Labrīt

Arī šogad algu pieaugums turpināsies, bet tas nebūs tiks straujš kā pērn

Labrīt

Re:Check: Vai viss, ko saka EP deputātu kandidāti, ir taisnība?

Pirmais Latvijas repa mūzikas portretējums grāmatā - Gustavo autobiogrāfija

Gustavo debitē ar atklātu autobiogrāfiju par cīņu, pirmsnāves pieredzēm un hiphopa scēnas uzvaras gājienu

Pirmais Latvijas repa mūzikas portretējums grāmatā ir tikko klajā nākusī repera Gustavo autobiogrāfija "Beidzot! – dziesmu teksti un starpgadījumi". Vienlaicīgi tā ir arī ļoti personiska grāmata, kurā Gustavo atklāj savus iekšējos pārdzīvojumus, attiecību aizkulises un vairākas pirmsnāves pieredzes.

Gustavo veikums līdz šim novērtēts ar septiņām "Zelta mikrofons" balvām, un arī šogad viņš nominēts balvām divās kategorijās. Vai arī šogad kļūs par laureātu – to uzzināsim piektdien, 8. martā, kad būs "Zelta mikrofona" svinīgā pasniegšanas ceremonija. Albums "Tagad tikai sākās" "Zelta mikrofona" balvai nominēts kategorijā "Labākais hiphopa mūzikas albums". Savukārt divu šī albuma dziesmu videoklipi izvirzīti "Labākā videoklipa" balvai.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pirms vairākām dienām atvēršanas svētkus piedzīvojusi viņa pirmā sarakstītā grāmata "Beidzot! – dziesmu teksti un starpgadījumi". Viss sācies ar domu apkopot dziesmu tekstus, bet pāraudzis izvērstā autobiogrāfijā.

Aptvertais laika posms ir no 2001. gada līdz 2011. gadam, kas iezīmē ceļu, kā no dažu simtu auditorijas Gustavo nonāca līdz "Arēnas" koncertam ar 5000 skatītāju.

"Tas ir stāsts par cilvēku, kura sapnis ir darboties mūzikā, noteiktā žanrā, kas nav tajā laikā ne pieprasīts, ne populārs, un nav arī zināšanu, kā to darīt. Šī grāmata atspoguļo tos daudzos grūtību momentus, kuriem sanāca iziet cauri, bet tomēr virzīties uz priekšu," teic Gustavo.

Grāmatā uzzinām, kad un kāpēc Gustavo sāka repot latviski, par viņa cīņu ar finansiālajām grūtībām, darbaholismu, bezizejas sajūtām un pirmsnāves pieredzēm, bet arī par viņa spītu, apņēmību un neatlaidību, ne velti viņš ir hiphopa žanra uzvaras gājiena aizsācējs Latvijā.

Grāmatas redaktors Edgars Gertners uzskata, ka grāmata būs interesanta ne tikai repa un Gustavo faniem, bet daudz plašākam lasītāju lokam: "Tā grāmata nav tikai par Gustavo, bet arī par viņa laikabiedriem, par tā laika mūziku, par attiecībām, par aizkulisēm.

Tas ir tāds pirmais mūsu hiphopa scēnas portretējums grāmatā. Nekā tāda līdz šim nav bijis."

Gustavo dalīšanos ar savu pieredzi grāmatā par ļoti svarīgu uzskata reperis ansis, jo Gustavo savā ziņā ir žanra vadlīniju definētājs Latvijā, arī paša anša iedvesmotājs: "Galvenais impulss pašam būt tur, kur tagad esmu, un tam, kas tagad esmu. Jā, pirmais lielais mākslinieciskais impulss, kvalitātes latiņa, motivācija. Patiesībā, sākot to darīt, nešķita, ka ir iespējams sasniegt to, kādu līmeni Gustavo tolaik uzstādīja. Tā kā joprojām ir ļoti daudz, ko mācīties no viņa."

Gustavo grāmatas «Beidzot! – dziesmu teksti un starpgadījumi» atvēršana
Gustavo grāmatas «Beidzot! – dziesmu teksti un starpgadījumi» atvēršana

Grāmatā netrūkst stāstu arī par attiecībām ar tuvākajiem cilvēkiem, arī mammu Ludmilu Buteli, kura lepojas ar dēla sasniegumiem: "Viņš jau no bērnības bija ļoti emocionāls bērns. Redzat, tagad viņam gribējās izteikties vēl vairāk, uzrakstot arī grāmatu.

Grāmata – tas ir liecinājums, ka cilvēks ir ļoti radoši dzīvojis, ka viņam dvēsele jau ir tik piepildīta, ka gribas tajā ar citiem padalīties."

Ludmila atzīst – vēlme būt radošam un būt uzmanības centrā Gutavam bija jau kopš agras bērnības, un šai saistībā viņai atmiņā kāds gadījums, kad dēlam bija tikai divi ar pusi gadi: "Es nopirku viņam velveta bikses. Tajos 80. gados, kad neko nevarēja dabūt, tas bija kas īpašs. Mēs toreiz dzīvojām Purvciemā, pirmajā stāvā. Es viņam uzvilku tās bikses, un viņam uzreiz gribējās iziet ārā un tās parādīt. Pēkšņi man zvanīja daktere, kas dzīvoja stāvu augstāk, un vaicāja: "Vai tu redzi savu Gustiņu pa logu? Tu paskaties!". Es skatos – Gustiņš staigā. Kaut kur atradis cigaretes izsmēķi, to tur rokā, izstiepis roku aiz muguras, un staigā tik izteiksmīgi kā pa Parīzes bulvāri. Es vienkārši "apsēdos" no šī skata! Žēl, ka man tajos laikos nebija foto aparāta. No tā laika es uzreiz sapratu, ka viņam ir kaut kāds tāds iekšā, ka viņam gribas sev pievērst uzmanību."

Tikko klajā nākušajā Gustavo grāmatā apkopoti aptuveni 80 dziesmu teksti, ko papildina gandrīz 30 stāsti, kā arī līdz šim nepublicētas fotogrāfijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti