Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
KNAB «viesojies» RD Ārtelpas un mobilitātes departamentā; Latvijas Radio ziņo par Vaivoda iespējamu...
KNAB «viesojies» RD Ārtelpas un mobilitātes departamentā; Latvijas Radio ziņo par Vaivoda iespējamu aizturēšanu (papildināts)
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) janvārī sāktā kriminālprocesā pirmdien veicis izmeklēšanas darbības Rīgas domes (RD) Ārtelpas un mobilitātes departamentā, noskaidroja aģentūra LETA. Tikmēr pēc Latvijas Radio rīcībā esošās neoficiālas informācijas departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods ir aizturēts.
Valsts policijā vidēji trūkst 25% darbinieku, Rīgā – pat 41%; vadība aicina steidzami rīkoties
Valsts policijā vidēji trūkst 25% darbinieku, Rīgā – pat 41%; vadība aicina steidzami rīkoties
Policistu Latvijā ir par maz, un nepieciešams steidzami rīkoties, jo tas ir arī valsts drošības jautājums, norāda Valsts policijas (VP) vadība. Policistu atbirums vislielākais bijis 2022. gadā, taču turpinājies arī pērn. Un arī "Eirostat" dati liecina, ka pie mums rādītāji ir vieni no zemākajiem Eiropā. Rīgā trūkst 41% amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpi, bet Latvijā vidēji trūkst ceturtā daļa nepieciešamo policijas amatpersonu. 
FOTO: Stradiņa slimnīca pārņem jaunā korpusa būvlaukumu
(papildināts)
FOTO: Stradiņa slimnīca pārņem jaunā korpusa būvlaukumu (papildināts)
Policijas uzraudzībā trešdienas, 21. februāra, rītā sākās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunā A2 korpusa būvlaukuma pārņemšana. Abas puses – slimnīca un būvnieks "Velve" – piesaistījušas juristus un apsardzes kompānijas, novēroja Latvijas Televīzija. Būvnieks slimnīcas pārstāvjus būvlaukumā ielaida pēc gandrīz trim stundām, tādējādi slimnīca pārņēmusi būvobjektu savā valdījumā.
«Velve»: Stradiņa slimnīcas jaunajā korpusā ieliekusies nesošā kolonna; vajadzīga pārbaude
(papildin...
«Velve»: Stradiņa slimnīcas jaunajā korpusā ieliekusies nesošā kolonna; vajadzīga pārbaude (papildināts)
Būvkompānija "Velve" Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunbūvē – A2 korpusā – konstatējusi deformāciju vienai no nesošajām kolonnām. Par varbūtēju  kļūdu būvprojektā un būvprojekta aprēķinos informēts pasūtītājs un Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB), aicinot veikt papildu pārbaudes, informēja uzņēmumā. Stradiņa slimnīca piesaistīs ekspertus, lai pārbaudītu "Velves" darbu kvalitāti, informēja slimnīcas padomē.
Veselības ministrs aicina slimnīcu vadību pievērst uzmanību valodas jautājumam
Veselības ministrs aicina slimnīcu vadību pievērst uzmanību valodas jautājumam
Valodas jautājums, proti, krievu valodas nezināšana, nereti kļūst par cēloni vardarbībai darba vidē pret jaunajiem ārstiem. Turklāt ne vien no pacientiem, bet arī no vecākajiem kolēģiem. Par to pirmdien veselības ministra rosinātā sanāksmē runāja Jauno ārstu asociācija. Veselības ministrs norādīja – ir pēdējais laiks šo mainīt. Un tieši šī iemesla dēļ ministrs uz tikšanos bija uzaicinājis visu Latvijas slimnīcu vadītājus.   
Kriminālprocesa izbeigšana lietā par sievietes uzbrukumu kaimiņienei raisa sašutumu; iesaistās proku...
Kriminālprocesa izbeigšana lietā par sievietes uzbrukumu kaimiņienei raisa sašutumu; iesaistās prokurors
Sašutuma vētru sociālo tīklu vietnēs izsaucis Valsts policijas (VP) lēmums izbeigt kriminālprocesu lietā par kādas sievietes uzbrukumu citai un viņas dēvēšanu par nacisti, pārmetot cietušajai, ka viņa nezina krievu valodu. Policijas lēmumā minēts, ka lietā nav noziedzīga nodarījuma sastāva, tāpēc tā jāskata administratīvā pārkāpuma procesā. Pārskatīt lēmumu aicinājušas dažādas amatpersonas, un nu jau iesaistījusies arī Ģenerālprokuratūra. Ar lietu nesaistīti juristi publicētajā video saskata naida runas pazīmes.
Krievijas meklēto saraksts varētu būt plašāks; aicina ikvienu izvērtēt došanos ārpus ES un NATO
(pap...
Krievijas meklēto saraksts varētu būt plašāks; aicina ikvienu izvērtēt došanos ārpus ES un NATO (papildināts)
Ārlietu ministrija (ĀM) Krievijas vēstniecības pilnvarotajam pagaidu lietvedim paudusi nosodījumu par Latvijas esošo un bijušo amatpersonu izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā. Vienlaikus arī plašāka sabiedrība aicināta rūpīgi izvērtēt riskus, plānojot doties ārpus Eiropas Savienības un NATO valstīm, jo nav izslēgts, ka sarakstā iekļautas vēl vairākas personas. Tikmēr prezidents Edgars Rinkēvičs norādījis, ka šis saraksts viņam nav bijis pārsteigums.
Latvijas politiķi par Krievijas meklēto personu sarakstu: Ir riski ceļošanai ārpus ES un NATO
(papil...
Latvijas politiķi par Krievijas meklēto personu sarakstu: Ir riski ceļošanai ārpus ES un NATO (papildināts)
Krievijas lēmums izsludināt meklēšanā desmitiem Eiropas politiķu un arī 59 Latvijas deputātus saistībā ar padomju pieminekļu nojaukšanu Latvijas parlamentā jau labu laiku ir zināms. Turklāt ir bijuši arī precedenti, kad bijušajam parlamenta deputātam Vjačeslavam Dombrovskim knapi izdevās izvairīties no izdošanas Krievijai. Tas nozīmē būtiskus ierobežojumus ceļošanai ārpus Eiropas Savienības un NATO, atzina vairāki uzrunātie Latvijas politiķi. Tikmēr Ārlietu ministrija prasa Krievijas vēstniecībai paskaidrojumu.
Janvārī iedzīvotājiem būtiski pieauguši rēķini par apkuri
Janvārī iedzīvotājiem būtiski pieauguši rēķini par apkuri
Janvāra spelgonis šomēnes īpaši jūtams apkures rēķinos, kas saņemti mēneša izskaņā. Daudzu Latvijas iedzīvotāju apkures rēķini, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiski pieauguši. Lielākais namu apsaimniekotājs – "Rīgas namu pārvaldnieks" – norāda, ka rēķins dažām mājsaimniecībām var pat būt divas reizes lielāks. 
Drošības eksperti par Putina interviju Karlsonam: Tā nav žurnālistika, bet diktatora apkalpošana
Drošības eksperti par Putina interviju Karlsonam: Tā nav žurnālistika, bet diktatora apkalpošana
Caur ASV komentētāju Takeru Karlsonu veiksmīgi īstenota Kremļa informācijas operācija – tā interviju ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, kuru pašlaik plaši apspriež gan medijos, gan citviet, raksturo NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru vadītājs Jānis Sārts. Eksperti norāda – intervija būtu jāuztver nevis kā žurnālistika, bet diktatora apkalpošana.   
CVK nereģistrē Eiroparlamenta vēlēšanām Ždanokas finansiāli atbalstītas partijas sarakstu
CVK nereģistrē Eiroparlamenta vēlēšanām Ždanokas finansiāli atbalstītas partijas sarakstu
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nav pieņēmusi divu iesniedzēju kandidātu sarakstus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Viens no tiem ir partiju apvienības "Pamats-LV", kuras kodolu veido Latvijas Krievu savienības (LKS) politiķi, tostarp Tatjana Ždanoka, kas iemaksājusi drošības naudu. Deputātu kandidātu sarakstu dalībai EP vēlēšanās trešdien neizdevās iesniegt arī partijai "Tautas varas spēks". 
Stradiņa slimnīca lauzīs līgumu ar būvnieku «Velve»; būvfirma sola lēmumu apstrīdēt
(papildināts)
Stradiņa slimnīca lauzīs līgumu ar būvnieku «Velve»; būvfirma sola lēmumu apstrīdēt (papildināts)
Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) ar 13. februāri lauzīs līgumu ar SIA "Velve" par jaunā A2 slimnīcas korpusa būvniecību, jo uzņēmums nepilda līguma saistības, kavē būvdarbu izpildi un nespēj sniegt uzticamus pierādījumus par spējām īstenot būvniecības līgumu, otrdien, 6. februārī, paziņojusi Stradiņa slimnīcas padome. Būvnieks pārkāpumus sauc par izdomātiem un sola šo lēmumu apstrīdēt. 
Eiroparlamenta vēlēšanas: «Jaunā Vienotība» iesniedz sarakstu; līderi – Dombrovskis, Kariņš un Kalni...
Eiroparlamenta vēlēšanas: «Jaunā Vienotība» iesniedz sarakstu; līderi – Dombrovskis, Kariņš un Kalniete (papildināts)
Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" pirmdien, 5. februārī, Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegusi partijas kandidātu sarakstu un programmu gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Saraksta līderi būs Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš un Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.
Jaunie ārsti aicina slimnīcas ievērot valsts valodas likumu
Jaunie ārsti aicina slimnīcas ievērot valsts valodas likumu
Arvien vairāk jauno ārstu vēlas runāt par tiesībām darba vidē sazināties valsts valodā. Liela daļa jauno speciālistu, kas dzimuši pēc neatkarības atgūšanas, ne vien nerunā krieviski, bet pat nesaprot. Taču pēc studijām daļa nonāk ārstniecības iestādēs, kur saziņa ar kolēģiem mēdz notikt krieviski. Viņi aicina apzināties, ka tas rada riskus pacientiem. Slimnīcu vadību gatavs uzrunāt arī veselības ministrs, kurš uzsver, ka šī ir nopietna problēma, kas ir jārisina.
Ārzemju ķīmiķis un pusmiljons eiro precēs – policija Latgalē uziet iespaidīgu metamfetamīna laborato...
Ārzemju ķīmiķis un pusmiljons eiro precēs – policija Latgalē uziet iespaidīgu metamfetamīna laboratoriju (papildināts)
Policija janvārī viensētā Latgalē, Augšdaugavas novadā, uzgājusi iespaidīgu metamfetamīna laboratoriju, kam bija piesaistīts ķīmiķis no ārzemēm, kurš saņēma algu, un kas bija paspējusi saražot preci ap pusmiljona eiro vērtībā. To trešdien, 31. janvārī, preses konferencē pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Raimonds Kronbergs.
Krievijas graudu importa aizliegums attiektos uz vietējiem 
Krievijas graudu importa aizliegums attiektos uz vietējiem 
Plānotais Krievijas graudu importa aizliegums ir vairāk simbolisks solis, kas politiķu ieskatā varētu palīdzēt pārliecināt citas dalībvalstis par kopēja aizlieguma nepieciešamību. Vienlaikus ministri uzsver, ka nevar aizliegt tranzītu. Tikmēr viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā – "Dobeles dzirnavnieks" – uzskata: lai aizsargātu vietējos zemniekus no nepamatoti zemām graudu cenām, arī tranzīts būtu jāierobežo. Bet tam nozīme būtu tikai tad, ja to darītu Baltijas mērogā.
Ar bērniem par vardarbību un bulingu sarunājas vienaudži – kampaņas «Apturi sāpes, nevis bērnību» vē...
Ar bērniem par vardarbību un bulingu sarunājas vienaudži – kampaņas «Apturi sāpes, nevis bērnību» vēstneši
Pērn vairāk nekā 200 reižu bezmaksas bērnu uzticības tālruņa līnijas operatoriem jau sarunas laikā nācās iesaistīt atbildīgos dienestus. Tas tika darīts ar zvanītāju atļauju, lai glābtu dzīvību, vai novērstu nopietnu apdraudējumu bērna veselībai. Lai arvien vairāk bērnu zinātu par bērnu uzticības tālruni, nule noslēdzies posms kampaņai, kurā paši jaunieši uzrunāja vienaudžus un stāstīja par vardarbību un bulingu.
Nepildīto saistību dēļ Stradiņa slimnīca izskata iespēju pārtraukt līgumu ar būvnieku
(papildināts)
Nepildīto saistību dēļ Stradiņa slimnīca izskata iespēju pārtraukt līgumu ar būvnieku (papildināts)
Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) varētu lauzt līgumu ar SIA "Velve" par jaunā A2 slimnīcas korpusa būvniecību, jo uzņēmums nepilda līgumsaistības, kavējot būvdarbu izpildes termiņu un nespējot sniegt uzticamus pierādījumus par spējām īstenot būvniecības līgumu, paziņojusi PSKUS. Uz pērnā gada beigām SIA "Velve" kavējumu rezultātā slimnīcā neapgūtais Eiropas fonda finansējuma apjoms ir 26 miljoni eiro.
Aicina aizliegt gan Krievijas graudu importu, gan tranzītu
Aicina aizliegt gan Krievijas graudu importu, gan tranzītu
Kamēr daļa uzņēmēju izmanto iespēju nopelnīt uz Krievijas graudu rēķina, ir uzņēmumi, kas to nedara principiāli – jo zina, ka šādi tiek sponsorēts karš. Turklāt daļa graudu, visticamāk, nozagti Ukrainai.
Valsts elektronisko iepirkumu sistēmā – arī preces no Krievijas
Valsts elektronisko iepirkumu sistēmā – arī preces no Krievijas
Pasūtot preces Elektronisko iepirkumu sistēmā, kurā iepērkas valsts un pašvaldību iestādes, iespējams saņemt negaidītu pārsteigumu – preci, kas ražota Krievijā. Tādu trešdien, 17. janvārī, saņēma Latvijas Televīzija (LTV). Elektronisko iepirkumu sistēmas pārstāvji norādīja, ka televīzija ir pirmā, kas par šādu gadījumu ziņo. Preču izplatīšana sistēmā nekavējoties apturēta, bet pārkāpējiem, iespējams, draud pat kriminālatbildība.
Latvijas lauksaimnieki apsver iespēju rīkot protestus
Latvijas lauksaimnieki apsver iespēju rīkot protestus
Vairākas organizācijas, kas pārstāv lauksaimniekus, toskait zemniekus, paudušas iespēju arī Latvijā rīkot zemnieku protestus, līdzīgi kā tas notiek citviet Eiropā. Iemesli gan ir atšķirīgi. Lauksaimnieku organizācijas norāda, ka neapmierinātība nozarē saglabājas, bet problēmu risināšana esot nepiedodami lēna.
KNAB vērtēs atsevišķu Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu
KNAB vērtēs atsevišķu Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atbilstoši savai kompetencei plāno vērtēt vairāku Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu. Vairāki deputāti, kas sadarbojas ar Ķīnas parlamentu, pašlaik atrodas Ķīnā. Grupas vadītājs Ainārs Šlesers ("Latvija pirmajā vietā") publiski paudis, ka braucienu apmaksā Ķīnas valdība. Vizītei pastiprinātu uzmanību pievērš arī ārpolitikas eksperti, norādot, ka vizīte notiek laikā, kad Eiropas Savienība attiecībās ar Ķīnu ietur piesardzību un uztver to kā stratēģisko sāncensi.
Jaunie ārsti, kas nerunā krieviski, dažkārt piedzīvo agresiju; aicina domāt par tulku pieejamību
Jaunie ārsti, kas nerunā krieviski, dažkārt piedzīvo agresiju; aicina domāt par tulku pieejamību
Nosodījums un dažkārt pat agresija par to, ka nerunā krievu valodā, – tā ir ikdiena daudziem jaunajiem ārstiem, kas izglītību ieguvuši pēc neatkarības atjaunošanas. Jauno ārstu asociācija skaidro – paaudzes mainās, un arvien vairāk ir tādu ārstu, kas nesaprot pacienta krieviski sacīto vai nespēj izstāstīt diagnozi vai ārstēšanas gaitu krieviski. Tāpēc asociācija aicina nozares profesionāļus meklēt risinājumu.
Salaspilī atver Baltijā lielāko vides izglītības centru «Botania»
Salaspilī atver Baltijā lielāko vides izglītības centru «Botania»
Vieta, kur var gan sapņot, gan atrast faktus – tā, raksturojot kopumā desmit gadus lolotu ideju uzbūvēt Baltijā lielāko vides izglītības centru, kas veltīts augu valstībai, saka tā autori. Trešdien, 10. janvārī, Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī durvis ver "Botania" jeb vieta, kur šķietami sausā zinātne pārvēršas par aizraujošu ceļojumu augu valstībā.   
Saeimas Aizsardzības komisijas vadītājs pieļauj Krievijas reakciju pēc «Maskavas nama» pārņemšanas v...
Saeimas Aizsardzības komisijas vadītājs pieļauj Krievijas reakciju pēc «Maskavas nama» pārņemšanas valsts īpašumā (papildināts)
Pēc tā dēvētā "Maskavas nama" pārņemšanas valsts īpašumā, ko otrdien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, ir iespējama Krievijas reakcija. Tā Latvijas Radio intervijā pieļāva Saeimas Aizsardzības komisijas vadītājs Raimonds Bergmanis ("Apvienotais saraksts"). 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd