Kultūras ziņas

Mākslas akadēmijā durvis ver "JAUNmarka"

Kultūras ziņas

Zem sargeņģeļa spārna

"Netikumīgie" – pusaudžu portreti dzejā

Skatītāju vērtējumam nodota «Dirty Deal Teatro» izrāde «Netikumīgie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kristas Burānes jaunākā izrāde “Netikumīgie” ir dokumentāls stāsts. Vispirms jau tāpēc, ka portretē divu pavisam reālu astoto klašu skolēnus. Režisores ieskatā – tā ir vecuma grupa, par kuru teātrī runāts ļoti maz.

“Kopš 2015. gada, kad Saeima pieņēma tikumības grozījumus Izglītības likumā, ik pa laikam nākas dzirdēt par vecākiem un skolotājiem, kuri uzskata, ka ir mākslas darbi – dzejoļi, filmas, izrādes, gleznas –, kam stundās nav vietas.” Šis ir fragments no režisores Kristas Burānes jaunākās izrādes “Netikumīgie” pieteikuma.

Izrādes prototips ir reāla Latvijas skolas 8. klase, kurā trīs mēnešus iejutās izrādes veidotāji, un rezultātā trīs jaunu dzejnieku gleznojumā taptu šo jauno cilvēku portreti dzejā. Kā saka iestudējuma režisore – mērķis ir atklāt, kas ar jauniešiem šajā sarežģītajā vecumā notiek, parādīt viņiem teātri un to, kā viņu domas izskatās mākslas formā, kā arī ļaut astotklasniekiem justies sadzirdētiem.

Režisore Krista Burāne par izrādē portretētajiem skolēniem stāsta:

“Viņi nav vēl tādi pavisam jaunieši pieauguši, vairs pavisam noteikti nav bērni, viņi paši par savu vecumu saka – labākais ir tas, ka nav atbildības, sliktākais – pumpas, un tas ir viss, par ko viņi domā.

Un vienlaicīgi viņos ir fantastika dzīves sajūta un domāšana par to, kas ar viņiem notiek, bet viņos pieaugušie neieklausās.”

Jaunie dzejnieki, kuru teksti, tostarp pašu izpildījumā, skan izrādes dialogos un monologos, trīs mēnešus iejutušies divās 8. klasēs kādā Cēsu skolā. Dzejnieki lūkojuši, ko jaunieši dara un kā uzvedas. Tas viss rezultējies šo jauno cilvēku portretos dzejā, lai skatītājiem atklātu, par ko šie jaunieši domā un ko vēlas.

Bet – kas tad īsti slēpjas aiz vārda “netikumīgie”? Vienīgais diplomētais aktieris šajā radošajā komandā Reinis Boters atbild:

“Man šķiet, ka mūsu likumu veidotāji un pieņēmēji uzskata, ka mēs visi. Un ka mūs ir jāmāca un jāliek rāmjos, jo esam netikumīgi.”

Izrādes laikā “Dirty Deal Teatro” zāle pārtop par klases telpu un Saeimu brīdī, kad notika debates par tā sauktajiem tikumības grozījumiem Izglītības likumā. Ar video starpniecību Edgara Raginska mūzikā ik pa brīdim skatītājus uzrunā skolotāju koris.

Pirmizrādes skatītāja Marta Krivade par redzēto bilst:

“Es gribētu, lai brauktu visas skolas kopā ar skolotājiem skatīties, tāpēc ka pēc tam var ļoti daudz ko parunāt klasē.”

Savukārt Zane Kreicberga pēc pirmizrādes noskatīšanās vērtē:

“Mani ļoti iespaidoja tas izdarītais apjoms un tie dažādie līmeņi, jo šeit ir skolnieku balss, skolotāju balss un dzejnieku balss. Un arī politiķu balss kaut kādā mērā.”

Izrādē spēlē Marija Luīze Meļķe, Raimonds Ķirķis un Reinis Boters. Tekstu autori - Kirils Ēcis, Marija Luīze Meļķe un Raimonds Ķirķis. Dziesmu vārdus sarakstījuši Agnese Krivade un Kārlis Vērdiņš, mūziku - Edgars Raginskis. Iestudējuma radošajā komandā arī scenogrāfs Krišjānis Elviks, gaismu mākslinieks Lauris Johansons, dramaturģe Laila Burāne. Savukārt kormūziku ierakstīja un video filmējās Cēsu Kultūras centra jauktais koris "Wenden”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti