Visa mūzika vienā vakarā. Kultūras izvēles šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No kultūrtelpas ierastās daudzveidības šoreiz ievirzoties tikai mūzikas ceļā, novembra pirmās nedēļas ieteikumiem līdzās "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva met arī akmentiņu koncertu rīkotāju dārziņā. Jo 4. novembrī pārsimt metru rādiusā vienlaikus notiek trīs skaisti un iedvesmojoši muzikāli notikumi. Skaņumākslas cienītājiem izvēle, visticamāk, nebūs viegla…

Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē
Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē

"Sinfonietta Rīga" un Ukraina

Uz Lielās ģildes skatuves Ukrainas brīvības cīnītāju gara spēkam un izturībai veltītajā koncertprogrammā "Bēthovena Septītā un Silvestrova Serenāde" orķestris "Sinfonietta Rīga" tiksies ar Ukrainas Nacionālā kamerorķestra galveno diriģenti Natāliju Ponomarčuku un ukraiņu dziedātāju Oksanu Nikitjuku. Līdzās Bēthovenam un Silvestrovam, kuru vārdi komentārus neprasa, skanēs mazpazīstamais Kijivas komponista Leonīda Hrabovska opuss "Concerto Misterioso", kas ir veltījums ukraiņu gleznotājai Katerinai Bilokurai, un ukraiņa Oļeha Kivas Trešā kamerkantāte balsij un kamerorķestrim pēc Pavlo Tičina poēmu motīviem. Par programmas diriģenti komponists Jevhēnijs Stankovičs teicis: "Viņai piemīt spēja iedziļināties tagadnes un pagātnes mūzikas radošajās idejās. Tieši šo īpašību dēļ ikviens ukraiņu komponists vēlas, lai viņa mūziku atskaņo Ponomarčuka."

Latvijas Radio koris
Latvijas Radio koris

Latvijas Radio koris un gaisma

Otra izvēle tumšam 4. novembra vakaram ir iespēja darīt to gaišāku Latvijas Radio kora programmā "Gaisma", kas Sigvarda Kļavas vadībā un saspēlē ar arfisti Ievu Šablovsku izskanēs Rīgas Svētā Jāņa baznīcā. Tā kārtojas ap katalāņu komponista Ramona Umeta jaundarbu "Gaisma", no tumsas laukā sauks arī Jura Karlsona opuss "Gaisma"’ un fragmenti no Santas Ratnieces komponētās mūzikas filmai "Dabiskā gaismā". Jaundarbus radījuši latvieši Pēteris  Vasks, Edgars Mākens, Renāte Stivriņa un beļģis Vensāns Gedimī, skanēs arī krievu komponista Alfrēda Momotenko "Šūpuļdziesma". Un šis vakars būs veltījums režisoram, kora draugam Uģim Brikmanim gaismas un mūžības ceļā.

Valsts akadēmiskais koris "Latvija"
Valsts akadēmiskais koris "Latvija"

Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un Pelēcis

Vienlaikus citā dievnamā, Rīgas Domā, koncertā "Mūžīgās dzīves vārdi" tiks svinēta šī gada jubilāra komponista Georga Pelēča 75. dzimšanas diena. Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais aicinās izbaudīt komponista a cappella kora dziesmu pasauli, kā arī pirmatskaņos trīspadsmit dziesmu ciklu "Dzīves burvība", kam pamatā ir Antona Austriņa dzeja. Rīgas Doma velves pieskandēs arī Georga Pelēča intermēdijas ērģeļu, trompešu un trombona balsīs Aigara Reiņa, Edgara Bārzdiņa, Kristiana Kalvas un Laura Zvejnieka saspēlē.

Gribētos cerēt, ka nelielais ceļvedis izvēļu bagātam piektdienas vakaram varbūt var līdzēt atrast savu muzikālo noskaņu ceļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti