VVD pieķer atkritumu apsaimniekotāju mēģinājumā izvairīties no 15 000 eiro dabas resursa nodokļa nomaksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts vides dienests (VVD), atkritumu plūsmu kontrolei izmantojot tiešsaistes videonovērošanas kameras, novērsa, iespējams, mēģinājums izvairīties no vairāk nekā 15 000 eiro dabas resursu nodokļa nomaksas atkritumu apsaimniekošanas punktā Tukumā.

Vides dienestā informēja, ka no šī gada 1.augusta VVD ir plašākas tiesības atkritumu plūsmas kontrolei izmantot tehniskos līdzekļus, tostarp videonovērošanas kameras un GPS gadījumos, ja ir pamatotas aizdomas par normatīvo aktu atkritumu apsaimniekošanas jomā prasību, atkritumu apsaimniekošanas atļaujas vai piesārņojošo darbību veikšanas atļaujas nosacījumu pārkāpšanu.

Šī gada marta beigās izcēlās ugunsgrēks “Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrības “Piejūra”” atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacijas teritorijā Tukumā, Dienvidu ielā 1. Pēc uzņēmuma pārstāvja teiktā šajā teritorijā tika uzglabātas aptuveni 200 tonnas sadedzināšanai sagatavotie atkritumi.

Pēc ugunsgrēka nodzēšanas VVD inspektori, apsekojot teritoriju, vizuāli konstatēja, ka uzņēmuma sniegtā informācija neatbilst faktiskajam atkritumu apjomam – tas bija būtiski lielāks nekā norādīja uzņēmums.

Lai pārliecinātos par faktisko uzkrāto atkritumu apjomu, VVD šajā teritorijā uzstādīja tiešsaistes videonovērošanas kameras.

Kameras ne tikai fiksēja katru no teritorijas izbraukušo kravas automašīnu, papildus reģistrējot datus par transporta reģistrācijas numuriem, bet arī pārraidīja šos datus uz VVD serveri.

Dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga stāstīja, ka pirmā video tiešsaistes kamera transporta plūsma kontrolei tika uzstādīta Tukumā, Dienvidu ielā, “Piejūras” šķirošanas stacijā pēc tam, kad bija izcēlies ugunsgrēks un atklājās, ka uzņēmuma dokumentos uzrādītie dati par atkritumu apjomiem neatbilst patiesībai.  

Elita Baklāne-Ansberga: Par mēģinājumu izvairīties no 15 000 eiro dabas resursa nodokļa nomaksas
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

“Mums šī salīdzinošā investīcija kontroles līdzekļos un ieguvums valsts budžetā jau ir atmaksājies,” sacīja dienesta vadītāja.

Veicot arī citus papildus pasākumus detalizētai atkritumu plūsmas kontrolei, VVD uzraudzībā no šīs teritorijas kopumā izvestas un cieto sadzīves atkritumu poligonā “Janvāri” noglabātas 507,66 tonnas degušo atkritumu. Atbilstoši likmei – 50 eiro par tonnas atkritumu apglabāšanu poligonā – uzņēmumam par šo atkritumu apglabāšanu būs jāsamaksā dabas resursu nodoklis vairāk nekā 25 000 eiro apmērā. Savukārt, ja VVD būtu piekritis uzņēmuma iepriekš minētajam atkritumu apjomam, nodoklī maksājamā summa būtu mazāka – aptuveni 10 000 eiro.

Papildus VVD konstatējis, ka “Piejūra” nav ievērojis piesārņojošas darbības atļaujā izvirzītos nosacījumus – reāli uzglabātas vairāk nekā 500 tonnas sadedzināmo atkritumu, bet atļaujā noteikts pagaidu uzglabāšanas apjoms 300 tonnas. Par šo faktu VVD ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu.

Uzņēmums “Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība “Piejūra”” pieder Dundagas, Engures, Jaunpils, Jūrmalas, Kandavas, Mērsraga, Rojas, Talsu un Tukuma domēm. To vada Ēriks Zaporožecs. Valsts ieņēmumu dienests kompāniju šogad apbalvojis ar bronzas līmeni nodokļu nomaksas ziņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti