Kultūras ziņas

Liepājā pulcējas topošie modes dizaineri

Kultūras ziņas

Attiecību stereotipi izrādē "Sievietes un vīrieši"

"Lepnums un aizspriedumi" – par tikumiem un sievietēm

Izrāde «Lepnums un aizspriedumi» Nacionālajā teātrī – par tikumiem un sievietēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirms divsimt gadiem, 19. gadsimta sākumā, angļu rakstniece Džeina Ostina uzrakstīja hrestomātisko romānu “Lepnums un aizspriedumi”. Latvijas Nacionālajā teātrī šis darbs ir ieguvis turpinājumu Klāva Meļļa režijā. Tas saglabā Ostinas stilistiku un varoņu pasaules izpratni, piedāvājot izjust tā laika manieres, tikumus un aizspriedumus.

Kaut arī valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ šī iestudējuma izrādes Nacionālajā teātrī, tāpat kā visas citas, uz nenoteiktu laiku ir atceltas, pirmizrāde ceturtdien, 12. martā, pirms stājās spēkā valdības rīkojums, tomēr notika.

Tikumi, aiz kuriem maskējas spridzinošas kaislības. 19. gadsimta sākumā britu rakstniece Džeina Ostina darbā “Lepnums un aizspriedumi” šo iekšējo konfliktu iedzīvina piecu māsu attiecībās. Un tas viss notiek manieru piesātinātā atmosfērā. Tagad Klāva Meļļa režijā šis stāsts ir pārnests arī uz Nacionālā teātra skatuves.

Šo romānu Ostina raksta laikā, kad britu sabiedrībā lēni ienāk emancipācijas idejas. Klāvs Mellis un dramaturgs Everts Melnalksnis, balstoties uz rakstnieces tēlu sistēmu, iestudējumā vēl vairāk izceļ šo varoņu spēju vai nespēju apliecināt sevi.

Tādā veidā pastiprinot jautājumu: kāda tad īsti ir sievietes būtība tajā un mūsdienu sabiedrībā?

Šajā salonkomēdijā darbojas Nacionālā teātra un neatkarīgās trupas “Kvadrifrons” aktieri. Šī ir jau otrā “Kvadrifrona” sadarbība ar profesionālo teātri. Iepriekšējā – Valmieras Drāmas teātra izrādē “Mārtins Īdens” – pērn izpelnījās vairākas “Spēlmaņu nakts” balvas nominācijas, bet Klāvs Mellis tika godalgots kategorijā “Gada debija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti