Kultūra / Literatūra
Gaišas cerības pusē. Kur satiekas rakstnieki Rasa Bugavičute-Pēce un Jānis Klīdzējs
Gaišas cerības pusē. Kur satiekas rakstnieki Rasa Bugavičute-Pēce un Jānis Klīdzējs
Kur dūmi vijas ap stabiem un tad tikai kāpj debesīs, neieradās prezidents, jo palika savā vietā. Bet rakstnieks Jānis Klīdzējs viņam nenoticēja, paņēma savu bērnības zemi un devās trimdā. No tālienes skatoties savā bērnībā, rakstnieks radīja populāro romānu "Cilvēka bērns" par Boņuku, Žiku un pārējo Latgali. Mūsdienu autore Rasa Bugavičute-Pēce ielūkojās savas ģimenes vēsturē un iztulkoja puiku, kurš redzēja tumsā un ar sirdi. Raidījumā "Literatūre" Rasa Bugavičute-Pēce apciemo Boņuku, Murduliņu un aiz kalniņa dūmus kūpina.
5 grāmatas bērniem, kuri ilgojas pēc sunīša
5 grāmatas bērniem, kuri ilgojas pēc sunīša
Ikviena ģimene reižu par reizei piedzīvo bērnu izmisīgu vēlmi pēc kāda mājdzīvnieka. "Es gribu sunīti!" atskan no bērnistabas, un vecākiem ar šiem vārdiem sākas rūpes un vēl viena atbildība. Bērnu grāmatas var būt lielisks palīgs sarunām par kucēna pieņemšanu ģimenē.
«Dzīvojam laikos, kad zinātni apšauba.» Intervija ar Nobela biogrāfijas autori Ingrīdu Karlbergu
«Dzīvojam laikos, kad zinātni apšauba.» Intervija ar Nobela biogrāfijas autori Ingrīdu Karlbergu
Alfrēds Nobels izgudroja dinamītu un izveidoja paša vārdā nosauktu prēmiju. Šķiet, to par šo cilvēku zina vai katrs skolēns. Taču kā tas nākas, ka Nobels nodarbojās ar sprāgstvielām, ja paralēli visu mūžu rakstīja romantisku dzeju? Kāpēc ieviesa prēmijas tieši tādās kategorijās un ne citās? Šos un vēl daudzus citus faktus par Alfrēdu Nobelu, ievītus Zviedrijas un pasaules vēsturē, var uzzināt, lasot nule latviski iznākušo apjomīgo Nobela biogrāfiju. To tulkojusi vesela tulkotāju komanda un klajā laidusi izdevniecība "Latvijas Mediji" ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā atbalstu. Autore ir Ingrīda Karlberga, zviedru rakstniece un pētnieciskā žurnāliste. Par faktiem, kas mēdzot būt aizraujošāki par rakstnieka iztēles augļiem, rakstniece stāstīja intervijā Latvijas Radio.
Aleksandras Rundes grāmata ieguvusi Boloņas bērnu grāmatu gadatirgus debijas balvu
Aleksandras Rundes grāmata ieguvusi Boloņas bērnu grāmatu gadatirgus debijas balvu
28. februārī paziņoti Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu gadatirgus balvas "Bologna Ragazzi Award" (BRAW) laureāti. Balvu kategorijā "Opera Prima" par labāko debiju bērnu literatūrā žūrija piešķīrusi izdevniecības "Jānis Roze" izdotajai Aleksandras Rundes rokasgrāmatai "Ko darīt, ja esi kails pilsētā" – tas ir mākslinieces pirmais, pašas izlolotais autordarbs, kuram viņa ir gan idejas, gan dizaina, teksta un ilustrāciju autore, informēja izdevniecībā.
Latviešu literatūras pamats. Nacionālā bibliotēka atklāj izstādi par izdevējdarbības aizsākumiem Lat...
Latviešu literatūras pamats. Nacionālā bibliotēka atklāj izstādi par izdevējdarbības aizsākumiem Latvijā
19. gadsimta pirmajā pusē tagadējā Latvijas teritorijā grāmatu izdošana vēl bija vācbaltiešu ziņā. Tomēr, tuvojoties gadsimta vidum, strauji veidojās latviešu inteliģence, kurai bija nozīmīga loma nacionālās grāmatniecības izveidē. Saistībā ar šo tematiku Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta izstāde "Paātrinājums: latviešu grāmatniecības īsais ceļš no aizbildniecības līdz patstāvīgai nozarei 19. gadsimtā".
Eiropas Savienības balvai literatūrā nominēta rakstniece Daina Tabūna ar romānu «Raganas»
Eiropas Savienības balvai literatūrā nominēta rakstniece Daina Tabūna ar romānu «Raganas»
2024. gada 29. februārī tika nosaukti Eiropas Savienības balvas literatūrā nominanti no 13 dalībvalstīm. Šai balvai ik gadus nominē jaunus un daudzsološus prozas rakstniekus no Eiropas, lai veicinātu autoru literāro darbu pazīstamību Eiropā un rosinātu turpināt literāro darbību. Latvija balvai nominējusi rakstnieci Dainu Tabūnu par 2023. gada nogalē klajā nākušo romānu "Raganas", ko izdevusi biedrība "Ascendum", informēja Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas pārstāve Anete Konste.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd