Rīta Panorāma

Pieminekļu izgaismošana citās valstīs

Rīta Panorāma

Rīgā nākamgad notiks Pasaules čempionāta rallijkrosā posms. Intervija ar Raimondu Strokšu

"Inspektors Tutū" ierodas Dailes teātrī

Režisors Rešetins Dailes teātrī iestudējis lasīt rosinošu izrādi bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Režisors Intars Rešetins aizrāvies ar pasaku lasīšanu un iestudē Pjēra Gripari lugu “Inspektors Tutū”. Izrāde ir domāta bērniem un arī viņu vecākiem, kā mudinājums pēc tam kopā izlasīt vai pārlasīt pasakas. Iestudējums top Dailes teātra Mazajā zālē un pirmizrādi svinēs 27. novembrī.

Uz “Inspektora Tutū” skatuves skatītājs var satikt jau iemīļotus varoņus. Izrādes aprakstā teikts:

“Policijas inspektors Tutū ir ļoti skaists, ļoti labs, taču... nav sevišķi gudrs. Kad inspektora kabinetā iemaldās Vilks, kurš meklē meitenīti ar sarkanu cepurīti, Karaliene, kura meklē Sniegbaltīti, lai dāvātu tai sārtu ābolu, Sapņu princis, kurš meklē dusošo līgavu, lai modinātu to ar skūpstu, un citi pasaku varoņi, kuri visi - kā sarunājuši - kādu pazaudējuši,

Tutū savicina fejas burvju nūjiņu un... sadara tik daudz muļķību, ka pasakas sajaucas, un palīdzēt ieviest kārtību var tikai Brokoļu feja un Burvju spogulis, kas vienmēr saka patiesību.”

Aktrise Inita Sondore izrādē spēlē inspektoru Tutū, kurš ir vienīgais īstais cilvēks visā lugā – pie viņa ierodas dažādie pasaku varoņi – klienti – ar savām vajadzībām. “Tad viņš pieslēdzas viņu problēmām, mēģina palīdzēt un risināt pēc savas saprašanas,” skaidro Sondore.

Pasaku lasīšana bijis arī pirmais aktieru mājasdarbs, lai izprastu, no kurām pasakām viņu tēli ieradušies Pjēra Gipari lugā.

Režisors Intars Rešetins atklāj izrādes vēstījumu: “Ja mums ir Tutū, kas ir sirsnīgs un skaists, bet nav visai gudrs, tas nozīmē, ka viņš nav sevišķi daudz lasījis. Un tad šeit autors ir savērpis pasakas caur Tutū prizmu tā, ka viņš sastrādās tās muļķības, lai tas bērniņš aizietu mājās pēc tam ar mammu [un teiktu]:

“Klausies, izlasām to pasaku, kā tad tur bija īstenībā.””

Jaunā izrāde iecerēta kā rotaļa – jaunos skatītājus iesaistot notikumā.

Izrādes radošajā komandā ir režisors Intars Rešetins, scenogrāfs Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece Jana Čivžele, horeogrāfe Liene Grava, gaismu māksliniece Māra Vaļikova, animators Dāvis Andersons, aranžētājs, muzikālo specefektu meistars un komponists, dziesmu tekstu autors Niklāvs Kurpnieks.

Izrādē spēlē Inita Sondore, Aldis Siliņš, Niklāvs Kurpnieks, Aija Dzērve, Akvelīna Līvmane, Sarmīte Rubule, Toms Veličko, Lidija Pupure, Ieva Kerēvica.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti