Ar zobenu un rakstāmspalvu – izdota grāmata par Latvijas armijas virsnieku Arvīdu Krīpenu

Izdota grāmata "Pulkvedis Arvīds Krīpens. Ar zobenu un rakstāmspalvu par Latviju", kuras atvēršanas svētki tiks svinēti Latvijas Kara muzejā 12. martā pulksten 17.00.

Jaunā grāmata aplūko Latvijas armijas virsnieka un Kara skolas priekšnieka pulkveža Arvīda Krīpena (1893–1968) dzīvesgājumu, militāro darbību teju trīsdesmit gadu garumā un aktīvo sabiedrisko darbību neatkarīgajā Latvijā un pēckara trimdā Vācijā un Austrālijā.

Grāmata "Pulkvedis Arvīds Krīpens. Ar zobenu un rakstāmspalvu par Latviju" ir iedalīta trīs daļās. Pirmajā daļā ir lasāma detalizēta Arvīda Krīpena biogrāfija, uzsvaru liekot uz viņa militārās karjeras līkločiem – cīņām Latvijas Neatkarības karā, jaunās Latvijas virsnieku un karavīru paaudzes audzināšanu starpkaru periodā un dramatiskajām gaitām Otrajā pasaules karā Latviešu leģiona rindās. Otrajā daļā ir padziļināti iztirzāta Arvīda Krīpena personība un viņa pārstāvēto militāro vienību darbība. Šeit ievietoti arī paša Krīpena dažādos laikos tapušie raksti vai to fragmenti par dažādām tēmām. Trešajā daļā apskatīta viņa aktīvā sabiedriskā darbība, kuras ietvaros viņš bija vairāku nozīmīgu sabiedrisko organizāciju, tostarp "Daugavas Vanagu", Latviešu virsnieku apvienības un citu organizāciju vadošajos amatos. Grāmatas saturu papildina bagāts fotogrāfiju klāsts.

Kā norāda grāmatas sastādītājs un Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Jānis Tomaševskis – šī grāmata ir īpaši aktuāla mūsdienu ģeopolitiskajā situācijā: "Viņa plašais publicistisko darbu klāsts un izpratne par militārām un politiskām lietām ir aktuāla arī mūsdienās, kad sabiedrībā notiek diskusijas par armijas un valsts aizsardzības nozīmi valsts pastāvēšanā."

Tādējādi šī grāmata var sniegt izpratni un ļaut mācīties par minētajiem jautājumiem vēsturiskā retrospektīvā.

Grāmata ir tapusi ar Latvijas Nacionālo karavīru biedrības iniciatīvu, un to būs iespējams iegādāties apgāda "Jumava" veikalos, kā arī citās Latvijas grāmatnīcās un grāmatu internetveikalos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti