Notiks jauno aktieru un režisoru Latvijas kultūras akadēmijas diplomdarba izrāžu skates

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 2019. gada 31. maija līdz 16. jūnijam Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) aicina apmeklēt Dramatiskā teātra aktiera mākslas ar specializāciju leļļu teātra mākslā un Teātra mākslas maģistrantūras topošo absolventu diplomdarba izrādes, informēja Kultūras akadēmijā. 

Dramatiskā teātra aktieru bakalaura darba izrādes iestudējuši režisori Dāvids Džovanzana (Somija), Mihails Gruzdovs, Kārlis Krūmiņš, Elmārs Seņkovs un Ģirts Šolis. Teātra mākslas maģistru – Reiņa Botera, Pamelas Butānes, Ievas Džindžas, Rūdolfa Gediņa, Diānas Kaijakas un Lienas Šmukstes – diplomdarba izrādes tapušas sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Nacionālo teātri, Ģertrūdes ielas teātri, “Dirty Deal Teatro”, Rīgas cirku un koka ēku renovācijas centru “Koka Rīga”. Diplomdarba izrādes finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un “Projektu banka”.

Dramatiskā teātra aktiera mākslas ar specializāciju leļļu teātra mākslā studentus varēs iepazīt piecās diplomdarba izrādēs. Skate iesāksies ar Kārļa Krūmiņa iestudējumu “Nelabā roka” 31. maijā un 1. jūnijā LKA teātra mājā “Zirgu pasts”. Jaunie aktieri virtuozi izspēlē amerikāņu dramaturga Roberta Askinsa melnās komēdijas paradoksālās situācijas, parādot gan savas dramatiskā teātra aktiera, gan leļļu meistarības prasmes. Atdzīvojusies lelle jeb galvenā varoņa (Agris Krapivņickis) alter ego pārkāpj sabiedrībā pieņemtās uzvedības robežas, ievelkot arī pārējos izrādes personāžus afērā, kurā atšķirības starp labo un ļauno ir visai izplūdušas. 

Režisors Elmārs Seņkovs ar topošajiem aktieriem iestudējis izrādi “Medības” pēc Aleksandra Vampilova lugas “Pīļu medības” motīviem. Izrādes varoņi ir mūsdienu jaunieši, kas cenšas saprast savas dzīves vērtības. Jauno aktieru savāktie šodienas cilvēku dokumentālie stāsti organiski savijas ar Vampilova lugas iedvesmotām situācijām, no kurām neviens neiznāk kā uzvarētājs. Kritika jau novērtējusi šo iestudējumu, atzīmējot, ka “Leļļu teātrim gatavotā aktieru kursa diplomdarba izrāde Elmāra Seņkova režijā pārspēj lielu daļu Latvijas teātru produkcijas šajā sezonā” (Atis Rozentāls, “Kultūras Diena”). Izrāde skatāma 2. un 3. jūnijā LKA teātra mājā “Zirgu pasts”. 

4. un 5. jūnijā LKA teātra mājā “Zirgu pasts” būs iespējams pēdējo reizi noskatīties kolektīvās jaunrades ceļā somu režisora Dāvida Džovanzanas vadībā tapušo iestudējumu “Izzūdošā nākotne”, kas aprīlī ar panākumiem tika izrādīts prestižajā Starptautiskajā teātra skolu festivālā “SETKÁNÍ/ENCOUNTER” Brno, Čehijā. Katra no izrādes trim daļām – “Perfektie ķermeņi”, “Nākotnes arheologi” un “Savādā nāve” – veidota atšķirīgā, pašu studentu radītā leļļu, objektu un vizuālā teātra estētikā. Izrāde gandrīz bez teksta tēlaini uzbur trīs distopijas, pētot dzīvu un nedzīvu objektu attiecības.

Vēl viena objektu teātra estētikā tapusi izrāde – “Dzīvnieku ferma” Mihaila Gruzdova režijā – pēdējo reizi būs skatāma 6. un 7. jūnijā LKA teātra mājā “Zirgu pasts”. Tas ir Džordža Orvela romāna motīvu iedvesmots provokatīvs šovs, kurā pazīstamā romāna tēli pārceļo uz izrādi, transformējoties mūsdienu studentu skatījumā uz šodienas dzīvi, politiku un vēsturisko situāciju Latvijas simtgades kontekstā. 

Savukārt 13. un 16. jūnijā “Dirty Deal Teatro” pirmizrādi piedzīvos pēdējā no bakalaura darbu izrādēm – Ģirta Šoļa leļļu un objektu teātra iestudējums “Brīvības garša”. Tā ir ironisku stāstu virkne par cilvēkiem, kuri visiem spēkiem mēģina izkrāsot savu ikdienu ar dažādām vielām un nebijušām sajūtām. Radošo komandu iedvesmojis pašu un līdzcilvēku pieredzētais – reālas, taču vienlaikus absurdas, paradoksālas un komiskas situācijas no dzīves. Izrādes veidotāji jautā: “Varbūt apreibinošu vielu lietošanas pamatā ir tikai dabiska vēlme – alkas pēc iekšējas brīvības?”

LKA diplomdarba izrāžu skatē iekļautas arī piecas Teātra mākslas maģistrantūras topošo absolventu izrādes. Reinis Boters iestudē bilingvālu dokumentālā teātra izrādi “LV vs. RU”, kas pēta latviešu un krievvalodīgo attiecības. Aktieri Igors Nazarenko un Jānis Kronis izrādes sagatavošanas procesā mācās viens otra dzimto valodu un pēta situācijas savā dzīvē, kurās nozīmīga loma bijusi valodas barjerai un no iepriekšējām paaudzēm pārņemtiem uzskatiem un priekšstatiem par “latviešiem” un “krieviem”. Izrāde notiks 1., 2. un 3. jūnijā Rīgas cirkā. 

Diāna Kaijaka iestudē latviešu izcelsmes austrāliešu dramaturģes Ritas Kalnejais 2017. gada lugu “Šī skaistā nākotne”, kas būs skatāma Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē 5., 7. un 14. jūnijā. Tas ir stāsts par divu pretējas frontes puses pārstāvošu jauniešu (Madara Bore un Kārlis Reijers) mīlestību Otrā pasaules kara laikā, kuru caurvij divu vecākas paaudzes personāžu (Indra Burkovska un Voldemārs Šoriņš) sapņi par pagātni, meklējot atpakaļceļu vienam pie otra. 

Ieva Džindža izveidojusi interaktīvā teātra izrādi “Filmu vakars”, kuru iespējams noskatīties 6. un 7. jūnijā koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”. Skatītājiem tā būs iespēja aizceļot atpakaļ laikā uz 1983. gadu un iejusties tā laika atmosfērā jauniešu organizētā slepenā video filmu seansā kādā Grīziņkalna dzīvoklī. Izrāde piedalās improvizācijas teātra aktieri Karīna Bērziņa, Patrīcija Kolāte, Oto Madernieks un Kristers Ozols. 

7. jūnijā Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāma Rūdolfa Gediņa izrāde “Dievišķs fakts”, kas tapusi, iedvesmojoties no Franca Kafkas īsstāsta “Krustojums”. Režisors kopā ar dramaturģi Lailu Burāni un aktieriem Ivaru Broniču, Evu Kronbergu, Elīnu Lutci un Annu Novikovu iedziļinājušies savā pieredzē un pārdomās par izcelsmi, piederību un mantojumu. Katrs dejotājs attīstījis savu individuālo stāstu un horeogrāfisko materiālu, kas, saglabājot savu neatkarību, rada kontekstu viens otram un saskarsmes punktus izrādē.

Liena Šmukste ar aktieru komandu (Maija Arvena, Ieva Džindža, Emīls Krūmiņš, Jana Ļisova un Andis Strods) un komponistu Jēkabu Nīmani radījusi sajūtu teātra izrādi “Grāmata zīme”, kas notiks 14. jūnijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Dokumentālā stāstā balstītais iestudējums ļaus skatītājiem gūt īpašu pieredzi un izjust aizliegto grāmatu likteni. Izrādes laikā apmeklētājiem tiek aizsietas acis, aktivizējot tādas pasaules uztveres maņas kā tauste un dzirde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti