Spēlmaņu nakts

Grand Prix – "Puika, kurš redzēja tumsā"

Spēlmaņu nakts

Mūža ieguldījums - Leonids Lencs

Spēlmaņu nakts 2019/2020 balvu pasniegšanas ceremonija

«Spēlmaņu naktī» triumfē Valters Sīlis un «Puika, kurš redzēja tumsā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

23. novembrī, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, tika apbalvoti aizvadītās teātra sezonas labākie iestudējumi un individuālie sniegumi. Gada izrādes titulu un “Grand Prix” saņēma Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Puika, kurš redzēja tumsā”, kuras režisors Valters Sīlis plūca laurus arī kā gada režisors.

ĪSUMĀ:

  • “Grand Prix” un balvu kā gada mazās formas izrāde saņēma izrāde “Puika, kurš redzēja tumsā”. Izrādes režisors Valters Sīlis saņēma gada režisora balvu, savukārt Lienīte Slišāne – gada gaismu mākslinieces balvu. Kārlis Reijers gada aktiera balvu saņēma par vairākām lomām Nacionālā teātra izrādēs, tai skaitā “Puika, kurš redzēja tumsā”.
  • Par gada lielās formas izrādi atzina režisora Elmāra Seņkova darbu “Šekspīrs” Liepājas teātrī, kas saņēma arī skatītāju balvu kā gada izrāde. Aktrise Inese Kučinska par Ričarda III lomu izrādē saņēma gan žūrijas, gan skatītāju balvu kā gada aktrise. Savukārt Reinis Suhanovs plūca laurus kā gada scenogrāfs par darbu izrādēs “Šekspīrs” un “Margarēta” (Nacionālais teātris).
  • Gada izrādes pusaudžiem balvu saņēma režisores Kristas Burānes darbs “Netikumīgie”, ko žūrija novērtēja arī kā gada labāko sasniegumu oriģināldramaturģijā, balvu piešķirot izrādes autoru kolektīvam.
  • Balvu kā gada izrāde bērniem saņēma režisora Toma Treiņa darbs “Pagalms atdzīvojas”.
  • Par gada notikumu digitālajā vidē atzina režisora Elmāra Seņkova tīmekļa izrādi “Irānas konference”.
  • Gada aktiera otrā plāna lomā titulu izpelnījās Kaspars Dumburs, bet gada aktrises otrā plāna lomā – Elita Kļaviņa. Savukārt skatītāju balsojumā par gada aktieri atzina Andri Keišu.
  • Gada jaunā skatuves mākslinieka balvas saņēma aktieri Kārlis Arnolds Avots un Rihards Zelezņevs.
  • Par gada kostīmu mākslinieku atzina Madaru Botmani, par gada video māksliniekiem – Gintu Gabrānu, Tomu Zeļģi un Gustavu Voldemāru Lociku, par gada kustību mākslinieci – Elīnu Gediņu, savukārt par gada muzikālās partitūras autori – Annu Ķirsi.

«Spēlmaņu naktī» triumfē Valters Sīlis un «Puika, kurš redzēja tumsā»
00:00 / 15:30
Lejuplādēt

Balvas pasniedza 18 kategorijās, kā arī sveica balvas “Par mūža ieguldījumu teātra mākslā” laureātus – režisori Māru Ķimeli un aktieri Leonīdu Lencu – un pasniedza skatītāju simpātijas balvas un bērnu un jauniešu žūrijas specbalvas.

Asprātīgu mūzikas video intermēdiju caurvīta, "Spēlmaņu nakts” ceremonija šogad notika gluži kā visa dzīve pašlaik – pa daļai klātienē, pa daļai video formātā. Aktieri atradās katrs savā teātrī un ceremonijai pieslēdzās tiešsaistē, bet vakara vadītāji – aktieri Sandis Pēcis, Viktors Ellers un Gatis Maliks – bija uz Liepājas teātra skatuves.

“Spēlmaņu nakts” laureāti

Gada jaunais skatuves mākslinieks

Kā pirmos ceremonijā nosauca gada jaunos skatuves māksliniekus.

Aktierim Kārlim Arnoldam Avotam balva piešķirta par V lomu Dailes teātra izrādē “Elpa” un Dmitrija Prokofjeviča Razumihina lomu izrādē Valmieras Drāmas teātra izrādē “731. solis”.

Savukārt aktieris Rihards Zelezņevs balvu saņēma par Klāva lomu apvienības “PERFOrācija ”izrādē “Plastmasas huligāni”, lomu Valmieras vasaras teātra festivāla izrādē “Pagalms atdzīvojas”, lomām apvienības “PERFOrācija” tiešsaistes izrādē “Vol.1 Antiņš” un Kolēģa lomu apvienības “Esarte” izrādē “Medības”.

Nominanti:

  • Kārlis Arnolds Avots
  • Matīss Budovskis
  • Sandija Dovgāne
  • Paulīne Kalniņa
  • Agris Krapivņickis
  • Emīls Ralfs
  • Elizabete Skrastiņa
  • Rihards Zelezņevs

Gada kustību mākslinieks

Par gada kustību mākslinieci šogad atzīta horeogrāfe Elīna Gediņa par darbu Latvijas Nacionālā teātra izrādē “Tukšais zieds (Jerma)” un apvienības “Esarte” izrādē “α SAPIENSI”, kas tapusi Valmieras vasaras teātra festivāla ietvaros.

Nominanti:

  • Agate Bankava (“Te sākas nakts”, Ģertrūdes ielas teātris)
  • Kristīne Brīniņa  (“Uzvara ir mirklis”, Valmieras vasaras teātra festivāls)
  • Arīna Buboviča (“Fake News!”, teātra trupa “Kvadrifrons”)
  • Elīna Gediņa (“Tukšais zieds (Jerma)”, Latvijas Nacionālais teātris, “α SAPIENSI”, teātra apvienība “Esarte”, izrāde tapusi Valmieras vasaras teātra festivāla ietvaros)
  • Regnārs Vaivars sadarbībā ar Ingu Raudingu (“Purva bridējs ugunī”, Liepājas teātris) 

Gada kostīmu mākslinieks

Balvu kā gada kostīmu māksliniece saņēma Madara Botmane par darbu Latvijas Nacionālā teātra izrādē “Alise Brīnumzemē” un Liepājas teātra izrādē “Purva bridējs ugunī”.

Nominanti:

Gada gaismu mākslinieks

Laurus kā labākā gaismu māksliniece plūca Lienīte Slišāne par darbu Latvijas Nacionālā teātra izrādē “Puika, kurš redzēja tumsā”.

Nominanti:

Gada video mākslinieks

Gada video mākslinieku gods šogad piešķirts Latvijas Nacionālā teātra izrādes “Alise Brīnumzemē” komandai – Gintam Gabrānam, Tomam Zeļģim, Gustavam Voldemāram Locikam.

Nominanti:

  • Gints Gabrāns, Toms Zeļģis, Gustavs Voldemārs Lociks (“Alise Brīnumzemē”, Latvijas Nacionālais teātris)
  • Elīna Matvejeva, Inese Tīkmane, Kārlis Zemītis (“Zalkša līgava”, Jaunais Rīgas teātris)
  • Elizabete Mežule-Gricmane, Krista Burāne  (“Netikumīgie”, “Dirty Deal Teatro”)
  • Toms Zeļģis (“Puika, kurš redzēja tumsā”, Latvijas Nacionālais teātris)

Gada muzikālās partitūras autors

Par gada labāko muzikālās partitūras autori žūrija atzina komponisti Annu Ķirsi, kuras darbu var dzirdēt Jaunā Rīgas teātra izrādē “Zalkša līgava” un Dailes teātra izrādē “Elpa”.

Nominanti:

Gada scenogrāfs

Gada scenogrāfa balvu saņēma Reinis Suhanovs par darbu Liepājas teātra izrādē “Šekspīrs” un Latvijas Nacionālā teātra izrādē “Margarēta”.

Nominanti:

Gada sasniegums oriģināldramaturģijā

Balvu par gada sasniegumu oriģināldramaturģijā žūrija piešķīra “Dirty Deal Teatro” izrādes “Netikumīgie” autoru kolektīvam – Kristai Burānei, Lailai Burānei, Marijai Luīzei Meļķei, Kirilam Ēcim, Raimondam Ķirķim, Reinim Boteram, Agnesei Krivadei un Kārlim Vērdiņam.

Nominanti:

  • Ivo Briedis “Pēdējais salmiņš” (Latvijas Nacionālais teātris)
  • Rasa Bugavičute-Pēce “Puika, kurš redzēja tumsā” (Latvijas Nacionālais teātris)
  • Evarts Melnalksnis, Klāvs Mellis “Lepnums un aizspriedumi” (Latvijas Nacionālais teātris sadarbībā ar trupu “Kvadrifrons”)
  • Autoru kolektīvs (Krista Burāne, Laila Burāne, Kirils Ēcis, Raimonds Ķirķis, Marija Luīze Meļķe, Reinis Boters, Agnese Krivade, Kārlis Vērdiņš) “Netikumīgie” (“Dirty Deal Teatro”)

Skatītāju balvas

Sabiedrisko mediju portāla LSM.lv skatītāju balsojumā uz balvām šogad pretendēja tie aktieri un aktrises, kas “Spēlmaņu naktij” nominēti par darbu pirmā plāna lomās, kā arī visas izrādes, kas nominētas kā gada lielās formas izrāde, mazās formas izrāde, izrāde bērniem un izrāde pusaudžiem.

Skatītāji par gada labāko aktieri atzinuši Andri Keišu, bet gada aktrises gods skatītāju vērtējumā piešķirts Inesei Kučinskai. Savukārt gada labākā izrāde, skatītāju prāt, bijusi Šekspīrs Liepājas teātrī.

Gada aktrise otrā plāna lomā

Gada aktrises otrā plānā lomā balvu saņēma Elita Kļaviņa par Felicitas Ertneres lomu Jaunā Rīgas teātra izrādē “Meklējot Spēlmani”.

Nominanti:

Gada aktieris otrā plāna lomā

Balvu kā gada aktierim otrā plānā lomā žūrija piešķīra Kasparam Dumburam par Luī lomu Ģertrūdes ielas teātra izrādē “Te sākas nakts”.

Nominanti:

  • Maksims Busels (Juliāns Sopots izrādē “Piecas dziesmas pēc atmiņas” Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris; Tuzenbahs izrādē “Trīs māsas”, “Hanzas perons”)
  • Kaspars Dumburs (Luī izrādē “Te sākas nakts”, Ģertrūdes ielas teātris)
  • Āris Matesovičs (Opītis izrādē “Te sākas nakts”, Ģertrūdes ielas teātris)
  • Edgars Ozoliņš (Jago izrādē “Šekspīrs”, Liepājas teātris)
  • Mihails Samodahovs (Pirmais policists izrādē “Cilvēks no Podoļskas”, Daugavpils teātris)
  • Aigars Vilims (Jākobs Engstranns izrādē “Alvinga kundze”, Valmieras Drāmas teātris)

Gada aktrise

Gada aktrises laurus šogad plūca Inese Kučinska par Ričarda III tēlojumu Liepājas teātra izrādē “Šekspīrs”.

Nominanti:

  • Maija Doveika (Jerma izrādē “Tukšais zieds (Jerma)”, Latvijas Nacionālais teātris)
  • Esmeralda Ermale (Šarlote izrādē “Rudens sonāte”, Rēzeknes teātris “Joriks”)
  • Inese Kučinska (Ričards III izrādē “Šekspīrs”, Liepājas teātris)
  • Marija Linarte (Ziednese izrādē “Zalkša līgava”, Jaunais Rīgas teātris)
  • Ieva Segliņa (S izrādē “Elpa”, Dailes teātris)

Gada aktieris

Gada aktiera godu žūrijas redzējumā izpelnījās Kārlis Reijers par Jēkaba lomu izrādē “Puika, kurš redzēja tumsā”, Ņurņika lomu izrādē “Katls” un Advokāta lomu izrādē “Margarēta” (visas Latvijas Nacionālajā teātrī).

Nominanti:

Gada režisors

Balvu kā gada režisors saņēma Valters Sīlis par izrādēm “Puika, kurš redzēja tumsā” un “Finlandizācija”, kas tapa Latvijas Nacionālajā teātrī, kopā ar Kati Krolli radīto izrādi “Izskatās, ka tu mirsi” teātrī "Dirty Deal Teatro” un Valmieras vasaras teātra festivālā tapušo izrādi “Uzvara ir mirklis”.

Nominanti:

Balvas par mūža ieguldījumu

Šogad balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņēma režisore Māra Ķimele un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Leonīds Lencs.

Māra Ķimele saņem balvu par mūža ieguldījumu
Māra Ķimele saņem balvu par mūža ieguldījumu

Aprakstot Māras Ķimeles mūža ieguldījumu teātrī, teātra zinātniece Ieva Struka izceļ režisores unikalitāti Latvijas teātra ainā, ko veido viņas mērķtiecīgais ceļš un nostrādātais mūžs režisores profesijā, pedagoģiskais ieguldījums un spēja mākslā apvienot latvisku pasaules izjūtu ar pasaules elpu. “Māra ir Māra. Tiešām tikai viena tādam,” uzsver Struka.

Leonīds Lencs saņem balvu par mūža ieguldījumu
Leonīds Lencs saņem balvu par mūža ieguldījumu

Savukārt rakstot par Leonīda Lenca mūža ieguldījumu teātrī, teātra kritiķe un zinātniece Edīte Tišheizere uzsver, ka aktiera dabā veiksmīgi apvienojušās harisma un drosme, jūtība un prāts, norādot: “Ar dziļu dažādu kultūru un valodu izpratni, Leonīds Lencs ir radījis tēlus, kas skar ikvienu – jo tie vispirms un galvenokārt ir sarežģītas, pretrunīgas un interesantas cilvēciskas būtnes.”

Bērnu un jauniešu žūrijas specbalvas

Bērnu žūrija šogad lēma specbalvas piešķirt divām izrādēm – režisora Intara Rešetina izrādei "Inspektors Tutū" Dailes teātrī un režisoru Beatrises Zaķes un Pamelas Butānes tiešsaistes izrādei “Vol.1 Antiņš” (teātra apvienība “PERFOrācija”).

Savukārt jauniešu žūrija specbalvu piešķīra režisore Kārļa Krūmiņa izrādei “Nelabā roka” (Ģertrūdes ielas teātris sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju).

Gada izrāde bērniem

Par gada izrādi bērniem “Spēlmaņu nakts” žūrija atzina režisora Toma Treiņa darbu “Pagalms atdzīvojas”, kas bija skatāms Valmieras vasaras teātra festivālā.

“Pagalms atdzīvojas” ir stāsts par vienā pagalmā dzīvojošu draugu satikšanos pie kādas garāžas, kas pārtop nepieredzētā piedzīvojumā – pēkšņi atdzīvojas asfalts, uz kura draugi stāv, nobružātās garāžas durvis, saldējums un vēl daudzas citas lietas, kuras atrodas garāžā un pie tās. Draugi, sarunājoties ar lietām, uzzina, ko tās jūt, domā un kā tās sadzīvo vienā garāžā.

Nominanti:

Gada izrāde pusaudžiem

Balvu kā gada izrāde pusaudžiem saņēma režisores Kristas Burānes darbs “Netikumīgie” teātrī “Dirty Deal Teatro”.

Izrāde “Netikumīgie” ir veidota kā divu reālu astoto klašu skolēnu portretu galerija dzejas formā, un par tās atspēriena punktu kalpoja 2015. gadā pieņemtie tā sauktie “tikumības grozījumi” Izglītības likumā. Ar trīs jaunu dzejnieku vārdu triepieniem gleznotas astotklasnieku domas, pieredze, jūtas un sapņi.

Nominanti:

  • Cilvēkam vajag suni” (Valmieras Drāmas teātris, režisors Jānis Znotiņš)
  • Dullais” (Cēsu Mazais teātris, režisors Mārtiņš Eihe)
  • Nelabā roka” (Ģertrūdes ielas teātris sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju, režisors Kārlis Krūmiņš)
  • Netikumīgie (“Dirty Deal Teatro”, režisore Krista Burāne)

Gada notikums digitālajā vidē

Žūrija šogad vērtēja arī Covid-19 pandēmijas laikā tapušos iestudējumus, lemjot piešķirt balvu jaunā kategorijā “Gada notikums digitālajā vidē”. Šo godu izpelnījās režisora Elmāra Seņkova tīmekļa izrāde “Irānas konference”.

Atzītā krievu dramaturga Ivana Viripajeva lugas “Irānas konference” iestudējums Elmāra Seņkova režijā tapa, izmantojot platformu “Zoom”, un tajā piedalās 11 aktieri no dažādiem Latvijas teātriem. Luga stāsta par kādu it kā šķietami zinātnisku konferenci Dānijā, kurā satiekas Rietumu kultūras izcilākie un gaišākie prāti, inteliģence un citi ievērojami sabiedrības cilvēki, lai spriestu par kādas citas – Irānas – valsts un tās nācijas problēmām, cilvēktiesībām un reliģiju. Darbs uzdod jautājumu – cik daudz patiesību ir uz šīs pasaules, un kāda ir mūsējā?

Nominanti:

  • Izrāžu cikls e-teātra skatuvē “Baltais kubs” (Latvijas Nacionālais teātris, režisori: Ināra Slucka, Valters Sīlis, Intars Rešetins)
  • Tiešsaistes izrāde “24h” (teātra trupa “Kvadrifrons” un autoru kolektīvs)
  • Tīmekļa izrāde “Irānas konference (režisors Elmārs Seņkovs)
  • Mini sēriju cikls “Patakoļako” (Liepājas teātris, režisors Mārtiņš Kalita)
  • Klausāmizrāde “Rolanda dziesma” (teātra trupa “Kvadrifrons” un autoru kolektīvs)
  • Tiešsaistes izrāde “Vol.1 Antiņš” (teātra apvienība “PERFOrācija”, režisores Beatrise Zaķe, Pamela Butāne)

Gada mazās formas izrāde

Par gada mazās formas izrādi žūrija atzina režisora Valtera Sīļa darbu “Puika, kurš redzēja tumsā” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces luga “Puika, kurš redzēja tumsā” ir stāsts par Jēkabu, kurš piedzimis neredzīgiem vecākiem, tāpēc viņam nav diži lielas izvēles – jābūt atbildīgam un saprotošam, jāattaisno uz viņu liktās vecāku cerības. Neredzīgo pasaulē Jēkabs ir vienīgais, kurš redz tumsā. Grūti paliek brīdī, kad jāsāk iet skolā un nākas aptvert, ka patiesībā viņš vienkārši ir piedzimis neredzīgiem vecākiem un visa dzīve ir viens bezgalīgs pienākums.

Nominanti:

  • Finlandizācija” (Latvijas Nacionālais teātris, režisors Valters Sīlis)
  • Margarēta” (Latvijas Nacionālais teātris, režisors Reinis Suhanovs)
  • Medības” (teātra apvienība “Esarte” sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju, režisors Elmārs Seņkovs)
  • Puika, kurš redzēja tumsā(Latvijas Nacionālais teātris, režisors Valters Sīlis)
  • Te sākas nakts” (Ģertrūdes ielas teātris, režisors Vladislavs Nastavševs)

Gada lielās formas izrāde

Balvu kā gada lielās formas izrāde šogad saņēma režisora Elmāra Seņkova darbs “Šekspīrs” Liepājas teātrī.

Izrāde “Šekspīrs” ir režisora Elmāra Seņkova debija Liepājā. Pasaulslavenā angļu dzejnieka un dramaturga četru traģēdiju mūsdienīgo kopsalikumu radījusi dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce. Uz skatuves satiekas Ričards III, Lēdija Makbeta, Džuljeta, Otello un citi Šekspīra varoņi, piedāvājot skatītājiem daudz asiņu, daudz melna humora un vēl vairāk līķu, kā jau Šekspīra lugās tas ierasts.

Nominanti:

  • Elpa” (Dailes teātris, režisors Dmitrijs Petrenko)
  • Šekspīrs (Liepājas teātris, režisors Elmārs Seņkovs)
  • Tukšais zieds (Jerma)” (Latvijas Nacionālais teātris, režisore Ināra Slucka)
  • Uzvara ir mirklis” (Valmieras vasaras teātra festivāls, režisors Valters Sīlis)
  • Vecmāmiņu valsts” (teātra trupa “Kvadrifrons”, režisore Paula Pļavniece)

Grand Prix

Ceremonijas noslēgumā gada izrādes titulu un “Grand Prix” saņēma režisora Valtera Sīļa darbs “Puika, kurš redzēja tumsā” Latvijas Nacionālajā teātrī.

Šogad "Spēlmaņu nakts” balvas pasniedza jau 27. reizi.

Ceremoniju veidoja: Mārtiņš Kalita, Rasa Bugavičute-Pēce, -8, Dainars Albužis, Mārtiņš Feldmanis, Milda Ziemane, Raitis Beķeris, Jevgenija Skoraja, Asnate Siliņa.

Sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un laureātus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: teātra zinātniece, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Līga Ulberte teātra kritiķe Andra Rutkēviča, komentētājs, tulkotājs Eduards Liniņš, teātra kritiķe, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, teātra žurnāliste, producente Jevgēņija Šermeņeva.

Gada balvai teātrī “Spēlmaņu nakts” tiešraidē no Liepājas bija iespējams sekot līdzi Latvijas Televīzijā, sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un Latvijas Radio 1.

Gada balvu teātrī “Spēlmaņu nakts” 2019./ 2020. gada sezonā finansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija, organizē Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS), līdzfinansē Liepājas pilsētas pašvaldība, atbalsta Rīgas dome, Latvijas Profesionālo aktieru apvienība, Latvijas Kultūras akadēmija, informatīvi atbalsta portāls LSM.lv, žurnāls “Ieva”, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, informatīva un analītisku domu telpa kroders.lv, Liepājas teātris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti