Rīta Panorāma

Saruna ar izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku

Rīta Panorāma

Kuršu kāpās cenšas iegrožot kormorānu populāciju

Pēteris Vasks un domubiedri komponista 75.jubilejas koncertā

Esmu uzrakstījis notis mīlestībā. Pēteri Vasku jubilejā sveiks Radio koris un pianists Reinis Zariņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

16. aprīlī komponists Pēteris Vasks svinēs 75. jubileju. Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava un pianists Reinis Zariņš 17. aprīlī tiešsaistes koncertā vienkopus pulcēs komponistus Pēteri Vasku, Arturu Maskatu un Andreju Selicki – skanēs kormūzika un klaviermūzika, arī vairāki pirmatskaņojumi.

“Es esmu uzrakstījis notis mīlestībā, bet viņi iedod tām dzīvību.

Tas ir tāds prieks. Es esmu tāds jūtīgs puisis, man atliek tikai noslaucīt asaras un pateikt paldies par tādu skaistu dāvanu,” koncerta veidotājiem pateicīgs ir Pēteris Vasks.

Vasks vienmēr interesējas par savu kolēģu darbu, viņš atbalsta un aktīvi apmeklē koncertus. Vasks atjoko, ka nav iemīlējies tikai savā mūzikā, un ir laimīgs, ka viņa 75. jubilejas koncertā kopā ar Latvijas Radio kori un pianistu Reini Zariņu skanēs Artura Maskata un Andreja Selicka opusi.

Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava atklāj: “Man bija sajūta, ka vajadzētu veidot tādu trejādības zīmi, kur Pēteris ir kā tēvs pa vidu. Vajadzēja tos domubiedrus ļoti atšķirīgus ārējā izpausmē, bet saderīgus viņiem visiem trijiem kopā. Un tāpēc ir Arturs Maskats ar ārkārtīgi juteklisku un dvēselisku pieskārienu un Andrejs Selickis ar šo garīgo zīmi.”

Latvijas Radio koris saņēmis dāvanu no Pētera Vaska – kompozīciju “Angele Dei” korim a cappella. Tā ir lūgšana sargeņģelim, kas kalpo kā atgādinājums par Dieva sargājošo mīlestību. Koncertā skanēs arī dramatiskā balāde ‘‘Mūsu māšu vārdi’’ ar Māra Čaklā vārdiem un lūgšana ‘‘Mans Kungs un mans Dievs’’

“Tā garīgā dimensija ir tik neaptverama. Cilvēki skrienot aizmirst par to. Mūzika atgādina par to, ka tāda ir un, viņa ir tik bagāta,”

pauž Vasks.

Sigvards Kļava stāsta: “Pēterim ir ļoti būtiska emocionāla un klusa lūgšana, un viņš to nav nekādā veidā slēpis. Iespējams, tas ir viens ceļš pie radītāja.”

Komponists piedzīvojis priecīgu brīdi, saņemot sievas Dzintras Gekas dāvanu. Viņš atklāj: “Tā ir visbrīnišķīgākā dāvana – karoga masts un mūsu karogs. Cik skaisti! Bija par maz vēja, viņš tā mazliet tikai paplivinājās, sasveicinājās ar mani. Es tikai izeju laiku pa laikam ārā un priecājos, un skatos, kā tad mūsu karogam tur iet. Ļoti, ļoti skaists masts, un tur augšā mūsu karogs.”

“Skaista Dieva dāvana – dzīvot! Dzīvot tādā skaistā, brīnišķīgā zemē kā Latvijā. Būsim prieka, enerģijas, spēka un mīlestības pilni!” novēl Pēteris Vasks.

17. aprīlī plkst.21.00 koncerts būs skatāms “Latvijas Koncertu” mājaslapā, kā arī Latvijas Radio kora “Facebook” kanālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti