Jānis Kincis

Latvijas Radio korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Pēc garām debatēm Saeima konceptuāli atbalsta ministru biedru amatu un jaunas ministrijas izveidi
(p...
Pēc garām debatēm Saeima konceptuāli atbalsta ministru biedru amatu un jaunas ministrijas izveidi (papildināts)
Latvijā plāno ieviest Ministru kabineta ministru biedru amatus un izveidot jaunu Enerģētikas un klimata ministriju. To paredz ceturtdien, 24. novembrī, pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi attiecīgi Valsts pārvaldes iekārtas un Ministru kabineta iekārtas likumos. Lai arī Juridiskajā komisijā to virzībai balsu nepietika, plenārsēdē tie virzīti tālāk. Ceturtdien gan, skatot šos jautājumus, parlamentā noritēja garas debates. Lai izmaiņas stātos spēkā, likumu grozījumi Saeimai vēl jāatbalsta galīgajos lasījumos.  
Saeima vērtēs ieceres veidot jaunu ministriju un ieviest ministru biedrus; Juridiskajā komisijā sāko...
Saeima vērtēs ieceres veidot jaunu ministriju un ieviest ministru biedrus; Juridiskajā komisijā sākotnēji atbalsta nav (papildināts)
Saeima otrdien izskatīšanai Juridiskajā komisijā nodeva grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā un Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz attiecīgi izveidot jaunu enerģētikas un klimata ministra amatu un realizēt jaunās koalīcijas ieceri par ministru biedru amatu ieviešanu. Tiesa, jau sākot tos skatīt, Juridiskajā komisijā to virzībai balsu nepietika. 
Levits oficiāli aicina Kariņu veidot valdību
(papildināts)
Levits oficiāli aicina Kariņu veidot valdību (papildināts)
Valsts prezidents Egils Levits parakstījis rīkojumu par valdības veidošanas uzticēšanu 14. Saeimā visvairāk balsu ieguvušās "Jaunās Vienotības" līderim Krišjānim Kariņam. Viņš ir pārliecināts, ka jau dažu nedēļu laikā spēs piedāvāt pilnu valdības sastāvu apstiprināšanai Saeimā.
Darbu pie valdības deklarācijas cer pabeigt nākamnedēļ
(papildināts)
Darbu pie valdības deklarācijas cer pabeigt nākamnedēļ (papildināts)
Trīs potenciālie valdošās koalīcijas partneri – “Jaunā Vienotība”, “Apvienotais saraksts” un Nacionālā apvienība – par valdības deklarācijas tekstu varētu vienoties nākamās nedēļas sākumā. Šodien “Jaunā Vienotība” Krišjāņa Kariņa vadībā ir sākusi apkopot un apstrādāt visus partneru priekšlikumus, bet jau trešdien koalīcijas partneriem tiks prezentēts valdības deklarācijas pirmais variants. Par spīti sarunās panāktajam progresam atsevišķi jautājumi paliek atvērti.
Sociālie partneri prasīgi un cerīgi par topošās valdības deklarāciju
Sociālie partneri prasīgi un cerīgi par topošās valdības deklarāciju
Valdības sociālie partneri – darba devēju, arodbiedrību un pašvaldību pārstāvji – valdības deklarācijas veidošanā iesaistīti aktīvāk nekā agrāk. Tomēr par šīs sadarbības atspoguļošanos valdības darāmo darbu sarakstā lielāka skaidrība būs nedēļas otrajā pusē, kad sociālajiem partneriem būs dota iespēja izteikt savu vērtējumu par valdības deklarācijas melnrakstu.
Premjers un aizsardzības ministrs: Pēc Polijā nokritušās raķetes drošības situācija Latvijā nav main...
Premjers un aizsardzības ministrs: Pēc Polijā nokritušās raķetes drošības situācija Latvijā nav mainījusies (papildināts)
Pēc Krievijā ražotas raķetes nokrišanas Polijā, netālu no Ukrainas robežas, nogalinot divus cilvēkus, drošības situācija Latvijā nav mainījusies. Latvijas iedzīvotāji pēc šī notikuma var justies droši. Tā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") un aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!").
Valdības veidošanas sarunas: «Apvienotais saraksts» grib vēl vienu memorandu; Levits situāciju vērtē...
Valdības veidošanas sarunas: «Apvienotais saraksts» grib vēl vienu memorandu; Levits situāciju vērtē kā labu (papildināts)
Nepavirzījušies soli tuvāk nākamajai valdībai, "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvji aicina potenciālos koalīcijas sadarbības partnerus parakstīt vēl vienu sadarbības memorandu un vērtēt vairāku ministra biedru amatu ieviešanu. Apvienības pārstāvji otrdien, 15. novembrī, tikās arī ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un iepazīstināja ar savu plānu. Levits apliecināja, ka valdības tapšanā iesaistītās puses paudušas gatavību sarunas turpināt.
Saeimas komisijas plāno izveidot nākamnedēļ
Saeimas komisijas plāno izveidot nākamnedēļ
Saeimas deputāti pilnvērtīgu darbu komisijās varēs sākt pēc lēmumiem par to izveidi. Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns ("Apvienotais saraksts") atzina, ka komisijas varēja sākt veidot jau ātrāk, taču deputātiem un frakcijām bijis vajadzīgs laiks.
Neilgi pēc paziņojuma par koalīcijas vienošanos ministru portfeļu sadalē «Apvienotā saraksta» politi...
Neilgi pēc paziņojuma par koalīcijas vienošanos ministru portfeļu sadalē «Apvienotā saraksta» politiķis to noliedz (papildināts)
Pēc jaunās valdības veidošanas sarunu vadītāja Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība" (JV)) pirmdienas tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu tapa zināms, ka JV ar jaunās koalīcijas partneriem – "Apvienoto sarakstu" un Nacionālo apvienību – panākusi vienošanos par atbildības jomu sadali nākamajā valdībā. Līdz ar to, prezidenta ieskatā, politiskie spēki var sākt darbu pie valdības deklarācijas. Taču dažas stundas vēlāk AS pārstāvis Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" norādīja, ka šāda vienošanās nav panākta.
Nacionālā apvienība aicina koalīcijas sarunu partnerus «izkāpt no ierakumiem»
Nacionālā apvienība aicina koalīcijas sarunu partnerus «izkāpt no ierakumiem»
Turpinoties jaunās koalīcijas veidošanas procesam, ceturtdien, 10. novembrī, partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) vadība tikās  ar Nacionālās apvienības (NA) pārstāvjiem. Starp šiem abiem politiskajiem spēkiem valdības veidošanas laikā vairs nav vērā ņemamu domstarpību. Tādēļ galvenais sarunu temats bija – kā izkustināt no vietas valdības veidošanu, kas iebuksējusi JV un "Apvienotā saraksta" (AS) viedokļu atšķirību dēļ.
Kariņš līdz nedēļas beigām gaida skaidru «jā vai nē» atbildi no «Apvienotā saraksta» par atbildības...
Kariņš līdz nedēļas beigām gaida skaidru «jā vai nē» atbildi no «Apvienotā saraksta» par atbildības jomu sadali (papildināts)
Koalīcijas veidošanas sarunu vedējs, partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) līderis Krišjānis Kariņš līdz nedēļas beigām gaida skaidru "jā vai nē" atbildi no partiju apvienības "Apvienotais saraksts" (AS) par atbildības jomu sadalījumu. Par to Kariņš trešdien paziņoja pēc tikšanās ar AS pārstāvjiem. Tikmēr AS turpina uzstāt, ka vispirms jāvienojas par prioritārajiem darbiem un to finansējumu.
«Apvienotais saraksts» rosina visu valdības locekļu kopīgu atbildību par nozaru attīstību
«Apvienotais saraksts» rosina visu valdības locekļu kopīgu atbildību par nozaru attīstību
Nepieciešams noteikt visu iespējamās koalīcijas partneru līdzatbildību par visu nozaru darbu, kas nodrošinātu starppartiju un starpnozaru sadarbību ministriju vadībā. Par to piedāvājusi vienoties "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcija, kas trešdien tiekas ar valdības veidošanas sarunu vadītāju Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība" (JV)). Sarunas galvenais temats – dažādās pieejas valdības veidošanas procesā, kas var ievest strupceļā.
Nākamo veselības ministru sagaida no nozares profesionāļu vidus
(papildināts)
Nākamo veselības ministru sagaida no nozares profesionāļu vidus (papildināts)
Veselības ministrijas (VM) vadībā pēc ilgāka pārtraukuma būtu nepieciešams nozares profesionālis, kuram izdotos nodrošināt lēmumu pārmantojamību. Vienlaikus globālo aktualitāšu ēnā veselības nozari būs grūti ierindot prioritāšu vidū, kas nākamā ministra darbu neatvieglos, vērtēja veselības aprūpes nozares pārstāvji.
Nedaudz iekavējas valdības deklarācijas izstrāde
Nedaudz iekavējas valdības deklarācijas izstrāde
Jaunās valdības izveides sarunu vadītājs Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") gaida skaidru atbildi no "Apvienotā saraksta" pārstāvjiem par viņiem piedāvāto atbildības jomu sadalījumu. Tas atvieglošot valdības deklarācijas tapšanu. Savukārt "Apvienotā saraksta" pārstāvji vispirms vēlas noskaidrot konkrētus sasniedzamos mērķus dažādās jomās un tikai tad vienoties par konkrētiem amatiem.
Rīgā šoruden izveidotas desmit pilsētas pļavas ar savvaļas augiem
(papildināts)
Rīgā šoruden izveidotas desmit pilsētas pļavas ar savvaļas augiem (papildināts)
Ar savvaļas pļavas ierīkošanu Rīgā, pie Akmens tilta, noslēgusies pilsētas pļavu talku sērija. Šoruden galvaspilsētā izveidotas desmit jaunas pilsētas pļavas, tai skaitā Ķengaraga promenādē, Čiekurkalnā, Dreiliņkalna pakājē, zālājā Kurzemes prospektā pie Imantas tirgus un citviet. Vairumu savvaļas augu sēklu ievākuši seniori.
Valdības veidošana: Jaunnedēļ turpināsies sarunas par atbildības jomu sadali
(papildināts)
Valdības veidošana: Jaunnedēļ turpināsies sarunas par atbildības jomu sadali (papildināts)
Bez būtiskiem paziņojumiem, piemēram, potenciālo ministru vārdiem, piektdien, 4. novembrī, beidzās topošās koalīcijas tikšanās. Jau vakar koalīcijas veidošanas sarunu vadītājs, "Jaunās Vienotības" (JV) līderis Krišjānis Kariņš izteica partijām piedāvājumus par atbildības sfērām nākamajā valdībā. Taču nākamie partneri ministru amatu kandidātus nominēt nesteidz.
14. Saeimā ievēlētie sola savu ilggadējo pieredzi likt lietā likumdošanā
14. Saeimā ievēlētie sola savu ilggadējo pieredzi likt lietā likumdošanā
Jaunais 14. Saeimas sasaukums sevi darbībā vēl tikai pierādīs, taču izskan piesardzīgas prognozes, ka plašāks politikā un valsts pārvaldē strādājušu cilvēku loks ļaus šai Saeimai būt konstruktīvākai par iepriekšējo. Daudz noteiks varas partiju spēja parlamentā sadarboties arī ar opozīciju.
Izklaides vietas rosinās atturēt apmeklētājus no narkotiku lietošanas un braukšanas reibumā
(papildi...
Izklaides vietas rosinās atturēt apmeklētājus no narkotiku lietošanas un braukšanas reibumā (papildināts)
Ministru kabinets sēdē otrdien, 25. oktobrī, atbalstīja plānu alkoholisko dzērienu un narkotisko vielu lietošanas mazināšanai nākamajiem trim gadiem, kas paredz veidot mērķtiecīgāku profilaksi un kvalitatīvākus, cilvēkiem plašāk pieejamus veselības aprūpes un sociālā atbalsta pakalpojumus. Citstarp paredzēti arī dažādi informatīvie pasākumi, piemēram, izklaides vietās īstenot pasākumus, lai atturētu apmeklētājus no narkotisko vielu lietošanas vai no transportlīdzekļu vadīšanas reibumā.
Levits: Iezīmējas triju politisko spēku koalīcija
(papildināts)
Levits: Iezīmējas triju politisko spēku koalīcija (papildināts)
14. Saeimas koalīcijas veidošanas sarunās pašlaik iezīmējas sadarbība starp trim politiskajiem spēkiem, žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits pēc tikšanās ar "Jaunās Vienotības" (JV) līderi Krišjāni Kariņu. "Jaunā Vienotība" piedāvās Nacionālajai apvienībai (NA) un "Apvienotajam sarakstam" (AS) sadarbības memorandu par koalīcijas veidošanas principiem, bet partijai "Progresīvie" – divpusēju vienošanos par sadarbību 14. Saeimā un valdībā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd