Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Jebkuras informācijas izpaušana internetā – darba lauks krāpniekiem
Jebkuras informācijas izpaušana internetā – darba lauks krāpniekiem
Lai gan kiberkrāpšanā galvenais mērķis ir naudas līdzekļi, ne vienmēr katrā uzbrukumā noziedznieki uzreiz iegūst maka saturu. Dažkārt izdodas izmānīt kādu daļu informācijas. Tā savukārt var noderēt jau nākamajās krāpšanās. Jo vairāk ziņu par mums ir internetā, jo plašāks darba lauks krāpniekiem. 
Viltus e-pasts un zaudēti 17 000 eiro. Nesagaidot bankas rīcību, Olga pati atgūst daļu izkrāptās nau...
Viltus e-pasts un zaudēti 17 000 eiro. Nesagaidot bankas rīcību, Olga pati atgūst daļu izkrāptās naudas
Arvien izplatītākas kļūst viltus īsziņas vai e-pasti, kas vēsta par it kā pienākušiem pasta sūtījumiem, analīžu rezultātiem, tiesas pavēstēm vai tamlīdzīgi. Vislielākais risks iekrist šajās lamatās ir tiem, kas patiešām gaida kādu sūtījumu, atbildi no laboratorijas vai tiesu. Drošības eksperti aicina pievērst uzmanību gan sūtītāja adresei, gan gramatikas kļūdām, nesteigties un nekādā gadījumā neievadīt bankas datus. 
Sākās kā darba sludinājums, beidzās kā lieli parādi. Apkrāptās Daces stāsts
Sākās kā darba sludinājums, beidzās kā lieli parādi. Apkrāptās Daces stāsts
Ja bankas kontā nekā nav, tad var nebaidīties no krāpniekiem? Diemžēl –nē. Ja krāpnieki iegūst pieeju internetbankai, viņi iegūst arī plašas iespējas rīkoties cietušā vārdā: paņemt kredītu, pirkt preces uz nomaksu, pat pārrakstīt auto uz cita cilvēka vārdu. Veidi, kā apvārdot, lai iegūtu uzticēšanos un piekļūtu bankas kontam, kļūst arvien rafinētāki.
Iedzīvotājiem šogad izkrāpti gandrīz 6 miljoni eiro; krāpnieki – arvien slīpētāki
Iedzīvotājiem šogad izkrāpti gandrīz 6 miljoni eiro; krāpnieki – arvien slīpētāki
Latvijas iedzīvotājiem šā gada laikā izkrāpti gandrīz 6 miljoni eiro. Izmeklētāji novērojuši cietušo skaita pieaugumu. Lai gan krāpšanas shēmas lielākoties nav jaunas, krāpnieki būtiski uzlabojuši psiholoģiskā uzbrukuma jeb sociālās inženierijas metodes. Tie visbiežāk strādā lielās grupās, visā pasaulē gadā nopelnot miljoniem eiro.
Latvija un Ukraina apliecina sadarbību karā sagrautās komunikācijas infrastruktūras atjaunošanai
Latvija un Ukraina apliecina sadarbību karā sagrautās komunikācijas infrastruktūras atjaunošanai
Latvija un Ukraina trešdien parakstījusi digitālo memorandu, kas paredz apņemšanos kopīgi attīstīt sadarbību digitalizācijas, elektronisko sakaru, platjoslas interneta infrastruktūras, kā arī citu inovāciju jomā. Puses arī vienojušās stiprināt mobilo sakaru tīklu Ukrainā un uzlabot tā kvalitāti. Valstis arī apņēmušās sadarboties, lai Ukrainā atjaunotu karā iznīcināto komunikācijas infrastruktūru.
Specifisku medikamentu apmaksai pietrūkst apmēram 20 miljoni eiro; pacienti spiesti cīnīties viens p...
Specifisku medikamentu apmaksai pietrūkst apmēram 20 miljoni eiro; pacienti spiesti cīnīties viens pret otru
Kurš būs ātrāks, izveicīgāks, tas iegūs iespēju izdzīvot. Tā savas izredzes uz veselības saglabāšanu, kas daudziem ir dzīvības vai nāves jautājums, raksturo reto slimību pacienti. Ārstu konsīliju nozīmētu specifisku medikamentu apmaksai pašlaik valsts budžetā pietrūkst vismaz 20 miljonu eiro. Par katru centu no esošā aptuveni 15 miljonu finansējuma pacienti spiesti burtiski cīnīties viens pret otru.
Valsts kompensētas zāles gribētu nodrošināt vēl vairāku diagnožu pacientiem
Valsts kompensētas zāles gribētu nodrošināt vēl vairāku diagnožu pacientiem
Varēs vai nevarēs valsts kompensēto medikamentu sistēmā iekļaut jaunas diagnozes jau šogad – tas lielā mērā atkarīgs no Veselības ministrijā (VM) sāktās kompensējamo zāļu saraksta revīzijas. Pagaidām konkrētu solījumu no ministrijas nav, vien izskan cerība, ka varētu atbrīvoties līdzekļi, kas ļautu palīdzēt jauniem pacientiem.
Krievija mēģinājusi sarīkot Vjačeslava Dombrovska aizturēšanu ārzemēs; brīdina arī citas amatpersona...
Krievija mēģinājusi sarīkot Vjačeslava Dombrovska aizturēšanu ārzemēs; brīdina arī citas amatpersonas (papildināts)
Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) brīdina par iespējamām Krievijas prettiesiskām darbībām pret Latvijas valstspiederīgajiem. Piemēram, ĀM rīcībā nonākusi informācija, ka pagājušajā nedēļā Krievija, politisku motīvu vadīta, pieprasījusi aizturēt bijušo Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski vizītē Kirgizstānā, taču tas tika novērsts. ĀM norāda, ka Krievija šādu rīcību var vērst arī pret citām bijušajām un esošajām Latvijas amatpersonām.
«Tas nav tik nesasniedzams!» Ārzemju izglītības iestādes meklē gudrākos Latvijas skolēnus
«Tas nav tik nesasniedzams!» Ārzemju izglītības iestādes meklē gudrākos Latvijas skolēnus
Par Latvijas gudrāko bērnu prātiem sacenšas ne vien vietējās skolas un augstskolas, bet arī daudzas starptautiskas izglītības iestādes. Vairāk nekā 70 mācību iestādes no dažādām pasaules valstīm sestdien mācībām ārzemēs mēģināja piesaistīt jauniešus no Latvijas. Jauniešu interese ir liela, taču lielākā daļa Latvijas Televīzijas uzrunāto izlaiduma klases audzēkņu savu nākamo skolu vēl nav izvēlējusies. 
Pēc «Aizliegtā paņēmiena» sižeta EM rosinās izmaiņas par karstā ūdens piegādi dzīvokļiem jaunceltnēs
Pēc «Aizliegtā paņēmiena» sižeta EM rosinās izmaiņas par karstā ūdens piegādi dzīvokļiem jaunceltnēs
Ekonomikas ministrija (EM) plāno rosināt izmaiņas būvnormatīvā saistībā ar karstā ūdens piegādi jaunajos daudzdzīvokļu projektos. Tā ir reakcija uz Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" epizodi, kurā analizēja karstā ūdens sistēmas neatbilstību būvnormatīva prasībām vienā no jaunajiem daudzdzīvokļu namiem. Taču, kā panākt, lai iedzīvotāji nenopirktu ekspluatācijā nodotus īpašumus, kas neatbilst būvnormatīvam, atbilžu nav. Atbildība tiek prasīta tikai no individuāliem sertificētiem speciālistiem. 
Mediķu arodbiedrība soli tuvāk protesta akcijām – izveido streika komiteju
Mediķu arodbiedrība soli tuvāk protesta akcijām – izveido streika komiteju
Mediķu arodbiedrība izveidojusi streika komiteju, lai lemtu par tālāku protesta akciju rīkošanu. Lēmums pieņemts, reaģējot uz Veselības ministrijas noraidošo attieksmi palielināt algas ārstiem un citiem medicīnas nozarē nodarbinātajiem, kā arī reaģējot uz valdības deklarāciju, kas neparedz būtisku finansējuma pieaugumu veselības nozarei.
Saeimas konferencē izskan bažas par jauniešu psihoemocionālo veselību
Saeimas konferencē izskan bažas par jauniešu psihoemocionālo veselību
Sabiedrībā ir spriedze, vardarbība ir gan ģimenēs, gan arī skolās – no visām pusēm. Šīs ir dažas no atziņām, kas pirmdien izskanēja konferencē Saeimā par bērnu un jauniešu psihoemocionālo veselību. Diskusijas mērķis – meklēt labākos risinājumus, ko ieviest izglītības sistēmā, lai uzlabotu bērnu psihoemocionālo veselību, mazinātu atkarību izraisošu vielu lietošanu un arī savstarpējo vardarbību. 
Siliņa: Kultūras ministrija nebūs ZZS pārziņā
(papildināts)
Siliņa: Kultūras ministrija nebūs ZZS pārziņā (papildināts)
Topošajā valdībā kultūra nebūs Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārziņā un Gunārs Kūtris nebūs nākamais kultūras ministrs, Latvijas Televīzijai apstiprināja premjera amata kandidāte Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība"). Nav izslēgts, ka ZZS savā pārziņā iegūs Klimata un enerģētikas ministriju, ko šobrīd vada Raimonds Čudars no "Jaunās Vienotības". 
Tūkstoši joprojām nav pārformējuši ieroču atļaujas; viņiem draud saukšana pie atbildības
Tūkstoši joprojām nav pārformējuši ieroču atļaujas; viņiem draud saukšana pie atbildības
Nepilni 5000 ieroču īpašnieku vēl joprojām nav pieteikušies ieroču atļauju pārformēšanai. Prasība attiecas uz medniekiem, sportistiem, kolekcionāriem, kā arī pašaizsardzības ieroču īpašniekiem. Pieteikumam jābūt iesniegtam līdz 14. septembrim. Līdz šim datumam arī noteikta veida gāzes ieroču īpašniekiem ir jāpiesakās policijā atļaujas saņemšanai vai arī no ieroča jāatsakās.
Mazāk turīgām mājsaimniecībām plāno samazināt rēķinus apkures sadārdzinājuma gadījumā
(papildināts)
Mazāk turīgām mājsaimniecībām plāno samazināt rēķinus apkures sadārdzinājuma gadījumā (papildināts)
Apkures sezonā no 1. oktobra līdz 30. aprīlim mājsaimniecībām ar zemiem vai vidēji zemiem ienākumiem pienāksies atbalsts gadījumā, ja elektroenerģijas, dabasgāzes, siltumenerģijas un decentralizētās kurināmā cenas pārsniegs noteiktu slieksni. To paredz valdībā otrdien, 5. septembrī, akceptētais Energoapgādes izmaksu atbalsta likums.
Paātrinās Latvijas–Baltkrievijas robežas žoga izbūvi
Paātrinās Latvijas–Baltkrievijas robežas žoga izbūvi
Piešķirot vairākus miljonus eiro, valdība otrdien, 29. augustā, uzdeva paātrināt infrastruktūras izbūvi uz Latvijas–Baltkrievijas robežas. Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis ("Apvienotais saraksts") norādīja, ka visi birokrātiskie šķēršļi ir noņemti un šī gada beigās žogam jābūt gatavam.
Ekonomiste: Pensijas pieaugums no 1. oktobra būs neliels – kā «mironim plāksteris»
Ekonomiste: Pensijas pieaugums no 1. oktobra būs neliels – kā «mironim plāksteris»
Sākot no 1. oktobra, visi pensiju saņēmēji saņems jau indeksētas pensijas, proti, tām būs neliels pieaugums. Tā kā pērn tika piedzīvota sen nebijusi situācija, kad kritās reālās algas, šoreiz nav paredzēta indeksācija par darba stāžu – indeksācija notiks visiem vienādi. "Swedbank" galvenā ekonomiste gan norādīja, ka pieaugums ir tik neliels, ka, visticamāk, tas nespēs nosegt pirktspējas kritumu.
Iedzīvotāji sāk izpirkt zemi, ko nomā piespiedu kārtā
(papildināts)
Iedzīvotāji sāk izpirkt zemi, ko nomā piespiedu kārtā (papildināts)
Lai gan pagaidām gausi un smagnēji, no šī gada sākuma izkustējusies tā sauktā dalītā īpašuma izbeigšana. Runa ir par dzīvokļiem, kas pieder vieniem, bet zeme zem tiem – citiem īpašniekiem. Pašlaik šādu īpašumtiesību dēļ piespiedu kārtā ir jāmaksā zemes noma. Tagad zemi iespējams izpirkt bez īpašnieka piekrišanas, un tam pieejams arī finanšu institūcijas "Altum" atbalsts.
Covid-19 Latvijā pierimis; vīruss arvien ik nedēļu dzēš kādu dzīvību
Covid-19 Latvijā pierimis; vīruss arvien ik nedēļu dzēš kādu dzīvību
Dienas, kad Covid-19 aizņēma ikdienas ziņas, ir aiz muguras. Tieši pašlaik risks inficēties ar kovidu ir viszemākais, kāds bijis kopš pandēmijas sākuma. Lai gan kovids ir pierimis, tas nav pazudis pavisam. Joprojām ik nedēļu ir kāds riska grupas pacients, kura dzīvību dzēsis tieši šis vīruss.
Pacientu tiesības. Aproce uz rokas slimnīcā
Pacientu tiesības. Aproce uz rokas slimnīcā
Nonākot slimnīcā, ir ļoti svarīgi, lai medicīnas personāls zinātu, ka ārstēšanu saņems pareizais pacients, nevis kāds cits ar tādu pašu vārdu vai līdzīgā apģērbā, tāpēc ir veidi, kā mediķi var par to pārliecināties, Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" sižetu sērijā skaidroja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Simulācijā balstītas izglītības attīstības vadītāja Madara Blumberga.
Atsakās no plāna slēgt dzemdību nodaļas Balvos un Dobelē
Atsakās no plāna slēgt dzemdību nodaļas Balvos un Dobelē
Sarūkošā dzemdību skaita dēļ saskaņā ar Veselības ministrijas izstrādāto slimnīcu plānu būtu jāslēdz Dobeles un Balvu dzemdību nodaļas. Taču pēc tikšanās ar abu slimnīcu pārstāvjiem ministrija strauji atteikusies no šīs ieceres.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd