā pārtraukuma 4. jūlija vakarā durvis skatītājiem atkal vēra LNOB, aicinot uz galā koncertu "Operas zvaigžņu vasara". Ieskicējot nākamās sezonas iestudējumus, kā arī savus koncertdzīves notikumus, Egils Siliņš intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" atzīst, ka gandrīz 16 mēneši bez iespējas uzstāties ir bijis smags laiks.
Man vajag nepareizi – tā, lai ir dzīvi. Saruna ar aktieri un tulkotāju Gundaru Āboliņu
Man vajag nepareizi – tā, lai ir dzīvi. Saruna ar aktieri un tulkotāju Gundaru Āboliņu
Aktieris Gundars Āboliņš iztulkojis Vladimira Zismana grāmatu "Ceļvedis orķestra pasaulē un tās pažobelēs", un šonedēļ izdevniecībā "Upe tuviem un tāliem" izdotā grāmata nonāk pie lasītājiem. "Šī grāmata stāsta par simfonisko orķestri un par to, kā tas ir iekārtots, par mūzikas instrumentiem un cilvēkiem, kuri tos spēlē, un, protams, arī tiem, kuri tos nespēlē. Starp citu, lai jūs nemaldina ārēji labestīgais grāmatas nosaukums – patiesībā tas ir īsts trilleris. (..) Pats briesmīgākais ir tas, ka grāmata ir absolūti patiesa," lasāms grāmatas ievadā.
Fokusā – Zemgale. Ko kultūras cilvēki sagaida no jaunajām pašvaldībām?
Fokusā – Zemgale. Ko kultūras cilvēki sagaida no jaunajām pašvaldībām?
Mainoties vietvarām, varam cerēt uz izmaiņām arī kultūrtelpā. Kādas pārmaiņas pēc vēlēšanām sagaida kultūras cilvēki Zemgalē? Turpinot raidījumu ciklu "Mērnieku laiki. Par kultūru pirms vēlēšanām", LR3 "Klasika" dodas uz Zemgali, lai tiktos ar kultūras radītājiem, pārzinātājiem, rīkotājiem, baudītājiem, nepretendējot uz kopainu, vien iezīmējot dažas tendences un sajūtas par šodien esošo un vēlamo Zemgalē.
Komponists Arturs Maskats: Viss, kas ar mums noticis, liks vairāk apzināties laika vērtību
Komponists Arturs Maskats: Viss, kas ar mums noticis, liks vairāk apzināties laika vērtību
28. maijā Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Artura Maskata jaunais akordeona koncerts. Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā to atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā, bet soliste būs pasaulslavenā Ksenija Sidorova, kurai šis koncerts arī rakstīts. Pandēmijas dēļ pirmatskaņojumam aplausi klātienē liegti. "Varbūt viss, kas ar mums noticis, liks vairāk apzināties laika vērtību. Arī cilvēcisko kontaktu vērtību, kuru var novērtēt tikai tad, ja tas tev tiek atņemts," pauž komponists.
Diriģents Edgars Vītols: Pieprasījums pēc mūzikas skolotāja profesijas šobrīd ir milzīgs
Diriģents Edgars Vītols: Pieprasījums pēc mūzikas skolotāja profesijas šobrīd ir milzīgs
"Mūzikas skolotāja profesijas pieprasījums šobrīd ir vienkārši milzīgs. Tas ir gigantisks," neslēpj diriģents, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Mūzikas pedagoģijas katedras vadītājs Edgars Vītols. Svinot JVLMA Mūzikas pedagoģijas katedras 60. jubileju, diriģents aicina visus interesentus 5. maijā pulksten 15.00 pievienoties īpašā tiešsaistes pasākumā “Rītdiena sākas vakar jeb Mūzikas pedagoģijas tradīcijas ilgtspēja šodienas docētājos un studentos" satiksies studenti, absolventi, pedagogi un citi interesenti. Notikums tiks tiešraidīts JVLMA "Youtube" kanālā.
Saglabāt gaismu sevī. Saruna ar aktrisi Vitu Vārpiņu
Saglabāt gaismu sevī. Saruna ar aktrisi Vitu Vārpiņu
Katru gadu par godu Starptautiskajai teātra dienai 27. martā teātra māksliniekiem tiek piešķirtas vairākas balvas, tostarp Lilitas Bērziņas balva, ko par spilgtu aktierdarbu pēdējo sezonu laikā šogad saņēma Dailes teātra aktrise Vita Vārpiņa. Arī šobrīd darbs Dailes teātrī nav apstājies – aktīvi notiek mēģinājumi, un pūrā jau sakrāts daudz izrāžu, kas gaida, kad varēs nonākt pie skatītājiem. Aktrise Latvijas Radio 3 “Klasika” raidījumā "Atspere" atzina, ka no šībrīža situācijas ir daudz mācījusies: “Vienkārši jāapzinās, ka šis ne vienkāršais, ne vieglais laiks ir labs brīdis, lai sevī kaut ko krātu domu un sajūtu līmenī, lai pēc tam būtu ko teikt.”

Vairāk

Svarīgākais šobrīd