Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Latvija neanulēs TV «Doždj» darbinieku vīzas
Latvija neanulēs TV «Doždj» darbinieku vīzas
Pēc televīzijas (TV) programmas "Rain" jeb "Doždj" apraides licences zaudēšanas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) lēmusi neanulēt nodarbinātības vīzas "Doždj" darbiniekiem.
Daļa iedzīvotāju izjūt kredītmaksājumu pieaugumu
Daļa iedzīvotāju izjūt kredītmaksājumu pieaugumu
Gandrīz piektā daļa iedzīvotāju izjūt EURIBOR likmes pieaugumu. Lielai daļai pieaudzis ikmēneša kredīta maksājums. Kopējais cenu kāpums daļai iedzīvotāju licis pārskatīt citus tēriņus, vēl aptuveni 16% iedzīvotāju ķērušies pie ietaupījumiem ikdienas izmaksu segšanai. Vienlaikus banku speciālisti atzīst, ka, salīdzinot ar iepriekšējo krīzi, šī gada cenu sadārdzinājums vairumam kredītņēmēju nebūs kritisks.
Šogad Ziemassvētkos mazāk nelaimju ar bojāgājušajiem
Šogad Ziemassvētkos mazāk nelaimju ar bojāgājušajiem
Lai gan aizvadīto divu dienu laikā notverti 37 stipri iereibuši autovadītāji, šajos svētkos uz Latvijas autoceļiem vismaz līdz šim izdevies izvairīties no lielām nelaimēm ar bojāgājušajiem. Līdz pēcpusdienai arī ugunsdzēsēju un glābēju Ziemassvētku statistika bija salīdzinoši mierīga, diemžēl pēcpusdienā, dzēšot ugunsgrēku Smiltenes pusē, glābēji atrada bojāgājušo.
Stradiņa slimnīcas jauno korpusu nepabeigs laikā bez 22,6 miljonu eiro sadārdzinājuma kompensācijas
Stradiņa slimnīcas jauno korpusu nepabeigs laikā bez 22,6 miljonu eiro sadārdzinājuma kompensācijas
Stradiņa slimnīcas A2 korpusa būvniecība līdz nākamā gada beigām netiks pabeigta, ja līdz 1. februārim netiks panākta vienošanās par 22,6 miljonu eiro būvniecības sadārdzinājuma kompensāciju. Par šādu iespēju brīdina ēkas būvnieki. Tikmēr slimnīcas vadība vēlas precīzus aprēķinus, lai pa pozīcijām izprastu sadārdzinājuma pamatotību.
Tiesa lūgs Saeimas atļauju deputātes Grevcovas tiesāšanai
Tiesa lūgs Saeimas atļauju deputātes Grevcovas tiesāšanai
Pirmā tiesas sēde Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas ("Stabilitātei!") tiesāšanai par iespējamu melošanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) bija pavisam īsa. Jo, lai sāktu deputātes tiesāšanu, ir jālūdz Saeimas atļauja. Tiesa apņēmās šādu lūgumu parlamentam nosūtīt jau otrdien.
Rīgā apskatāma «Azovstaļ» varoņu fotogrāfiju izstāde
Rīgā apskatāma «Azovstaļ» varoņu fotogrāfiju izstāde
Dienās, kad visa pasaule aizturētu elpu sekoja līdzi notikumiem "Azovstaļ" rūpnīcā Mariupolē, karavīru vidū bija arī Dmitro Kozatskis, kurš "Azovstaļ" varoņus iemūžināja fotogrāfijās. Dažas no pasaulē zināmākajām bildēm tapušas pēdējā dienā, pirms "Azovstaļ" karavīri pēc prezidenta pavēles devās gūstā. Vēl tikai rīt šīs fotogrāfijas apskatāmas Rātsnama pasāžā. 
Taupības rekordi, publikas pieplūdums, valsts atbalsts – kā lielās kultūras iestādes pārdzīvo energo...
Taupības rekordi, publikas pieplūdums, valsts atbalsts – kā lielās kultūras iestādes pārdzīvo energocenu krīzi?
Ar septiņas reizes mazāku valdības palīdzību par Kultūras ministrijas rudenī prognozētajiem 3 miljoniem eiro Latvijas nozīmīgākās kultūras iestādes tiks galā ar šī gada rēķiniem par siltumu un elektrību. Kultūras iestādēm ar mazāku papildu finansējumu pietiek ne tikai taupības dēļ – daudzās kultūrtelpās publika atgriezusies gandrīz pirmspandēmijas līmenī un ienākumi no pārdotajām ieejas biļetes kļuvuši par lielu atbalstu maksājumu kārtošanā.
Labdarības organizācijai «Ziedot.lv» šogad saziedoti 19 miljoni eiro
Labdarības organizācijai «Ziedot.lv» šogad saziedoti 19 miljoni eiro
Šajā gadā labdarības organizācijai "Ziedot.lv" iedzīvotāji un uzņēmēji saziedojuši jau 19 miljonus eiro. Tie ir aptuveni 55 000 eiro ik dienu, kas pārtop reālā un praktiskā palīdzībā gan grūtībās nonākušajiem Latvijas iedzīvotājiem, gan šogad arī Ukrainas iedzīvotājiem un bruņotajiem spēkiem.
Čiekurkalna tirgus var zaudēt tirgus statusu
Čiekurkalna tirgus var zaudēt tirgus statusu
Tuvākajās dienās Čiekurkalna tirgus varētu zaudēt tirgus statusu. Lēmums vēl jāpieņem Rīgas domes deputātiem. Pašvaldība norādīja uz tirgus pārstāvju kūtro komunikāciju un prasību neievērošanu. Bet tirgus pārstāvji norādīja uz sarežģīto ekonomisko situāciju. Tirgus statusa zaudēšana gan nenozīmē, ka tirdzniecība būtu jāpārtrauc.
Onkoloģijas pacienti Saeimai norāda uz kritisko situāciju vēža ārstēšanā; deputāti veidos atbalsta g...
Onkoloģijas pacienti Saeimai norāda uz kritisko situāciju vēža ārstēšanā; deputāti veidos atbalsta grupu (papildināts)
"Nebūs par skaļu, ja teiksim, ka situācija ir kritiska," raksturojot vēža ārstēšanu Latvijā, tā norādījušas pacientu atbalsta biedrības. Pacienti joprojām nevar saņemt vienlīdz kvalitatīvu ārstēšanu visā Latvijā, pakalpojumu kvalitāte netiek uzraudzīta, medikamenti nav pieejami visiem. Tā sauktais "onkoplāns" nav pilnībā apmaksāts. Lai norādītu uz problēmām, ar ko saskaras vēža pacienti, viņi ceturtdien bija devušies uz Saeimu. Līdzīgi kā iepriekšējos Saeimas sasaukumos, arī 14. Saeimā tiek veidota vēža pacientu atbalsta grupa. Vairāki deputāti atzina, ka vēža ārstēšana ir uzskatāma par prioritāru un sola uzstāt uz vajadzību ņemt vērā pacientu organizāciju ieteikumus. 
Onkoloģijas centrs bez vadošajiem LOR ārstiem pagaidām nepaliks – darbu piekritis turpināt viens med...
Onkoloģijas centrs bez vadošajiem LOR ārstiem pagaidām nepaliks – darbu piekritis turpināt viens mediķis (papildināts)
Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) no trim Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas ārstiem, kas uzrakstījuši atlūgumu, viens tomēr piekritis palikt. Austrumu slimnīcas vadība turpina meklēt darbiniekus, kas aizstātu divus speciālistus, kuri veica unikālas un ārkārtīgi sarežģītas operācijas. Tikmēr LOC Onkoķiruģijas klīnikas vadītājs uzskata, ka atrisinājums ir tikai šķietams, jo sarežģītu operāciju veikšanā vienam ārstam būs grūti aizstāt trīs.
Vairākās Latvijas pilsētās atklāj izstādi «Komunisms XX = RašiZms XXI»
Vairākās Latvijas pilsētās atklāj izstādi «Komunisms XX = RašiZms XXI»
Vēsture atkārtojas. Tā uzsver vēsturnieki šodien, dienā, kad pieminam pret latviešu tautu vērstā totalitārā komunistiskā režīma genocīda upurus. Paralēles starp notikumiem pagājušajā gadsimtā, kad tika iznīcināti gan ukraiņi, gan latvieši, ar pašlaik notiekošo Ukrainā, ir nepārprotamas. Lai par to atgādinātu, vairākās Latvijas pilsētās, tostarp Rīgā un Daugavpilī, atklāta lielformāta plakātu izstāde "Komunisms XX = RašiZms XXI".
Ziemassvētku tirdziņā Vecrīgā krīzi nejūt
Ziemassvētku tirdziņā Vecrīgā krīzi nejūt
Klātbūtnes prieku Ziemassvētku tirdziņos šogad izbauda gan ražotāji, gan pircēji. Īpaši brīvdienās tirgotājiem atpūtai laika nav gandrīz nemaz. Pircēju straumes plūst, un nauda ripo. Vecrīgā krietna daļa pircēju ir tūristi no tuvākām un tālākām zemēm. Tirgotāji vismaz pagaidām pieprasījuma samazināšanos nav novērojuši.
«Kustības «Par!»» vadību uztic trīs līdzpriekšsēdētājām
(papildināts)
«Kustības «Par!»» vadību uztic trīs līdzpriekšsēdētājām (papildināts)
Partijas "Kustība "Par!"" kongresā sestdien, 3. decembrī, nolemts līdzšinējā viena valdes priekšsēdētāja vietā ievēlēt trīs līdzpriekšsēdētājas. Šos amatus nolemts uzticēt bijušajai Saeimas deputātei Inesei Voikai, veselības ministra biroja vadītājai Vladislavai Marānei un Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas apkarošanas komitejas priekšsēdētājas vietniecei Laimai Geikinai.
Latvija Ukrainai ziedojusi jau vairākus simtus ģeneratoru
Latvija Ukrainai ziedojusi jau vairākus simtus ģeneratoru
Latvijas iedzīvotāji, uzņēmēji un arī pašvaldības Ukrainai jau ir ziedojušas vairākus simtus ģeneratoru, un tuvākajā laikā uz Ukrainu dosies vēl vairākas kravas. No sala un tumsas Ukrainu patlaban spēs paglābt ģeneratori. To norādījuši enerģētikas eksperti, kuri labi zina – ļoti strauji atjaunot Krievijas karaspēka iznīcināto enerģētikas sistēmu nebūs iespējams. 
Latvija neiepirks daļu no rezervētajiem Covid-19 medikamentiem
Latvija neiepirks daļu no rezervētajiem Covid-19 medikamentiem
Ņemot vērā, ka Covid-19 jaunie paveidi vairumā gadījumu vairs neizraisa tik smagu slimības gaitu, kā tas bija vēl pirms gada, Latvija nolēmusi neiepirkt visus pasūtītos Covid-19 medikamentus jeb tā sauktos "antivielu kokteiļus". 
Onkoloģijas centrā darbu gatavi pamest trīs vadošie LOR ārsti; apdraudēta nodaļas pastāvēšana
Onkoloģijas centrā darbu gatavi pamest trīs vadošie LOR ārsti; apdraudēta nodaļas pastāvēšana
Latvijas Onkoloģijas centrs (LOC), iespējams, tuvākajā laikā varētu zaudēt uzreiz trīs vadošos LOR speciālistus un līdz ar to veselu nodaļu. Ārsti uzteikuši darbu gan nekonkurētspējīga atalgojuma dēļ, gan tāpēc, ka ilgstoši neesot saņēmuši atbilstīgu materiāltehnisko nodrošinājumu darbam. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valde apgalvo, ka sarunas ar speciālistiem vēl notikšot. Tomēr atalgojuma ziņā slimnīca nevarot konkurēt ar privātajām ārstniecības iestādēm. 
Aicina adīt attaisāmus adījumus Ukrainas ievainotajiem
Aicina adīt attaisāmus adījumus Ukrainas ievainotajiem
Silts apģērbs Ukrainā šobrīd ir izdzīvošanas jautājums. Un jo īpaši siltas zeķes un sildoši apģērbi vajadzīgi ievainotajiem. Bet ja, piemēram, zeķes jāliek pāri apsējiem un ģipša, tad parastās zeķes nākas sagriezt. Kā izgatavot īpašus, attaisāmus adījumus, pastāstīs Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas speciālistes.
Egļu astoņzobu mizgrauzis nopostījis priežu audzi Gaujas Nacionālā parka teritorijā
Egļu astoņzobu mizgrauzis nopostījis priežu audzi Gaujas Nacionālā parka teritorijā
Apsekojot kādu īpašumu, Gaujas Nacionālā parka aizsargājamajā teritorijā eksperti konstatējuši egļu astoņzobu mizgrauzi, kas pārvarējis koku sugu barjeru un nopostījis ne vien egles, bet arī daudzas priedes. Lēmums par turpmāko rīcību kaitēkļu ierobežošanai īpaši aizsargājamajā dabas teritorijā būs jāpieņem ekspertu grupai. 
IUB aizliedz slēgt līgumus par sabiedrisko transportu septiņās reģionālo autobusu tīkla daļās
(papil...
IUB aizliedz slēgt līgumus par sabiedrisko transportu septiņās reģionālo autobusu tīkla daļās (papildināts)
Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) pēc sūdzību izskatīšanas konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu līdz 2033. gadam septiņās reģionālo autobusu maršrutu tīkla daļās atcēlis Autotransporta direkcijas (ATD) pieņemtos lēmumus, aizliedzot slēgt līgumus ar izvēlētajiem uzvarētājiem, liecina IUB informācija.
Sabiedrības cīņa par cieņpilnu nāvi – paliatīvās aprūpes joma Latvijā joprojām nesakārtota
Sabiedrības cīņa par cieņpilnu nāvi – paliatīvās aprūpes joma Latvijā joprojām nesakārtota
Pagājušajā vasarā nodibinājums "Hospiss LV" ieguva Eiropas Pilsoņu balvu par pilotprojektu, sniedzot aprūpes palīdzību onkoloģijas pacientiem viņu dzīves pēdējās nedēļās vai mēnešos. Pilotprojekts beidzas 31. decembrī. Sākotnēji Labklājības ministrija neatbalstīja tā turpināšanu, taču pēc temata aktualizēšanās sabiedrībā un nodibinājuma iniciatīvas portālā manabalss.lv ministrija paziņoja, ka projekts tiks turpināts arī nākamajā gadā.
Paliatīvā aprūpe Latvijā iestrēgusi pilotprojektos – ministrijas nespēj sadalīt atbildību
Paliatīvā aprūpe Latvijā iestrēgusi pilotprojektos – ministrijas nespēj sadalīt atbildību
Cilvēki, kuri saskaras ar tuvinieku smagu slimību, joprojām ir izmisuma zonā. Ar šādu nosaukumu – "Izmisuma zona" jau pirms trim gadiem sabiedrisko mediju labdarības maratonā "Dod pieci!" tika vākti līdzekļi šķidrās pārtikas iegādei paliatīvās aprūpes pacientiem. Pēc akcijas valsts atrada šim mērķim līdzekļus budžetā. Taču visas pārējās rūpes par tuvinieku aprūpi un cieņpilnu aiziešanu joprojām lielākoties atstātas uz tuvinieku pleciem.
VIDEO: Valsts prezidents pasniedz valsts augstākos apbalvojumus
(papildināts)
VIDEO: Valsts prezidents pasniedz valsts augstākos apbalvojumus (papildināts)
Svinīgā un vienlaikus sirsnīgā svētku atmosfērā piektdien, 18. novembrī, pasniegti valsts augstākie apbalvojumi. Tos saņēma izcilas personības visdažādākajās jomās no visas Latvijas. 35 personībām pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis, 24 personībām Viestura ordenis, bet 22 personības apbalvotas ar Atzinības krustu.
Aicina ziedot Latvijā ražoto militāro preču piegādei Ukrainai
(papildināts)
Aicina ziedot Latvijā ražoto militāro preču piegādei Ukrainai (papildināts)
Ukrainas aizstāvjiem ir vajadzīgs ne vien bairaktars, bet arī neskaitāmi daudz citu ne tik dārgu ierīču, kas var palīdzēt kaldināt uzvaru. Un daudzas no  Ukrainas aizstāvjiem vajadzīgajām ierīcēm tiek ražotas Latvijā. Tāpēc īpašā ziedojumu vākšanas kampaņā iedzīvotāji tiek aicināti ziedot vietējā ražojuma militārās rūpniecības iekārtām.
Lāčplēša dienā Latvijā piemin brīvības cīnītājus
(papildināts)
Lāčplēša dienā Latvijā piemin brīvības cīnītājus (papildināts)
11. novembrī Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu – dienu, kad neatkarīgās un jaunās Latvijas armijas karavīri 1919. gadā padzina no Pārdaugavas Bermonta-Avalova karaspēku. Ik gadu, pieminot šo zīmīgo Latvijas vēstures notikumu, tieši 11. novembrī, Lāčplēša dienā, tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd