Kultūras ziņas

Muzeji pēc dīkstāves atsāk darbu

Kultūras ziņas

Latvijas Kultūras akadēmijai – 30

Tiešsaistes izrāde bērniem "Vol.1 Antiņš"

Pastāvēs, kas pārvērtīsies. Pirmos skatītājus sagaida tiešsaistes izrāde bērniem «Vol.1 Antiņš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

15. maijā tiešsaistes platformā “Zoom” pirmizrādi piedzīvo apvienības “PERFOrācija” izrāde bērniem “Vol.1 Antiņš”. Tā veidota kā dzīva saruna ar mazajiem teātra vērotājiem par šo laiku un vērtībām un jaunā formā izstāsta Raiņa lugu “Zelta zirgs”. Kā vēsta izrādes pieteikums, aktieri kopā ar bērniem ļausies Antiņa sapņu ideālajai pasaulei, un apgūs veidus, kā, atrodoties četrās sienās, ar apkārt esošajiem priekšmetiem pašiem būvēt savu sapņu pasauli.

“Pastāvēs, kas pārvērtīsies!” – tā ir viena no visbiežāk citētajām Raiņa frāzēm no lugas “Zelta zirgs”, kas savukārt ir viens no visvairāk iestudētajiem un ekranizētajiem Raiņa darbiem. Tagad lugai tapusi pirmā “Zoom” versija, vismaz plašākai sabiedrībai zināmā. Iestudējums pilnībā radīts attālināti.

Apvienības “PERFOrācija” režisore Beatrise Zaķe stāsta: ““Zelta zirgs”, mūsuprāt, ir ļoti atbilstošs šim laikam. [..] Lai arī parasti “Zelta zirgs” netiek iestudēts bērniem, bet mēs ņēmām tādu fabulu, kā pasaku to – vairāk par vērtībām, un tā arī tas viss ir aizgājis līdz pat pirmizrādei.

Mēs redzējām, kas notiek apkārt – gan pasaulē, gan Latvijā, ka visi kaut ko sāk darīt pieaugušajiem, un, tā kā bērnu segments mūs arī interesē, sapratām – jātaisa bērniem.”

Iestudējums tapis līdzīgā estētikā kā cits teātra apvienības “PERFOrācija” veikums “Plastmasas huligāni”, kurā atdzīvojas un par izrādes dalībniekiem kļūst ikdienas priekšmeti. Izrādē “Vol.1 ANTIŅŠ” otrpus ekrāniem radošā komanda sagaida pirmsskolas un skolas vecuma bērnus.

Apvienības “PERFOrācija” režisore Pamela Butāne skaidro: “Mēs izmēģinām jebko, kas ienāk mūsu prātā, un tas ļoti atbrīvo un ļauj nonākt pie jaunām, asprātīgām idejām. Arī šim materiālam mēs piegājām ar humoru, un visi tēli, kas ir lugā, nav attēloti ar reālistikām lellēm, bet tiek izspēlēti pavisam vienkāršiem ikdienas objektiem – olām vai banāniem. Mēs vēlējāmies atgādināt bērniem, cik forši un viegli ir spēlēties ar visu, kas ir apkārt. Mēs mēģinām darbināt bērnu iztēli, nevis konkrēti parādot.”

Izrāde-eksperiments notiek iestudējuma vienīgā aktiera mājās. Lai tas nebūtu tikai monologs ar kameru, apmēram 40 minūšu ilgajā, virtuālajā teātra piedzīvojumā tiks iesaistīti arī skatītāji. Un, lai saruna abpus ekrāniem būtu pēc iespējas kvalitatīvāka, maksimālais izrādes vērotāju skaits apstājas pie skaitļa – 35.

Aktieris Rihards Zelezņevs stāsta:

“Es uzdošu jautājumus, viņiem vajadzēs atbildēt, aizstāvēt ar argumentiem savu viedokli, un tad mēs skatīsimies, vai tas stāsts kaut kā pavirzās, vai skatītājs iegūst jaunu informāciju, vai es iegūstu ko jaunu, ko varu izmantot tālāk izrādē.”

Pagaidām bez šī vakara izrādes izziņots vēl tikai viens tiešsaistes izrādes datums, un, kā teic radošā komanda, – tālākais ir atkarīgs no publikas reakcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti