Liene Barisa-Sermule

Liene Barisa-Sermule

LTV "De facto" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Domnīca «Certus»: Ekonomikā arvien daudz neatrisinātu jautājumu
Domnīca «Certus»: Ekonomikā arvien daudz neatrisinātu jautājumu

Lai arī šis gads nesis arī pozitīvas izmaiņas ekonomikā, piemēram, izstrādāts jaunuzņēmumiem labvēlīgs likums vai padarīta labāka elektroenerģijas piegādes samaksas aprēķināšanas kārtība, ir bijuši arī daudzi lēmumi, kuri var nest negatīvas sekas. Tā vērtē domnīcas "Certus" ekonomisti – Vjačeslavs Dombrovskis un Daunis Auers. 

Nepilnības projektā neapturēšot Skanstes tramvaja līnijas izbūvi
Nepilnības projektā neapturēšot Skanstes tramvaja līnijas izbūvi

Neraugoties uz Centrālās finanšu un līgumu aģentūras lūgumu precizēt vairākus jautājumus iesniegtajā projektā par Skanstes tramvaja līnijas būvniecību, “Rīgas Satiksmē” pauž pārliecību, ka ieceres realizēšanu tas neapturēs. Bažas galvenokārt saistītas ar risku izvērtējumu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai, un “Rīgas Satiksme” esot gatava piemēroties.

VARAM sagrauj Salacgrīvas cerības par «Rail Baltica» trases alternatīvo variantu
(papildināts)
VARAM sagrauj Salacgrīvas cerības par «Rail Baltica» trases alternatīvo variantu (papildināts)

Salacgrīviešu cerības par “Rail Baltica” sliedēm cauri mežam, nevis laukiem, ir gandrīz pagaisušas. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) valdībai sagatavojusi ziņojumu, kurā norāda, ka Salacgrīvas pašvaldības izraudzītajam trases izvietojumam būtu vajadzīgi priekšdarbi, kas prasītu 100 līdz 130 mēnešus jeb 8 līdz 11 gadus.

Saeimas komisijas bez «Vienotības» deputātu balsīm atbalsta izmaiņas nodokļos
(papildināts)
Saeimas komisijas bez «Vienotības» deputātu balsīm atbalsta izmaiņas nodokļos (papildināts)

Saeimas Budžeta jautājumu komisija un arī Sociālo jautājumu komisija otrdien, 13.decembrī, atbalstīja premjera  Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienības) priekšlikumu nākamgad tomēr neieviest minimālās sociālās iemaksas, bet celt mikrouzņēmuma nodokli. Taču koalīcijas partijas "Vienotība"  deputāti komisijās balsoja pret šo piedāvājumu. 

Koalīcija nespēj vienoties par nodokļu izmaiņām
(papildināts)
Koalīcija nespēj vienoties par nodokļu izmaiņām (papildināts)

Valdības koalīcijas partijām pirmdien, 12.decembrī, neizdevās panākt vienošanos par premjera Māra Kučinska (Zaļo un zemnieku savienība) piedāvājumu mikrouzņēmuma nodokļa celšanai līdz 15% un minimālo sociālo iemaksu atcelšanai, tomēr jautājumu šonedēļ skatīs Saeimas budžeta komisijā.

Reirs: Premjera piedāvājums nerisina sociāli neapdrošināto problēmas
Reirs: Premjera piedāvājums nerisina sociāli neapdrošināto problēmas

Premjera piedāvājums atcelt minimālās sociālās iemaksas, tā vietā ceļot mikrouzņēmumu nodokli, atstāj bez risinājuma tā jau sociāli neaizsargātāko darba ņēmēju daļu, LTV ceturtdien, 8.decembrī, sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”). 

«Lielais jautājums»: Vai Latvija var būt jaunuzņēmumu centrs?
«Lielais jautājums»: Vai Latvija var būt jaunuzņēmumu centrs?

Latvijas valsts ir izvirzījusi ambiciozu mērķi - kļūt par jaunuzņēmumu centru Baltijā. Rīgai noteikti ir tāds potenciāls – tā saka jaunuzņēmumu asociācijā. Tomēr, neraugoties uz daudzajiem veiksmes stāstiem, lai to panāktu, vēl jāiegulda ļoti liels darbs. 

Rumbulas mežā piemin nacistu 1941.gadā nogalinātos ebrejus
Rumbulas mežā piemin nacistu 1941.gadā nogalinātos ebrejus

Pirms 75 gadiem Rumbulas mežā nacistu organizētajā akcijā tika nogalināti 25 000 ebreju. Šos traģiskos notikumus otrdien, 29.novembrī, atcerējās tam veltītā piemiņas ceremonijā, kurā piedalījās ebreju kopienas biedri, nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī  Latvijas valsts amatpersonas. 

«Lielais jautājums»: Latvijai vajadzīgs labāks mārketings
«Lielais jautājums»: Latvijai vajadzīgs labāks mārketings

Kad citu valstu uzņēmēji meklē sadarbības partnerus, liela nozīme ir arī tam, ko viņi zina vai domā par valsti, no kuras tiek nāk. Uzņēmēji atzīst – par Latvijas mārketingu noteikti vajadzētu domāt vairāk, jo mūsu valsts nav pietiekami atpazīstama. 

Nesamazinās finansējumu pieci.lv; komercstacijām būs 130 000 eiro latviešu mūzikas popularizēšanai
(...
Nesamazinās finansējumu pieci.lv; komercstacijām būs 130 000 eiro latviešu mūzikas popularizēšanai (papildināts)

Valdības koalīcija pirmdien, 21.novembra pēcpusdienā nolēma, ka radiostacijai pieci.lv tomēr nesamazinās finansējumu nākamajā gadā par 130 000 eiro, kā to dažas stundas pirms tam bija rekomendējusi Saeimas Budžetu un finanšu komisija. Tomēr no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 130 000 eiro būs veltīts komercstacijām, lai tās izveido latviešu populārās mūzikas platformu.

KNAB grožus pārņem pagaidu vadītāja Jurča
KNAB grožus pārņem pagaidu vadītāja Jurča

17.novembrī beidzies amata pilnvaru termiņš Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājam Jaroslavam Streļčenokam. Tā kā konkurss nākamajam termiņam, uz kuru viņš pats arī pretendēja, ir beidzies bez rezultāta, līdz skaidrībai par jauno KNAB vadītāju tā pienākumus pildīs priekšnieka vietniece Ilze Jurča. 

«Aizliegtā paņēmiena» veidotāji norāda uz nesamērīgu policijas rīcību
«Aizliegtā paņēmiena» veidotāji norāda uz nesamērīgu policijas rīcību

Nesamērīga rīcība – tā LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” veidotāji vērtē policijas sāktu kriminālprocesu pret vienu no raidījuma žurnālistēm. Lai gan kriminālprocess pret Sanitu Miķelsoni vēlāk izbeigts, izmeklēšanas laikā tika fiksētas visas žurnālistes telefonsarunas un sarunbiedru atrašanās vieta.

Varas partiju deputāti par sabiedrības neapmierinātību – visiem labs nebūsi
Varas partiju deputāti par sabiedrības neapmierinātību – visiem labs nebūsi

Latvijas politiķi visu partiju spektrā par jauno ASV prezidentu Donaldu Trampu izsakās diplomātiski, norādot, ka respektē šīs valsts iedzīvotāju lēmumu. Varas maiņa ASV, līdzīgi kā nesenais "Brexit", liecina par sabiedrības neapmierinātību, un tas, kā norādījis Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, aktuāli arī Latvijai. Varas partiju Saeimas deputāti gan pauda pārliecību, ka sabiedrības labā tiek darīts daudz, taču ne visiem tas ir pa prātam.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd