Divi jaunieši laivā un suns jaunā raidījumā apceļos astoņas Latvijas upes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Krāšņas Latvijas upes, ziņkārība, brīvība un piedzīvojumi – tā dažos vārdos raksturojams jaunais raidījums “Pa straumei”, kas 5. martā nokļūs pie Latvijas Televīzijas skatītājiem. Raidījuma varoņi – 16 un 17 gadus jauni cilvēki – kopā ar sunīti Urgu apceļojuši astoņas Latvijas upes, un astoņās sērijās viņu piedzīvojumus apkopojusi komanda, kas veidojusi arī raidījumu “Sirmais. Kulta ēdieni”.

Jaunajā raidījumā ir četri galvenie varoņi – Helēna Krista Kalniņa, Roberts Grandāns, Elīna Zvejniece un, protams, sunīte Urga. Viņi ierauga, saklausa, aptausta, izzina un izdzīvo ne vien piedzīvojumus uz upēm, bet arī Latvijas vēsturi, kultūru un garšas. Astoņās sērijās jaunieši ceļos pa Mēmeli, Saku, Rēzekni, Abulu, Vārtāju, Līgatni, Tērveti un Tartaku. Ceļojumos jaunieši uzzina vairāk par upēm, to apkārtni un vēsturi, bet vēlāk viņiem pievienojas Latvijas labākie šefpavāri, lai kopā gatavotu maltīti. Kopā ar jauniešiem arī skatītāji varēs ielūkoties, piemēram, vecajā Sakas pasta mājā, kur tagad varētu uzņemt šausmu filmu, vai uzzināt, ko Kronvaldu Atis vēlējās saukt par “dailekli”.

Lejeniekos
Lejeniekos

Raidījums “Pa straumei” mudinās jauniešus un arī viņu vecākus atrauties no visaptverošās digitālās vides un doties īstos piedzīvojumos Latvijas dabā. Tas ir labākais veids, kā iepazīt savu zemi, kā pavadīt neaizmirstamu laiku kopā ar draugiem un "uzlādēt baterijas", tomēr “Pa straumei” nebūs klasisks ceļojumu raidījums. “Projekts ir gaiša prieka un cilvēkmīlestības caurstrāvots stāsts par mūsdienu Latviju jauniešu acīm.

Pirmo reizi Latvijas mediju telpā ir arī ceļojumu raidījums, kur vienā no galvenajām lomām ir cilvēka draugs un kompanjons – suns.

Ceram, ka ar projektu iedvesmosim cilvēkus ļauties ceļojuma un satikšanās priekam, veicināsim paaudžu savstarpēju sapratni un vairosim interesi būt klātesošiem,” stāsta raidījuma producente Ilze Lasmane-Brože.

“Gribējās radīt kaut ko jaunu, meklēt mazliet citus rakursus, kā mediju telpā paraudzīties uz lietām,” stāsta raidījuma producente Ilze Lasmane-Brože. Viņa uzsver, ka upes ir ne vien ceļš, bet arī spilgts laika rituma simbols. Par projekta idejas iedvesmas avotu kalpoja slavenā Džeroma K. Džeroma grāmata "Trīs vīri laivā (nerunājot nemaz par suni)”.

“Triju nīgro asprāšu vietā gan ir divi pusaudži. Ar savu pasaules uztveri, savu humoru, savām interesēm un savu nīgruma devu. Viņi kopā ar sunīti Urgu ir tie, kuri uzdod jautājumus upes malā sastaptajiem cilvēkiem, mācās izdzīvot savvaļā un priecājas par dzīvi. Mēs vērojam. Un dzīvojam līdzi – ar patiesu interesi un ieslēgtām kamerām,” par raidījuma tapšanu stāsta producente. Viņa atklāj, ka lielākais izaicinājums bijuši laikapstākļi – teju visās filmēšanas reizēs dažu dienu laikā izdevās piedzīvot vismaz trīs gadalaikus un pamatīgu vēju. “Bija jābūt ļoti izturīgiem, plānos fleksibliem un apņēmības pilniem, lai realizētu iecerēto. Mums izdevās, jo visur pretī bija fantastiski atsaucīgi un sirsnīgi cilvēki, arī jaunieši un Urga bija uzdevumu augstumos,” secina Ilze.

Raidījuma varoņi – trīs draugi un suns – ceļo dažādās kombinācijās.

Roberts kā labākais laivotājs piedalās visos ceļojumos, un viņu pārmaiņus pavada Elīna un Helēna. Roberts ir dzimis un audzis Rīgā, viņš ir uzticams, mierīgs un mērķtiecīgs. Roberts aizraujas ar skeitbordu, viņu interesē arī vēsture un ģeogrāfija. Vairākas vasaras Roberts pavadījis arī laivošanas nometnēs, kur apguvis gan navigācijas iemaņas, gan savvaļas dzīves pamatnoteikumus. Pieredzējušais jaunietis laivojis arī pa mežonīgo Nahani upi Kanādā.

Helēnai uzlido mellenes
Helēnai uzlido mellenes

Helēna pavadīs Robertu piecos braucienos. Viņa ir labsirdīga, asprātīga un patiesa, tomēr netaisnības priekšā var būt arī ļoti spuraina. Viņa prot gan parūpēties par citiem, gan radīt jautrību, gan risināt problēmas. Helēnai ļoti patīk dēļu sporta veidi – ziemā viņa snovo, vasarā brauc ar veikbordu, savukārt šobrīd Kostarikā, kurp devusies apmaiņas programmas ietvaros, apgūst arī sērfošanas prasmes. Helēna laivojusi jau kopš mazotnes – kopā ar ģimeni un draugiem laivots pa Salacu, Irbi, Pededzi un citām upēm.

Elīna pievienosies Robertam trijos ceļojumos. Atšķirībā no biedriem, kuri ir kārtīgi rīdzinieki, viņa dzimusi un augusi Sunākstē. Elīna ir mērķtiecīga, patstāvīga un drosmīga. Viņa pazīst dabu un mīl kā mežus, tā ūdeņus. Elīna ir ļoti muzikāla, viņa apgūst vijoles spēli un ir viena no Simtgades jauniešu orķestra dalībniecēm.

Urga kopā ar Robertu arī piedalās visos ceļojumos. Vācu īsspalvainā putnu suņa šķirnes kucīte vēl ir jauna (filmēšanas laikā viņai bija divi gadi) un viņa ir ļoti aktīva. Urga sargā savējos, bet viņai ļoti, ļoti patīk būt pirmajai. Urga iesaistās un piedalās it visās norisēs – vienalga, vai scenārijs to paredz vai ne, tādēļ projekta ietvaros Urga ik pa brīdim veic arī operatora darbu ar GoPro kameru, kas piestiprināta viņai pie muguras, fiksējot savas gaitas no suņa skatupunkta.

Krotes tautastērps.
Krotes tautastērps.

Sākoties raidījumam, portālā LSM.lv no būs pieejami plaši materiāli par laivošanu un raidījumā apceļotajām upēm, arī asprātīgā autora Rvīna Vardes dabas esejas, receptes un citi materiāli par laivotāju piedzīvojumiem. Jaunā raidījuma aizkadrus ierunājis aktieris Jēkabs Reinis, kurš pats, izrādās, ir kaislīgs laivotājs.

Raidījums “Pa straumei” – no 5. marta ceturtdienās pulksten 21.15 LTV1 un REPLAY.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti