Kultūras ziņas

Koncerts Marisa Jansona piemiņai

Kultūras ziņas

Elīnas Krimas "Ekrānšāviņš"

Pirmā klātienes izrāde Nacionālajā teātrī

Gaidāma pirmizrāde Reiņa Suhanova iestudētajai Zālītes lugai «Margarēta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Režisors Reinis Suhanovs iestudējis Māras Zālītes lugu “Margarēta”, informēja Latvijas Nacionālā teātra pārstāvji. Lomās: Daiga Kažociņa, Kārlis Reijers, Kaspars Aniņš.

Pie Margarētas cietuma kamerā ierodas gados jauns Advokāts, lai novestu līdz galam aizmirsto “lietu”, un atklāj, ka Margarēta nav vainojama nevienā no trim slepkavības epizodēm. 25 cietuma kamerā pavadītajos gados Margarēta pati sevi ir pārliecinājusi par pretējo. Kā šiem diviem cilvēkiem atrast ceļu uz patiesību...

Cietuma kamerā skatītājiem tiks ļauts ielūkoties caur novērošanas kameras aci klātienē un pie datora ekrāniem.

Impulsu lugas “Margarēta” iestudēšanai režisors Reinis Suhanovs ieguvis šī gada maijā, ziņu portālā izlasot vēsti, ka Nigērijā cilvēks notiesāts uz nāvi “Zoom” tiesā. Pandēmijas drošības normu dēļ tiesājamais atradies kamerā un tiesa notikusi tiešsaistē, radot jautājumu – cik maz vajag, lai mēs bez jebkāda cilvēciska kontakta spētu pateikt otram – tu mirsi?

Māras Zālītes luga “Margarēta” ir ļoti piemērota šīs tēmas risināšanai – tas ir stāsts par cilvēku, kas ir nosodīts un iesprostots cietuma kamerā, un ierodas kāds, kas grib viņu attaisnot. “Tā ir luga ar brīnišķīgu kriminālintrigu un izcili uzrakstītu skaudru attiecību drāmu,” uzsver Reinis Suhanovs, “bet vienlaikus tās saturs balstīts pasaules kultūras vēstures stūrakmenī – Gētes “Faustā” un šī darba Raiņa tulkojumā.”

Margarētas lomas atveidotāja Daiga Kažociņa: “Izrādes vēstījums ir par ieslodzījumu noteiktos apstākļos, konkrētā telpā, savā pagātnē, pieredzē, sistēmā, kā arī par attālo komunikāciju starp cilvēkiem.”

Izrādes forma prasa, lai aktieri spēlētu gan tuvplānam – datora ekrānā, gan kopplānam skatītāju zālei. Režisoru Reini Suhanovu iedvesmojusi šogad izlasīta ziņa par nāves sodu, attālinātā tiesas prāvā. Divos sastāvos Kārlis Dreiers vai Kaspars Aniņš  spēlē jaunu ambiciozu advokātu, kurš gatavojas Margarētas aizstāvībai.

"tā ir traģēdija un visas Mefistofeļa lietas, bet neizturēties pret to kā pret kaut ko svešu, padarīt to sev saprotamu skatītājam saprotamu,"atzina Kaspars Aniņš.

Pirmizrādes divos sastāvos 31. jūlijā un 1. augustā plkst.19.00 LMT Jaunajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti