Liene Barisa-Sermule

Liene Barisa-Sermule

LTV "De facto" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Vējonis pēc Trampa uzvaras: Arī Latvijas politiķiem jādomā par sabiedrības gaidām
Vējonis pēc Trampa uzvaras: Arī Latvijas politiķiem jādomā par sabiedrības gaidām

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis atzīst, ka republikāņa Donalda Trampa uzvara ASV prezidenta vēlēšanās ir ne tikai pārsteigums, bet arī apliecinājums tam, ka politiķiem jābūt ciešā sasaitē ar sabiedrību un jāskaidro katrs lēmums, un arī Latvijā politiskai elitei jāspēj pieņemt valstij izšķirīgus lēmumus, pēc kuriem alkst sabiedrība.

Koalīcija neiebilst pret Cīrules iecelšanu VID vadītājas amatā
(papildināts)
Koalīcija neiebilst pret Cīrules iecelšanu VID vadītājas amatā (papildināts)

Valdībā otrdien, 8.novembrī, gaidāmajā balsojumā par nākamo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru pārsteigumu nebūs - koalīcijā pārstāvētās partijas pirmdien, 7.novembrī, solīja savu atbalstu konkursa komisijas izvirzītās Ilzes Cīrules apstiprināšanai VID vadītājas amatā.

Gads pēc «Bistro Frics»:  Prasības uzņēmējiem aug kā pūķa nocirstās galvas; valsts pēta un analizē
Gads pēc «Bistro Frics»: Prasības uzņēmējiem aug kā pūķa nocirstās galvas; valsts pēta un analizē
Operācija “Bistro Frics”, kurā, dibinot īstu uzņēmumu, žurnālisti no  LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” parādīja, ko īsti nozīmē uzņēmējdarbība Latvijā, pērn novembrī sacēla vētru. Kopš raidījumu sērijas ir pagājis gads, un uzņēmēji atzīst, ka būtiski uzlabojumi nav redzami, bet atbildīgā ministrija turpina izstrādāt plānus, kā atvieglot uzņēmēju dzīvi. 
Jaunus televīzijas torņus Latgalē pagaidām nebūvēs
Jaunus televīzijas torņus Latgalē pagaidām nebūvēs

Divus jaunus apraides mastus Latgalē Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) pagaidām nebūvēs. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātus centra plāni par apraides uzlabošanu pierobežā nepārliecināja. Komisijas deputāti uzdeva Kultūras ministrijai turpināt analizēt, kādā veidā uzlabot saturu un tā pieejamību Latgalē. 

VID vadītāja amata konkursā tālāk virza Ilzi Cīruli
(papildināts)
VID vadītāja amata konkursā tālāk virza Ilzi Cīruli (papildināts)

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja amata konkursā tālāk sarunai ar finanšu ministri izvirzīta apdrošināšanas jomas pārzinātāja Ilze Cīrule, medijiem pastāstīja konkursa komisijas priekšsēdētājs, Valsts kancelejas vadītājs Mārtiņš Krieviņš.

Par dīzeļvilcienu modernizāciju ierosina kriminālprocesu
Par dīzeļvilcienu modernizāciju ierosina kriminālprocesu

Augustā ierosinātā resoriskā pārbaude par 22 miljonus eiro vērto sešu dīzeļvilcienu sastāvu modernizāciju nu pārtapusi kriminālprocesā. Valsts policijā apstiprina, ka kriminālprocess sākts oktobrī par noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā un noziedzīgu nodarījumu pret īpašumu.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanai būs jāstrādā ilgāk
Bezdarbnieka pabalsta saņemšanai būs jāstrādā ilgāk

Lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu, būs jāstrādā ilgāk, to paredz nākamā gada budžetā paredzētās izmaiņas. Līdz šim, lai pretendētu uz pabalstu, bija jānostrādā vismaz deviņi mēneši 12 mēnešu periodā, bet no nākamā gada to izmaksās tikai tad, ja būs nostrādāti 12 mēneši 16 mēnešu periodā.

Budžeta vietu skaitu augstskolās premjers sola nesamazināt
Budžeta vietu skaitu augstskolās premjers sola nesamazināt

Budžeta vietas augstskolās samazinātas netiks – Latvijas Studentu apvienībai pēc trešdien notikušās tikšanās apsolījis premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība). Lai arī iepriekš Izglītības ministrija skaidroja, ka budžeta vietu samazināšanas plāna galvenais iemesls ir naudas meklējumi augstskolu pasniedzēju algām, Ministru prezidents norāda – šīs lietas netiks šādi sasaistītas.

Pašvaldībās gaida lielāku skaidrību par novadu reformas plāniem
Pašvaldībās gaida lielāku skaidrību par novadu reformas plāniem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) pirmajā diskusijā par apriņķu veidošanu preses klātbūtne nebija atļauta, bet atskaņas liecina – skaidrības par plāniem joprojām ir maz. Kā norāda to pašvaldību pārstāvji, kuri piedalījās diskusijā, uz daudziem jautājumiem joprojām nav atbildes. Tas gan nenozīmējot, ka plāni būtu jāatmet.

Biedrība: 2019.gadā ceļu būves uzņēmumus var skart smaga krīze
(papildināts)
Biedrība: 2019.gadā ceļu būves uzņēmumus var skart smaga krīze (papildināts)

Tā kā Latvija jau divus gadus pirms Eiropas Savienības (ES) plānošanas perioda beigām būs apsaimniekojusi visu ceļu būvei paredzēto naudu, tad 2019.gadā nozare var ieslīgt dziļā krīzē, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Aktuālais temats” skaidroja biedrības „Latvijas ceļu būvētājs” vadītājs Andris Bērziņš.

Daudzbērnu ģimenēm ar mazajām algām nodokļu atmaksa iet «gar degunu»
Daudzbērnu ģimenēm ar mazajām algām nodokļu atmaksa iet «gar degunu»

Papildinot attaisnoto izdevumu sarakstu ar interešu izglītību, politiķi gada sākumā norādīja, ka tas būs papildu atbalsts ģimenēm ar bērniem. Tomēr realitātē daudzām ģimenēm no šīs iespējas nav nekāda labuma, jo nodokļu atmaksu par šiem izdevumiem var saņemt tikai lielāku algu pelnītāji vai ģimenes, kurās bērnu nav daudz. 

Partijas biedri Truksni pagaidām atbalsta, opozīcija mēra atbrīvošanu varētu prasīt nākamnedēļ
(papi...
Partijas biedri Truksni pagaidām atbalsta, opozīcija mēra atbrīvošanu varētu prasīt nākamnedēļ (papildināts)

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) īstenotajām aktivitātēm, aizturot Jūrmalas mēru «zaļzemnieku» Gati Truksni, viņa partijas biedri pagaidām pauž atbalstu Trukšņa palikšanai priekšsēdētāja krēslā. Savukārt nosacītās opozīcijas deputāti rosinājuši sasaukt domes sēdi, lai lemtu par partiju finansēšanas pārkāpumos aizdomās turamā Trukšņa atbrīvošanu no amata. Tomēr pašlaik domniekiem neizdodas savākt nepieciešamo deputātu balsu trešdaļu, lai tādu sēdi sasauktu.

Par ko liecina partiju maki: Sudrabas partijas un ZZS kases strauji pildījušās īsā laikā
Par ko liecina partiju maki: Sudrabas partijas un ZZS kases strauji pildījušās īsā laikā

Viens no veidiem, kā politiskās partijas var finansēt nelikumīgi, bet caur oficiālo kasi, ir naudas nodošana citiem cilvēkiem ziedojumiem, jo vienas personas ziedojumam ir limits. Abām partijām, kuras tagad piesaistīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzmanību - “No sirds Latvijai” un Zaļo un Zemnieku savienībai -, ir ziedojumu “uzplaukuma” laiks.

Jauniešus mudinās izglītoties vairāk apmaksātās jomās
Jauniešus mudinās izglītoties vairāk apmaksātās jomās

Mazkvalificēto darbinieku algas ir tik zemas tāpēc, ka cilvēku, kuri pretendē uz attiecīga līmeņa darbavietām, ir vairāk nekā darbavietu, – tā secina Ekonomikas ministrija (EM), mudinot attiecīgi rīkoties par izglītības jomu atbildīgos. Trešdien, 5.oktobrī, diskusijas par to notika Saeimas Izglītības komisijā. 

Graudkopības bilance: Nozare lūdz valsts atbalstu, bet dažiem peļņa mērāma miljonos
Graudkopības bilance: Nozare lūdz valsts atbalstu, bet dažiem peļņa mērāma miljonos

Saistībā ar lietainajiem laika apstākļiem šā gada vasarā graudkopji lūguši valsts atbalstu 30 miljonu eiro apmērā. Tomēr, ja vērtē finanšu rādītājus, uzņēmumiem un zemnieku saimniecībām, kas strādā graudu nozarē, neiet slikti. Ir gan peļņa, kas dažiem mērāma pat miljonos, gan pastāvīga izaugsme. Zemnieki gan norāda – peļņa uz papīra un realitātē nebūt nav viens un tas pats.

No oktobra ar aizdomām par vēzi nebūs jāgaida rindā
No oktobra ar aizdomām par vēzi nebūs jāgaida rindā

Desmit dienu laikā izmeklējumi, un, ja aizdomas apstiprinās, ne vēlāk kā desmit dienu laikā pie speciālista. Šādu tempu pacientiem, kuriem ir aizdomas par onkoloģisku saslimšanu, tagad sola Veselības ministrija. No 1.oktobra stāsies spēkā jauni noteikumi, kuriem pateicoties diagnoze tikšot noteikta iespējami ātri.

Latvijā mazajām algām lielākais nodokļu slogs Baltijā
Latvijā mazajām algām lielākais nodokļu slogs Baltijā

Nodokļu slogs mazajām algām Latvijā ir viens no lielākajiem Eiropas Savienībā. Valdības centieni to mainīt vai nu bijuši nepietiekami, vai arī apsīkuši uzņēmēju organizāciju lobija priekšā, kuru rūpe savukārt ir lielās algas un to saņēmēju pasargāšana, kā arī savas izmaksas.

Neapliekamā minimuma «aklā zona» – mazāk atalgotie ar vairāk bērniem
Neapliekamā minimuma «aklā zona» – mazāk atalgotie ar vairāk bērniem

Ar nodokļiem neapliekamais ikmēneša minimums ne vienmēr nozīmē atspaidu tieši tiem, kam tas vajadzīgs visvairāk – nelielu algu saņēmējiem, kuru apgādībā ir vairāki bērni. Lai arī uz papīra šādām ģimenēm valsts vairāk arī nāk pretim, algas dienā situācija var teju ne ar ko neatšķirties no tiem, kam apgādājamo ir mazāk vai to nav. Arī diferencētais neapliekamais minimums, ko valdība ieviesa ar mērķi mazināt nevienlīdzību, ir ar nepilnībām.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd