Edgars Kupčs

Edgars Kupčs

Latvijas Radio Ziņu dienesta producents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Kamēr Rīgas domē top koalīcija, pagaidu administrācija steigā reorganizē izpildvaru
(papildināts)
Kamēr Rīgas domē top koalīcija, pagaidu administrācija steigā reorganizē izpildvaru (papildināts)
Partiju apvienības “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” mēra amata kandidāta Mārtiņa Staķa vadībā Rīgas domē šodien turpinājās sarunas par veidojamo koalīciju, kas iecerēta no četrām iepriekš opozīcijā strādājušajām frakcijām. Par vicemēru varētu kļūt "Jaunās Vienotības" Rīgas saraksta līderis Vilnis Ķirsis, bet par citām atbildības jomām un sadalāmajiem amatiem pašlaik vēl konkrētības nav. Tikmēr izpildvarā gan sagaidāmas būtiskas izmaiņas, turklāt, iespējams, vēl pirms jaunā sasaukuma darba sākuma.
VK: Iekšlietu ministrija ārkārtējā situācijā naudu tērējusi prātīgāk, taču arī necaurspīdīgi
(papild...
VK: Iekšlietu ministrija ārkārtējā situācijā naudu tērējusi prātīgāk, taču arī necaurspīdīgi (papildināts)
Vērtējot, kā Covid-19 pārvarēšanai piešķirto naudu tērējusi Iekšlietu ministrija, Valsts kontrole norādījusi uz lēmumu necaurspīdīgumu. Vienlaikus gan Iekšlietu ministrija ārkārtējā situācijā naudu esot tērējusi prātīgāk nekā citas ministrijas - iepirkums objektīvu iemeslu dēļ bija jāveic ātri un dažās dienās, bet atšķirībā no citām ministrijām iekšlietās bija tā sauktais četru acu princips, proti, bija vajadzīgs ministra saskaņojums.
Četras frakcijas piekrīt veidot koalīciju Rīgas domē
Četras frakcijas piekrīt veidot koalīciju Rīgas domē
Koalīciju Rīgas domē piekritušas veidot četras frakcijas mēra amata kandidāta Mārtiņa Staķa vadībā, kurš domē ievēlēts no “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” (AP/P) saraksta. Tādējādi ar 39 no 60 deputātu vietām koalīciju veidos vēlēšanu uzvarētāji AP/P kopā ar “Jauno Vienotību”, Nacionālās apvienības un Reģionu apvienības, kā arī Jaunās konservatīvās partijas deputātiem.
«Rīgas ūdens» pētīs, vai savus ūdens skaitītājus aizstāt ar jaunākiem mēraparātiem
«Rīgas ūdens» pētīs, vai savus ūdens skaitītājus aizstāt ar jaunākiem mēraparātiem
Reaģējot uz daudzu rīdzinieku sūdzībām, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) kopš pērnā rudens galvaspilsētā ir noņēmis 28 uzņēmuma «Rīgas ūdens» skaitītājus, lai veiktu to ārpuskārtas pārbaudes. Verifikācijā atklājies, ka prasībām neatbilst 23 skaitītāji jeb 82 procenti no visiem noņemtajiem. Tas patērētāju tiesību sargiem liek pieļaut, ka kļūdaini ūdeni skaita arī pārējās mājās, kuru skaits Rīgā ir mērāms tūkstošos. «Rīgas ūdens» kļūdas savā darbā neatzīst un piemēroto sodu apstrīd, taču arī atklāj, ka līdz gada beigām pētīs savus skaitītājus, lai lemtu, vai tie jāmaina pret jaunākiem un precīzākiem.
Kāda būs jaunā Rīgas domes koalīcija - sarakstu līderi iezīmē sadarbības iespējas
(papildināts)
Kāda būs jaunā Rīgas domes koalīcija - sarakstu līderi iezīmē sadarbības iespējas (papildināts)
Vēlēšanu aptauja liecina, ka varu Rīgā pārņems līdzšinējās opozīcijas partijas, ārpus koalīcijas atstājot iepriekšējos desmit gadus galvaspilsētā vadījušo "Saskaņu" un "Gods kalpot Rīgai", kas pēc sastrīdēšanās šoreiz startēja ar atsevišķiem sarakstiem. Potenciālie mēra amata kandidāti par jauno koalīciju pašlaik runā piesardzīgi.
Ielas, skolas un Rīgas dvīnis: pašvaldībām dāsni dod aizdevumus, taču projektus pavada šaubu ēna
Ielas, skolas un Rīgas dvīnis: pašvaldībām dāsni dod aizdevumus, taču projektus pavada šaubu ēna
Valdība otrdien atbalstīja pašvaldību vēlmi pēc aizņēmumiem vairāk nekā 18 miljonu eiro vērtībā. Šī ir jau trešā kārta, kurā pašvaldības var pieteikties aizdevumiem, kam valdība pavasarī rezervēja 150 miljonus eiro. Iepriekš vietvaras aizņemšanās griestus bija visai ātri sasniegušas, bet Covid-19 raisītās krīzes mazināšanai jeb ekonomikas atveseļošanai valdība radīja jaunu aizņemšanās instrumentu. Tagad redzams, ka pašvaldībām ir gana daudz atjaunojamu ielu un remontējamu skolu, bet Rīga savai teritorijai pandēmijas laikā grib radīt digitālu dvīni. Tomēr projektu ceļu līdz valdībai pavada arī šaubu ēna.
Finanšu uzraugi brīdina par krāpnieku zvaniem un aizdomīgiem ieguldījumu fondiem
Finanšu uzraugi brīdina par krāpnieku zvaniem un aizdomīgiem ieguldījumu fondiem
Līdz šim ik palaikam bankas ziņoja par viltvāržiem, kas finanšu iestāžu vārdā zvana klientiem un aicina veikt darījumus vai atklāt savus bankas datus. Tagad arī banku uzraugs - Finanšu kapitāla un tirgus komisija (FKTK) - brīdina par krāpniekiem, kuri zvana pa tālruni nejauši izvēlētiem Latvijas iedzīvotājiem, uzdodoties par komisijas darbiniekiem vai finanšu uzrauga uzdevumā.
Skrējējs aizsāk kustību, aicinot Baltijas ceļā vākt atkritumus
Skrējējs aizsāk kustību, aicinot Baltijas ceļā vākt atkritumus
Dažādu garo distanču izturības sacensību dalībnieks Tālis Banga ikdienā treniņus apvieno ar atkritumu vākšanu, piešķirot tiem ne tikai sportisku, bet arī sabiedriskā labuma nozīmi. Un šodien, kad atzīmējam Baltijas ceļa 31. gadadienu, Tālis Banga aizsāk kustību «TrashMob».
Latvijas Radio vadītāja: Daudzās nominācijas un divas balvas apliecina aizvadītu izcilu gadu
Latvijas Radio vadītāja: Daudzās nominācijas un divas balvas apliecina aizvadītu izcilu gadu
Latvijas Žurnālistu asociācija pasniegusi Izcilības balvas par pērnajā gadā labāko žurnālistu veikumu. Šajā reizē mediju darbs tika vērtēts deviņās kategorijās, un šogad saņemts rekordliels pieteikumu skaits – teju divi simti. Desmit nominantu pārstāv arī Latvijas Radio, bet divi saņēma izcilības balvas, un sabiedriskā radio vadītāja Una Klapkalne secina – tas apliecina aizvadītu izcilu gadu.
Ko Rīgai sola Centra partija?
Ko Rīgai sola Centra partija?
Centra partija Rīgā sola samazināt apkures izmaksas, salabot Rīgas ceļus, pa kuriem sabiedriskais transports rīdziniekus vedīšot bez maksas. Partija arī neatļaus Rīgas centrā rīkot praidus. Solījumiem gan pietrūkst paskaidrojuma, kā tos īstenos.
Ko Rīgai sola Rīcības partija?
Ko Rīgai sola Rīcības partija?
Kādā Dzelzavas ielas daudzdzīvokļu nama dzīvoklī reģistrētā Rīcības partija ar šādu nosaukumu ir zināma kopš 2008. gada. Datu bāzē "Lursoft" ir redzams, ka partijas mērķis ir "kļūt par Latvijas pilsoņu vairākumu partiju, lai iegūtu mandātu vairākumu Saeimas vēlēšanās un veidotu Ministru kabinetu".
Ķegumā uzņēmējs izdomājis atjautīgi noglabāt riepas, uzberot uz tām kalnu
Ķegumā uzņēmējs izdomājis atjautīgi noglabāt riepas, uzberot uz tām kalnu
Piedzīvojumu parka «Dimantu kalns» saimnieki Ķeguma novadā iecerējuši paplašināt savu atpūtas kompleksu, izveidojot mākslīgu kalnu 3000 kvadrātmetru platībā. Tā pamatnē uzņēmējs grib likt nolietotās riepas, tādējādi savdabīgā veidā īstenojot veco riepu otrreizēju izmantošanu. Ķeguma novada būvvalde projektam devusi zaļo gaismu, bet par tādu ideju domīgs kļuvis Valsts vides dienests, kas analizē, vai tāda riepu aprakšana atbilstu nosacījumam par otrreizēju izmantošanu.
Ko Rīgai sola «Jaunā konservatīvā partija» un Linda Ozola?
Ko Rīgai sola «Jaunā konservatīvā partija» un Linda Ozola?
Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir dibināta pirms sešiem gadiem. Tās darbības mērķis ir Latvijas kā neatkarīgas un demokrātiskas republikas attīstība, balstoties uz šādām konservatīvisma pamatvērtībām: 1918. gada 18. novembra republika; latviski runājoša nācija; demokrātija un tiesiskums; tradicionālā ģimene; labklājības valsts; ģeopolitiskā piederība Rietumiem. Konservatīvo sauklis: likums un kārtība.
Eksportētājiem liela interese par atbalstu nodarbinātajiem; tūrisma nozare piesakās gausāk
Eksportētājiem liela interese par atbalstu nodarbinātajiem; tūrisma nozare piesakās gausāk
Tieši pirms nedēļas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sāka pieņemt iesniegumus eksportējošo uzņēmumu valsts subsidēto darba algu programmā. Vēl pirms tam atbalstam varēja pieteikties tūrisma nozarē strādājošie uzņēmēji. Aģentūra pieteikumus sola izvērtēt mēneša laikā, bet jau tagad secināms: eksportējošie uzņēmumi par savu strādājošo pabalstīšanu interesējas naskāk nekā tūrisma nozare.

Pēc Eiropas Komisijas akcepta saņemšanas LIAA pirms nedēļas startēja atbalsta programmu eksportējošajiem uzņēmumiem. Nosacījumi paredz, ka atbalstam var pieteikties komersanti, kuru eksporta apmērs pērn sasniedza vismaz vienu miljonu eiro un kas saviem darbiniekiem maksāja vismaz 800 eiro algu. Kā papildu kritērijs tiek vērtēta Covid-19 ietekme uz uzņēmuma saimniecisko darbību, proti, ieņēmumiem šopavasar bijis jākrītas par vismaz piekto daļu. Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 51 miljons eiro. Atbilstoši prognozēm uz naudu varētu pretendēt apmēram 350 uzņēmumu.
Ko Rīgai sola «Saskaņa» un Konstantīns Čekušins?
Ko Rīgai sola «Saskaņa» un Konstantīns Čekušins?
Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa” tika izveidota 2010. gadā, apvienojoties “Tautas saskaņas partijai”, partijai “Jaunais centrs” un Sociāldemokrātiskajai partijai. Datu bāzē “Lursoft” ir lasāms, ka “Saskaņas” darbības mērķis ir tiesiskas valsts izveide, kas tiktu balstīta uz tikumības, sociālā taisnīguma un demokrātijas principiem.
Ko Rīgai sola «Jaunā Vienotība» un Vilnis Ķirsis?
Ko Rīgai sola «Jaunā Vienotība» un Vilnis Ķirsis?
Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" ar līderi Vilni Ķirsi grib risināt galvaspilsētā samilzušās problēmas - glābt infrastruktūru, izbeigt rindas bērnudārzos un citas. Krietni ietaupīt izdošoties, spēku zaudējot "Rīgas satiksmes" līgumam ar kompāniju "Rīgas karte", kas par 27 miljoniem gadā uztur sadārdzinātu e-talona sistēmu.
Jelgavā un Aizkrauklē divas nedēļas varēs izmēģināt bezpilota autobusu
Jelgavā un Aizkrauklē divas nedēļas varēs izmēģināt bezpilota autobusu
Pirmo reizi Latvijā – no 14. augusta Jelgavā un 9. septembra Aizkrauklē – divas nedēļas kursēs bezpilota autobuss, ko Zemgales Plānošanas reģions atvedis projektā par Baltijas jūras reģiona sadarbību pārejai uz videi draudzīgu autonomo jeb bez vadītāju sabiedrisko transportu.
Ar sarkaniem karodziņiem uzraugi veiklāk «izķers» aizdomīgos iepirkumus
Ar sarkaniem karodziņiem uzraugi veiklāk «izķers» aizdomīgos iepirkumus
Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) ir radījis jaunu rīku – "Sarkanie karodziņi". Turpmāk tādi karodziņi atzīmēs iepirkumus ar iespējamiem riskiem. Proti, ja konkursā izvēlēts viens dalībnieks bez konkurences, ja līgumcena ir pārāk liela, ja pieteikties konkursā nevar elektroniski, iepirkums daudzkārt grozīts vai paredzēts sevišķi garš līguma termiņš. Sarkanie karodziņi pie sludinājumiem pagaidām nenozīmēs iepirkumu pārtraukšanu vai citādu iejaukšanos, taču to mērķis ir uzlabot iepirkumu rīkošanas praksi, kurā jo sevišķi ar publiskās naudas tēriņiem arvien ir daudz problēmu.
Ko Rīgai sola «Jaunā Saskaņa», Kuzins un Kargina?
Ko Rīgai sola «Jaunā Saskaņa», Kuzins un Kargina?
Partija ar pretenciozo nosaukumu "Jaunā Saskaņa" ir dibināta pirms diviem gadiem. Datu bāzē "Lursoft" teikts, ka tās darbības mērķi ir sindikālisma ekonomikas modeļa ieviešana. Sindikālisms ir sociālisma novirziens, kas pieprasa, lai ekonomikas sistēma valstī tiktu veidota tā, ka uzņēmumi pieder to strādniekiem.
Lai izvairītos no sodu dubultošanās, CSDD autovadītājus aicina elektroniski aktualizēt savus datus
Lai izvairītos no sodu dubultošanās, CSDD autovadītājus aicina elektroniski aktualizēt savus datus
Kopš jūlija ir stājušās spēkā likuma izmaiņas, kas paredz, ka autovadītājiem un transportlīdzekļu īpašniekiem piemērotie sodi ir jānomaksā mēneša laikā. Līdz šim daļa par naudas sodiem domāja tikai pirms tā sauktās tehniskās apskates iziešanas, jo ar saistībām pret valsti to nevarēja izdarīt. Turklāt, ja sodu nesamaksā mēneša laikā, lieta tiek nodota tiesu izpildītājiem, tādējādi saistības var kļūt par trešdaļu lielākas vai pat dubultoties.
Ko «Alternative» un Valērijs Petrovs sola Rīgai?
Ko «Alternative» un Valērijs Petrovs sola Rīgai?
Partija “Alternative” un tās Rīgas mēra amata kandidāts Valērijs Petrovs sola cīņu ar korupciju un īres mājokļus, pabalstus jaunajām māmiņām. Partijas prioritātes, veidojot Rīgas budžetu, būs bērni, ceļi un sociālā drošība.
«Conexus» nonākšana valsts kontrolē: daudzi miljoni un politiskas ambīcijas, bet gāzes lietotāji bez...
«Conexus» nonākšana valsts kontrolē: daudzi miljoni un politiskas ambīcijas, bet gāzes lietotāji bez ieguvumiem
Izpildot valdības uzdoto, valsts uzņēmums “Augstsprieguma tīkls” no Krievijas kompānijas “Gazprom” ir nopircis 34% akciju uzņēmumā “Conexus Baltic Grid”. Tādējādi mūsu valsts līdz vairāk nekā 68% ir palielinājusi un nu pilnībā kontrolē gāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmu Latvijā. Valsts uzsver, ka ar šo darījumu tiek veicināta valsts enerģētiskā drošība, neatkarība un attīstība. Tikmēr eksperti norāda, ka valsts kontroles iegūšanai lielas jēgas nebija – tikai iztērēti daudzi miljoni, apmierinot politiskas ambīcijas.
Lietā par krematorijas iznomāšanu Rīgas dome zaudē arī Augstākajā tiesā
Lietā par krematorijas iznomāšanu Rīgas dome zaudē arī Augstākajā tiesā
Ar nepārsūdzamu spriedumu arī Augstākā tiesa ir atzinusi, ka Rīgas dome tai piederošo krematoriju Varoņu ielā savam ierastajam sabiedrotajam privātuzņēmējam nomā ir nodevusi prettiesiski. Tādējādi pēc gada stāsies spēkā Administratīvās rajona tiesas izlemtais, ka strīdīgais līgums ir jāpārtrauc. Firmai “Rīgas kremācijas centrs – krematorija” telpas būs jāpamet, bet domei jādomā, ko ar krematoriju darīt tālāk.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd