Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Mārupes novadā sprādzienā dzīvoklī cietis viens cilvēks
(papildināts)
Mārupes novadā sprādzienā dzīvoklī cietis viens cilvēks (papildināts)
Otrdien, 13. jūnijā, Mārupes novada Skultē piecstāvu dzīvojamās mājas kādā dzīvoklī notika sprādziens, kurā cieta viens cilvēks. Šis ir jau otrais sprādziens dažu dienu laikā. Svētdien līdzīgs notikums bija Rīgā. Abos gadījumos kā viena no versijām tiek izskatīta kandžas aparāta eksplozija.
Liepājas slimnīcā pacients bez viņa piekrišanas iesaistīts klīniskā pētījumā un saņēmis «placebo» me...
Liepājas slimnīcā pacients bez viņa piekrišanas iesaistīts klīniskā pētījumā un saņēmis «placebo» medikamentu
Bez pacienta vai tuvinieku piekrišanas kāds Liepājas slimnīcas pacients saņēmis medikamentu, kas paredzēts tikai kā "placebo" zāles kāda klīniskā pētījuma dalībniekiem. Turklāt medikaments bijis ar beigušos derīguma termiņu. Slimnīcas vadība šo situāciju solījusi izmeklēt, bet pacienta tuvinieki norāda – viņi runā publiski, lai šādus gadījumus nepieļautu nākotnē.
Plāno daļu sociālo iemaksu novirzīt veselības aprūpei
Plāno daļu sociālo iemaksu novirzīt veselības aprūpei
Nodokļu revīzijas grupa, kurā ietilpst gan politiskās partijas, gan sociālie partneri, piekritusi veselības apdrošināšanas modeli veidot līdzīgu tam, kāds jau 20 gadus darbojas Igaunijā. Tas nozīmētu mainīt sociālās apdrošināšanas iemaksu struktūru. Finanšu ministrs norāda – sistēmu būtu iespējams ieviest trīs gadu laikā. Ideju atbalsta arī veselības ministre. 
Cēsīs turpinās sarunu festivāls «Lampa»
Cēsīs turpinās sarunu festivāls «Lampa»
Jau devīto gadu vienā no vasaras nedēļas nogalēm Cēsis kļūst par Vislatvijas diskusiju galvaspilsētu. Šeit notiek sarunu festivāls "Lampa", kurā divu dienu garumā uz 55 skatuvēm par dažādiem sabiedrībā aktuāliem tematiem diskutē kopumā 1082 runātāji.
Partiju reitingi: maijā lielākais kritums – «Apvienotajam sarakstam»
Partiju reitingi: maijā lielākais kritums – «Apvienotajam sarakstam»
Maijā vislielākais popularitātes kritums ir partiju apvienībai "Apvienotais saraksts", bet populārākais politiskais spēks aizvien ir "Jaunā Vienotība", savukārt trešo vietu saglabājusi "Latvija pirmajā vietā", liecina jaunākie pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veidotie SKDS partiju reitingi.
Valsts kontrole: pašvaldības iedzīvotājus lēmumu pieņemšanā iesaista formāli un neefektīvi
(papildin...
Valsts kontrole: pašvaldības iedzīvotājus lēmumu pieņemšanā iesaista formāli un neefektīvi (papildināts)
Latvijas pašvaldībās daudzos iedzīvotājiem būtiskos jautājumos viņu līdzdalību neparedz, revīzijā par iedzīvotāju līdzdalību secināja Valsts kontrole. Šāda pašvaldību rīcība noved pie nekvalitatīviem lēmumiem un augsta riska, ka sekas iedzīvotāju neiesaistīšanai lēmumu pieņemšanā būs jūtamas ilgtermiņā, paziņojumā medijiem norādīja Valsts kontrolē.
Mazie hokejisti apbrīno pasaules čempionāta medaļu, viņu skolā gaida audzēkņu pieplūdumu
Mazie hokejisti apbrīno pasaules čempionāta medaļu, viņu skolā gaida audzēkņu pieplūdumu
Pēc Latvijas izlases izcilā sniegumu pasaules čempionātā valdība ceturtdien plāno lemt par 250 000 eiro piešķiršanu bērnu un jauniešu hokeja atbalstam. Taču trešdien sezonā pēdējo ledus treniņu hokeja skolā "Rīga" aizvadīja mazie hokejisti – viņi nodarbībās ir vajadzīgi visi, pat ja tikai viens no daudziem desmitiem kļūs par izlases spēlētāju, pastāstīja bērnu treneris Gints Bisenieks.
Valdība atbalsta Veselības ministrijas sākto slimnīcu tīkla sakārtošanu
Valdība atbalsta Veselības ministrijas sākto slimnīcu tīkla sakārtošanu
Valdība 30. maijā atbalstīja Veselības ministrijas (VM) uzsākto slimnīcu tīkla sakārtošanu, VM ziņojumu pieņemot zināšanai. Līdzīgi kā par skolu tīklu, līdz augusta vidum ministrijai ir jāsagatavo jauns, precizēts ziņojums, ar detalizēti aprakstītiem kritērijiem par katru slimnīcu.
Rīgā no Kronvalda parka pārvietots Puškina piemineklis
(papildināts)
Rīgā no Kronvalda parka pārvietots Puškina piemineklis (papildināts)
Rīgas pieminekļu aģentūra 30. maijā no Kronvalda parka pārvietojusi uz noliktavu krievu dzejnieka Aleksandra Puškina skulptūru, lai vēlāk to nodotu valdījumā Latvijas Mākslinieku savienības muzejam, ar kuru panākta konceptuāla vienošanās par skulptūras glabāšanu un turpmāku izstādīšanu, informēja Rīgas dome. 
Mežaparka estrādē dejotāji aizvada pirmo Dziesmu un deju svētku mēģinājumu
Mežaparka estrādē dejotāji aizvada pirmo Dziesmu un deju svētku mēģinājumu
Līdz Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem vēl vairāk nekā mēnesis, bet gatavošanās lielkoncertiem jau sāk uzņemt apgriezienus. Šodien  Mežaparka estrādē visas dienas dejotāji gatavojās svētku noslēguma koncertam. Mēģinājumu stundas ir garas, taču dejotāji uzsver – nav grūti, jo visiem ir rūdījums.
Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS-T, veidojot jaunu «Livoni...
Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS-T, veidojot jaunu «Livonijas vairogu» (papildināts)
Latvija un Igaunija kopīgi iegādāsies pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS-T, veidojot jaunu "Livonijas vairogu" Latvijas un Igaunijas gaisa telpas aizsardzībai, svētdien preses konferencē paziņoja Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) un Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkura. Saskaņā ar pašlaik plānoto, IRIS-T pretgaisa aizsardzības sistēmu piegāde varētu sākties jau 2025. gadā. Tāpat Mūrniece informēja, ka 2024. gadā, Igaunijas Emari gaisa spēku bāzes renovācijas laikā, Lielvārdes Gaisa spēku bāzē tiks izvietota NATO gaisa patrulēšanas misijas kaujas lidmašīnas un viss atbalsta personāls, ko nodrošinās Vācija.
Valsts probācijas dienests atzīmē 20. jubileju ar akciju Kundziņsalā
(papildināts)
Valsts probācijas dienests atzīmē 20. jubileju ar akciju Kundziņsalā (papildināts)
Kundziņsalā sestdien vairāki desmiti cilvēku pavadīja saulaino dienu, tīrot apkārtni pie bijušās skolas un līmējot tapetes telpās, kur jau uzsācis darbu dienas atbalsta centrs bērniem un ģimenēm, ko veido sabiedriskā labuma organizācija "Tautas palīdzības fonds". Akcijā piedalījās Tieslietu ministrijas darbinieki, Valsts probācijas dienesta speciālisti un arī probācijas klienti.
8000 bērnu sacenšas saliedētāko klašu čempionātā
8000 bērnu sacenšas saliedētāko klašu čempionātā
Čempionāts, kurā klase kļūst par komandu. Bērni mācās sadarboties un saliedējas šī vārda gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Pirmo reizi kopš pandēmijas pulcēšanās ierobežojumiem šodien atkal notiek "Zelta zivtiņas čempionāts", kuru tā rīkotāji sauc par lielākajām prāta un sporta spēlēm Eiropā.
Dziesmu svētku dalībnieki vīlušies biļešu rezervācijā
Dziesmu svētku dalībnieki vīlušies biļešu rezervācijā
Dziesmu svētku noslēguma koncerta "Kopā augšup" biļetes burtiski izķertas mazāk nekā stundas laikā kopš brīža, kad tās šodien parādījās tirdzniecībā. Rāmāk notiek biļešu iegāde uz citiem svētku koncertiem. Piemēram, uz koru lielkoncertu "Tīrums. Dziesmas ceļš", vēl darba dienas beigās biļetes bija pieejamas. Tiesa, vairs nav lētāku par 50 eiro. Un tieši lētāko biļešu pieejamība uz šo koncertu atstājusi sāju sajūtu vairāku koru kolektīviem.
Veselības ministrija noraida finanšu ministra nesaudzīgo kritiku par reformu plāniem
Veselības ministrija noraida finanšu ministra nesaudzīgo kritiku par reformu plāniem
Laikā, kad veselības nozarei trūkst aptuveni 140 miljoni eiro pat pamatfunkciju izpildei, finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") norāda uz trūkumiem Veselības ministrijas spējā risināt veselības sistēmas pakalpojumu tīkla reformu. Viņš arī skarbi kritizē ministrijas izstrādātos plānus. Veselības ministrijas augstākie ierēdņi šādam vērtējumam nepiekrīt.   
Pēc sievietes slepkavības Jēkabpilī rosina varmākām noteikt ilgākus cietumsodus
(papildināts)
Pēc sievietes slepkavības Jēkabpilī rosina varmākām noteikt ilgākus cietumsodus (papildināts)
Pēc traģēdijas Jēkabpilī, kad Leons Rusiņš ilgstošas vajāšanas rezultātā noslepkavoja bijušo sievu, Saeimā virza grozījumus likumos, paredzot varmākām noteikt cietumsodu līdz vienam gadam. Tieslietu ministrijas darba grupa rosina noteikt ilgākus sodus par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagus miesas bojājumus, kā arī par vajāšanu. Pašlaik par šādu draudu izteikšanu un vajāšanu smagākais sods ir īslaicīga brīvības atņemšana (līdz trim mēnešiem), var piemērot arī probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.
Latvijā svin neatkarības atjaunošanas 33. gadadienu
(papildināts)
Latvijā svin neatkarības atjaunošanas 33. gadadienu (papildināts)
Ceturtdien, 4. maijā, visā valstī tiek atzīmēta Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 33. gadadiena. Svētki sākās ar dievkalpojumu Alūksnē, kur arī notika tradicionālā militārā parādē. Plaši brīvība tiek svinēta valsts galvaspilsētā Rīgā.
Satversmes tiesa aicina risināt jautājumu par trokšņošanas kontroli
Satversmes tiesa aicina risināt jautājumu par trokšņošanas kontroli
Deviņu gadu laikā kopš Satversmes tiesas (ST) sprieduma nav pieņemts regulējums par instrumentiem, kā ietekmēt tās personas, kuras trokšņo un traucē sabiedrisko mieru, tāpēc ST aicina likumdevēju un pašvaldību rast risinājumu šai problēmai, otrdien žurnālistiem atzina ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš.
Kavējas valsts līdzekļi autisma pacientiem, atbalsts – lielākoties uz ziedotāju pleciem
Kavējas valsts līdzekļi autisma pacientiem, atbalsts – lielākoties uz ziedotāju pleciem
Lai gan jau otro gadu valsts piešķīrusi līdzekļus terapijai bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, to joprojām lielākoties apmaksā ziedotāji. Atbildīgās iestādes skaidroja, ka budžeta līdzekļu izmantošana kavējas, jo jāievieš pilnīgi jauna sistēma, kas nenotiek ātri. Tikmēr Bērnu slimnīcas fonds aicinājis izstrādāt vismaz pagaidu risinājumu, lai pacienti varētu laikus saņemt palīdzību.
VIDEO. Topošie ārsti izzina savas un pacientu tiesības un «trenējas» kopā ar juristiem
VIDEO. Topošie ārsti izzina savas un pacientu tiesības un «trenējas» kopā ar juristiem
Laiki, kad tikai "ārsts zina labāk," ir beigušies. Pacients drīkst atteikties no ārstēšanas un arī ārstam ir jāzina pacienta tiesības. Iztiesājamo lietu skaits tiesās, kā arī pieteikumu skaits Ārstniecības riska fondam liecina, ka ārstiem ir pārāk maz zināšanu par pacienta un arī par savām tiesībām. Lai situāciju mainītu, pašlaik jaunie medicīnas studenti trenējas simulācijās kopā ar juristiem.
Siltāks laiks – ārstiem vairāk darba. Mediķi aicina sargāt bērnus no traumām
Siltāks laiks – ārstiem vairāk darba. Mediķi aicina sargāt bērnus no traumām
Kamēr daudzi gaida siltāku laiku un brīvdienas, mediķi šo laiku pavada bažās, jo tas nozīmē daudz vairāk darba. Tiklīdz gaisa temperatūras stabiņš sāk celties uz augšu, Bērnu slimnīcā būtiski pieaug darba apjoms. Tāpēc ārsti aicina īpaši mazu bērnu vecākus novērst tās traumas, ko var novērst.
Nepieņemamā rīcībā vainotais treneris Steļmahs: Nekādu attiecību ar nepilngadīgu audzēkni nebija
Nepieņemamā rīcībā vainotais treneris Steļmahs: Nekādu attiecību ar nepilngadīgu audzēkni nebija
Basketbola treneris Andris Steļmahs pēc vainošanas smagos nodarījumos un nepieņemamā rīcībā apgalvoja, ka kļuvis par upuri apmelošanas kampaņai, kuras iemesli viņam nav zināmi un izprotami. Steļmahs arī noliedza, ka savulaik būtu iesaistījies intīmās attiecībās ar savu audzēkni, kamēr viņa bijusi nepilngadīga. Trenera nepieņemamajai rīcībai netrūkst liecinieku, un vienlaikus viņam netrūkst arī atbalstītāju. 
Atklāj Rīgas 15. gadsimta hronikas tulkojuma digitālu izdevumu
Atklāj Rīgas 15. gadsimta hronikas tulkojuma digitālu izdevumu
No 25. aprīļa plašākai sabiedrībai pieejams Rīgas pilsētas pirmās hronikas tulkojums. Šī ir pirmā zināmā pilsētas hronika Baltijā un ir vienīgais aculiecinieka sarakstītais vēstošais vēstures avots par Livonijas vēsturi 15. gadsimtā. Tulkojums pieejams vietnē "historia.lv" bez maksas. Pētnieki uzskata, ka tas būs nozīmīgs palīgs ne vien vēsturniekiem, bet arī skolotājiem. 
Valsts nauda piešķirta, bet medikamentu nav – cistiskās fibrozes pacienti glābj ziedotāji
Valsts nauda piešķirta, bet medikamentu nav – cistiskās fibrozes pacienti glābj ziedotāji
Lai gan šī gada budžetā paredzēti nepilni trīs miljoni eiro retās slimības – cistiskās fibrozes pacientiem, tas nenozīmē tūlītēju ārstēšanas sākšanu. Iespējami straujāk uzsākta ārstēšana pacientiem ir dzīvības cenā. Taču Zāļu valsts aģentūra dzīvību glābjošajiem medikamentiem noteikusi atzinumu – izmaksu neefektīvs. Tas nozīmē, ka medikaments pacientiem varētu būt pieejams tikai tad, ja ražotājs tam samazinātu cenu.
Diskusija par pensionēšanās vecuma celšanu – neizbēgama demogrāfiskās situācijas dēļ
Diskusija par pensionēšanās vecuma celšanu – neizbēgama demogrāfiskās situācijas dēļ
Politiķu aizsāktā diskusija par iespējamo pensionēšanās vecuma paaugstināšanu radījusi gan viļņošanos sabiedrībā, gan apstiprinājumu no ekspertiem – pašreizējā demogrāfiskā situācija neļauj atslābināties un neko nedarīt. Latvijā strādājošo skaits samazinās, un viņiem ar katru gadu būs arvien grūtāk uzturēt pensionārus, nemazinot pensiju apmēru. Savukārt Latvijas Televīzijas aptaujātie strādājošie par pensionēšanās vecuma celšanu lielākoties negrib pat dzirdēt.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd