Kultūras ziņas

Gads līdz Dailes teātra simtgadei

Kultūras ziņas

Dzīvā ķēde Mūkusalas mākslas salonā

"Rudens sonāte" Rēzeknes teātrī Joriks

Režisors Eihe izrādē «Rudens sonāte» jautā – kā savienot mākslu un ģimeni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rēzeknes teātrī “Joriks” režisors Mārtiņš Eihe iestudējis zviedru filmu režisora Ingmara Bergmana darbu “Rudens sonāte”. Režisoru Eihi šajā darbā uzrunājusi tēma, kā savienot nesavienojamo – ģimenes dzīvi ar profesionālo karjeru.

Izrādi dziļāku un emocionālāku padara kameras, kas, filmējot no dažādiem rakursiem, ļauj paralēli uz ekrāna vērot varoņus un viņu pārdzīvojumus tuvplānā. Trešdien, 20. novembrī, iestudējums tika nodots skatītāju vērtējumam.

Režisors Mārtiņš Eihe Rēzeknes teātrī “Joriks” iestudējis Ingmara Bergmana “Rudens sonāti”
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Klaviermūzika un četras dažādas personības – ar savstarpēji gaidāmo un piedzīvoto, ar viens otram tīši un netīši nodarīto – veido kopīgu “skaņdarbu četratā”. Tādu apzīmējumu iestudējums “Rudens sonāte” ieguvis režisora Mārtiņa Eihes vadībā.

Izcilā pianiste Šarlote nav varējusi savienot savu radošo karjeru ar ģimenes dzīvi un mātes lomu. Pēc septiņu gadu ilga pārtraukuma Eva uzaicina ciemos savu māti Šarloti. Neskatoties uz panākumiem, Šarlote patiesībā ir dziļi vientuļa, viņas vienīgā, patiesā aizraušanās ir mūzika, ar tās palīdzību viņa pauž savu pasaules izjūtu. Eva, ciema mācītāja sieva, divu grāmatu autore un mūzikas pasniedzēja, ir izvēlējusies ziedot savu dzīvi rūpēm par slimo māsu Helēnu.

Uz “Jorika” skatuves pirmo reizi kāpj Dailes teātra aktrise Esmeralda Ermale, pārējās lomās – jaunie aktieri Sandija Dovgāne un Māris Skrodis, kuri šosezon jau paspējuši pārsteigt skatītājus ar savu sniegumu iestudējumā “Otello”, un Kārlis Tols, kurš spēlē “Jorikā” kopš latviešu trupas dibināšanas pirms trim gadiem.

Režisors Eihe skaidro:

“Tas visu laiku ir – ja tu esi ar ģimeni, tu apzodz mākslu, ja tu esi ar mākslu, tu apzodz ģimeni, šeit tas viss ir saasinātā formā. Tas ir jebkuram, ja tu esi biznesā, tad tu neesi mājās. Reti kuram izdodas šīs divas lietas sabalansēt.”

Meita Eva pārmet mātei, savukārt Helēna nerunā, visam ir līdzās, taču māte viņu neievēro. Helēnas lomā iejutās aktieris Kārlis Tols, kura uzdevums iestudējumā nav spēlēt meiteni.

“Es nezinu, kā vienā vārdā aprakstīt to simbolu, to, kas ir manā tēlā. Tas ir tāds kliedziens – pamaniet mani,” raksturo aktieris.

Iestudējums ļauj saprast gan sāpinātās meitas, gan māti, nenostājoties ne vienā, ne otrā pusē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti