Jānis Kincis

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Inflācija nemazina cilvēku vēlmi vairāk tērēt pirmssvētku laikā
Inflācija nemazina cilvēku vēlmi vairāk tērēt pirmssvētku laikā
Pirmssvētku laikā iedzīvotāju aktivitāte tirdzniecības centros un interneta veikalos ir liela, stāsta nozares pārstāvji. Pircēju aktivitāte arī augstas inflācijas apstākļos liecina gan par vēlēšanos svētkos izmantot savus uzkrājumus, gan par vēlmi svinēt, kā ierasts.
Saeimā atzīst nepieciešamību izvērtēt algu kāpumu politiskajos amatos
(papildināts)
Saeimā atzīst nepieciešamību izvērtēt algu kāpumu politiskajos amatos (papildināts)
Ņemot vērā aktuālo ekonomisko situāciju, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 21.decembrī, vienojās aicināt Ministru kabinetu atkārtoti izvērtēt valsts augstāko amatpersonu atalgojuma sistēmu un līdz nākamā gada 15.aprīlim sniegt ziņojumu Saeimai. Lēmuma projekts par uzdevumu valdībai vēl jāskata Saeimas sēdē, informēja parlamenta Preses dienestā.
«Latvijas dzelzceļam» plāno piešķirt papildu atbalstu «degošām izmaksām»
«Latvijas dzelzceļam» plāno piešķirt papildu atbalstu «degošām izmaksām»
Līdz ar kravu apjomu kritumu valsts akciju sabiedrībai "Latvijas dzelzceļš" (LDz) vairs nepietiek naudas dzelzceļa uzturēšanai. Tāpēc valdība otdien, 20. decembrī, lems par papildu naudas piešķiršanu uzņēmumam, lai nosegtu izmaksas par 2021. gadu – izdevumus par darbinieku sociālajām garantijām un infrastruktūras uzturēšanas un modernizācijas izdevumus.
Mainīsies spēku samērs un vadība vairākās Saeimas komisijās
Mainīsies spēku samērs un vadība vairākās Saeimas komisijās
Valdības izveidošana un 14 jaunu Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšana labos spēku samēru būtiskākajās parlamenta komisijās. Vienlaikus mainīsies arī vairāku Saeimas komisiju vadība. Pēc šīs nedēļas Saeimas deputāti gan dosies ziemas pārtraukumā un sēdes atsāksies 10. janvārī.
14. Saeima turpinās Valsts aizsardzības dienesta likuma izstrādi
14. Saeima turpinās Valsts aizsardzības dienesta likuma izstrādi
14. Saeima turpinās izstrādāt iepriekšējā sasaukumā neizskatīto Valsts aizsardzības dienesta likumu un ar to saistītos likumprojektus, ceturtdien lēma parlamenta vairākums. Likumos paredzēts iestrādāt papildu principus jauniešu izraudzīšanai aizsardzības dienestā, paredzot pirmo iesaukumu jau nākamā gada vasarā. 
Divarpus mēnešus pēc Saeimas vēlēšanām apstiprina Kariņa otro valdību
(papildināts)
Divarpus mēnešus pēc Saeimas vēlēšanām apstiprina Kariņa otro valdību (papildināts)
Divarpus mēnešus pēc parlamenta vēlēšanām 14. Saeima balsojumā izteikusi uzticību jaunajai trīs politisko spēku – "Jaunās Vienotības" (JV), "Apvienotā saraksta" (AP) un Nacionālās apvienības (NA) – veidotajai valdībai, ko vadīs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"). Debatēs pirms balsojuma koalīcijas pārstāvji uzsvēra izaicinājumus daudzās jomās vienlaikus, bet opozīcijas pārstāvji pārmeta konkrētības trūkumu valdības turpmāko gadu plānos.
Kratīšanas «Baltic International Bank» veiktas lietā par iespējamu naudas atmazgāšanu
Kratīšanas «Baltic International Bank» veiktas lietā par iespējamu naudas atmazgāšanu
Valsts policijas izmeklēšana, saistībā ar kuru veiktas darbības "Baltic International Bank" ēkā, notiek kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apjomā, ziņo Latvijas Radio. Tikmēr Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) uzsvērusi, ka tās lēmums apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "Baltic International Bank" Latvijas finanšu sistēmu neietekmēs.
Jaunā koalīcija nosaka tematus, par ko balsos atšķirīgi; apspriesti divi ministru biedru amati
(papi...
Jaunā koalīcija nosaka tematus, par ko balsos atšķirīgi; apspriesti divi ministru biedru amati (papildināts)
Nākamās valdības deklarācijas izstrāde ir pabeigta, vēl tiek izstrādāts arī koalīcijas līgums, tostarp par atsevišķiem tematiem, kuros redzējums atšķiras un par ko partneri balsos atsevišķi. Tāpat apspriesti divi ministru biedru amati. Pēc garajām diskusijām būtisku šķēršļu darbības sākšanai nav, uzsvēruši partiju pārstāvji. Saeima jau trešdien balsos par jaunās valdības apstiprināšanu. 
Ekonomists: Patērētājam nav jāpieņem jebkādi cenu pieaugumi
Ekonomists: Patērētājam nav jāpieņem jebkādi cenu pieaugumi
Piesardzīgas prognozes ļauj teikt, ka inflācijas pīķim esam pāri, tomēr ekonomistiem ir dažādi viedokļi par to, kas notiks turpmāk. "Luminor" eksperts Pēteris Strautiņš norādīja, ka cenu samazināšanos var sekmēt arī pircēju uzvedība. 
Nozare cerīga par sadarbību ar iespējamo veselības ministri Līgu Meņģelsoni
(papildināts)
Nozare cerīga par sadarbību ar iespējamo veselības ministri Līgu Meņģelsoni (papildināts)
Veselības aprūpes nozares pārstāvji ir cerīgi par veselības ministra amatam izraudzīto Līgu Meņģelsoni, ņemot vērā viņas organizatoriskās spējas un ilggadējo pieredzi līdzās lēmumu pieņemšanai valdībā. Risināmo problēmu loks veselības jomā ir plašs, un Meņģelsones kandidatūru izvirzījušie "Apvienotā saraksta" pārstāvji viņas darbā sola nodrošināt politisko aizmuguri.
14 . Saeima pārņem skatīšanā ieceri par valsts apmaksātu veselības aprūpi tikai deklarētiem iedzīvot...
14 . Saeima pārņem skatīšanā ieceri par valsts apmaksātu veselības aprūpi tikai deklarētiem iedzīvotājiem
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien vienojās pārņemt skatīšanai 14. Saeimas sasaukumā grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Tie paredz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus nodrošināt tikai tiem, kuri deklarējušies Latvijā. Tādējādi paredzēts aizstāt agrāk veselības aprūpes pakalpojumu grozu principu, par kura atlikšanu uz diviem gadiem arīdzan vienojās atbildīgā komisija. 
Eksdeputāts Vjačeslavs Dombrovskis ar pārsteigumu, bet bez aizvainojuma par vēlēšanu rezultātiem
Eksdeputāts Vjačeslavs Dombrovskis ar pārsteigumu, bet bez aizvainojuma par vēlēšanu rezultātiem
14. Saeimas vēlēšanu rezultātā valdības deklarācijas finišam tuvojas "Jaunās Vienotības", "Apvienotā saraksta" un Nacionālās apvienības politiķi. Vēlēšanu rezultāti gandarījumu nenesa Saeimas veterāniem "Saskaņai"’. Vēlētāji sodīja arī iepriekšējā valdībā strādājušos "Konservatīvos" un "Attīstībai/Par!". Kopā ar citiem "Attīstībai/Par!" kolēģiem uz dalību aktīvā politikā tālākā nākotnē skatās bijušais parlamentārietis Vjačeslavs Dombrovskis. Ar viņu Latvijas Radio sarunājās pāris mēnešus pēc vēlēšanām.
Truksni pēc notiesājošā sprieduma tomēr neizslēgs no Latvijas Zaļās partijas
Truksni pēc notiesājošā sprieduma tomēr neizslēgs no Latvijas Zaļās partijas
Augstākās tiesas (AT) lēmums nu jau bijušo Jūrmalas mēru Gati Truksni (Latvijas Zaļā partija (LZP)) un viņa biroja vadītāju atzīt par vainīgiem saistībā ar viltotu komandējuma rīkojumu nav iemesls Truksni izslēgt no LZP. Tā secinājusi partijas valde, Jūrmalas nodaļa un arī partijas domes pārstāvji. Pietiekams sods ir zaudētais deputāta mandāts un jau samaksātais 5000 eiro sods, sarunā ar Latvijas Radio skaidroja LZP vadītājs Edgars Tavars.
Saeima atbalsta Klimata un enerģētikas ministrijas un ministra biedru amatu izveidi
(papildināts)
Saeima atbalsta Klimata un enerģētikas ministrijas un ministra biedru amatu izveidi (papildināts)
Turpmāk būs par vienu ministra portfeli vairāk. Saeima ceturtdien, 1. decembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas izveidi un ministru biedru amatu ieviešanu vairākās ministrijās. Grozījumu pieņemšana Saeimā noritēja ar domstarpībām, opozīcijai pārmetot, ka netiek ievērots Saeimas kārtības rullis un izskatīšanai tiek virzīti grozījumi, kurus iepriekš noraidīja Saeimas Juridiskā komisija.
Ziemā sagaida plašāku Baltkrievijas organizētu migrantu plūsmu uz Latviju
Ziemā sagaida plašāku Baltkrievijas organizētu migrantu plūsmu uz Latviju
Pēdējās nedēļās atkal palielinājusies Baltkrievijas režīma organizētā migrantu plūsma uz Latviju un sagaida centienus Latvijā ievest iebrucēju grupas no Irānas. Vienlaikus nelegālās ieceļošanas ierobežošanai būtiskā žoga izbūve uz Latvijas un Baltkrievijas robežas noslēgsies vien 2024. gadā.
Saeimā vienojas paātrināti lemt par atbalsta turpināšanu Ukrainas bēgļiem
(papildināts)
Saeimā vienojas paātrināti lemt par atbalsta turpināšanu Ukrainas bēgļiem (papildināts)
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti vienojās paātrinātā kārtībā skatīt likuma grozījumus, kas paredz atbalsta turpināšanu Ukrainas bēgļiem. Nākamo gadu sākot ar tehnisko vai pagaidu budžetu, atbalsta iespējas paredzēts turpināt līdzšinējā apjomā, savukārt konkrētus lēmumus par finansiālajām iespējām palīdzības sniegšanai nākamajā gadā būs jāpieņem nākamajai valdībai.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd