Panorāma

Onkoloģijas problēmu risinājumi – pagaidām uz papīra

Panorāma

Atliek lēmumus par robežšķērsotājiem

Algu subsīdijām piešķir 70 miljonus eiro

Covid-19 krīzes dēļ eksportējošo un tūrisma nozares uzņēmumu darbinieku algām sadalīs 70,2 miljonus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nodarbinātības sekmēšanai saistībā ar Covid-19 krīzes sekām eksportējošiem un tūrisma nozares uzņēmumiem atvēlēs 70,2 miljonus eiro, informēja Ekonomikas ministrijā. No kopējās summas 51 miljoni eiro paredzēts atbalstam eksportējošiem uzņēmumiem un 19,2 miljoni eiro - atbalstam tūrisma nozares komersantiem.

ĪSUMĀ:

  • Eksportējošie un tūrisma nozares uzņēmumi saņems atbalstu - 25% un 30% no pērn veiktajām sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. 
  • Kopā algu subsīdijām atvēlēs 70,2 miljonus eiro.
  • Uzņēmumiem būs jāpierāda ieņēmumu samazināšanās un jābūt nomaksātiem nodokļiem.
  • LIAA brīdina, ka no iesnieguma līdz naudas saņemšanai var paiet piecas nedēļas.
  • Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijā gribētu, lai naudu varētu izlietot ne tikai algām.

Atbalsts eksportējošiem uzņēmumiem

Atbalstam varēs pieteikties eksportējoši uzņēmumi:

  • kuru preču un pakalpojumu eksporta apjoms 2019. gadā sasniedza vismaz 1 miljonu eiro;
  • kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 krīzes ietekmē vienā mēnesī laika periodā no 2020. gada aprīļa līdz jūnijam, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies par 20%;
  • kuru darbiniekiem izmaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa, par kuru ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, 2019. gadā ir ne mazāka kā 800 eiro;
  • kuriem uz iesnieguma iesniegšanas dienu nav Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parāds, kas kopsummā pārsniedz 1000 eiro, izņemot nodokļu maksājumus, kuriem ir piešķirts samaksas termiņa pagarinājums, noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu vai noslēgts vienošanās līgums.

Atbalstu - vienreizēju grantu jeb dāvinājumu darba samaksas kompensēšanai - uzņēmējs saņems 25% apmērā no 2019. gadā nomaksātām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk kā 800 000 eiro. Atbalsta summu saimnieciskās darbības veicējs saņems vienā maksājumā, un tā obligāti būs jāizlieto līdz gada beigām.

Atbalsts tūrisma nozares uzņēmumiem

Atbalstam varēs pieteikties tūrisma nozares uzņēmumi, kas līdz 2020. gada 1. martam savu darbības veidu ir reģistrējuši atbilstoši šādās jomās:

  • Izmitināšana viesnīcās, viesu mājās un citviet;
  • Kempingu, atpūtas transportlīdzekļu laukumu un apdzīvojamo autopiekabju laukumu darbība;
  • Pakalpojumi, kas saistīti ar mašīnu un iekārtu iznomāšanu;
  • Profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi;
  • Ceļojumu biroju, kā arī tūrisma operatoru pakalpojumi;
  • Sanāksmju un tirdzniecības izstāžu organizatoru pakalpojumi;
  • Kultūras iestāžu darbība;
  • Atrakciju un atpūtas parku darbība;
  • Cita izklaides un atpūtas darbība.

Atbalstu saņems komersanti:

  • kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 krīzes ietekmē vienā mēnesī laika periodā no 2020. gada aprīļa līdz jūnijam, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies par 30%;
  • kuriem uz iesnieguma iesniegšanas dienu nav VID administrēto nodokļu parāds, kas kopsummā pārsniedz 1000 eiro, izņemot nodokļu maksājumus, kuriem ir piešķirts samaksas termiņa pagarinājums, noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu, vai noslēgts vienošanās līgums.

Atbalstu - vienreizēju grantu jeb dāvinājumu darba samaksas kompensēšanai - uzņēmējs saņems 30% apmērā no 2019. gadā nomaksātām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk kā 800 000 eiro. Atbalsta summu saimnieciskās darbības veicējs saņems vienā maksājumā, un tā obligāti būs jāizlieto līdz gada beigām.

Viesnīcu un restorānu asociācija priecājas, ka beidzot panākta vienošanās par atbalstu nozarei, tomēr esot arī savi trūkumi.

"Šo kalendāro periodu vajadzēja noteikt vismaz līdz 31. martam. Uzņēmums, kurš rēķinās ar kādu summu, varētu to izrēķināt un sadalīt, ņemot vērā sezonalitātes ietekmi.

Protams, būtu ļoti labi, ja šī summa nebūtu visa jāparedz tieši darbaspēka atalgojumam,

bet būtu iespēja daļu summas novirzīt kādu citu fiksētu izmaksu segšanai, kā komunālo maksājumu vai bankas procentu segšanai. Kad nozares dalībniekiem nav ieņēmumu, ir ļoti grūti šos maksājumus segt," komentēja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV") paskaidroja, ka daļai uzņēmumu joprojām nav iespēja atsākt darboties ar pilnu jaudu, tādēļ rodas grūtības noturēt darbiniekus daļējas dīkstāves dēļ. Tāpat daļai uzņēmumu joprojām ir naudas plūsmas un piegāžu ķēžu traucējumi, atlikti norēķini un apgrozāmo līdzekļu trūkums.

"Atbalsta programmu ietvaros šie uzņēmumi varēs saņemt no valsts vienreizēju grantu jeb dāvinājumu, kura lielums būs atkarīgs no nomaksāto nodokļu apjoma. Valsts atbalsts paredzēts darbinieku darba samaksas kompensēšanai. Atbalstam uzņēmēji varēs pieteikties pēc atbalsta programmu saskaņošanas ar Eiropas Komisiju, provizoriski – šā gada jūlija beigās," norādīja ministrs.

Atbalsta programmas administrēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Pēc atbalsta programmu saskaņošanas ar Eiropas Komisiju LIAA informēs par pieteikumu iesniegšanas kārtību un termiņu. 

Atbalstam uzņēmumi varēs pieteikties līdz šā gada 30. septembrim, iesniedzot LIAA elektroniski parakstītu iesniegumu. Pēc iesnieguma saņemšanas LIAA izvērtēs tajā norādīto informāciju, pieņems lēmumu par atbalsta piešķiršanu un izmaksās atbalstu uz uzņēmuma kontu. Sarakstu ar uzņēmumiem, kuri saņēmuši atbalstu, LIAA publicēs savā tīmekļvietnē un nosūtīs Valsts ieņēmumu dienestam. Pēc atbalsta sniegšanas LIAA veiks pēcuzraudzību par atbalsta izlietojumu. 

LIAA informēja, ka iesniegumu izvērtēšanai būs nepieciešams laiks, ņemot vērā, ka uz palīdzību varētu pretendēt ap 7000.

"Ja LIAA saņems solīto atbalstu no citām valsts pārvaldes institūcijām,

uzņēmējiem jārēķinās, ka no iesnieguma iesniegšanas līdz faktiskai atbalsta saņemšanai varētu paiet aptuveni piecas nedēļas.

Apzināmies, ka atbalsts tūrisma nozares uzņēmējiem ir ļoti nepieciešams un uzņēmēji vēlas saņemt šo atbalstu pēc iespējas ātrāk, tomēr tas, cik ātri spēsim apstrādāt saņemtos iesniegumus, lielā mērā būs atkarīgs no faktiskā iesniegumu skaita un LIAA kapacitātes. Aicinām arī uzņēmējus rūpīgi iepazīties ar atbalsta saņemšanas nosacījumiem pirms iesnieguma iesniegšanas," norādaīja LIAA direktors Kaspars Rožkalns. 

KONTEKSTS: 

Covid-19 krīzes radīto ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā. Atbalsta instrumenti Latvijā saglabāsies līdz gada beigām. Ekonomikas ministrijā jau iepriekš norādīja, ka algu subsīdijām varētu atvēlēt 70 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti