Anda Rožukalne

Latvijas sabiedrisko mediju tiesībsardze

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Anda Rožukalne: Kara vai miera žurnālistika? Nē, patriotiskā!
Anda Rožukalne: Kara vai miera žurnālistika? Nē, patriotiskā!
"Tā vairs nav agrākā žurnālistika, mūsu veidotais saturs neatbilst pamata profesionālajiem principiem, jo ir karš," tā ziņu un aktuālo notikumu žurnālisti raksturoja savu darbu jau Krievijas izraisītā kara Ukrainā pirmajās nedēļās.
Anda Rožukalne: LTV saturā par valdības tapšanu visbiežāk intervēti JV, AS un NA pārstāvji
Anda Rožukalne: LTV saturā par valdības tapšanu visbiežāk intervēti JV, AS un NA pārstāvji
Apkopotie dati par partiju un to pārstāvju reprezentāciju Latvijas Televīzijas (LTV) saturā rāda, ka LTV raidījumos par valdības veidošanu nav radītas nepamatotas priekšrocības kādam politiskajam spēkam. Valdības veidošanas process atspoguļots atbilstoši ziņu vērtībām un izvēlētajiem žanriem, secīgi fiksējot galvenos notikumus, personības, problēmas un dodot iespēju auditorijai saprast, bet iesaistītajiem politiķiem skaidrot savu pozīciju dažādos valdības veidošanas posmos.
Līga Ozoliņa, Anda Rožukalne: Vai tiešām valsts nodevēji? Pētām Latvijas tviteri par medijiem un žur...
Līga Ozoliņa, Anda Rožukalne: Vai tiešām valsts nodevēji? Pētām Latvijas tviteri par medijiem un žurnālistiem
Pret profesionālajiem medijiem vērstie vēstījumi Latvijas tvitervidē ir klaji negatīvi, liecina nesen veiktā Latvijas sabiedrisko mediju ombuda biroja "Twitter" komunikācijas izpēte. Analizējot saturu par sabiedriskajiem medijiem, medijiem kopumā un žurnālistiem trīs laika periodos no 2021. gada oktobra līdz 2022. gada septembrim, noskaidrots, ka iespējams identificēt vairākus tipiskus vēstījumus un to veidošanas formas, kas tiek izmantotas ierakstos un tviterdiskusijās par medijiem un to darbinieku profesionālo veikumu.
Līga Ozoliņa, Anda Rožukalne: Kurš būs asprātīgāks un riebīgāks? Pētām pret medijiem vērstos izteiku...
Līga Ozoliņa, Anda Rožukalne: Kurš būs asprātīgāks un riebīgāks? Pētām pret medijiem vērstos izteikumus tviterī
Pēdējās nedēļās LSM.lv esam publicējuši vairākus rakstus par to, kā izpaužas pret profesionāliem žurnālistiem un viņu pārstāvētajām mediju organizācijām vērsti uzbrukumi. Viena no maigākajām un šķietami nevainīgākajām to formām ir publiska noniecināšana, apsaukāšanās, sarkasms, kariķēšana ar mērķi diskreditēt profesionālus medijus un to nozīmi sabiedrībā. Sociālie mediji mūsdienās ir kļuvuši par platformu, kur tas notiek visaktīvāk.
Anda Rožukalne: «Es iesūdzēšu tevi tiesā!» Stratēģiskā tiesvedība – viens no žurnālistu apklusināšan...
Anda Rožukalne: «Es iesūdzēšu tevi tiesā!» Stratēģiskā tiesvedība – viens no žurnālistu apklusināšanas veidiem
Jau pagājuši gandrīz pieci gadi, kopš 2017. gada oktobrī ar spridzekļa palīdzību tika nogalināta Maltas žurnāliste Dafne Karuana Galīcija. Kad sākās izmeklēšana, izrādījās, ka tobrīd pret viņu bija izvirzītas 42 dažādas apsūdzības. Liktenīgajā rītā žurnāliste iekāpa savā mašīnā, lai dotos uz banku un mēģinātu atbloķēt savus bankas kontus, kas bija slēgti pēc tiesvedību ierosinātāju pieprasījuma. Šis briesmīgais notikums tiek uzskatīts par pagrieziena punktu, lai Eiropas Savienības līmenī pievērstu uzmanību tādiem tiesas procesiem pret žurnālistiem, kuru mērķis ierobežot mediju profesionāļu darbību. Šo fenomenu atpazīsiet pēc saīsinājuma SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) jeb Stratēģiskā tiesvedība pret publisku līdzdalību. Tā būtība – tiesībsargājošās institūcijas tiek izmantotas nevis tiesību aizstāvībai vai konfliktu risināšanai, bet ar mērķi ierobežot žurnālistu un mediju iespējas pildīt savus darba pienākumus.
Anda Rožukalne: Katrs trešais Latvijas žurnālists naidīgi apsaukāts, reģionu žurnālistiem uzbrūk ret...
Anda Rožukalne: Katrs trešais Latvijas žurnālists naidīgi apsaukāts, reģionu žurnālistiem uzbrūk retāk
Par uzbrukumiem žurnālistiem un tiesas prāvām pret žurnālistiem ar mērķi ierobežot viņu darbu parasti uzzinām pēc skaļiem gadījumiem un atsevišķām publikācijām. Pirmo reizi aptaujājot lielu Latvijas žurnālistu skaitu, pieejami aktuāli dati, kas raksturo Latvijas mediju profesionāļu kopējo pieredzi. Vismaz katrs trešais Latvijas žurnālists sastapies ar apsaukāšanu, nonicināšanu, publisku diskreditāciju, liecina globālā pētījuma "The Worlds of Journalisms Study" (WJS) Latvijas pētījuma dati (RSU/SKDS, 2021).
Anda Rožukalne: Uzbrukumi žurnālistiem kā ikdienas rutīna. Ko tas nozīmē?
Anda Rožukalne: Uzbrukumi žurnālistiem kā ikdienas rutīna. Ko tas nozīmē?
Uzmākšanās, vajāšana, izsekošana, draudi, iebiedēšana, datu nopludināšana, slepkavības. Tikai tāpēc, ka dari savu darbu. Dažādi vārdi un dažādi piemēri raksturo uzbrukumus žurnālistiem, kas notiek gan tiešsaistē, gan realitātē. Tie kļūst arvien biežāki, padarot žurnālista profesiju bīstamāku un mazāk pievilcīgu. No šādiem uzbrukumiem biežāk cieš sievietes un etniskajām minoritātēm piederīgie žurnālisti.
Anda Rožukalne: Sporta žurnālistika – vide, kurā sacenšas «vīri» un «meitenes»
Anda Rožukalne: Sporta žurnālistika – vide, kurā sacenšas «vīri» un «meitenes»
“Visā motoru sportā meitenes piedalās mašīnu reklāmās. Tās ir harmoniskas un acīm tīkamas”, “meitenes svina svārkos” (par kamaniņbraucējām), “dienas, kad trasē būs tikai meitenes”, “Zelta meitenes”… Šīs ir tikai dažas frāzes, kas viegli atrodamas sieviešu sporta notikumiem veltītajos mediju rakstos.
Anda Rožukalne: Vai norāde uz piederību kādam politiskajam spēkam slēpti reklamē konkrētas partijas?
Anda Rožukalne: Vai norāde uz piederību kādam politiskajam spēkam slēpti reklamē konkrētas partijas?
Aktīvi politiķi un politiskas amatpersonas bieži redzamas un dzirdamas kā sabiedrisko mediju informācijas avoti. Žurnālistu veidotajās ziņās vai intervijās parasti tie identificēti kontekstā ar pārstāvēto partiju. Vai valdības pārstāvju sasaistīšana ar piederību konkrētai partijai nozīmē papildu iespējas slēpti reklamēt medijos biežāk pieminētās partijas? Vai pierastā žurnālistu prakse priekšvēlēšanu gaisotnē nonāk pretrunā ar mediju politiskās neitralitātes principu?
Anda Rožukalne: 3 jautājumi par sabiedrisko mediju redakcionālajām vadlīnijām
Anda Rožukalne: 3 jautājumi par sabiedrisko mediju redakcionālajām vadlīnijām
Kāpēc vajadzīgi sabiedriskie mediji? Kā tie strādā? Kā varu zināt, ka tie darbojas sabiedrības interesēs? Šie ir ļoti svarīgi jautājumi, kas pastāvīgi jāuzdod, un uz tiem jāatbild. Daudzviet pasaulē un nu arī Latvijā redakcionālās darbības vadlīnijas ir tās, kas palīdz izprast sabiedrisko mediju saturu un piedāvā atbildes uz minētajiem jautājumiem.
Anda Rožukalne: Brīvība izvēlēties informācijas avotus ir viedokļu daudzveidības pamats
Anda Rožukalne: Brīvība izvēlēties informācijas avotus ir viedokļu daudzveidības pamats
Kara pirmais mēnesis. Speciālizlaidumi, papildu ziņu izlaidumi, pārplānoti raidījumi, īpašas informatīvi analītiskas programmas. Ziņas, mūzika un vakara pasaciņa ukraiņu valodā. Simt  divdesmit deviņas papildu satura stundas Latvijas Radio.  Paralēli Latvijas Televīzijā bijuši 56 ziņu izlaidumi, trīs īpaši informatīvi analītiskie raidījumi, nakts ziņas brīvdienās, reportāža “Brīvības tilts”, divi diskusijas “Kas notiek Latvijā?” speciālizlaidumi. LTV7 saturā bijuši 68 ziņu izlaidumi, 22 analītiskie raidījumi “TČK”, īpaši izcelts saturs un darbs garās maiņās portālā LSM. Milzu auditorija sekoja koncerta pie Kongresu nama tiešraidei, gājienam pie Brīvības pieminekļa, labdarības koncertam Mežaparkā un koncerta pārraidei no Varšavas. Tā ir vien daļa no sabiedrisko mediju darba pirmajā kara mēnesī.
Anda Rožukalne: Ar vārdiem rotaļājas pandēmiskie ciniķi la.lv
Anda Rožukalne: Ar vārdiem rotaļājas pandēmiskie ciniķi la.lv
No neskaitāmām laba virsraksta izveidošanas iespējām kāds no portāla la.lv darbiniekiem iepriekšējās brīvdienās izvēlējās publicēt maldinošu, emocionāli satraucošu, mediju darbu un valsts institūcijas centienus diskreditējošu variantu. Saņemot SPKC informāciju, kuras mērķis bija mazināt melu izplatību, portāla la.lv darbinieks pārvērta to dezinformācijā, jo radīja šo: “SPKC nāk klajā ar paziņojumu par ziņu, ka pēc vakcīnas saņemšanas esot miris jauns vīrietis”.
Anda Rožukalne: Covid-19 ziņu auditorija – satrauktie, nogurušie, izvairīgie
Anda Rožukalne: Covid-19 ziņu auditorija – satrauktie, nogurušie, izvairīgie
Pandēmijai turpinoties, ziņas par Covid-19 satrauc un nomāc. Jaunumi par pandēmiju nogurdina, rada bezspēcības izjūtu, daļa no mums vēlas izvairīties no šīm ziņām. Latvijas iedzīvotāju paradums sekot ziņām ir stabils, ziņas rada drošības izjūtu, palīdz plānot dzīvi, ietekmē vēlmi ievērot noteikumus un ierobežojumus.
Anda Rožukalne: Vai Latvijā ir ļoti daudz Covid -19 noliedzēju? Jā, pietiekami daudz!
Anda Rožukalne: Vai Latvijā ir ļoti daudz Covid -19 noliedzēju? Jā, pietiekami daudz!
Inficēto ar Covid-19 skaitam statistikas grafikos tiecoties arvien augstāk un pieaugot ierobežojumu klāstam, satraukums sociālajos medijos izveidojis divas lietotāju nometnes. Vieni aicina nelikt maskas un ieturēt drošu distanci, otri ir sašutuši, ka gan īsto, gan tīmekļa draugu un paziņu lokā ir milzīgs skaits cilvēku, kuri netic vīrusa eksistencei, paši nevalkā maskas un aicina citus neievērot noteikumus. Vai varētu būt tā, ka Latvijā ir ļoti daudz šīs lipīgās un bīstamās slimības noliedzēju?
Medijpratības eksperiments: Studenti apmaldās ziņu «pelēkajā zonā»
Medijpratības eksperiments: Studenti apmaldās ziņu «pelēkajā zonā»
Lai kas parādītos acu priekšā uz viedpulksteņa ekrāna, kādā no sociālo mediju platformām vai sabiedriskā transporta ekrānā, joprojām ir svarīgi prast atšķirt patiesu, daļēji nepatiesu vai melīgu informāciju. Tikpat nozīmīgs ir jautājums, vai jauni cilvēki, kas izmanto dažādus medijus, ir apguvuši ziņu uzticamības novērtēšanas iemaņas?
Medijpratības pasākumi – pagaidām maz pamanīti
Medijpratības pasākumi – pagaidām maz pamanīti
Pašam cilvēkam ir jāuzņemas atbildība par savu medijpratību, zināšanas galvenokārt jāuzlabo skolotājiem un skolēniem, uzskata pētījuma* respondenti. Pētījuma dalībinieki ievērojuši medijpratībai veltītā satura pieaugumu medijos, bet daudzu uzmanības lokā medijpratības pasākumi nav nonākuši.
Vai nepietiekama medijpratība nozīmē nedrošāku un nabadzīgāku sabiedrību?
Vai nepietiekama medijpratība nozīmē nedrošāku un nabadzīgāku sabiedrību?
Nepietiekama medijpratība nozīmē draudus bērnu un sabiedrības drošībai, zemāku labklājības līmeni, sliktāku izglītību, domā medijpratības uztveres pētījuma* respondenti. Lai draudus novērstu, jāuzlabo cilvēku prasmes darboties ar digitālajām ierīcēm, medijpratība jāiekļauj visos formālās izglītības posmos, stingrāk jākontrolē sociālās tīklošanās platformu lietojums un to darbība.
Medijpratība un sabiedrība? Izskatās svarīgi, izklausās – (ne)interesanti!
Medijpratība un sabiedrība? Izskatās svarīgi, izklausās – (ne)interesanti!
Labi informēti, kritiski domājoši pilsoņi, kuri spēj novērtēt kvalitatīvu mediju saturu, atpazīt dezinformāciju, justies droši digitālajā vidē, uzvesties prātīgi un izmantot vērtīgo, kas atrodams mūsdienu informācijas okeānā. Tas viss pasakāms vienā vārdā – medijpratība. Minētais un vēl garāks saraksts bieži dzirdēts politiķu izteikumos, mediju diskusijās, lasīts politikas dokumentos un akadēmiskos pētījumos. Sabiedrības medijpratības uzlabošana ir viens no Latvijas mediju politikas mērķiem.
Anda Rožukalne: Kāpēc veicas populistiem, nevis to atbalstītājiem?
Anda Rožukalne: Kāpēc veicas populistiem, nevis to atbalstītājiem?
Kā var būt, ka tik daudziem vēlētājiem ļoti patīk populisti? Kāpēc tik daudziem populisti nešķiet pievilcīgi? Kāpēc mēs nevaram pārliecināt cits citu par populisma bezjēdzību vai vērtību? Jābūt kādam iemeslam, kāpēc populistiem izdevies izmainīt dažādu valstu politisko spēku struktūru.
Anda Rožukalne: Kā tikt galā ar dezinformāciju?
Anda Rožukalne: Kā tikt galā ar dezinformāciju?
Kopdzīve ar dezinformāciju būs ilgstoša. Tas ir mainīgs, dzīvīgs un daudzveidīgs fenomens. Salīdzinoši nesen pārsteigti atklājām Krievijas apmaksāto interneta troļļu fermas. Šogad lielas vilšanās avots ir ziņas par dokumentu zagšanu, spiegošanu, ielaušanos datorsistēmās, alkatības vadītu slepenu vienošanos un Krievijas dienestu vadītām melu straumēm pirms vēlēšanām ASV 2016.gadā un, iespējams, arī šogad gan Amerikā, gan citās valstīs.
Informācijas traucējumu 50 nokrāsas. Emociju demokrātija vai garīgi traucējumi? 
Informācijas traucējumu 50 nokrāsas. Emociju demokrātija vai garīgi traucējumi? 
Emociju viļņi tīmeklī jau nosaukti par emocionālo demokrātiju. Šis jēdziens pretstata racionālu sabiedriski politisko notikumu analīzi, kas palīdz veidoties sabiedriskajai domai, emocijās balstītai spriešanai jeb alternatīvai demokrātijas praksei. Par to arī ceturtais stāsts rakstu sērijā par dezinformāciju.
Anda Rožukalne: Kāds mediju jomā un žurnālistikā būs 2018.gads?
Anda Rožukalne: Kāds mediju jomā un žurnālistikā būs 2018.gads?
Daudz izmaiņu nebūs. Bet žurnālistikas kvalitāte pieaugs. Auditorijas piesaiste prasīs arvien lielākus spēkus. Darba tirgus mediju jomā joprojām būs nedrošs, valodas līmenis portālos nekļūs labāks. Viltus ziņas arvien būs populāras (sevišķi veselības jomā un politikā), mediju pratības prasības reti tiks attiecinātas uz sevi pašu.
Anda Rožukalne: Kurš ir kurš Latvijas Radio valdes izveides procesā?
Anda Rožukalne: Kurš ir kurš Latvijas Radio valdes izveides procesā?
Informācijas ir ļoti maz – tikai "Letas" sameklēti fragmenti no CV un daži vārdi par iepriekšējo darbību. Iespējams, tāpēc diskusijas pēc piektdienas pievakares ziņas par Sanitas Dikas-Bokmelderes iecelšanu Latvijas Radio (LR) valdes locekles programmu attīstības jautājumos pārvērtušās strīdos sociālajos medijos.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd